fredag den 25. februar 2011

Ispanser

Først på ugen så vi et imponerende indslag i de regionale tv2-nyheder. Det er ikke et ukendt fænomen. Det er noget man ofte ser, ved de store søer i USA, men meget sjældent i Danmark. Jeg har hørt at det er 60 år siden, vi sidst har set det i Danmark i dette års form, som ved Fakse Ladeplads, men har ikke kunne finde dokumentation for det. Allan og jeg ville gerne opleve fænomenet ved selvsyn, så vi drog til Fakse i går eftermiddags, for at se det sjældne syn. Da vi gik nede på strandbredden hvor der var et pænt stykke ud til vandet isen, talte vi om at det var utroligt, at bølgerne kunne nå helt ind til husene, og så ydermere ramme dem et par meter eller tre oppe, og kaste sig over hele deres grund og nå helt ud til landevejen på den anden side af husene.

Ispanser ved Fakse Ispanser ved Fakse
Ispanser ved Fakse Ispanser ved Fakse
P2244423 P2244429

De 5 sommerhuse er blevet en hel turistatraktion. Det vrimler med mennesker der vil se og fotografere fænomenet. Det er et fasinerende syn og vi har svært ved at fatte det.

P2244421 P2244424
P2244447 P2244449

Billederne herunder viser hvordan det ser ud, når man ser det fra landevejen, altså på den anden side af husene og vandet.

P2244422

P2244451

Det var bidende koldt, selv med skiundertøjet under, men en tur på molen ville vi alligevel ikke gå glip af. Vi steg ind i bilen for at varme os på den medbragte kaffe, før vi begav os ud på skøjtebanen, og ude på bænkene skulle vi ikke nyde noget. Vi kunne jo risikere at fryse fast.

P2244459 P2244466
P2244471P2244469

Vi vendte næsen sydpå, og var ekstra glade for at der var varme i bilens sæder. Vi nød solnedgangen ved Storstrømsbroen og resten af turen hjemad. Hjemme fik vi en dejlig portion varm suppe.

Solnedgang ved Storstrømsbroen P2244478

Vil du se og høre mere om fænomenet ispanser, kan du klikke på tv2øst eller på ishuse, og hvis du vil se det med egne øjne, skal du skynde dig, for de lover tøvejr i weekenden.

7 kommentarer:

 1. Hvor imponerende flot, men jeg er nu glad for det ikke er mit hus der er pakket i is på den måde.. :-)

  SvarSlet
 2. Inge.... jeg er også glad for det ikke er mit. Ejerne har tilsyneladende heller ikke mulighed for at komme ind i deres huse.

  SvarSlet
 3. Det er da nogle imponerende billeder Pia - der er hvis noget der er glippet for mig - har ikke hørt om ispanser før - så jeg har da lige lært noget nyt i dag - tak for det :-)

  SvarSlet
 4. Det var da imponerende, godt fange med kameraet.

  SvarSlet
 5. Runa... det er et imponerende syn. Vi havde heller ikke hørt om det før vi så det i TV.

  Lone.... det er det, og tv og billeder er ikke helt det samme som virkeligheden, som er meget bedre :-)

  SvarSlet
 6. Fantastiske billeder...

  Det er meget flot... John og jeg håber på, at det kan holde til i morgen, for det ville jeg meget gerne nå at se. Og vi når det simpelthen ikke med englænderne, desværre, og jeg tror ikke, vi er i stand til at fotografere det igen om 60 år ;-)

  SvarSlet
 7. Ellen.... det var faktisk begyndt at tø i torsdags da vi var der, men mon ikke I kan nå det. Selvom vejret slår om tager det la-aang tid inden det smelter helt. Så må svigersønnen nøjes med et par billeder i stedet for at se det med egne øjne. God tur :-)

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)