torsdag den 14. oktober 2010

Blogleg – gallakjole

Bente skrev et indlæg om, da datteren syede sin gallakjole, og at samme datter nu er på kursus for at sy endnu en gallakjole. Det inspirerede Ellen til en lille blogleg. Vis os din egen største gallakjole eller din alle tiders yndlingskjole. Måske en datters. En søsters. En du har lånt eller syet eller blot drømt om… kom frem og fortæl om kjolen i dit liv, hvad enten den blev virkeliggjort eller er forblevet en drøm.
Jeg er fra en tid, hvor man altid havde lange kjoler på til fest, så jeg har haft et par stykker, og alle hjemmesyede. Jeg startede med at sy mit eget tøj omkring konfirmationsalderen, på min mors gamle singer trædemaskine, som hun købte brugt, af den lokale skrædder først i 50´erne.
Zinger trædesymaskine
Singer symaskinen fyldt med mine sangskjulere,
i forbindelse med min konfirmation
i 1969
Jeg har mange kjoler, der har betydet noget for mig. Først og fremmest min og min søsters brudekjole, hvor jeg syede hele udstyret til os. Dog ikke kronerne som er orkerede. Billedet til højre er af et vennepar, hvor jeg også syede brudekjolen.
Dobbeltbryllup maj 1977 Helge og Ellen marts 94
Dobbeltbryllup 1977Bruden i dag 22 kg lettere
I 1979 blev min svigerinde gift, og der syede jeg en stang smart sort sag, syntes jeg selv. Desværre har jeg kun dette dårlige billede, men mønsteret har jeg stadig. Kjolen blev brugt utallige gange, og til sidst blev den lavet om til en kort model.
Inges bryllup 1979 Det er mig til venstre ☺ og kjolen er som den røde model Mønster
Nedenunder Camillas konfirmationskjole, hvor hun selvfølgelig bestemte udseende, da hun ikke kunne få tilladelse af mig til at møde op i cowboybukser i kirken og til festen.
Camillas konfirmation 1997
En lille uge før konfirmationen, slog Camilla to fortænder ud ved ridning.
Derfor dette hævede ansigt, med limskinner i hele munden.
Til sidst er der Camillas gallakjole, det blev en købekjole, fordi alle mønstre, i hendes øjne, viste alt for “fine” kjoler til hendes smag. Kjolen hun valgte endte dog alligevel med at blive for kedelig, så der måtte sættes lidt sort pynt på, og skønt hun selv mener, at hun ligner en idiot, så har jeg fået lov at vise billedet.
Camilla hos en klassekammerat 2003 Mark og Camilla galla 2003
Camilla tog studentereksamen sammen med sin jævnaldrende morbror, som på billedet til højre er hendes ledsager til gallafesten på skolen.

8 kommentarer:

 1. Du var godt nok hurtigt både inde og ude af arkiverne ;-)
  Jeg vidste godt, at du selv syede, men at du var så dygtig, vidste jeg ikke... sikke nogle rober du har har lavet.
  Lidt sjovt, at Camilla alligevel godt kunne se det sjove i at være festlig, da det kom til stykket.

  Og... igen og igen, når jeg ser billeder fra dengang, forundres jeg over, at vi ikke dengang protesterede voldsomt over at gå med sådan nogle briller - de fylder hele billedet, uanset hvilke interessante ting der ellers sker på det... :-D

  Herligt, at du gad lege med.

  SvarSlet
 2. Du er da noget af en ørn med en symaskine.. sikke fine kreationer du har tryllet frem. De gallakjoler jeg kan vise er ikke hjemmesyede, men det går nok også.. Jeg skal hjem og lede lidt i arkiverne..
  Hav en dejlig dag.

  SvarSlet
 3. Ellen, jeg brugte også hele aftenen og en stor del af natten på "projektet" med at finde materiale og skrive. Det fyldte for meget i hovedet til at jeg kunne sove, så der var jo ikke andet at gøre end at rydde arbejdet væk først.
  Brilerne, det var da sidste nye mode, og hvem ville ikke gerne være med der. Kønne er de bestemt ikke, set med nutidens øjne.

  SvarSlet
 4. Inge, jeg startede som ganske lille pige, med at sy en masse dukketøj, i bedste houte couture stil ☺
  Jeg glæder mig da til at se dine gallakjoler - hjemmesyet eller ej.

  SvarSlet
 5. Pia, du er godtnok skrap ved symaskinen, hvor er de flotte. Tidligere da min datter var lille syede jeg både hendes og mit eget tøj, jeg arbejdede da i vagter og kunne lave meget på arbejde på nattevagter. Siden da er det desværre ikke blevet til så meget, som jeg gerne ville. Men gallakjoler har jeg godtnok aldrig syet.
  Sikken en historie om din oldemor, det må bestemt ikke have været let at være alene med 4 børn og ingen far, men de var nogle seje koner dengang. Hav det nu rigtig godt.

  SvarSlet
 6. Jeg har også syet tøj til vores børn. Søskendebørnene fik altid tøj til jul og fødselsdag. Jeg har syet alt lige fra undertøj, til flyvedragter, tasker og soveposer. Det eneste jeg aldrig har syet er regntøj og fødtøj. Selvom jeg har mønster på begge dele og har haft intentioner om det.
  Oldemor var en stærk kvinde, hun døde 83 år gammel. Det var en meget høj alder, især dengang.

  SvarSlet
 7. Sikken nogle fine kjoler der er blevet produceret hjemme hos dig. Sådan noget kan jeg slet ikke - det lader jeg datteren om ;-).
  Tak for kigget!

  SvarSlet
 8. Hvis ikke du kan sy, Bente, så kan du helt sikkert så meget andet.
  Datteren kan jo også klare opgaven alene, har jeg set ☺

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)