onsdag den 31. oktober 2012

Lavendler, en foldet kanin og lidt strik

LavendlerI sommers plukkede jeg nogle lavendler, som blev hængt til tørre. Nu har de hængt så længe i klædeskabet, at de er begyndt at drysse, så det var det vist på tide at få udført den oprindelige plan. Vort soveværelsesvindue står åbent året rundt, så der er let adgang for myggene. Jeg ved af erfaring, at et par citronskiver i et glas vand på natbordet er effektivt nok til at holde dem væk. Det er bare ikke altid jeg har friske citroner liggende, og ofte opdager jeg først myggene, når skaden er sket. Derfor ville jeg sy nogle små duftposer fyldt med lavendler. Stofrester har jeg rigeligt af, men det broderi anglaise, jeg mente lå lige for i skabet var der altså ikke. I stedet fandt jeg en rest silkestof. Tænk, så nænner jeg ikke at “ødelægge” det, fordi resten var for stor, og jeg nok kunne bruge det til noget bedre.
Silkekjole Lavendelduftpuder.
Jamen altså, nu har det stof ligget der, siden jeg syede mig en kjole og en boleojakke til Camillas  konfirmation. Stoffet er noget vennerne havde fået fri dømmekraft til at købe i Thailand på mine vegne. Jeg skyndte mig at klippe det i stykker, og der er til mange puder endnu. Inde i hver pude har jeg syet en pose af noget bomuld, så i teorien kan de holde mange år. Sækken den lille pose, er den eneste der er let at udskifte puden i. De andre, skal sprættes op først. Duften af lavendel var stram i hele huset i går, da jeg syede. Flere gange i nat, tænkte jeg, hvad er det der lugter af. 
Jeg fik også lyst til at lege med en vaskeklud, da den dukkede op hel ny og ubrugt. Før i tiden lavede jeg mange af disse kaniner, som blev brugt til små gaver. 
P1060138 P1060139
Man tager en vaskeklud og ruller den fra hjørne til hjørne. Pølsen bukker man helt sammen på midten, og folder de yderste snipper (ørene) bagover. Sno en elastik om, og ansigtet dannes. Derefter puttes en lille tot vat ind i samlingen på midten. Dette danner snuden. Sy et par øjne på, det kan være “rigtige” øjne som kan købes i hobbyforretninger, eller det kan være en lille knap eller perle. Bind et silkebånd om for at skjule elastikken.
P1060141 Kanin lavet af vaskeklud
I kaninens krop, bagved ørene, er der et lille hul, til at lægge en lille ting. Rejseshampoo, parfume, slik, penge, eller hvad man nu synes passer sig til situationen.

P1070623De sidste par dage er jeg kommet lidt rundt i gemmerne for at lede efter ting og sager. Jeg vidste godt jeg havde nogle pynteting liggende, som aldrig er blevet færdige. Der var nemlig en gang hvor vi kørte på loppemarked med egen bod nogle gange om året. Der strikkede, hæklede og syede jeg en masse. Der ligger en pænt lille lager af mange forskellige ting. Noget er der aldrig blevet begyndt på. Jeg faldt i staver, over det jeg har haft lavet inden resterne igen blev lagt væk, til en anden god gang. Jeg må hellere lade være med at gabe over mere. I øjeblikket er jeg godt i gang med at tømme ud i garnkisten. Jeg regner med at blive færdig med endnu en sweater i aften. De er udelukkende strikket af garnrester. Ih… hvor er det altså dejligt at få ryddet lidt op, og det helt uden at smide ud. Næste gang mor skal møde i nørklegruppen, får hun disse to sweatere med fra mig. Det glæder både hende, Røde Kors og børnene et eller andet sted ude i den store verden. Tænk bare hvor mange mennesker, der kan få glæde af en rest garn, som de fleste nok bare ville kassere. Røde Kors har altid brug for frivillige hænder, garn og strik til optrevling, så smid endelig ikke ud.  

21 kommentarer:

 1. hmmm måske har jeg tabt tråden... Men... holder lavendel også myggene væk ?

  Kendte slet ikke det med citron..

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det gør de.. I hvert fald efter det jeg erfarede ved en "salgskampagne" i en butik på Samsø i sommers. Nu må det stå sin prøve her i huset også.
   Citronen var noget jeg en gang læste mig til. Det var så simpelt, billigt og uskadeligt at jeg måtte prøve :-)

   Slet
 2. Hvor er din lille gavekanin dog sød, den ide vil jeg huske.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. For mange år siden brugte jeg det ofte når ungerne skulle til børnefødselsdag.

   Slet
 3. Jeg synes, at du er flittig, og der kommer fine ting og sager ud af det! Den med citronen kender jeg ikke. Virker det? Jeg skal prøve allerede i aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, jamen tak :-)
   Citronen er god nok. Jeg lægger gerne et par skiver i lidt vand på en lille tallerken (så er fladen lidt større) og stiller på natbordet og det holder længe.

   Slet
 4. Hvor er den lille kanin dog sød og simpel. Det er en udsøgt idé, hvis man vil komme med en lille ting.

  Det er dejligt, at du tænker på Røde Kors og på børnene i fjerne verdensdele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da et billigt sovedyr eller legetøj, og en klud kan vi nok allesammen bruge af og til :-)
   At hjælpe andre giver dobbelt glæde, synes jeg :-) og var ser de hjemløses strikkeklub her i nærheden så havde jeg strikket til dem, for der er ingen regler og mønstre der SKAL overholdes, som her. Man må ikke pynte med knapper og den slags, jeg har ellers så mange jeg gerne vil bruge til noget nyttigt. Så en trøje med knapper må jeg ikke strikke :-(

   Slet
 5. TAK for den med citronen - det havde jeg aldrig hørt, men hvis det er så effektivt som du siger, så står du altså til minimum en nobelpris :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er desværre ikke min egen opfindelse, så den går nok ikke, men tak :-) Man kan også smøre/duppe sig med i citronsaft. Det har jeg dog aldrig prøvet, men alt andet lige, må det da være bedre :-)

   Slet
 6. Flittig som altid :-) Den med citronen skal jeg huske. Det er da genialt nemt. Og så må du fortælle, om lavendlerne også duer til myggeafskrækning, når du har afprøvet konceptet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen tiden skal da gå med noget :-)
   Hvis jeg skulle sydpå nu, ville jeg pakke et par poser i kufferten. Det skulle også virke på møl, lopper og lus, så hvem ved om det også kunne have holdt dine ubudne gæster på afstand?

   Slet
 7. smadder fin lille kaninus gaveting,,, dejligt du tænker på Røde kors ,de har brug for rigtig mange gode ting , den der citronting har jeg aldrig hørt om før , måske en god ide når man er sydpå, der kan nemt være myg, store væmmelige myg ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Desværre er Røde Kors ikke de eneste der har brug for en hjælpende hånd, men man kan ikke være alle steder.

   Det kan der nemlig :-) Sjovt nok har jeg aldrig brugt citron på feriesteder, men kun på egen matrikel og det er for dumt :-)Jeg er stadig fyldt med kløende minder.

   Slet
 8. Den er sød den lille kanin og en god idé til små gaver. Jeg vil huske det med citronen, mon ikke det også virker i telt..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må det da gøre, hvis I kan få det til at stå et sikkert sted. Ellers må i bade i det, så virker det helt sikkert :-)

   Slet
 9. Sikke et råd, du har fået sendt ud. Jeg vil huske den med citronen. Har aldrig hørt det. Jeg husker godt kaninerne, men har ikke mødt dem i flere år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når man endelig selv er blevet oplyst om noget, tror man straks at alle andre kender til udbredelsen. Jeg er helt sikker på man kan google meget mere om det hele :-)
   Jeg havde heller ikke mødt kaninerne i mange år, men fik lyst til et gensyn :-)

   Slet
 10. Det er fin forbrugerinformation om at holde myg på afstand med citron og lavendel - og en meget charmerende kanin.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og du siger jo faktisk, at kaninen kan fyldes med lavendeldufte :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)