lørdag den 20. oktober 2012

Der er andet i livet end ferie

Weekender er heller ikke så tossede, og det er længe siden vi har haft nogen af dem, sådan uden at de har været booket til et eller andet, men I slipper ikke for at høre om resten af turen til Mallorca, og heller ikke for at se den solopgang jeg fangede i løbet af ugen på vej til arbejdet. Solopgang på Falster
For et par dage siden ringede Camilla og spurgte om vi var hjemme lørdag, for så ville de komme en tur. Mads havde nemlig lovet at udskifte en rem og et par remhjul på hendes bil. De ville komme fra morgenstunden, så de kunne nå den anden aftale de havde i Faxe lige over middag. Vejret var dejligt, så for mit vedkommende var det på med overtøjet og afsted på en times morgentur, inden “gæsterne” kom.
Solopgang på Lolland solopgang på Lolland
Da jeg kom tilbage var Mads uventet dukket op, og snart kom de andre også. Mads og S… kørte til Mads for at lave bilen, mens vi hyggede med Camilla. Da bilen først var køreklar lidt over 12, fik den lille familie en madpakke med, da de havde ikke tid til at indtage måltidet her, hvis de skulle nå frem bare nogenlunde til tiden.    
P1070460Der var åben plantage, hvor man, for sidste gang i år, kunne plukke sine egne æbler. Det er æbler der kan holde sig hele vinteren, hvis de opbevares korrekt, og til 10,- kr. pr. kg får man det vist ikke billigere, da vi i år ikke er selvforsynende fra træet i haven, som vi har været de sidste par år. Derfor kørte Allan og jeg ud for at plukke os et mindre lager. Plantagen var enorm, og man kunne blive transporteret rundt med traktor og vogn, og bare hoppe af og på, men vi valgte at gå rundt, for både at se og nyde, og finde de helt rigtige æbler. P1070469
Vi plukkede de tre slags der var at vælge imellem. De fleste æbler er nemlig plukket og sendt til distribution eller produktion af most. Vi fik plukket godt 16 kg og fik smagt på alle tre æbler i plantagen. Der var jo ingen grund til at plukke dem man måske ikke brød sig så meget om, men vi kunne lide både Marnica, Rubens og Rød Holstener Cox, så vi fik alle slags med hjem.
Drivhushøst 20. okt. 12Haven råber: “Befri mig for ukrudt”, så jeg har pillet lidt hist og pist, ikke rigtigt noget der blev til noget. Jeg har for det meste bare nusset rundt og kigget lidt håbløst på det hele, uden at yde ret meget. Drivhuset, jamen altså… hvad skal vi dog med alt det det bliver ved med at kaste af sig. Jeg er druknet i chili, jeg har dem i fryseren på glas og tørrede i poser. Jeg har foræret væk og det vrimler stadig frem. Jeg hader hvis de skal gå til spilde. Peberfrugter ligger også i fryseren til hele vinteren. Jeg har grønne syltede tomater på glas. Røde tomater i både, til vinterens sammenkogte retter samt tomatsuppe i store mængder, i fryseren, og alligevel nænner jeg ikke at hive de sidste tomatplanter op. De kaster jo stadig røde tomater fra sig.   kængurusteak
I går var vi ude og handle lidt, for første gang siden vi kom hjem fra ferien. Rema 1000 havde tilbud på vildt, så vi ville gerne have lidt til fryseren. Desværre var det meste af det, vi synes er godt, udsolgt. Vi ville bl.a. have haft et par krondyrbøffer med hjem, men de var også udsolgt. I stedet blev de erstattet af et par kængurusteaks. Det var nu heller ikke helt tosset. Tilbehøret kunne godt have været mere avanceret, men det var hvad jeg kunne stramme mig op til. En vildsvinekølle blev placeret i fryseren sammen med så meget andet. 

18 kommentarer:

 1. Efterårets farver er utrolig smukke - også tidligt om morgenen :-)

  16 kilo æbler ... det er sandelig ikke så lidt, men hvis de kan holde hele vinteren ... opbevarer I dem i garagen?

  Har du prøvet at eddikesylte dine chili? Det har du vist? John og jeg er blevet helt vilde med at spise syltede chili til næsten alt, men jeg har ikke selv haft nok i år, så hvis du stadig har for mange, når vi forhåbentlig finder ud af at hente kvæder (eller I kommer med dem; det taler vi om), så er jeg glad aftager af flere chili :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er smukke hele døgnet, der skal bare være lys nok til at man kan se det :-)

   Ja, vi opbevarer i garagen og så flytter de ind i køleskabet lidt efter lidt.

   Jeg har eddikesyltet chili, og du må hjertens gerne få en portion mere, de stakkels små buske er ved at knække sammen af grønne chili, om de kan nå at få farve ved jeg ikke. Vi tager gerne turen til jer denne gang, men I er selvfølgelig også velkomne her :-)

   Slet
 2. Dejlige billeder. Skønt med al den frugt og grønt, som I har plukket og har på matriklen. Det må være rart at være selvforsynende. Fortsat god weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at kunne hente forskellige ting på egen matrikel, men helt selvforsynende er vi dog ikke, lige bortset fra chili og tomater :-)
   Tak og god søndag til dig.

   Slet
 3. Uha du giver mig dårlig samvittighed når du omtaler ukrudt, har et rosenbed et stort et ,som skal nedlægges til foråret , derfor orker jeg ikke at se til den side, ja det vælter med tomater og peber , men i dag tog ipsen pog hev alt ud , og vaskede drivhuset ,så det er fint til foråret,
  Hvor er det dejligt med så mange fine æbler , og så til den pris , Rigtig god søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har en samvittighed der har prikket til mig i flere uger, og måske må den prikke lige til foråret. Vi får se :-)
   Jeg har dog gjort hård proces mod hindbærrene, og for en gangs skyld fjernet dem, selvom der var mange flere på vej, men jeg har rigeligt i fryseren, også af dem.
   Tak og god søndag til dig

   Slet
 4. Der er så mange æbler i år, og det er rigtig dejligt. Jeg har været nede hos en fra menigheden og få tre kæmpe poser æbler med hjem fra hendes have. Jeg ved ikke hvilke sorter det er, men de smager rigtig godt.

  Det er et luksusproblem med et drivhus, der giver alt for godt. Jeg håber du anvendelse for de sidste tomater og chilli.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hos os har det ikke været hverken æble, pære eller vindrueår, men man kan jo heller ikke få både i pose og sæk, så det er fint nok. Sorten er også underordnet med mindre man søger et bestemt æble og der er rigtigt mange gode æbler. Vores æbletræ i haven er ananasæbler og de smager også godt.
   Det er et luksusproblem. Tomaterne kan jeg spise mig ud af, men mine chili tror jeg ikke engang jeg kan fodre fugle med :-) Og det gør ondt :-)

   Slet
 5. Ukrudt bekymrer vi os ikke om i øjeblikket, det kigger vi på til foråret. Det må være dejligt at være selvforsynende men selvfølgelig heller ikke rart at smide "overskuddet" ud..God søndag og smukke morgenbilleder..;-D

  SvarSlet
 6. Sådan kunne det meget let også hænde her. Det gør det faktisk ofte sidst på året. Det er dejligt, men bedst vist intet går til spilde :-)
  Tak, tak og god søndag til jer.

  SvarSlet
 7. Solopgangen er ikke til at stå for i øjeblikket, og det er dine beskrivelser af naturens overflod heller ikke. På et tidspunkt må du vel kaste håndklædet i ringen og bruge de sidste produkter til kompost?

  SvarSlet
  Svar
  1. Solopgange er aldrig til at stå for, men selvom jeg er morgenmenneske, er der trods alt grænser. Denne årstid passer mig perfekt til det :-)
   Du har helt ret. På et tidspunkt må jeg overgive mig.

   Slet
 8. Der er ikke noget at gøre med overskudshøsten, når man ikke er heltidsbonde eller heltidshusmor. En klog bonde sørger for, at afgrøderne er større, meget større, end det, man kan bruge, for det gør ikke så meget som hvis det går den anden vej og der er mindre, end man har brug for! :)

  Hvor ville det være rart, hvis man kunne alliere sig med naboer og følge et fast skema med høst, syltning, henkogning og så videre.

  Men heldigvis kan fuglene også tage lidt fra :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så ser det ud til, at jeg er meget klog ;-)
   Vi bytter altid, så vidt det er muligt, både med naboer, venner og familie og forærer overskud væk til alle der er interesseret, så længe lager haves.
   Fuglene skal også leve, de forsyner sig selv undervejs, dog ikke i drivhuset. Selvom de tager selv fodrer vi dem alligevel. Hvis ikke de selv tager først, må de nøjes med resterne og fugleblandinger.

   Slet
 9. Jeg kom i tanke om Søren-Ryge råd mod ukrudt :)

  Ukrudt om efteråret skal man bare kradse lidt i. Søren Ryge er jo meget realistisk. Man kan ikke vinde over ukrudt, som blander sig med rødderne til de stauder, man gerne vil have til at vokse. Hvis stauderne ikke selv kan kvæle invastionen, så har man tabt.

  Hvis ikke man vil grave jorden op og gennemvarme den ("koge den") eller erstatte den med gartnerijord, så må man bare rive eller harve dér, hvor der er ubeplantede områder. Jeg ville egentlig gerne have gran nok til at man kunne dække bar jord hvor man vil plante nyt om foråret, så var der ikke så meget at luge om foråret :)

  Men jeg har slet ikke overblik over god havepasning. Jeg tror man skal gå og nusse lidt, som du siger, indtil man får nogle gode ideer :)

  SvarSlet
 10. Igennem årene har vi med jævne mellemrum ændret på haven, så den bliver lettere at holde, men arbejdet slipper man aldrig helt for. Vi har både sten, flis og grannnåle på de fleste af vores bede, så skal der ikke luges, men pilles og nusses :-) Alt med måde, og undvære have, vil jeg altså nødig, selvom jeg ville ønske den altid var pæn og velplejet.

  SvarSlet
 11. Fantastisk smuk solopgang Pia.. :-)
  God uge hos dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg også :-)
   Tak og det samme til dig.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)