fredag den 25. april 2014

Turen til Zaandam tog kegler

Selvom vejret ikke helt var med os denne fredag, hvor det var slået om til regn og blæst i løbet af natten, ville vi alligevel tage til Zaandam og gå en tur på molen og se på alle vindmøllerne, der ligger på stribe. Vi vidste godt der lå et museum i nærheden, men det var vi overbevist om, at vi ikke skulle se. Nu er det ikke altid, virkeligheden er som man tror.P1000797a
For at komme ud til vindmøllerne er man nød til at gå ind på museet i Zaanse Schans. Allan skulle finde det lille hus, og i samme øjeblik blev en dør låst op bag mig. Det tiltrak min opmærksomhed. Jeg kom ind i en meget gammel købmandsforretning. Lidt i stil med den man kan se på Frilandsmuseet, og som egentlig stammer fra vores område. Butikken i Zaanse Schans er blot meget ældre.
P1000814 P1000810
Der var en chokoladefabrik, med alt lige fra kakaofrugten, hele bønner, malede bønner. Man kunne lave sit helt eget stykke chokolade i udvalgte forme, eller lave sin helt egen varme kakaodrik i flere varianter fra lys til mørk, alt efter smag. For blot at nævne et par ting mere, var der et gammelt bageri, og en træskofabrik. 
P1000846 Der var træsko alle vegne. I loftet, på væggene udvendigt og indvendigt.
P1000831 P1000832
Vi var så heldige at se, fra start til slut, hvordan et lille stykke brænde bliver til en træsko, der skal stå og tørre i flere uger, før den kan males. Der produceres fuglefoderpladser og fuglehuse. Sågar et trestrenget træskoinstrument. Sjove træsko som nederst til højre.
P1000842 P1000839 P1000828
Vi gik selvfølgelig rundt på museet og så på alle de små fine gamle beboede huse og livet omkring det hele, når de værste byger holdt sig væk. 
P1000802 P1000866
Man skulle betale entre for at komme op i møllerne for at se dem arbejde, men der var kø ved dem alle, så det sprang vi over. De 6 arbejdende møller er i sving med alt fra olie og brænde til krydderier.
P1000856 P1000863
Da vi næsten var nået helt ud til sidste mølle, kom der en rigtig skylle. Det var på en lang strækning, hvor der ingen steder var at gå i tørvejr. Vi vendte om og søgte ly for regnen i kryddeributikken. Der var ikke det krydderi, der ikke fandtes på glas og andre pakninger samt i løs vægt.
P1000870 P1000873
Hvis vi skulle nå at se lidt andet, var det på tide at gå tilbage og finde vores bil igen. På en sidevej så vi, at der holdt et par specielle køretøjer. Sådan et syn vækker altid Allans opmærksomhed, så vi traskede videre, og minsandten om ikke der var en plads med gamle veteranbiler, fordi der var et arrangement i byen denne dag.
P1000877 P1000875
Klokken havde endnu ikke slået tretten, da vi nåede bilen, hvor vi satte os og spiste vores medbragte klemme, mens det silede ned. Dagen var jo langt fra forbi, så vi fik mange flere oplevelser med hjem samme dag, men de kommer i et andet indlæg.

18 kommentarer:

 1. Tak for turen Pia. Helt fantastiske billeder du tager. God Weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Tak og god weekend til dig også.

   Slet
 2. Det var endnu et sted til to-see-listen - det lyder utrolig interessant.
  Jeg ville nok have købt mig fattig i krydderurter, men møllerne, ja, det hele, ser vældig godt ud.
  Ret velvoksne, de der gule træsko :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også stedet lige ville være noget for jer. Tag godt med penge med, og køb krydderier, te og chokolade for dem alle :-)
   Der var træsko til alle fra bitte små til kæmper :-)

   Slet
 3. Det er smukke billeder, du har taget. Rigtig god weekend.

  SvarSlet
 4. Sikken da et spændende sted - vi må vist en tur til Holland igen - så vi kan se det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må se om du kan få din drøm opfyldt :-)

   Slet
 5. Der ser ud til at være dejlige steder i har besøgt og derfor må jeg vist have Holland med i kataloget over muligheder. Tak for inspiration.

  SvarSlet
  Svar
  1. Holland har meget at byde på, så det er værd at have med i tankerne.

   Slet
 6. Sikke en spændende tur, I har været på. Tak for den og de dejlige billeder derfra! God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er godt tilfreds med det udbytte vi fik på kun to hele dage, og jeg er slet ikke færdig med at vise billeder og fortælle endnu :-)

   Slet
 7. Åhh Holland er sådan et skønt sted, min bedste veninde kommer derfra :-) elsker den accent... Rigtige fine billeder og dit header billede ER super godt. Fortsat fin solskins lørdag hilsen fra OddStyle

  SvarSlet
  Svar
  1. Så kender du sikkert meget mere til Holland end jeg gør. Der er noget for enhver smag. Accenten har jeg ikke tænkt over, vi har ikke hørt så meget til sproget på vores tur. Tak skal du have, headerbilledet er taget her i vores lille smørhul :-) Dagen har været helt fantastisk solrig på mange måder. Velkommen her :-)

   Slet
 8. Tak for en dejlig tur Pia.. :-)

  SvarSlet
 9. Ok, så det er HER, træskoene kommer fra. Der er godt nok mange slags. Ved du, om det er elletræ, de bliver lavet af?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det ved jeg ikke 100% men det er oftest poppel eller pil. Med en maskine taget det ca. 5 min. at fremstille EN træsko.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)