søndag den 28. oktober 2012

Kvædetid, vennetid, vintertid og sovetid

P1070597Det forår og sommer der var i haven for at par dage siden, har de sidste par dages nattefrost nu sat en stopper for. Jordbærrene kunne ikke klare kulden, og de tomatplanter der, i drivhuset, har lænet sig op mod ruderne er også døde. Jeg var færdig med at sove, alt, alt for tidligt i morgs, så i stedet for at blive ved med at rotere der i sengen, stod jeg op, trak i det varme tøj og gik mig en morgentur på denne frostkolde, men alligevel dejlige søndag morgen. Da jeg kom tilbage ved halv otte tiden, var Allan også stået op. Morgenkaffen var klar og han var selv godt i gang med at indtage hans eget hjemmebagte solsikkebrød, som dog var hentet i fryseren.
Morgentur 28. okt 2012
Da kvæderne for et par uger siden begyndte at falde ned, tænkte jeg, når man kan lave æble- og rabarberflæsk, så må man da også kunne lave kvædeflæsk? Jeg ville egentlig bare kaste mig ud i opgaven, men blev nysgerrig, og googlede for at se om der var noget der hed sådan. Det var der sørme. Jeg fandt en opskrift hos Årstiderne, men fulgte den ikke helt. Kvædeflæsk har allerede været på menuen et par gange i denne sæson. Sidste gang for et par dage siden. 
Kvædeflæsk  Vildsvinekølle  
Vennerne var inviteret til spisning i aftes og menuen var langtidsstegt vildsvinekølle med rodfrugter. Køllen og rodfrugter blev sat i ovnen ved 80 grader allerede om formiddagen, og så stod det ellers bare der de næste 7 timer. Det er første gang jeg bruger den metode, selvom jeg havde lovet mig selv, at jeg ville benytte mig af det så ofte som muligt, siden jeg læste det hos Ellen og også har smagt mad, som er tilberedet på den måde, hos dem. At få indkørt nye vaner er bare ikke altid lige nemt. Vennerne havde aldrig smagt vildsvin før, så de var meget overrasket over at vildsvinekød var magert og helt uden fedt og havde sådan en dejlig smag. Det kommer til at smage meget bedre når det tilberedes på den måde. Der kommer også vildsvin på vennernes menu i fremtiden. Kvædesmør
Mens aftensmaden stod og passede sig selv, havde jeg gang i noget kvædesmør, på samme måde som æblesmør. Det skal også stå og koge ind i flere timer. Det betyder at man sagtens kan have mange jern i ilden, når det man sætter i gang, kan passe sig selv i flere timer. Gid det også var sådan med rengøringen. Selvom støvsuger, spande, klude og sæbe blev stillet frem, skete der ikke en pind, før vi hankede op i det hele. På med musikken, så går det heldigvis som en leg, og vi kom ud i det fine solskinsvejr. Allan tog til åbent hus, og jeg fik pillet tomater, peber og chili. Vennerne blev forsynet med en pose blandet da de kørte hjem i aftes.  Solopgang på morgentur
Hele eftermiddagen er brugt i haven. Alt i drivhuset er høstet, og resterne er gravet op. Nu er jeg helt færdig. Desværre ikke med haven, men jeg er kørt træt, som i rigtig meget træt. Jeg håber Allan de næste dage graver resten af jordbærplanterne op. Jeg orkede ikke selv mere. Det bliver den bløde stol og strikketøjet, der vinder i aften. Mon ikke også nattesøvnen vinder over mig denne nat. I morgen venter der både en arbejdsdag og den sædvanlige danseaften.  

18 kommentarer:

 1. Der er nu ikke noget at sige til, at du bliver træt ind i mellem Pia, du er jo i gang hele tiden.. :-)
  God og stille aften hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg plejer ikke at blive træt, men det må være den manglende nattesøvn og alt den friske luft.
   Tak, den bliver stille, måske som jeres nok også gør.

   Slet
 2. Du syntes sikkert det er et underligt spørgsmål,men hvorfor graver i jordbær planterne op, med mindre de skal udskiftes med nye stillinger :-) hos os bliver toppen klippet af med en hæksaks , nå ,,,, det har du sikkert helt styr på. Smiler
  Ja morgenstunden i dag har været helt fantastisk, vågnede også alt for tidligt på en søndag ,
  Super dejlig mad du fik lavet, tror jeg , kan ihvertfald fornemme det ,,,, rigtig god aften og arbejdsdag i morgen

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi klipper også jordbærplanterne helt ned, når jeg har høstet jordbærrene. I år ville jeg dog tage stiklinger til nye planter, da disse er meget gamle, men Allan skulle lave den kasse, som jeg skulle plante i, og jeg skulle høste de andre havesager før han kunne komme til. Kort sagt, der var mange forhindringer og meget der kom i vejen. De nye planter har jeg plantet i dag. Sent, ja, men kommer de så er det fint, og hvis ikke, ja så er det bare sådan.
   Selvom jeg er morgenmenneske, så er kl. 4:00 altså FOR tidligt til mig også på hverdage :-)
   Tak, det var godt, og i dag havde vi rester. Tak, og det samme til dig.

   Slet
  2. Nååå , jeg kunne da heller ikke tro i gravede jordbær op uden at sætte nye stillinger ned de nye
   Stillinger skal nok klare sig,

   Ja kl 4 om morgenen det er utilladeligt tidligt :-/ .... :-))))

   Slet
  3. Vi kunne også være blevet træt af jordbær, det er før sket :-)

   Slet
 3. Så er sommer og efterår altså helt slut i drivhuset og i haven, men det har da også varet længe, og du har fået rigtig meget ud af drivhuset i år. Nu ved jeg ikke hvordan det plejer at være, men på mig virker det altså som et godt høstår ud fra dine skriverier her på bloggen.

  Langtidsstegt vildsvinekølle med rodfrugter lyder utrolig lækkert. 'Simremad' er altid god mad.

  Hav en rigtig god aften i stuens bedste lænestol - og måske skal du også se forbrydelsen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det for denne gang :-) drivhuset er jo nyt her på matriklen, men ellers plejer jeg at høste godt og blandet? Hvad vi har i overflod det ene år mangler måske næste, men det passer mig fint.
   Forbrydelsen har jeg aldrig set, jeg så noget regionalt og senere en spændende film baseret på virkelige hændelser. En tåreperser.
   Nu må det være sengetid :-)

   Slet
 4. Smukke billeder du viser. Selvom vejret har været godt i dag er det koldt - godt jeg har fundet det varme overtøj og handsker frem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak:-) ja, det har været smukt og koldt. Jeg kunne dog sagtens holde varmen under havearbejdet.

   Slet
 5. Det var det rart at høre, at selv Pia kan kapitulere ;-)
  Hvor er det også godt, at jeres vildsvin lykkedes så fint - langlangtidsstegning er bare en rigtig god opfindelse.

  Billede nummer to er heeeelt vildt godt - jeg måtte fluks vise de andre det - og de var aldeles enige :-)

  SvarSlet
 6. Det kan hun godt, og nu er jeg sikker blevet overtræt, jeg er frisk og slet ikke klar til at sove, men må hellere overgive mig :-)
  Hils hele bundtet og sig tak :-) (Det var også en smuk morgen)

  SvarSlet
 7. Heisann!
  Ja, den ene dagen er som en varm sommerdag, den neste vinterdag med snø. I dag blåser og regner det, en skikkelig drittværsdag... da er det godt å kikke på bilder av vakker natur, akkurat sånn som du har her i denne posten ;:OD)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vejret skifter noget, men nu er det vist slut med sommerdage for denne gang, selvom solen skinner her i dag er det stadig koldt.

   Slet
 8. Lækkert med vildsvinekølle og rodfrugter. Det har sikkert smagt fantastisk :-) Her var der ingen, der havde problemer med at vænne sig til vintertid igår, men i morges, da alle skulle ekstra-ordinært op, var det meget rart, at det ikke var SÅ svært. Min have ligner en ulykke. For et par dage siden var der stadig søde storkenæb og lidt andet pænt. Nu er det hele - stort set - forvandlet til en brun grød. Øv. God danseaften :-)

  SvarSlet
 9. Det smagte dejligt. Her har vi ikke problemer med at den skiftende sommer- og vintertid. Jeg sover bare generelt ikke ret meget.
  Haven her er også ødelagt af frosten. Blomsterne og det andet stod ellers så fint mellem ukrudtet.
  Tak og vi fik danset rigtigt meget :-)

  SvarSlet
 10. Så lærte jeg der er noget der hedder kvædeflæsk og kvædesmør. Det sidste er vel med meget mindre sukker end til kvædebrød, ganske som æblesmør er det. Her er kvæderne faldet ned, måske er det på tide at samle dem samme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må tilstå jeg aldrig har smagt eller lavet æblesmør, men kvædesmør smager dejlig friskt. 1000 gange bedre end kvædebrød, som er noget sødt noget, efter min smag.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)