søndag den 30. august 2015

Smag lidt på Skejten - og lidt om begrænsningens kunst

Jeg havde et lille udklip hængende om at tage med på sanketur og smage på skønne vilde urter på Skejten. Her ville ukrudts-entusiast Julie A. Swane guide og fortælle. Vi kunne selv sanke, smage og få tips og gode råd til at bruge urterne i madlavningen, og Skejten er en dejlig plet.P1080563
Jeg kom til fornuft. Som om jeg ikke har nok med at høste alt det jeg i forvejen kender af både det ene og det andet. Ikke bare fra egen matrikel, som jeg netop har arbejdet på i mange år, at minimere og gøre nem nemmere at holde. Det ude i naturen kræver ikke, på samme måde, at jeg skal redde det hele, men alligevel har jeg svært ved at lade det være. page
Lørdag formiddag gik jeg mig en tur, medbringende en pose til at have hyben i. Godt de er ved at være på retur, for så begrænser indsamlingen sig helt af sig selv. Jeg fik en pæn lille portion, som er ordnet og lagt i fryseren. De skal servers som tilbehør til den varme mad til vinter. På min vej mødte jeg også røde stikkelsbær, gammeldags svesker, brombær og nogle få reine clauder. Alt dette nøjedes jeg dog med at smage på. Forskellige æbler og pærer og små kedelige mirabeller, er der også massevis af, til fri afbenyttelse, men det lod jeg være. Indtil videre har jeg både æbler og pærer nok selv.
Senere tog jeg mor med ud på en lille køretur, så vi kunne plukke brombær. Jeg kender jo vores svage sider, så jeg medbragte med vilje kun en skål til hver. Havde vi haft hver to skåle, var de også blevet fyldt. Det blev til ca. 1½ kg til hver, og de røg lige i fryseren. Så kan jeg lave is, bage kage, lave smoothie eller hvad jeg nu lyster, for marmelade skal jeg absolut ikke lave mere af, før vi har spist det, der står i skabet.
P1080575Jeg ville lige vise mor de store flotte mirabeller jeg havde plukket nogle uger tidligere, og samtidig se om de gule var blevet modne. Jeg havde hevet et par bæreposer med til os hver, og de blev fyldt pænt op. I ved det der med begrænsningens kunst. 
Først i dag fik jeg råsyltet de fine mirabeller, og udstenet en lille skålfuld, som jeg har sukkersyltet. En romtopf er også sat i gang. Der er jo både hindbær og andet i haven endnu. 
  
Da jeg gik min tur i skoven sidst på eftermiddagen, tog jeg kun mit kamera og min mobil med. Ikke noget med at høste mere her. Jeg har fyldt alle mine glas og flasker, og det betyder, at der ikke kan proppes mere af den slags ind i køkkenskabet. Begge fryserne er også fyldt godt op med dette års høst. 

Hyben og brombær skulle jeg i hvert fald have hjem igen i år. Nu er der bagt pandekager. Vi skal jo have udryddet lidt brombærmarmelade.

18 kommentarer:

 1. Haha, det er da fint at vide, at sanke- og samlelysten er genetisk bestemt ;-) Her er brombærrene på deres højeste, mens det er for tidligt at plukke hyben. De er slet ikke modne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min mormor havde det på samme måde, så måske er der noget om det ;-) Vækstbetingelserne har stor betydning. Vi har kunne høste brombær længe - nogle steder. Andre steder er de knapt modne, så der er stadig meget at høste. 'Mine' hyben står i direkte sol hele dagen, men hvis jeg hentede de få stykker, der modner, hver dag, kunnne jeg godt samle en pæn portion, men det gider jeg ikke. Når ånden er over mig, høster jeg :-)

   Slet
 2. Jeg ved godt, at misundelse er en grim ting, alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke, at jeg også gerne ville kunne høste ligesom dig/alle jer i blogland, for det ser alt sammen så delikat ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Intet af det jeg har skrevet om i dette indlæg, har jeg i haven. Alt er høstet i naturen, og den er alle vegne også i byområder. Du skal bare op på cyklen, og ud med en kurv og en pose. Alle steder, hvor jeg kommer, uanset om det er i by eller på landet, finder jeg altid spiselige lækre sager. De springer mig ligefrem i øjnene.

   Slet
 3. Naturen er et skatkammer i denne tid, men med alt det du også har i haven, kan jeg godt forstå du/I er nødt til at begrænse jer lidt.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har ikke lagerkapacitet til alt, men det er nok også meget godt :-)

   Slet
 4. Begrænsningens kunst er virkelig svær!
  I år har jeg ladet brombærrene være, for jeg har masser tilbage fra sidste år. Æblegele skal der heller ikke laves i år. Jeg er fristet, for jeg elsker at gå ud i naturen og samle, men jeg er (også) nødt til at begrænse mig. Det var så lige en sidebemærkning til Hanne: hyben, brombær, æbler, blommer og mere til henter vi ude i naturen og ikke hjemme i haven.
  Bruger du modne hyben? For mig skal de kun lige været blevet orange, før jeg tager dem; de er 100 gange nemmere at ordne, når de ikke smatter ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den, og det kender du også :-)
   Jeg vil nyde brombærrene i min yoghurt, skyr eller hytteost.
   Jeg skal ikke lave mere marmelade eller gele af nogen art. Punktum, færdig, har jeg sagt til mig selv :-) Selvom jeg også synes det både er sjovt og hyggeligt at samle og fabrikere.
   Det er helt rigtigt. Jeg har intet af alt dette i haven. Det er der jo heller ingen grund til, når det hele kan hentes andre steder. Hvis jeg kunne holde mig til det jeg har i haven, kunne det såmænd hurtigt overses, det syltearbejde.
   Nej,det gør jeg ikke. Modne hyben er bløde, fedtede og ikke til at have med at gøre. Det er netop derfor, det er lettere at begrænse sig indsamlingsmæssigt, da de allerfleste nu er blevet alt for modne.

   Slet
 5. Det ser dejligt ud med alle frugterne og bærrene. Vi har mirabeller, hyben og brombær i haven og forhåbentlig også snart nogle æbler. Et par gæster gjorde os opmærksom på, at vi har en stor aroniabusk stående i forhaven! Havde jeg været hjemme, havde jeg kastet mig over det hele! God appetit.

  SvarSlet
  Svar
  1. På en måde er jeg glad for jeg ikke har alt det i egen have. Det skal jo også passes, hvis man altså ikke har så stor en grund hvor det passer sig fint at have sådanne områder. Jeg har haft købt en tornefri brombær for nogle år siden, men den forblev en lille tynd gren, der ikke satte så meget som en blomst. Brombær og hyben hører ikke rigtigt hjemme i vores parcelhushave, synes jeg.
   Uhm... Aroniabær, det har jeg de sidste par år, eller mere drømt om at finde et eller andet sted i naturen her også. Jeg ved de er her, men jeg skal ud og køre langt, og så langt er jeg ikke nået endnu. Det er lettere på gåben og cyklen
   Jeg ved jo du også er med på den vogn, men at nogen har stukket en kæp i hjulet. God bedring til dig.

   Slet
 6. Hvor er du altså flittig - så mange lækre sager, du får på lager til vintertiden :)
  Jeg havde besluttet, at jeg vil have plukket hyben i år, men jeg var sørme så heldig, at min søster havde fået plukket rigeligt, så hun kom med to poser - de var frosne med kerner i, men hun siger, at det gør det meget lettere, når kernerne skal ud - så det bliver spændende, om jeg kan finde fidusen i det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen jeg kan slet ikke lade være :-)
   Dejligt at din søster tænkte på dig. Jeg ved godt mange siger, at hyben er lettere at ordne hvis de er frosne, men jeg kender mig selv godt nok til at vide, at der aldrig kommer et passende tidspunkt, at få dem ordnet i. God arbejdslyst :-)

   Slet
 7. Det er givet vis en fin ide at træne i mådehold eller begrænsningens kunst. Fin historie om alle herlighederne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en rigtig fin øvelse, der skal plejes hele tiden. Tak :-)

   Slet
 8. Hvor er du flittig - god ide med kun at tage en skål til hver, for begrænsningen er en kunst få besidder tror jeg.
  Velbekomme til alle disse skønne finurligheder gennem vinteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har nok alle nogle svage punkter et eller andet sted, mine ligger heldigvis ikke i den dyre ende af skalaen :-)
   Tak.

   Slet
 9. Godt, der findes pandekager, så du kan få udryddet nogle af alle dine lækkerier :-)
  Velbekomme!

  SvarSlet
  Svar
  1. Pandekager kan altid glide ned. Tak :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)