onsdag den 12. august 2015

Mirabelketchup, tomater og revy er nogle af ugens glæder.

Jeg nyder den sidste ferieuge herhjemme. Ingen pligter der skal nås. Det blev nemlig klaret inden ferien startede, sådan at jeg kan lave nøjagtigt det, jeg har lyst til og ikke andet. P1080330
Den største glæde og luksus er at kunne afsætte tid til at gå 2-3 ture dagligt. Den ene måske byttet ud med en cykeltur. I formiddags gik turen til dette smørhul der bliver smukkere og smukkere.
P1080310
Jeg har ikke skrevet meget om hverken drivhus eller haven i år. Der er ikke de store forandringer i forhold til de foregående år. P1080311


Tomatplanterne er lige så frodige som de plejer at være. Det tog bare lidt længere tid, fordi solen og varmen lod vente på sig. Jeg høster atter tomater i lange baner, og laver tomatsuppe og andre gode sager til vinteren. Blandt andet har jeg lavet en stor portion karamelliserede hvidløgstomater med astragon. En bradepande fyldt med tomater i halve eller kvarte, afhængig af størrelsen. Et helt hvidløg i små fed, honning, salt, peber og olivenolie og nogle kviste estragon, som kommes godt ned under fyldet, for ikke at blive brændt. En tur i ovnen ved 130° i 2-4 timer eller mere til det karamelliserer. Dette blev ikke så karamelliseret, da det ikke fik længe nok i ovnen. Jeg kom atamon ved og fyldte det hele i glas, så vi kunne mødes med familien.
P1080315Mor havde spenderet billetter til Nykøbing F. Revyen til alle børn og svigerbørn.
Nogen foreslog, at vi mødtes på Liva for at spise et måltid mad sammen inden vi skulle se revyen.

Vi bestilte kun hver en hovedret, for det er nogle store portioner, og alle måtte levne.
P1080318
Der er selvfølgelig både gode og mindre gode numre, om ikke direkte kedelige indslag, hvis man spørger mig. Vicki Berlin tog virkelig kegler. Hun var helt fantastisk, i sit nummer som den lille pige, men også de fleste andre numre hun spillede, selvom hun generelt er et nummer for meget for mig.
P1080324 P1080328
Rundt omkring i skel, står der en masse mirabeller, så jeg har i dag været på jagt. De gule er slet ikke modne, men mange af de røde er. Desværre var hegnet klippet, der hvor jeg ellers kunne nå, men jeg fandt et andet sted og kom hjem med 1,40 kg som jeg ville lave ketchup af. Jeg elsker hjemmelavet ketchup som smager af noget.
Opskriften har jeg ingen mængdemål på, men følgende ingredienser, som fandtes i haven og i skabenes gemmer, blev brugt til en dejlig mirabelketchup.
1.400 Røde mirabeller, som jeg ikke gad udstene, men purerede stenene fra den kogte mos gennem en sigte. Det tog med garanti lige så lang tid som at udstene dem.  P1080334
5 æbler med skræl i tern, 2 store løg i tern,  2 chili, i den lidt mildere afdeling, i små stykker, 2 fed hvidløg i små stykker. En pæn portion paprika (ca. 2 spiseskefulde) Brun farin og rørsukker eller almindeligt sukker efter smag. Salt og et par stjerneanis og lidt æblecidereddike koges godt og længe ind, samen med mirabelmosen. Nå, ja, så lå der lige 5 røde tomater der blev skåret i både og kogt med. Når det er færdigt fiskes stjerneanissen op. Ketchuppen blendes inden den hældes på flasker eller glas.

8 kommentarer:

 1. Tak for sidst, Pia. Det var en rigtig hyggelig aften og dejligt at se jer igen. Ketchup på mirabeller lyder som en vældig god ide. Jeg har ikke tomater i år, men masser af mirabeller rundt omkring i naturen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak og i lige måde Ditte. Det smager dejligt, og man opdager ikke, at det ikke indeholder tomater og mirabeller findes vist i hobetal alle vegne. Det er dejligt at kunne høste så mange gratis glæder i naturen.

   Slet
 2. Det lyder som en god afveksling til den blomme-æble-chili-chutney, jeg gerne laver, og ja, mirabeller er der jo alle vegne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Chutney af forskellig slags, kan man næsten ikke få for meget af, og disse mirabeller er meget store og fine. Dem vi selv har haft, var sådan nogle små bitte nogle. Dette er noget nemmere med de store, som oven i købet smager rigtigt godt, plukket fra træerne.

   Slet
 3. Naturen er gavmild i denne tid, og du er gid til at få lavet spændende ting. Vi har lige været hos mine forældre, deres drivhus er også fyldt med lækkerier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at kunne gå på jagt og udvælge det man netop har lyst til. Drivhuset er en skøn slikbutik at komme ind i :-)

   Slet
 4. Det lyder til at være en skøn ketchup, du har fået lavet - vi har ingen mirabeller - jeg skal da vist lige lure, om naboen har nogen, eller om de fældede alle deres træer :)
  Og dine tomater, de lyder godt nok lækre - jeg har også lave semidried tomater det sidste par år, de er også dejlige, men dine lyder rigtige lækre - hvornår og om jeg får tomater til det i år, det ved jeg snart ikke, vi har masser af tomater, men de er stadig grønne - de er godt nok længe om det, til gengæld vælter vi rundt i agurker.
  Det var da dejligt at din mor sådan giver revy-tur og sikke da en tallerken mad, kan godt forstå, at I ikke kunne spise mere :)
  På vores lokale kro, Rold gl. kro, serverer de også wienerschnitzel og jeg kan også love dig for, at det er et ordentlig måltid og det smager pragtfuld :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes den ketchup smager mindst lige så godt som den jeg laver på tomater. Har naboen ikke mirabeller, kan du sikkert finde dem mange steder i skel.
   Jeg har også lavet et par glas semidried tomater. De er nemlig slet ikke så tossede, men det er godt med lidt variationer, når nu jeg skal have reddet slle de tomater. Bliver dine tomater ikke tøde, så husk du kan lave rigtigt meget af grønne tomater også.
   Agurker har jeg ingen af i år. Jeg havde så rigeligt sidste år, så der er stadig lidt tilbage på lageret.
   Det var en god ide mor fik, så blev hun også luftet den dag :-) og hele familien hyggede sig.
   Det er næsten uartigt med så store madportioner, det er jo madspil, som jeg ikke bryder mig om, men ingen, heller ikke storspisende mænd, går sultne fra bordet.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)