lørdag den 29. august 2015

Figner, squash, syltetid og grønne æg

En af naboerne har haft figner i haven i mange år. Somme tider så mange at de næsten ikke ved hvad de skal gøre ved dem. P1030032
Da Allan sidste år fik stukket et par i hånden til at tage med hjem, spurgte han om de ikke kunne lave os en stikling. Han ved jo jeg er er frugtnarkoman. Uhm… hvor smagte de godt, i helt ubehandlet tilstand. Selvom naboerne har lavet mange nye figenbuske, så fik vi i efteråret at vide, at det ikke lykkedes, men at de ville prøve igen til foråret, og så kunne jeg få dem til påske. P1080555
Heller ikke denne gang skete der noget. Det var nok det kolde forårs skyld, mente de.
Heldigvis gav de ikke op. For en uge siden fik jeg en potte med flere grene i, og der var liv i 2-3 af dem, og der er kommet liv i endnu en. Nu skal jeg bare have plantet dem ud i haven, for i en potte får jeg dem helt sikkert meget hurtigt slået ihjel. 
Jeg synes ellers, jeg går og holder øje med at mine squash ikke bliver for store, men knapt har jeg vendt ryggen til de små grønne frugter, synes jeg, før de har fået en anseelig størrelse. For et par dage høstede jeg to kæmper som hver vejede 1½ kg og en i lidt mere normal størrelse på 775 g. De har ligget på køkkenbordet de sidste par dage. Der vokser de i det mindste ikke mere.  P1080550
De to store blev i går omsat til noget der kunne fryses og puttes på glas. Den første blev til ratatouille. Jeg opdagede nemlig at den ene tomatplante i drivhuset var knækket. Det havde den tilsyneladende været meget længe, uden at jeg havde set det. Alle de tomater skulle jo reddes. P1080551 P1080553
Den anden squash blev syltet med appelsiner.
Der blev alt for meget lage i overskud, men det er synd at smide det ud, så det bliver gemt til at bruge i dressinger eller andet, ved en senere lejlighed. 
Jeg har tit lagt revet squash i fryseren til at putte i bagværk, men jeg har aldrig prøvet at skære dem i små terninger og løsfrosset dem. Det har jeg så nu. Og de råsyltede squash jeg lavede sidste weekend, er dejlige sprøde og lækre.
P1080525








Jeg har nogle gode ægleverandører og køber utroligt sjældent æg i butikkerne. Den anden dag ringede Mads, at han havde fået 30 æg af en ven, men at han ikke kunne bruge så mange og om jeg ville have det halve. Ja, tak, meget gerne. Vi kender vist alle både de hvide og brune æg, men de grønne er Danmarks bedste æg.

23 kommentarer:

  1. Grønne æg!? Det er nyt for mig, men hvorfor ikke?
    Squash og appelsin lyder som en god blanding, men mine squash er af en dum sort, som jeg ikke vil have mere. De er runde og bliver ikke ret store. Spild af penge, men de havde ikke flere af de 'almindelige', da jeg skulle købe en ny, efter sneglene havde ædt den første plante.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har før fået nogle med et meget svagt grønligt skær, men her kiggede jeg lige en ekstra gang.
      Formen betyder vel ikke noget, men lidt størrelse må de godt have. De første på denne plante blev også sådan nogle små runde nogle, og meget faste i kødet og helt udenkerner, sikkert fordi de manglede vand. Nu ser de helt normale ud.
      Helt spild af penge er det vel ikke, de kan da formentlig stadig bruges, selvom høstudbyttet ikke er det helt store?

      Slet
    2. Når man kan købe store og flotte squash til seks kroner i supermarkedet, så er 50 kroner for en squashplante spild af penge, når man højest får fem forkølede frugter ud af det, der er på størrelse med en bordtennisbold. Hvis jeg lader dem blive større, falder de af!

      Slet
    3. Okay, så ville jeg have det på samme måde. Den squash opfører sig som min melon, bortset fra mine meloner ikke bliver størrer end en lille valnød. Aldrig mere meloner....... - tror jeg ;-)

      Slet
  2. Heller ikke jeg har set grønne æg før. Jeg nyder æggene fra vores høns, det er småbitte æg med en smuk gul blomme :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er ikke noget som egne æg, eller for mit vedkommende , søsters æg :-) De lever nemlig grønt og godt, så det er de fineste gule eller somme tider meget meget gule, nærmest rød-orange æggeblommer. Farven ser mærkelig ud på skrift, men jeg kan ikke beskrive det bedre :-)

      Slet
  3. Men jeg har faktisk set/spist grønne æg før. Gemalens datter er leveringsdygtig i den slags fine æg. Jeg har set hendes høns, men synes ikke de lignede dem i linket. Lækre æg iøvrigt :-) Jeg gad godt et figentræ, men det ville nok dø bare ved tanken om at skulle gro i det barske Midtjylland.

    SvarSlet
    Svar
    1. Da jeg modtog disse æg, googlede jeg lidt, og fandt ud af at der er mange forskellige grønne æg, og dermed mange forskellige hønsearter. Jeg har set helt mørkegrønne æg på nettet, jeg valgte bare et tilfældigt link, men på 'hønsenettet' (husker ikke hvad siden hed) var der en lang tråd om høns og æg)
      Disse figentræer er udviklet til at passe ind i det danske klima, så det skulle også være muligt hos dig.

      Slet
  4. Tænk, jeg troede naivt, at figen ikke kunne klare vinteren på vores breddegrader. Til gengæld ved jeg, at æg bliver grønne, hvis man koger dem længe nok. ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange danske haver har i dag et figentræ der bærer mange frugter. De er tilpasset det danske klima. Det er nemlig rigtigt ;-)

      Slet
  5. Det er dejligt at man trives der hvor man har slået sig ned. Tilvalg af noget er som regel fravalg af noget andet.
    Grønne æg er heller ikke det jeg har set mest af.

    SvarSlet
  6. Grønne æg..!!! Det har jeg ikke set før, spændende. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Man lærer hele tiden :-)

      Slet
  7. Det kommer måske til at vare et par år inden du kan plukke friske figner, men du er i hvert fald på rette vej ☺. Jeg husker endnu første gang jeg nogensinde smagte dem, det var på Lanzarote og jeg synes stadig jeg kan huske smagen.
    Jeg har på en anden dansk blog set de grønne æg, men det var også helt nyt for mig. Smager de mon anderledes end de brune/hvide? Skyldes farven foderet?
    Dejligt med nyt til forrådskammeret ☺.

    SvarSlet
    Svar
    1. En anden nabo, som har fået en stikling for et par år siden, kunne høste allerede første sæson, selvfølgelig ikke mange, men nok til at smage, men i år er det ikke figenår. Det har været for koldt, da planten skulle sætte frugterne, siger de.
      Jeg bliver dig svar skyldig, men jeg tror de smager som æg gør, men jeg må koge et par til madpakken i morgen. Jeg har ikke set noget om foder, men kun læst at det var specielle høns, men specielle høns, lever vel også af et andet foder end de traditionelle?
      Det er det, men nu bliver jeg snart nød til at lukke øjnene for alt det naturen byder på. alle glas er fyldt. De sidste blev i dag, og det betyder at der ikke kan mases flere glas ind i skabet. Begge frysere er også næsten fyldt. Der er ikke plads til store bagedag lige nu :-)

      Slet
  8. Jeg drømmer også om et figentræ - jeg havde den tro, at det skulle være i drivhus, og var lige ved at købe et lille træ i Lidl for kort tid siden, men så læste jeg, at det bliver store store træer og de slet ikke kunne være inde i drivhuset efter nogle år, så jeg tænkte, at jeg vist måtte sætte mig lidt mere ind i, hvordan et figentræ udvikler sig og hvor meget plads, det skal ha', før jeg køber et.
    Grønne æg, det har jeg aldrig set - vi køber øko-æg ved avlerens dør, de har meget længe været hvide, men nu er de igen blevet brune og det er jo afhængig af hvilken type høns han har.
    vi har også selv haft høns, og vil helst have røde amerikanere, som lagde brune æg og de lægger mange.

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er forskellige figentræer, og de er ikke lige heldige allesammen. Bedst er det at få en sort man kender, eller fra nogen hvor man ved de giver godt, sådan som jeg har fået, men du har ret. Det bliver utroligt store buske eller træer. De kan heldigvis holdes nede, nøjagtigt som jeg gør med æbler, pærer og kvæder.
      Dejligt at have gode ægforbindelser. Røde amerikanere lægger nemlig mange æg, og de er store og fine både udvendigt og indvendig :-)

      Slet
  9. Danske figener er dejlige at spise. Har dog aldrig fået fat i et træ. Squash gror. Her har vi fundet ud af skære dem i tern og fryse dem til senere brug med løg og tomat. Du husker vel at sikre dig de ikke er bitre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Danske figner og frisk frugt er noget af det bedste. Her får vi også squash i tern sammen med løg og andet, men det er første år jeg fryser den ned i tern. Næh, det husker jeg ikke altid, men jeg har smagt det hele, EFTER det er syltet og tilberedt. Heldigvis fejler det ikke noget.

      Slet
  10. Figner er det rene mums, efter min mening. Og som du har set på min blog, har jeg i år fået den første lille mini-figenansats. Held og lykke med din plante, som helt sikkert vil få mere omsorg end min.
    De grønne æg er meget dekorative.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er det, når man plukker direkte fra træet. Jeg har også små bitte, bitte figner på mine små grene, men dem skal jeg vist ikke regne med at få noget ud af i år.
      Tak, men der tager du grueligt fejl. Her er der ingen planter der får speciel omsorg, ud over at jeg kigger på dem næsten dagligt. De bliver sat i jorden og så må de klare sig selv ved Vor Herres hjælp indtil de er høstklare. I drivhuset vander jeg dog. Det er alt.
      Grønne æg behøver ikke males til påske ;--)

      Slet
  11. Vidunderligt at få tanket op til vinterens komme.
    Krydser fingre for Figentræernes udvikling.
    Grønne æg har jeg aldrig set. Spændende. Håber de smagte som reklamen lyder :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er dkønt med et lille lager her og der.
      Det lever heldigvis endnu :-)
      Æggene smagte nøjagtigt som alle de andre ;-)

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)