søndag den 11. november 2012

Jul på slottet

Set med mine øjne, er det alt, alt for tidligt at jule, og jeg mente, at denne julemesse trods alt ikke var anderledes end alle de andre, der finder sted på de celebre steder her på øerne og sydsjælland. I min sidste antagelse var Allan ikke helt enig. Han var sikker på dette var noget  helt specielt, så det blev vi enige om at undersøge. Vi vil jo også gerne holde lidt øje med hvad de laver derovre. Det er næsten 10 måneder siden, vi var der sidst. Allan havde undersøgt muligheden for overnatning igen, men alt var optaget.
Solopgang P1070660
Vi tog tidligt hjemmefra lørdag morgen, efter at have pakket tasken med kaffe og andre fornødenheder. Allan skulle tanke bilen, så jeg startede turen til fods, for at få lidt frisk luft at starte den lange tur på. 
P1070677Vi ankom til Gram lige før middag. Der var sort af biler allerede, og de vrimlede stadig ind på det enorme parkeringsareal. Du altforbarmende, der var sort af mennesker. Sikke en succes de har fået med deres nye julemarked. Det var næsten en umulig opgave, at komme til at se en bod for lutter mennesker. Allerværst var det i herregårdsteltet ved bager- og slagterområdet, hvor folk stod i kø i flere rækker, for at komme til at smage på alle herlighederne. Køen rykkede sig ikke en tomme.P1070681
Vi nøjedes med at savle på afstand og skyndte os ind i herregårdsstaldene (den 80 meter lange kostald) Der var også trængsel, men dog mulighed for at komme til med lidt tålmodighed. Derefter gik vi over gaden og ind i Den Holstenske Lade, som ikke er færdigrenoveret, men vi kan godt se der er sket noget siden sidst. P1070683
Vi sluttede af på selve slottet, hvor vi måtte stå i kø for at komme ind. Den del af besøget var nu rimelig hurtigt overstået, for der var ikke åbnet til alle rum denne gang. Det var jo også julemesse, det hele handlede om, selvom der egentlig ikke er for meget jul over det. Det er mest gaveidéer det lægger op til. Vi er stadig vældig imponeret over det enorme projekt de nye ejere har gang i, og de følger deres oprindelige plan.
Vi kender vores plads på rangstigen, så vi tog kælderudgangen, der hvor tyendet hører til, og spiste os en pandekage inden vi forlod slottet.
P1070688Nu sidder I måske og venter på, hvem af os der havde ret med hensyn til en anderledes julemesse? Det havde jeg selvfølgelig, og Allan har forlængst bøjet sig. Indrømmet, jeg så et par ting jeg ikke havde set før, men det ville jeg helt sikkert også have mødt her på øen. Om vi fik købt noget… Jeg havde nogle fødselsdagspenge, og det var vist på tide at de kom ud at arbejde, så lidt af dem fik jeg brændt af på disse to krukker velvære til kroppen. Produktet er nyt for mig, og var næsten til halv pris i dagens anledning. Med os hjem kom også et glas lakridspulver, som jeg længe har fablet om at købe, så helt tomhændet gik vi da ikke derfra.  
P1070703 P1070705
Som sædvanlig, når vi er på disse kanter, tog vi en tur til Tyskland for at handle lidt vand, øl og vin. Der skal saftsuseme meget i indkøbsvognen, hvis det skal være rentabelt. Det eneste der virkelig er penge at spare på, er mandler, som jeg er storforbruger af. Men vi fik en tur ud af det, som Allan altid udtrykker sig. Jeg kan nu godt undvære al din tid i en bil.
P1070698 Ellen, hvis du synes vi har mange svaner på Lolland, så skulle du have været med på denne tur. Der var tusindvis af dem. To “kolonier” på samme mark. Jeg var ude i regnvejret for at skaffe dokumentation. Desværre kan jeg ikke vise et reelt billede, for så ville ingen kunne se hvad det var. Turen hjemad blev ekstra lang, fordi Allan ikke havde fået fjernet “undgå motorveje” på GPS´en. Først da vi næsten var nået til Sønderborg, indså han at jeg havde ret. Desværre var det regn og bælgravende mørkt, så de store naturoplevelser så vi ikke meget til. Vi landede på matriklen lidt før midnat.

17 kommentarer:

 1. Havde det ikke været en bedre ide at gå en tur ved Corzelitse end køre det ½ Danmark igennem for at se en juleudstilling? Jeg synes jeg aner du bliver gram i hu af at køre så langt. Hvad med en juletur til Lübeack og indkøb i Burg på hjemvejen - det må da næsten være lettere og vel også billigere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Corzelitse var ikke på tale denne gang. At køre bil er spild af tid og julemesse snerper også i den retning, så jeg har absolut ingen ønsker om juletur til Lübeck, men vi er to her i huset, der ikke altid har helt den samme interesse :-)
   Jeg er ikke søstærk. Hvor utroligt det måske lyder så er prisen faktisk den samme, og så hænger vi i fastlåste tider. Det er ingen af os til. Vi vil begge gerne være frie fugle :-) En bustur kan måske nok gøres billigere, men det tiltaler heller ingen af os. Faktisk vil rejsetiden med færgen blive længere selvom vi ikke medregner ventetiden. Selvfølgelig vil vi spare lidt km, men de 60,- kr. vil vi gerne betale for friheden.

   Slet
 2. Hvor lyder det hyggeligt :) Dejlige billeder du viser derfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det var også hyggeligt med et gensyn :-)

   Slet
 3. Det lyder som en rigtig hyggelig tur, I har haft, det var bare synd at der var så mange mennesker, at I ikke kunne se så meget af julemarkedet. Ejerne har helt klart et godt koncept, når de kan trække så mange mennesker til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det såmænd også. Vi traskede rundt 4 timer, så vi fik ser det vi ville.
   Jeg spurgte hvor mange besøgende de havde haft samme dag, det havde de endnu ikke tal på, men forrige weekend 7.000 men denne weekend endnu flere, og der kom jo også en søndag i dag der skal tælles med. Der er så ufatteligt mange arrangementer derovre, så der er noget for alle aldre og interesser.

   Slet
 4. Ahhh I kom af sted, men lidt øv at der ikke var plads til at I kunne sove derovre, det er jo lidt langt at køre på en dag, for at se på julerier og mange mennesker.. Men ja, I får en tur ud af det.. :-)

  Jeg må huske at spørge mine forældre om de var derude.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gjorde vi :-)
   Allan havde kigget på et bed & breakfast i byen, men vi valgte det fra. Vi behøvede ikke deltage mere end den ene dag, selvom dag to ville være helt gratis :-)
   Det må du, og så hør om deres mening.

   Slet
 5. Det må have været et fantastisk syn med alle de svaner - det ville jeg gerne have haft set :-)
  Hehe med fru Garmin - eller hvad I nu har ... kunne I ikke have gennemskuet det på den ekstra lange transporttid? Det må godt nok tage lang tid fra Tyskland, hvis man skal undgå motorveje ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det jeg vidste :-)
   Det er fru Garmin :-) Nej det kunne vi netop ikke. Vi skulle med en 2 færger hjem, og de er ikke medregnet i transportiden, for slet ikke at tale om sejlplaner :-) Transportiden ville være 3-4 timer, det er nøjagtig det samme som på motorvejen. Midt på Fyn fik Allan nok og stillede den også til at undgå færger :-)

   Slet
 6. sikke da. en skøn tur i lige. fik der,,,....

  SvarSlet
 7. Julemarked i Gram! Det kunne jeg godt tænke mig. Jeg har trådt en del barnesko i Gram og kunne tænke mig at se, hvordan slottet tager sig ud i dag. Selvfølgelig skal man over grænsen, når man er nået så langt. Vi har boet i Vojens kommune og i Sønderborg, og dengang var det naturligvis et must at køre over. Det er svært at glemme den vane :-)! På lange bilture strikker jeg. Det kan blive til en hel del.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så må du absolut afsted. Der er sket SÅ meget, og det bliver ved. Vi har været der mange, mange gange de sidste 39 år. Det startede med at Allan også ville se Jylland, som jeg hele barndommen har gennempløjet med mine forældre.
   Selvfølgelig skal man over grænsen. Desværre bliver jeg meget let køresyg, så jeg kan hverken strikke eller læse når vi kører bil, det er derfor jeg synes det er så meget solid af tid. Søsyge lider jeg dog endnu mere af.

   Slet
 8. Jeg tror ikke at jeg gad at køre så langt for et julemarked, jo måske til Lübeck kombineret med indkøb..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forstår jeg godt, var det ikke fordi vi nyder at holde et vågent øje med Gram Slot, så var bi hverken kommet til Jylland eller Tyskland. Der bliver rigtigt langt til Lubeck, når vi skal over Fyn :-)

   Slet
 9. Sikken en tur - jeg må altså indrømme, at jeg er glad for at jeg ikke var med. Jeg havde med garanti fået fniller af alle de mange mennesker på Gram slot. Sådan noget er jeg desværre ikke så god til at håndtere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår dig godt, vi er heller ikke til så mange mennesker. Dem plejer vi at flygte fra. Heldigvis er der masser af plads udenom og der er en stor park og tilhørende skov. Der bliver man ikke klemt og der er plads til at trække vejret :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)