fredag den 23. november 2012

Fasantid og vintermad

Fasanfond I modsætning til sidste år, hvor jeg helt uventet blev tilbudt fasaner, så har jeg i år bestilt nogle. Inden de modtages, var det på tide at få ryddet fryseren for den pose med skrog fra sidste år. Jeg ville egentlig bare koge en god fond, som jeg kunne bruge til suppe en dag, når det skulle gå lidt stærkere.
Fasanskrog, vand, gulerødder, løg, hvidløg, æbler, løvstikke, chili, laurbærblade, hele peberkorn, og salt blev blandet sammen i en gryde, hvor det stod og småsimrede i 3 timer. Jeg havde knapt nok tændt for komfuret, før der spredte sig en herlig duft i køkkenet, så jeg besluttede at aftensmaden skulle være fasansuppe. Det blev dog ikke den suppe, som jeg gerne ville lave, for som sædvanlig var alt ikke på lageret. Sådan er det, når man ikke køber ind efter bestemte opskrifter, men så må man jo bruge hvad man har. 
Fasansuppe Fasanrilette
Kartofler i små tern, friske champignon, lidt suppeurter og selvfølgelig lidt af det afpillede fasankød, samt lidt æbler og løg fra fonden. Det blev en dejlig suppe, syntes vi begge. Resten af fasankødet blev blandet med de godt kogte løg, æbler og gulerødder. Pisket sammen med lidt hjemmelavede kapers, og lidt tranebær til en fasanrilette, som jeg vil glæde mig til at spise på mit rugbrød i morgen.
Forleden lavede jeg “skovhuggerens livret” Eller dvs. den opskrift blev også omskrevet, fordi jeg ikke havde porrer i huset, men kun rosenkål og så undlod jeg mælk og sovs, og puttede kartoffelskiver i retten i stedet for at servere kartoffelmos til. Retten her er til 4 personer.
 • 2 røgede snitter (eller 500-600 g bacon)  Skovhuggerens livret
 • 4-6 gulerødder
 • 2-3 porrer (eller tilsvarende rosenkål)
 • 1-2 tsk karry
 • 1-2 tsk paprika
 • salt og peber
 • 75 g margarine
 • 1 liter mælk
 • 1 liter vand
 • sovsejævner
Skær kødet i terninger. Smelt fedtstof og svits karry og kød heri. Tilsæt gulerødder og porrer (rosenkål) og svits ganske lidt, tilsæt vand og mælk som sagtens kan undlades samt krydderier )  Læg låg på gryden og lad retten simre i ca. fem kvarter. Jævn sovsen og smag til med salt og peber. Springer du mælken over skal retten ikke jævnes.
I morgen ved middagstid skal jeg til julefrokost i firmaet. Som sædvanlig bliver det ikke nogen helt almindelig julefrokost. Selvom meget har ændret sig, så prøver medarbejderne at holde stilen, i hvert fald i år med. Jeg ved jeg vi skal have gammelt tøj på og være klædt varmt på, med hue, vanter og støvler, fordi det skal foregå udendørs. Jeg glæder mig til at se hvad jeg skal kastes ud i denne gang, selvom jeg måske også har en skummel mistanke om, at noget skal gå specielt ud over mig. Vi ses på søndag, når jeg har fået lidt søvn.

12 kommentarer:

 1. Det er nogle lækre opskrifter, du præsenterer os for!

  God fornøjelse med julefrokosten; jeg går ud fra, at vi får et fyldigt referat :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Første del af julefrokosten var sjov, og snart starter 2. del.
   Referat, fyldigt eller ej, skal nok komme i løbet af et par dage:-)

   Slet
 2. God fornøjelse, glæder mig til at læse hvad du bliver udsat for..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og nu kender jeg lidt af svaret, men dagen er ikke slut endnu

   Slet
 3. Jeg er spændt på hvilke oplevelser I skal gennem i år.
  God fest og god weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. En arrangør brændte os af, men så var det godt der de havde planlagt to arrangementer . Jeg skal nok fortælle :-) tak og i lige måde

   Slet
 4. umh,,,, kan fornemme duften af suppen,,
  rigtig gid fornøjelse med julefrokosten,

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi blev brændt af, så jeg fik lige en halv time her ved iPaden, mens håret tørrer, inden jeg skal ud at spise :-)

   Slet
 5. Lækker suppe!
  Jeg er spændt på at høre om, hvilke strabadser du er blevet udsat for;-)! Det bliver forhåbentligt sjovt og oplevelsesrigt. God frokost og god weekend i det hele taget!

  SvarSlet
 6. Det var både sjovt og nyt for os alle, men også en kold fornøjelse :-)
  Frokosten tog jeg herhjemme, men nu skal jeg ud ad døren og have aftensmenuen. Jeg får brændt en del diesel af i dag. Tak og god weekend til dig.

  SvarSlet
 7. Det kan man da ikke! Altså brænde folk af på den måde. Ikke i orden, nej ...
  Men du har forhåbentlig haft en god dag og aften alligevel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det er bestemt ikke i orden. Ja det var en god dag, men jeg, eller vi, kunne være en oplevelse rigere, og jeg er overbevist om at jeg ville have scoret nogle point, og det er jo altid sjovt ;-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)