tirsdag den 28. september 2010

Dagens høst i går – og snart jordbær igen

Der er ikke meget tilbage af de lyse timer efter fyraften, men jeg nåede da at få plukket disse hyldebær i Mads´ have. Mens vi spiste vores aftensmad, kogte jeg hyldebærsaft. Det er uundværligt medicin til Mads i vinter. Og hyldebærsuppe er heller ikke så ringe på en kold dag.
P9272962
P9272971
Vores lille nøddetræ, som jeg plantede for få år siden, bærer igen i år en gevaldig masse nødder.
P9272963 P9282973
Jeg piller stadig hindbær, og kan blive ved lige til frosten tager dem, men jeg har høstet så rigeligt, så nu er jeg begyndt at klippe buskene ned. I stedet er vindruerne blevet modne, så der er stadig masser af frugt at hente i haven. Bemærk lige at jordbærene er begyndt at blomstre og sætte frugt. De var klippet helt ned efter høst, og har nu skudt så meget, og sat bær igen, men de bliver nok næppe til noget.
P9272966 P9272968
Jeg havde regnet med at skulle ud og jagte kræger, som er en skøn lille frugt, men det når jeg vist ikke i år.

8 kommentarer:

 1. Jeg elsker hyldebærsuppe og også nødder, men hvad er kræger? Dem kender jeg slet ikke... :-)

  SvarSlet
 2. Hyldenade er dejligt, jeg kender heller ikke kræger, hvad er det.. ??

  SvarSlet
 3. Mia og Inge.
  Kræger er en meget gammel blommeart, som min mor altid har talt meget om, og for 3- 4 år siden fandt vi tilfældigvis sådan et træ på en spadseretur. Kræger har en fantastisk smag og farve. Kræger vinder mere og mere indpas. Der er plantet kræger rundt omkring på udvalgte steder, og det er i dag blevet en meget fin spise. De serveres bl.a. på restaurant Noma i Kbh.

  SvarSlet
 4. Jeg kendte heller ikke kræger, men nu har jeg jo fået svaret. Jeg må finde kræger...
  Er det ikke et usædvanligt rigt nøddeår i år? Jeg synes buskene ligefrem bugner af dem allevegne.
  Hvad bruger du dine druer til? Marmelade? Eller spiser I dem bare?

  SvarSlet
 5. Ellen, find du bare kræger. De skal nok helst tilberedes i en eller anden form, men jeg kan nu godt spise dem fra træet. Nogen vil nok mene de er lige sure nok.

  Druerne spiser vi får det meste, og deler ud til højre og venstre - også til fuglene. Sidste år lavede jeg gelé. Der er jo så pokkers mange kerner i. Gode forslag modtages ☺

  SvarSlet
 6. Ne-eej hvor det irriterer mig, at "nogen" har skrevet får, når der skal stå for det meste. Man fatter jo knapt nok meningen :-)

  SvarSlet
 7. Godt, at du gav forklaringen på kræger, dem har jeg aldrig hørt om tidligere.
  Du får mig til at tænke på barndommens medicin, en gang hyldebærsuppe med tvebakker kunne let kurere en begyndende ondt i halsen. Jeg har været på jagt efter hyldebærbuske hernede, men de står altid tæt på meget befærdede veje og så er jeg ikke så meget for at plukke dem.
  Jeg har heller aldrig oplevet, at jordbærrene kommer igen en anden gang, hvor er det dejligt.
  En rigtig god dag til dig, Pia.

  SvarSlet
 8. Annette, næh i starten troede jeg også at mor selv havde opfundet ordet. ☺ Men et par år senere bemærkede jeg, at nogen var begyndt at interessere sig for den gamle sort.

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)