lørdag den 13. august 2016

Besøg på 9-årigs Bamsemuseum og Knuthenlund

Jeg har læst mange rørende historier om en 9-årig pige fra Nakskov, der i 2015 gjorde drømmen til virkelighed, og oprettede sit eget Bamsemuseum. P1120223
I anledningen af Nakskov By havde 750 års jubilæum havde Nanna udstillet 750 af sine bamser på Toldboden i en lille fortælling om Nakskov. Der var oven i købet gratis adgang, men hun ville være glad for ethvert beløb. Vi lagde selvfølgelig et beløb til hende, så hun kan sende endnu flere donationer til nogle trængende børn.
P1120210

I april i år havde Nanna en samling på 2.500 bamser og hun havde allerede doneret 20.000,- kr. til børn og unge.

P1120216a

Iflg. medierne var alle bamserne sat op i forskellige små Nakskov-fortællinger. Det ville have været mere korrekt at skrive lollandske fortællinger, fordi Knuthenborg Safaripark havde fået en hel vægside.

P1120214

Der var udstilling af dronningebesøget, Torvet i Nakskov, en elefantafdeling, en hundeafdeling. Der var forskellige juleboder og andre små afdelinger. Det hele startede allerede på trappen op til . sal, hvor udstillingen var. Ingen tvivl om at det er tidskrævende at stille alt det op. Ved stranden var der også lyden af vand.
Nanna havde også fået en stor kasse bamser tilsendt fra en dame i Odense, som var blevet så rørt over at se og høre om hende.
P1120224
Som man kan læse på Nannas hjemmeside, så har hun haft over 1000 besøgende på den ene uge, og der er samlet godt 4.000,- kr. ind. Det var rørende at stå og læse alle de takkebreve hun har fået fra de forskellige modtagere.
Nu er alle bamserne formentlig atter tilbage på fjernlageret, hvor de opbevares i kasser. Man leder efter et sted hvor de kan være mere permanent, fordi det er et kæmpe arbejde at arrangere og opstille alle disse bamser, når der udstilles. 
                                     - o – o – o – o – o – o – o – o – o – o -
På vej hjem ville Allan forbi Knuthenlund, hvor han ville købe sig en god gammel Maribo-ost. Det er frygteligt dyrt, siger jeg, så tjek lige prisen, inden du siger hvor stort et stykke du skal have. Det skulle han nok, men han var overbevist om, at det ikke kostede mere end hos vores rullende ostemand.

P1120233
Vi ankom lige til malketid. Der er ingen tvivl om at køerne ved hvad de skal, og at de glæder sig, for de havde travlt med at komme hjem til malkestalden.
Vi gik ind i gårdbutikken og da Allan så at 100 g Maribo-ost kostede 30,- kr. skulle han slet ikke have noget af den alligevel, men de har meget andet at byde på. Ikke bare deres egne varer, men også fra andre leverandører af samme kaliber. Man kan også både spise frokost og drikke kaffe der og der var mange gæster.
P1120237Da vi forlod gårdbutikken, var det blevet fårenes tur til at komme hjem og blive malket. Fårene havde mindst lige så travlt med at komme hjem som køerne.

22 kommentarer:

 1. Meget sødt med de bamser - det kan man da kalde en ung ildsjæl :-)
  Nu bliver jeg altså snart nødt til at lokke John til Knuthenlund en tur - jeg bliver mere og mere nysgerrig hver gang du skriver om stedet. Og jeg har ikke glemt den fårebrie fra Rønnede kro ...

  SvarSlet
  Svar
  1. En meget ung ildsjæl :-)

   Så skulle du ikke have valgt de svampeture fra derde andre år, men der havde du selvfølgelig ikke smagt deres fårebrie ;-) Du ved det sikkert allerede, men der er svampetur dertil den 18/9, (hvis du kan vente så længe) så kan du slå to fluer med et smæk (vi kan desværre ikke)

   Slet
  2. Nej, jeg kender til den på Knuthenborg d. 10. september og den på Søholt d. 11. september. Jeg må lige prøve at se, om jeg kan finde noget om Knuthenlund d. 18., for det står ikke i min svampekalender fra foreningen.

   Slet
  3. Hvis ikke du har fundet det, er der et link her: http://www.naturparkmaribo.dk/guidede-ture.html

   Slet
 2. Ja, den slags har vi heldigvis fået meget mere af de sidste mange år. Vi ser det rigtigt mange steder og tænker altid på vores egen barndom, hvor det var det normale.

  Bamserne må fylde godt på lageret.

  SvarSlet
 3. Stegemüllers ordvalg "bedårende" finder jeg helt rigtigt i forbindelse med din fortæller om Nanna og bamserne :-)
  Synes i øvrigt det er så fantastisk når al trafik må holdes tilbage for en flot køre/får/giraffer/ænder - og find selv på flere. Så kan vi sidde der og glemme vores tidspres - for vejen er først farbare når det sidste dyr er væk. Skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør tilsyneladende også et stort indtryk på mange.

   Man kan lige så godt læne sig tilbage og nyde synet, nøjagtig som når man kører rundt nede sydpå, når hyrden driver geder, køer og får på de små veje eller når en lille flok geder har lagt sig midt på kørebanen, og det er umuligt at komme uden om, når de bare bliver liggende ;-)

   Slet
 4. Det er godt at læse, at børn også er bevidste om, at ikke alle har de samme muligheder. At man så som Nanna gør noget ved det, er jo helt forrygende. Der er altså håb for verden endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er god opdragelse, og Nanna er lidt ud over det almindelige. Verden består heldigvis af andet end curlingbørn :-)

   Slet
 5. Man må sige den små Nanna brænder for sagen, det er godt gået i den alder. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det :-) men uden støtte og hjælp fra familien, ville det vist have været en næsten uoverkommelig opgave for et barn.

   Slet
 6. Herligt med røde køer. Jeg må derned engang. Disse projekter har det med at gå fallit jævnligt, så nogle gange skal man skynde sig for at nå et få oplevelsen.
  Jeg håber det må gå godt for Knuthenlund; men det er godt nok en økonomisk farlig vej at betræde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har så ganske ret i dine betragtninger. Det er mange år siden de startede op, men det fortæller selvfølgelig intet om virksomhedens overlevelsesmuligheder. Kineserne er vilde med deres fåreost, og den driftige kvinde udvider stadig. Kender du ikke historien kan du læse noget her: http://publikationer.regionsjaelland.dk/Ajour/AjourMarts2014/?Page=20

   Slet
 7. Skøn udstilling og Farmers ord understreger hvor hårdt kvægbønder generelt har det, også de, der knokler for at levere den almindelige ost og mælk, og som får alt for lidt for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Både kvægbønder og svineproducenter er ilde stillet. Selvom 'vi' ikke har dyr, kender jeg alligevel lidt til det dette via mit job. Jeg læser også jævnligt på Landmandsportalen ;-)

   Slet
 8. En dejlig udflugt, og en rørende fortælling om bamse udstillingen. Håber det lykkes at finde et permanent placering.
  Jeg er nok mere rystet over hvor trykket prisen er på ost, mælk, ja meget af det landmanden levere, og hvordan smagen forsvinder fra de billige produkter. Jeg vil hellere have lidt men godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uanset hvor ofte der er åbent, så vil det reducere nogle arbejdstimer.
   Det er supermarkederne der scorer kassen, og ikke ham dem der reelt har produceret varene. Han har desværre intet at skulle have sagt. Jeg sætter også pris på lidt men godt, dog synes jeg at 30,- kr. for en skive ost til ½ stk. rugbrød er lige i overkanten. Det er bestemt ikke sjovt at være landmand eller for den sags skyld bær- og frugtavler.

   Slet
  2. Eiii... Hvad er det for noget vrøvl jeg skriver. Jeg har blandet kroner og gram sammen. En skive ost vejer ca. 30 g, så der er til hele 3 stykker mad : -) men det er stadig dyrt.

   Slet
 9. Ih, det ko-billede ville gøre min far noget så nostalgisk. For ham var de røde (herregårds-)køer de eneste helt rigtige køer, men det hører efterhånden til sjældenhederne at se en stor flok. Ærgerligt, at det er så langt væk.

  SvarSlet
  Svar
  1. 4-5 timers kørsel dertil, er da ingenting ;-) Selvom jyderne har meget mere kvæg end os, så er det ikke de røde køer, man ser flest af. Knuthenlund har virkelig mange køer, og man kan kigge ind i staldene også. Det har været et stort arbejde for dem at etablere den kvægbestand.

   Slet
 10. Imponerende og rørende beretning om det unge menneske og hendes bamsedonationsprojekt. Man kan da kun håbe de finder et mere permanent sted.
  Ost kan så ikke lokke nogen af os på udflugt. Havde det været Knuthenborg ville det være lettere at lokke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er godt tænkt af et barn i den alder.
   I er så åbenbart slet ikke ostespisere, kan jeg regne ud. Ost er ellers godt :-) Knuthenborg trækker mange turister til, men set med mine øjne er der meget andet, der er langt bedre, men sådan er smag og behag jo forskelligt.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)