søndag den 11. oktober 2015

Man kan meget, hvis man vil

Det er mange, mange måneder siden, jeg inviterede mor og alle mine søskende med slæb samt vores unger til et måltid mad, netop i går lørdag. Så sker der det, at vi får en invitation til at deltage i en 3 timers skovtur, hvor skovfogeden fra Aalholm Gods vil guide og fortælle om vores skov, som han også gjorde sidste år. Denne gang var emnet bare meget andet også. Århh, hvor ville vi altså gerne deltage, men det så lidt håbløst ud, når jeg også skulle lave en tre retters menu til 12 personer. P1090159
Menuplanerne blev ændret, så jeg stod i køkkenet hele fredagen, for at tilberede alt, så det var lige til at gå til. Det betød at lørdagen blev vældig afslappet. Det passede mig ganske glimrende, at der både var tid til at gå tur inden morgenkaffen, og der var absolunt intet stress eller mangel på tid lørdag. Det er også meget sjovere at have gæster, når man kan deltage helt på lige fod med dem, og ikke bliver holdt udenfor, fordi man har så mange opgaver i køkkenet. 
P1090162
Fællesrådet arbejder på, at der skal være et årligt tilbagevendende arrangement i skoven hvert år. Sidste år var vi kun 11 der deltog. I år så det noget anderledes ud. 25 havdet tilmeldt sig, og så var der os andre der bare troppede op. Jeg talte ikke efter, men det lignede en tredobling. 
P1090163Vi fik skovens historie, og fortællingen om Danskerskansen, der er opført i forbindelse med en af de mange krige mod Sverige. For os der har boet her i 40 år er det ikke noget nyt, men der var tilflyttere med på turen, og et par der kraftigt overvejer at flytte hertil, havde også meldt sig til på turen.
Mens vi gik fløj flokke af traner over trætoppene. De var på vej sydover fra Sverige. Vi fik at vide, at flere havørnepar yngler i ‘vores’ skov, men skovfogeden ville ikke oplyse hvor. Hvis vi vil finde dem, må vi ud og udforske skovens mere end 1400 ha. Fiskeørnen er her også, dog yngler den ikke her. 
Det kommer ikke bag på os, at vi har et rigt dyre- og fugleliv. Vi har rådyr, sikahjort, ræve, flagermus, frøer og ikke mindst grævlinge. Alt for mange grævlinge, fordi den blev fredet i 1994. Grævlingerne ødelægger skoven med alle deres underjordiske gange og når man skyder ræven, er der ingen til at jagte grævlingen. P1090164
Vi var omkring de spiselige ting og sager i skoven. Lige fra brombær og hyldebær til svampe, ænder og vildt. Selvom skovfogeden sagde, at det i vores område, har været et elendigt svampeår i år, fordi det har været alt for tørt, ved jeg nu at der findes Karl Johan og Almindelig Rørhat i vores skov. Jeg skal bare finde dem. Stederne ville han ikke afsløre, selvom en svampejæger forsøgte at få det oplyst. Skovfogeden, som bestemt er en meget flink og meget large person, pointerede dog, at man ikke måtte gå væk fra anlagte stier, da det var en privat skov. Det ville svare til at han bare gik ind i vores have og høstede jordbær, gulerødder og radiser som det behagede ham. Vi måtte pille og plukke alt hvad vi kunne nå fra skovstierne, men ikke mere end der kunne være i en stråhat. Jeg kender udmærket godt loven omkring de private skove, og desværre er det ikke statsskove Lolland eller Falster er beriget mest med, selvom vi har masser af skov.
En af de tidligere skovfogeder var så strikse, at når han kom forbi, og så man havde P1090165pillet brombær, hældte han dem ud på skovstien, og trampede på dem, hvis ikke man i forvejen havde indhentet tilladelse og bar ‘sankekortet’ på sig. Sådan er ham her ikke, men en polak, der kom kørende ind i skoven i sin bil, havde valgt et uheldigt tidspunkt at trodse loven på. Han påstod han skulle finde vej til et hus den vej. Der findes absolut ingen huse den vej, og ingen Gps vil overhovedet foreslå denne rute. Han fik venligt vist vejen ud igen. Der var lang vej at bakke. Der bliver desværre stjålet alt for meget i skovenen. Der står jo dyre skovmaskiner, traktorer, lifte og meget andet der bruges i den daglige drift hver dag.
En af indtægtskilderne i skoven er grankoglerne. Dvs. det er selve frøene der sidder i koglerne på en normangran der er interessante. Koglerne bliver håndplukket fra en høj kran og puttet sække en efter en.  Et rigtigt klistret job, fordi man bliver smurt ind i harpiks. P1090176
Efter tre timers skovtur, gik de fleste ud til Skansen og tændte bål, mens jeg forlod selskabeet, for at få gjort maden og mig selv klar til gæsterne kom. Nogen havde lavet en lækker hjemmebagt lagkage til mig i dagens anledning.
Netop i dag var der også en skovtur i Lars Jensens skov ved Røgbølle på Lolland.Svampe
Her ville man have mulighed for at finde stor trompetsvamp, som vi før har prøvet at jage, uden noget særlig godt resultat. Selvom de lidt længere vestpå, har fået mere vand end vi har, regnede jeg alligevel med, at det var umuligt at komme hjem med nogen svampe overhovedet, da det som tidligere nævnt er alt for tørt på vore egne. Jeg har i stedet været på min egen lille svampetur i skoven, i håb om at få øje på en Karl Johan. Det gjorde jeg så ikke. Jeg nøjedes med at nyde synet at alle de andre.

23 kommentarer:

 1. Skønt indlæg med flotte billeder. Især morgenstemnings billedet synes jeg er smukt. Sikke da en bisse ham polakken - håber, at I tog et billede af både ham og nummerpladen i tilfælde af der skulle forsvinde redskaber/maskiner.
  Så travlt, at du har haft i køkkenet, men en god planlægning er jo det halve arbejde

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var en dejlig morgen. Skovfogeden so er den ansvarlige for hele skoven, tog sig af polakken, så mon ikke han selv har den dokumentation han kunne få brug for, det tror jeg. Han fortalte os om hvordan han holder 'regnskab' over alle de grelle lovbrydere.
   Jeg var godt nok træt fredag aften, da jeg slog mig ned i den bløde stol, for at de vild med dans. Det er et must at se for et par gamle dansere som os.

   Slet
 2. Det er altid godt at indrette spisning efter muligheden for forberedelse, det synes vi i alle tilfælde her. Det så ud til at være en god skovtur i var på - og godt det hele gik fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg også gerne, men ikke i så stor udstrækning som i lørdags. Oftest er vi meget færre personer, og så er køkkentjansen jo af en helt anden kaliber, som jeg hygger mig med.
   Det var også en god skovtur.

   Slet
 3. Interessante skovfortællinger. Når jeg ser, hvor grøn og saftig plænen er, undrer det mig, at den ikke er et svampetæppe.

  Medmindre nogen insisterer på soufflé, ville jeg til enhver tid forberede maden, så der er mindst muligt arbejde, når gæsterne er der. Langtidsstegt som på din fødselsdag er perfekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man jo godt mene, men fugtigheden skal jo komme på de helt rigtige tidspunkter, så svampene kan gro. Nu er det for sent.

   Til mange mennesker, forbereder jeg også det, jeg kan dagen, eller dage i forvejen, men gæsterne skal jo heller ikke have opvarmet mad. Langtidsstegning er godt, men der er grænser for hvad komfur og ovn kan kapere samtidig. Her er vi ikke småspisere, så der skal nogle store gryder og ildfaste fade til. Du skulle have set fadene og gryderne, både før og efter ;-)

   Slet
 4. Skønt at det hele kunne gå op i en højere enhed, og du nåede alt det du gerne villg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtigt dejligt. Endnu en skøn dag :-)

   Slet
 5. Det er altid dejligt at være på forkant, det kunne jeg godt bruge, har i alt for mange år, altid gjort ting i sidste øjeblik. Når jeg næste gang stryger en fra min to do liste, og må begynde en ny, så er det præcis det at være på forkant. Glæder mig til det. Du skal nok hører når det sker, måske når jeg det i 2015, måske bliver det først i 2016.
  Dejlige billeder fra din lørdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt, når man føler man er med og ikke halter bagud. Af en eller anden årsag er mine lister altid længere end det er menneskeligt muligt at nå det. Det er ikke noget der stresser mig, men på den måde får jeg faktisk allermest fra hånden, og jeg bliver så glad :-) Der er tid nok til det der SKAL nås, det andet er bare noget, jeg også gerne vil have klaret. Det jeg ikke når, må blive næste weekend, eller næste måned, eller.... Jeg tager det faktisk ret afslappet. Jeg håber du når dine mål i et tempo du selv kan følge med.

   Slet
 6. Hold da op, det synes jeg er imponerende, at du kunne både det ene og det andet - bare jeg kunne lære det - og selvfølgelig "man kan jo, hvis man vil " :)
  Det er jo et spørgsmål om tilrettelægge menuen, så den kan laves på forhånd og "bare" lige hives ud af køleskabet og evt. varmes inden den serveres - jeg har en svigerinde, som bare kan det - jeg er den, der altid lige skal have lavet sovsen, når gæsterne er på vej ind af døren eller også står jeg med det ene ben i badet :)
  Men jeg vil nu have i mine tanker, at du også formåede at komme på skovtur inden en 3-retteres menu skulle på bordet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du siger det jo selv.... Man kan hvis man vil ;-) så du kan godt lære det også.
   Det er et spørgsmål om planlægning og jeg tager det ret afslappet, især når det er mennesker jeg kender godt. Var det mennesker der aldrig havde været i vort hjem, jeg skulle servere mad for, var det måske noget andet, men det sker altså uhyre sjældent. Fra min tid som servitrice, køkkenmedhjælper og 'kogekone' har jeg mange gange måtte stå model til rigtigt meget, som jeg ikke selv er herre over eller har haft indflydelse på, og det går allerbedst, hvis man kan holde hovedet koldt og ikke lader sig stresse over noget, der ikke er muligt.

   Slet
 7. Wauuu hvor er det et skønt solopgangsbillede.
  Jeg sidder og bliver meget glad for, at vores nærliggende skove er en statsskov, så vi alle kan få lov at krydse rundt nogenlunde som vi vil. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så smukt ved vandet den morgen :-)
   Normalt skænker jeg det ikke en tanke, at det er private skove vi færdes i. Vi er jo opvokset med det, og kender faktisk ikke til andet, og der er jo masser af stier at færdes på, men netop hvis man gerne vil lede efter svampe, så er det ikke en mulighed at gå på udkig i skovbunden på egen hånd, og tilladelse gives normalt ikke til enkeltpersoner i tide og utide.

   Slet
 8. Skønne billeder. Og et supergodt arrangement i skoven... Vi har heldivis masser af skov hvor man må færdes og sanke uden sankekort! Klosterheden er Eriks foretrukne.
  Med god planlægning kan man nå utroligt meget!

  SvarSlet
  Svar
  1. De fleste skovejere her har intet imod at vi sanker i større mængder, bare vi bliver på de lovlige veje og stier. Det jeg høster i naturen, kommer sjældent fra skoven, men fra de mange levende hegn, der findes her omkring. Jeg savner kun en god svampeskov.
   Det kan man nemlig.

   Slet
 9. Dejligt, du kunne få det hele til at lykkes - også selv om du så var en anelse brugt fredag aften :-) Tænker som Inge, at det er meget rart, at det er statsskove, vi til daglig går vores ture i. Har egentlig aldrig tænkt på, at man ikke bare må krydse rundt, som man selv vil, i privatejede skove. Det gjorde vi jo bare som børn - også til hest. Men da var det vores egen skov, og kom vi ind i naboens, gik det nok også endda.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtigt dejligt, og glæden overstrålede trods alt trætheden da jeg kunne slå mig ned med strikketøjet.
   Vi har en statsskov på Falster, men den er altså ikke så hyggelig som alle dem vi har lige her hvor vi bor. Vi er omringet af flere godsers skove, og vi har ingen problemer med vores skovejere. Da jeg var barn var der for langt til skoven for os, i hvert fald hvis du spurgte min mor :-) men vi havde masser af træer, grøfter og engstykker at boltre os på alligevel. Da jeg var helt lille, arbejdede min morfar som skovarbejder, så jeg kom jævnligt i skoven, når vi bragte mad og kaffe ud til ham.
   I dag forlanger alle skovejere at hestefolk køber ridekort.

   Slet
 10. Dejligt at du har fundet skoven. Jeg kender den godt, altså af omtale, da flere familiemedlemmer, der bor i nærheden ofte har nævnt den. Skoven er altid et dejligt sted at være.
  Jeg lavede stort set intet i køkkenet om lørdagen, så det var en meget afslappet dag, og det var dejligt :-) Det var også en god kage med et fint snit, som Mette Blomsterberg ville sige ;-)

  SvarSlet
 11. Du er vist god til at få ting til at lykkes :-) Fantastisk solopgangsbillede!

  SvarSlet
  Svar
  1. Stædighed er en god følgesvend :-) Tak, det var også en fantastisk morgen.

   Slet
 12. Hold nu op for en aktiv fredag, du må have haft. Den gav pote om lørdagen. Igen må man sige, du er god til at få en masse oplevelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Meget stillestående aktivitet. Selvom jeg godt kan lide ar stå i køkkenet, når der er tid til det, så er det meget hårdere at stå stille en hel dag, end det er at bevæge sig rundt. Jeg er meget gllad for min lørdag blev som den gjorde.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)