mandag den 27. oktober 2014

Mit køkken en lørdag og en georginmark

Mine planer for weekenden var både haven og det indendørs. Lørdagens våde og kedelige vejr indbød mest til at få ryddet ud i det, jeg ville have ordnet inde. Køkkenet er vores foretrukne opholdssted hele dagen, hvis ikke vi er ude eller har gæster. Først om aftenen finder vi ind i stuen, hvis ikke vejen går til kontoret og vores pc´er.
P1030843Efter morgenkaffen og lidt bloglæsning på iPadden, blev radioen tændt, ganske som den plejer. Jeg hentede nogle rødbeder, der længe har skreget på at komme på glas. De var vokset ovenud ad jorden og nærmest på vej ind i køkkenet af sig selv. Jeg tog kun de 5 største, for med en længde på 40 cm og en diameter på 10 cm, var der grænser for, hvor mange der var plads til i gryden og i ledige glas. Jeg fik også kun plads til de 4 i gryden, efter at de var halveret. Med hænderne godt smurt ind i jord og rødbeder, ringede min telefon. Det var mor… Nåhhh.. hvad laver I ellers…

Jeg ved ganske præcis, hvad der ligger bag disse ord.
Nemlg,.. må jeg komme en tur. P1030854
Jeg plejer at lytte til Mads og Monopolet, når jeg alligevel opholder mig i køkkenet, men med en kørende emhætte over hovedet, snurrende piskeris og en mor der skal snakke med nogen, mens der er nogen at snakke med, som hun altid siger, aner jeg ikke hvilke dilemmaer, der var på tapet denne lørdag, men musikken behøver jeg ikke lytte intens til, den skal bare helst være i baggrunden.
De snurrende piskeris, skyldtes til dels, at jeg skulle have brugt et par pakker gær, men sandelig også nogle æg. Søstes høns lægger nemlig så mange æg, og de skulle på ferie i sidste uge, altså søster, og ikke hønsene, så hun ville gerne om jeg kunne tage nogle af dem. Det gjorde jeg selvfølgelig, hele 30 stk.selvom jeg egentlig let kunne klare mig. Og i søndags kom Mark med 15 æg, fordi han ikke kan følge med deres høns heller. Selvom jeg i det daglige prøver at bruge så mange æg, som overhovedet muligt, havde jeg alligevel lørdag morgen hele 54 æg i køleskabet. Det skulle der gøres noget ved.  
P1030874 P1030878

Melllem rødbedesyltningen blev der både bagt morgenbrød og kager. For nu er det en gang sådan, at der bruges flere æg til kager, end der gør til brød og boller. Det passer fint, for fryseren indeholdt ikke et eneste stykke kage mere. Det sidste blev spist i på skovturen i søndags.
På frokostbordet kom selvfølgelig nykogte æg, og mellem bagningen og rødbedesyltningen, var der tid til at få syet lidt af mors strikkeprojekter sammen, mens hun selv strikkede.
P1030865I radioen var de nået til Smag på P3, som også er et musikprogram. Min hverdag er fuld af musik, også når jeg er på arbejde, hvor radioen kører hele dagen. Der blev ryddet ud i køkkenskabene. Gær, citron- og birkesbeholdningen blev udryddet. Rosevand blev brugt til rosenbrødene. Allan, som hele dagen havde opholdt sig på værkstedet, kom ind og sagde om vi ikke skulle have kaffe, for det var da langt over kaffetid. Han satte kaffen over. Den blev drukket med nybagt rosenbrød til. Allan gik tilbage til værkstedet for at rydde op.
P1030881

Da der heller ikke var mere mel i melbøtterne, var det slut med bageriet for mit vedkommende. Radioen fik skiftet kanal. Endnu en gang blandet musik af de gode gamle med Jørgen de Mylius, mens jeg ryddede op i køkkenet, hvor jeg roder gevaldigt, når jeg er i gang. Dette er absolut ingenting i forhold til det roderi, jeg havde fået skabt mig denne lørdag. Da jeg kunne begynde at se køkkenbordet igen, var det tid til at sætte aftensmaden i ovnen. Mor takkede for en hyggelig dag og kørte hjem til sig selv. Når aftensmaden er spist, og opvasken afsat til Marie, forlader vi køkkenet.
P1030891a
Lørdag aften blev tilbragt i de bløde stole i stuen, hvor jeg syede den sidste sweater sammen for mor og strikkede videre på mine egne Røde Kors projekter, mens Allan så Styrmand Karlsen.
P1030889 P1030892a

Billederne af alle de farvestrålende blomster, er fra Toreby L., hvor der dyrkes gorginer eller dahliaer, om man vil. Det var svært at fotografere, da solen var i vejen. Da jeg listede ned ad markvejen skøjtede jeg rundt i det rene pløre. Markerne er knapt så overvældende et syn som tulipanmarkerne på Lolland, men smukt er det, også selvom blomsterne nu er på retur.

15 kommentarer:

 1. Hold nu op Pia. Jeg får næsten brug for en fridag mere, når jeg læser, hvad du har præsteret, mens jeg har prøvet at holde lidt fri :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har da også holdt fri, og tiden skal jo gå med noget, som min mor siger. Jeg har hygger mig med mine gøremål.

   Slet
 2. Sig mig... trænger du ikke til at komme på arbejde og slappe lidt af????
  Det er da utroligt, hvad du har nået på en maximalt udnyttet multitasking lørdag!
  Det er vist roebeder? Vi har nogle meget tykke "guleroer" i haven....
  Skønne georginer... nattefrosten må gerne blive væk, så de kan nydes længe!

  SvarSlet
  Svar
  1. Om jeg er på arbejde eller hjemme, gør vist ikke den store forskel.
   Jeg tænkte selv på at skrive ROEbeder :-)
   Hvis ikke de georginer krævede så meget arbejde, var de også at finde i min have.

   Slet
 3. Det er simpelthen utroligt hvad du når på sådan en lørdag.. Jeg har svært ved at få vejret på dine vegne.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine vejrtrækningsproblemer kommer først, hvis jeg skal ud at løbe :-)

   Slet
 4. Hvad bruges alle de smukke georginer til? Buketter eller er det for at sælge knoldene?
  Rødbeder på 40 cm! Der er god grokraft i den lollandske jord, skulle jeg mene.
  Lige på punktet med radioen er vi meget forskellige -. jeg skal helst have fuldstændig ro omkring mig, når jeg går og pusler i køkkenet - og alle mulige andre steder. Når jeg skal høre radio, er det for at lytte til en eller anden udsendelse - baggrundsstøj kan jeg slet ikke have - men jeg ved godt, at jeg er underlig på det punkt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Han er gartner og kører på grønttorvet og sælger sine varer.
   Musik er ikke STØJ - det er livsmedicin :-)
   Jeg lytter ikke ret tit til radioudsendelser med ren tale, fordi jeg går glip af det meste alligevel, da der er så mange forstyrrende elementer der forhindrer mig i at følge med. Jeg selv er en af årsagerne, fordi jeg ikke sidder/bliver samme sted og forholder mig i ro, men farer fra det ene til det andet herhjemme. På arbejdet er der telefonen, klaprende tastatur og regnemaskine, kopimaskine og printer. Hvis jeg skal lytte til et program, kræver det jeg ikke foretager mig nogle af de ting, og det duer ikke. Det er jo det jeg lever af hele dagen.

   Slet
 5. Det var da ellers nogle velvoksne rødbeder - og en tilsvarende beholdning af æg. Og af georginer for den sags skyld. Flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er kun den normale størrelse tilbage, og ægbeholdningen meget mindre. Georginer er meget flotte.

   Slet
 6. Knoldene skal tages op inden frosten, hvis de skal blomstre igen til næste år. Knoldene kan ikke overvintre i jorden, men måske køber de bare nye knolde og lægger, så de kan skære blomster så længe som muligt. Jeg ved det ikke.

  SvarSlet
 7. Nutidens sorter af rødbeder kan virkelig give nogle tons pr. hektar.
  Jeg fik en gang at vide, at man tidligere blandede små sukkerroer i rødbederne for at drøje på dem; men det kan slet ikke gå i dag, da udbyttet i rødbeder er helt oppe på sukkerroeniveau.

  Jeg gad godt at eftersamle i den geoginemark, når de er færdige med at tage rødder op. Sikken dog et flor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mener også at have hørt noget om at supplere roer har husholdningen før i tiden. Som børn gik hele byens unger da også og spiste af de roer, der var røget af vognen. Nok mest fordi det var sjovt at gå og skære en skive.
   Intet kan vist hamle op med roepriser.
   Jeg ville også gerne samle mig en buket jævnligt.

   Slet
 8. Nøj, hvor har du været dejlig aktiv og fået nogle vidunderlige ting fra hånden :-))
  Tak for beretningen og tak for skønne billeder :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er godt tilfreds med dagens indhold. Det giver en dejlig tilfredsstillelse når man føler man har nået lidt af hvert og det man gerne ville.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)