Min far var murer og meget andet, så derfor kan jeg tage mig selv i at kigge efter forbandter mønster, når jeg ser et muret hus. Det betyder ikke, at jeg kan fortælle hvilke forbandter der er benyttet, men jeg kan se forskellen i murstensmønstrene. Da vi byggede hus, gik
Hvis ikke du kender munkene og nonnerne, så kig godt på det nederste billede, hvor alle munkene med den lille tap, ligger øverst, og alle nonnerne ligger nederst.
Hvorfor sådan et vinterbillede nu, vil I måske tænke. Slet og ret fordi jeg atter ville prøve rydde op i de forskellige billedmapper på computeren. Hold op hvor har jeg gemt mange billeder til indlæg der aldrig er blevet skrevet. Den oprydning kommer til at tage lang tid.
Der er lige et billede mere, af en vinterdryppede vandhane på Bandholm station, der også skal brændes af. Det minder mig om alle de mange gange både far og senere Allan har tøet vandhaner og vandrør op for folk rundt omkring. Vi har mange gange fået spoleret weekenden, da Allan arbejdede som VVS-mand. Det var den gang der ikke var varme i alle rum i husene og vandrør ikke var isoleret som i dag. I de senere år, er det dog hændt at nabolaget, har bedt om hjælp til at undgå skader i deres sommerhuse, når vintervejret er kommet bag på dem.
Hihi.. munke og nonner i bunkevis.. :-) skønt håndværkerudtryk.
SvarSletNemlig :-) Der findes mange sjove udtryk.
SletHA - herligt udtryk - gad vide om de blev døbt munke og nonner allerede dengang i 1500-tallet, hvor man jo var langt mere religiøse?
SvarSletSikke en masse forbandter, du kunne linke til her - nogle af dem ser temmelig komplicerede ud.
Det er et godt spørgsmål, men jeg kan ikke svare på det.
SletDe forbandter er nu ikke særlig komplicerede hvis du kigger efter. De består alle af en løber og en kop fra 2 til flere skifter (rækker) en løber er en hel mursten, og en kop er enten en sten, der er vendt en kvart omgang, eller en halv sten. Det er blot et spørgsmål om at sætte drm sammen. Bare 2 skifter kan danne et mønster, nøjagtig som 2 pinde strik kan med en ret og en vrangmaske ;-)
Jeg synes, at de røde tage er så smukke - derimod er jeg ikke vild med de blanke, sorte, der er blevet så moderne....
SvarSletRødt tegl er smukt til de rigtige huse eller bygninger, men jeg kan nu også godt lide et sort tag. Det kan dog komme til at skinne lidt for meget, så det ikke ser naturligt ud.
SletDejligt at lære noget nyt - her om munke- og nonneteglsten. Har hidtil kun kendt munkesten.
SvarSletFint nisseskæg nederst.
Munkesten har jeg også hørt om, og også munkeforbandt, men aldrig noget om nonner i disse forbindelse :-)
SletNisseskægget er dannet så fint af en vandhane der har fået lov at dryppe meget længe, kan man næsten regne ud. Det er dyrt i vandregning.
Jeg har lært om munke og nonner....! Folkeviddet har altid været direkte!
SvarSletFrost og sol er smukt.... Kompensation for kolde næser!
Mange er i hvert fald meget direkte.
SletSol er altid flot - også i regnvejr. Næsen rager tit for langt ud, både i sol og frost :-)
Ha, de udtryk kendte jeg ikke. Hed(der) det virkelig det? Jeg troede ellers (naivt?), at munke og nonner holdt sig hver for sig og ikke lå i bunker, som Inge udtrykker det ;-) Gad vide, om man som bygherre stadig bliver spurgt, om hvilket forbandt man ønsker sit hus bygget i?
SvarSletJa det hedder det. Der er vist efterhånden mange munke der ikke har helt rent mel i posen ;-)
SletJeg ved ikke om man som bygherre nogensinde er blevet spurgt om hvilket forbandt der skal bygges i. Vi havde bare et ønske. Man kan ikke bruge hvilket som helst forbandt, det afhænger af om det er små eller store huse og hvor mange vindue- og dørpartier osv. der skal tages hensyn til. Det mest brugte forbandt er et løberforbandt, fordi det er let. Der findes i hvert fald 22 forbandter at vælge imellem.
Ja, ikke :-)
SvarSletHvis der ikke kommer mere sne end på billedet, så bliver vinteren også nem at komme igennem. Frost vil jeg meget gerne have når det er vinter, men det behøver ikke være 20° minusgrader.
Den vinterdryppede vandhane er sjov. Dejligt at lære noget nyt om de forskelige typer tagsten.
SvarSletDet er altid dejligt at blive klogere.
SletJeg har hørt udtrykket munke og nonner om tagsten tidligerre, men nu fik jeg da at vide hvorfor de kaldes sådan :-)
SvarSletMeget af det spændende håndværk som murere brugte i stor stil tidligere, er desværre sjældent at støde på nu om dage og det er da trist. Både for udøverne og for os, der skal kigge på husene.
Det gælder vist ikke kun murere, men mange andre slags håndværk. Skomager, skrædder, stoleflet, de kvindelige sysler osv. Det er ærgerligt. Heldigvis er lidt af det blevet in igen.
Slet