lørdag den 5. maj 2012

Bededag, Sverige og træfældning

Torsdag morgen da jeg cyklede på arbejde, var det Allans ansvar, at få pakket bilen med de fremstillede tasker, dyner og alt hans eget grej, så vi kunne dampe til Sverige, når jeg havde fyraften. Allan havde nemlig lovet Ellen og John, at han godt ville hjælpe dem med at fælde et vanskeligt træ, hvis blot de kunne skaffe en lift. Da vi ankom var liften stillet op, så arbejdsdagen kunne starte tidligt næste morgen.
Træfældning Træfældning
Det gik helt efter bogen, med det vanskelige træ med to stammer. Det lagde sig præcis, hvor Allan havde planlagt det. Et noget mindre træ, som også skulle fældes, for at få plads til at vælte den anden stamme, ville ikke lade sig styre og tog en uhensigtsmæssig drejning. Allan var på vej væk, men John havde også set faren. Han kunne jo ikke vide, at Allan havde set det samme. Det var måske både godt og skidt, at liften stod hvor den stod. Liften fik et par bulede stænger, som blev rettet ud. Resten fungerede, som da den ankom. Også topprofessionelle skovfolk, bliver af og til overrasket, over de spændinger et træ kan indeholde. Det lille uheld, fik ikke sat nogen stopper for arbejdet.
Plukning af brændenælder   Plukning af brændenælder
Jeg blev helt syg, da jeg så de små brændenælder, der stod på grunden til ingen verdens nytte. Ellen var straks med på idéen om at plukke nogle af dem. Det holdt os beskæftiget i en pæn tid. Jeg spurgte Ellen, om hun havde smagt de små blomstrende bellis, der stod i deres græsplæne. Det havde hun ikke, men det har hun nu. Herhjemme går jeg jævnligt og plukker lidt, som jeg spiser.
Udendørs frokost Savkæde files
Vejret var skønt, solen skinnede og vi nød frokosten ude på terrassen. De svedende og hårdt arbejdende mænd, blev budt øl, men alle takkede, uafhængigt af hinanden, nej. De ønskede kun postevand, de skulle jo føre motoriserede køretøjer, som de sagde. Der var flere træer, at gå ombord i, så savkæden blev slebet, saven smurt, renset og justeret.
Fældning af træ  P1040920 
Savene var ved at køre trætte, og det var mændende også. Da der var nedlagt 7 træer, besluttede de sig for at holde fyraften, og nyde den bajer, de sagde nej tak til, tidligere på dagen.
Svineskank  P1040929
Meget tidligere på dagen, havde Ellen igangsat aftensmaden, som kom i ovnen og langtidsstegte. Hun serverede selvfølgelig en lækker menu. Svineskank med grøn kartoffelmos og salat. Desserten blev rykket til kaffen, fordi vi alle havde spist så rigeligt. Kødet var bare så mørt, at det faldt fra benene, da det skulle skæres i skiver. Vi blev selvfølgelig forkælet med et par gode flasker rødvin.
Mændene var godt brugte, og havde ikke svært ved at finde deres senge og dyner. Der var nemlig også planer om at lægge flere træer ned næste dag. I formiddags blev der fældet yderligere to træer. De måtte dog lade et par stå, da vinden ikke var med dem, sværdet på saven, var heller ikke langt nok til et par andre træer. Vi forlod Sverige ved middagstid, og tog et par svinkeærinder, inden vi nåede Lolland. Vi ville jo gerne have lidt mere glæde af det gode vejr, på hjemturen.
Tak Ellen og John, for en dejlig weekend, selvom den også stod på en del arbejde.

18 kommentarer:

 1. Hvor lyder det bare som en dejlig - omend arbejdsom - weekend. Hvor var det godt, at der ikke skete Allan noget, da træet væltede; bare tanken kan få det til at risle koldt ned ad ryggen på mig. Nu kan de da snart ikke have flere træer på grunden deroppe.

  Fortsat god weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en dejlig weekend, og vejret blev bedre end forventet. Vi har intet at klage over. Alt gik heldigvis godt.
   De har stadig en del træer, men det tynder da ud :-)
   Tak, og god weekend til dig.

   Slet
 2. Sådan en arbejdsweekend kan altså bare være noget af det allerhyggeligste. Også selvom det er hårdt. Det var godt der ikke skete mere med det rebelske træ og at ingen kom til skade da det faldt hvor det selv ville.

  SvarSlet
  Svar
  1. Arbejdet er tit meget sjovere, når man er flere om det, og ofte er det også sjovere hos andre end hos en selv :-)
   Det var godt, der ikke skete mere end lidt materiel skade.

   Slet
 3. Altid skønt med en weekend i det svenske, selvom det er arbejdsweekend..I fik jo lidt lækkert mad kan se...;-D God søndag til dig og godt der ikke skete noget med Allan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Weekender er altid skønne :-) Maden var helt i top.
   Vi er alle glade for at det kun blev et lille uheld.
   Tak, og god søndag til dig.

   Slet
 4. Godt der ikke skete noget med Allan. Sådan et træ kommer med stor fart og tyngde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var godt. Det går nemlig rigtig stærkt, og giver store brag eller plask, alt afhængig af underlaget :-)

   Slet
 5. uuu ,,, godt der ikke skete din Allan♥ noget,,,

  SvarSlet
 6. Tak i lige måde - de træer var ikke blevet lagt ned uden Allans hjælp - herligt, at han gider.
  Der er jo masser endnu, hvis han stadig ikke har fået sin lyst styret ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du ved jo han gider :-) Men er det de træer vi har talt om, så kræver det en højre lift, så han kan beskære fra kurv, eller en vriktalje og en lang wire, samt et længere sværd på saven.

   Slet
 7. Uha for Allan..godt han stadig er her. Arbejde, venskab og skøn mad er en dejlig kombination. En dejlig aften til jer..knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hele er bare godt, og god mad kan man aldrig få for meget af :-)
   Tak og god aften til dig.

   Slet
 8. Imponerende arbejdsindsats I har ydet allesammen i denne weekend. Det er så skønt at få skabt mere lys og luft.
  Ja der er nogle gange spændinger i træ, som kan være helt umulige at opdage på forhånd. Godt at alle var opmærksomme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom skoven er dejlig, så er det også rart med lidt lys fra solens stråler.
   Årvågne og ekstra øjne er altid godt :-)

   Slet
 9. Uf ja, sådan nogle træer kan være lumske og gøre hvad de kan for at tage andre med sig i faldet. Godt det ikke lykkedes. Blev du ikke hel svedt - eller det nåede du måske slet ikke?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtig godt. Jeg nåede slet ikke at blive svedt, for jeg var travlt optaget med ryggen til dem. Men John blev vist svedt. Jeg vendte mig først om, da han råbte Allans navn. Heller ikke der så jeg anden fare, end den liften blev udsat for.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)