mandag den 29. august 2016

Overflod må ikke blive til madspild

Det er længe siden vi har haft en weekend, hvor der ikke var aftaler i kalenderen, men sådan en har vi lige haft nu. Den havde jeg glædet mig til. Ikke fordi der har været noget i vejen med nogen af weekenderne de sidste par måneder. De har nemlig alle været fyldt med en masse forskelligt godt, sjovt og interessant.
P1120351Der er mange grunde til, at jeg for mange år siden fik minimeret urtehaven kraftigt, og fik fjernet en masse bærbuske og frugttræer. Jeg kan nemlig ikke tåle at se noget gå til spilde. Alt skal reddes til vinterforråd, men der er trods alt grænser for, hvad to mennesker kan nå at spise på et år. Det er denne redningsaktion en stor del af min weekend er gået med.
En masse tomatsuppe er lavet til fryseren og hindbærrene er også plukkeklare fra nu af og til frosten tager dem. 
Selvom jeg i mange år har holdt vores træer nede i plukkehøjde, og ikke har uanede træer og buske, men blot et enkelt æbletræ og et pæretræ, så har vi alligevel rigeligt til at være selvforsynende, af det jeg nu har valgt at have i haven. Træer og buske bliver ikke sådan udskiftet fra år til år, men det gør urtesagerne og drivhusets udvalg til gengæld.
Men, men, men, så er der jo alle naturens milde gaver langs hegn og krat, som jeg også har det svært med ikke at redde en stor del af. Det er et evigt tilbagevendende problem jeg slås med. Jeg er udmærket klar over, at det snerper i retningen af sygelighed.
Hvis nu jeg ikke brød mig om at sylte, bage og eksperimentere, så løste det problem vel sig selv, men jeg indrømmer blankt, at jeg har frygteligt svært ved at begrænse mig. Manglende glas og flasker kan være et mindre problem, men det kan løses. Heldigvis har jeg ikke ubegrænsede opbevaringsmuligheder i skabe og frysere, så på en eller anden måde, er der trods alt sat nogle begrænsninger. 
P1120352 P1120354

Vi har frygtelig mange æbler og pærer i år, selvom vi, som vi plejer, har gået og tyndet ud. De sidste mange uger er æblerne drysset ned, men også de skal jo reddes. Nedfaldsæblerne bliver løbende samlet op og udnyttet. I lørdags skrællede jeg en hel spandfuld, som blev kogt og lagt i fryseren til vintrens æblekager. Inden længe skal alle æblerne høstes fra træet. Jeg er så småt begyndt, så det ikke bliver nedfaldsæbler alle sammen. De skal dog lige modnes helt først.
Pærerne har vi længe haft travlt med at spise, som de frugter de er. Jeg har foræret en del væk allerede. Når de er modne, bryder vi os ikke om den form for frugt. Selvom vi holder af pærevælling, så er det ikke noget, der skal stå på menuen hver uge hele vinteren, men de er gode i kager og i madlavningen. De skal dog stadig være hårde og sprøde.
Da mor, som lider lidt af samme 'sygdom', men ikke mere kan lave noget selv, spurgte, om jeg ikke kunne tænke mig, nogle af de mange flotte paradisæbler hun havde, var jeg allerede fristet, men lovede ikke noget. Jamen hvis du vil have nogen, skal du nok skynde dig, inden de alle falder ned. Jeg var på besøg i weekenden, men tog ikke et eneste med hjem, selvom fristelsen var stor.
Det er jo også tid for høst af brombær, som jeg endnu kun går ude i naturen og fylder i min mave. Det er også tid for høst af hyldebær. Der lokkes hele tiden med fristelser.
P1120363 P1120367

Jeg ringede til vennerne og spurgte, om de gav en tår kaffe om søndagen. Vi skulle være velkomne. Senere blev der ringet tilbage, om vi ikke havde tid og lyst til at spise med, når nu vi alligevel kom. Det ville vi selvfølgelig gerne. Jeg ville så komme med kagen, da det var en god anledning til at få ryddet ud i min pærebeholdning. En stor portion pærer blev derfor skrællet og kogt, hvorefter jeg lavede en pærekage, efter samme model, som man laver en gammeldags æblekage. Den blev pyntet med mit hjemmelavede rosengele. Aftenens menu, var bl.a. hjemmefanget ørred.
11 kommentarer:

 1. Det er frygtelig svært at begrænse sig, når naturen yder en så voldsom overflod af frugt og bær. Jeg er dog ved at lære det - og alligevel har jeg i år lavet mere marmelade end jeg plejer.
  Brombærrene lader jeg derfor helt være i år, og æblerne, både naboer og naturen giver os, vil kun blive brugt til at lave lidt chilichutney af. Husk, at solsortene godt kan lide æbler i løbet af vinteren - så går de da ikke helt til spilde, hvis du ikke kan bruge dem alle :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det kender du jo også til. I modsætning til dig, har jeg ikke lavet ret meget marmelade, fordi det ikke er det vi spiser mest af, men chutney og andrede syltede sager, som vi spiser i store mængder til den varme mad. Jeg ser også mange æbler i naturen, og på 'naboens' grund som Allan passer, og jeg er blevet tilbudt andre steder fra, men har sagt nej tak :-) solsortene er allerede i gang, men de kan også godt lide æbleskrællerne ;-)

   Slet
 2. Jeg synes det er godt at du får lavet noget med både æbler og brombær - jeg har forsømt det, men når C. inviterer på dessert med brombær eller ovnbagte æbler, så smager man jo hvad det er for en vidunderlig ressource, vi har dér.

  Den er jo smuk, den pærekage!

  De nedfaldne æbler er som regel lidt mere syge eller beskadigede end de, der bliver hængende. Ingrid Marie-æblerne bliver hængende indtil december, med mindre der kommer en kraftig storm. - Og de er faktisk først modne henad december!

  SvarSlet
  Svar
  1. Brombær og æbler (og meget andet) af Nordens frugter er bare godt.
   Der er selvfølgelig en grund til at æblerne falder af for tidligt. Mange af dem har også pletter eller andre skader, men det kan jo skæres fra. De skal bare ikke ligge for længe, for så rådner det stød de fik ved faldet.
   Vores er modne fra september. Et æble er modent når et let lille vrid i stilken, får det til at slippe træet.

   Slet
 3. Måske nedstammer du og Ellen ikke fra aberne men fra egernene ;-) Nej, det er da fantastisk, at I får gavn af alle de mange frugter og bær og svampe og og, så de ikke går til spilde. Kamelen og jeg kommer tit forbi nedfalden frugt i store mængder, og jeg tænker tit, at flere burde være (bare lidt) mere som jer. Kamelen synes bare, det er herligt for hun ææælsker nedfalden frugt og uplukkede brombær/hyben :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha...det er da det, vi gør ;-) Fugle og andre dyr skal også leve, men nogle steder er der alligevel rigeligt eller der mangler spisegæster ;-) Der er nok for få, der gør i det, men i stedet køber sig til det. Kamelen og jeg kunne godt gå tur sammen så, jeg vil dog foretrække at fjerne kernerne fra mine hyben. Min far, som næsten intet syn havde, spiste dem ved en fejl, da mor havde linet op i vindueskarmen til hybenmarmelade. Han syntes de cherrytomater knasede lidt rigeligt :-)

   Slet
 4. I kommer da ikke til at sulte til vinter! Vi/Erik gør meget lidt i den slags lagerarbejde. Men på det seneste er drengene begyndt at ønske sig gele mm. Så måske bliver der lige lavet lidt mere i glas og flasker!
  Æbler til solsortene er da også en slags gemmeprojekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joh, det gør vi ellers nok, hvis vi skal nøjes med at leve af det alene ;-) Selvom jeg har lyst til at lave en masse, så må jeg lytte til fornuften. Der skal jo være mening med galskaben ;-)

   Det er det, og de skal selvfølgelig også leve, og så sparer vi på fuglefrøet. Problemet med æblerne til solsortene er bare at vi ikke har opbevaringsmuligheder. Fuglene er såmænd også lige så grådige som jeg er. Man kan sige at vi kæmper om at komme først allerede nu :-)

   Slet
 5. Jeg har det rigtigt skidt med madspild, og det er ikke noget, vi på noget tidspunkt har praktiseret her i huset. Weefood har jeg, længe før det kom frem, fulgt med interesse. Havde vi muligheden for at handle sådan et sted, gjorde jeg det også. Tak.

  SvarSlet
 6. Det at have plads til alle disse lækkerier må være skønt, det er jo så hyggeligt både at høste og tilberede. Pt bor jeg et sted uden kosteskab, selv gulvspand står bag en dør, flytter så til lidt mindre, men som du allerede ved, så har jeg grovfilen fremme mht. udsmidning. :-)
  Der vil både være et kosteskab, og et redskabsrum i de nye omgivelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt at have et lille lager, man bare kan hente frem efter behov.
   Det bliver godt for dig og de er vist mange af os, der godt kunne rydde lidt mere ud og nøjes med mindre.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)