fredag den 5. august 2016

Besøg på Ulriksholm Slot og Frydenlund Fuglepark

Vi mener ellers at kende navnene på rigtig mange slotte og herregårde i Danmark og jeg abonnerer på dette for at følge lidt med i nye tiltag. Alligevel støder vi jævnligt på nogle, vi aldrig har hørt om. Det skete også, da vi kørte hjem fra Odense og kom forbi Ulriksholm. Det blev Allans opgave at undersøge om vi kunne komme ind der. P1120061
Det kunne vi, og vi ville stå klar, når de åbnede kl. 10, så vi var der i rigtig god tid. Vi så slotsherren sætte skiltet ud ved vejen. Da han forsvandt og klokken nærmede sig 10, læste vi hvad der stod på skiltet. Åbner kl. 11:00.
P1120039Der stod altså kl. 10 på nettet, mente Allan helt bestemt. Vi lister da bare ind på slotspladsen og ser om vi kan komme ind, siger jeg.
Slottets hoveddør stod på vid gab, så jeg bankede på og gik ind. Jeg kunne høre nogen pusle længere inde. Det varede da heller ikke længe inden slotsherren kom til syne.
Vi vil meget gerne se slottet, men kan se I først åbner om en time. Ja, men kom I bare ind, jeg er her jo alligevel. Jeg var såmænd også lige ved at gå hen til jer derude, og sige at I bare kunne komme ind allerede nu, sagde han.
Vi fik en kort introduktion og et A4-ark i hånden, og kunne så ellers bare spørge om alt muligt, hvis der var noget vi ville vide. Har I lyst til at gå op i tårnet, så skal I være velkomne til det, men der er altså ret støvet. Ovenpå er der også et loppemarked, hvor man kan købe nogle ting der har tilhørt slottet. Der var virkelig mange fine ting fra nips og porcelæn, møbler og ægte tæpper, og det var bestemt ikke dyrt, men vi har, hvad vi skal bruge af den slags.

P1120043 P1120040 P1120056


På forespørgsel om vi måtte fotografere, var svaret ja,det må I gerne. (og det til trods for at han bor der privat)
Den massive dør herover, der er m.e.g.e.t  tyk og består af flotte træskærerarbejder, lukkede vi til for at tage et billede af den. Døren har siddet i en kirke. (Jeg husker ikke hvilken) I hjørnet af samme stue stod en kreative blomsterdekoration. I tårnet mødte vi kraniet. og blev enige om at vi hellere måtte gå ned inden døren smækkede og vi kom til at ende vores dage på en hylde der også.
P1120052 P1120050 P1120051

H C Andersen har gæstet slottet, så der var tøj fra hans eventyrer. Der var også andre smukke og kongelige beklædningsstykker. En herredragt og en damerobe fra år 1700 (De to første billeder herunder)  men også vor egen Dronnings kjoler var at finde der. Bl.a. den vinrøde guldbrokadekjole hun bar til prins Joachims bryllup i november 1995.   
P1120047 P1120048 P1120046

Vi tog hele slotsrunden, og da vi havde set det hele, fik vi en længere snak om mangt og meget med slotsherren. Da vi ville forlade slottet, fulgte han os til dørs. Han skulle en tur i kælderen, fordi der havde været skybrud i går, hvor han ikke var hjemme. Han var spændt på at se, hvordan der så ud. Damen der havde passet det for ham, havde fortalt at vandet løb ned ad trapperne og ind gennem døren. Vi trissede selvfølgelig taknemmelige og nysgerrige bagefter. Sikken et fint møbleret kælderrum.  Der var heldigvis helt tørt på klinkegulvet, men strømmen var gået, og det var fyret selvfølgelig også. Sådan noget gammelt lort… ja, undskyld, men…….. udbryder han. (Vi havde i talt med ham om, hvor og hvad vi begge arbejdede, eller havde arbejdet med) Jeg forstår dig så godt, siger jeg. Vi kender alt til sådan noget, og ved hvor besværligt og dyrt det er, og så snakkede vi videre om hvad det krævede og hvad han nu skulle i gang med.
P1120044Vi takkede mange gange for rundvisningen, og regnende med at vi nu havde fået mere for vores penge, end vi kunne forvente, da han sagde at vi kunne gå en tur i parken, hvis P1120049vi havde lyst. Det vil vi meget gerne. I kan gå ind derovre ved de to store træer. Jamen der står jo privat, siger jeg. Ja, men det betyder ikke noget, når I har betalt, så må I må gerne gå over det hele. Også selvom der står privat? Ja, jeg vil bare ikke have alle til at rende her hele tiden. Tusind tak, det vil vi meget gerne.
Niels Grønbech er en driftig ældre herre på 78 år, der med mange forskellige arrangementer holder liv i slottet. Slottet og slotsherren er bestemt værd at gæste. Det vidner de mange tidligere gæsters  takkekort, som lå frit fremme, også om.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inspireret af et indslag vi hørte i radioen, om onsdagen da vi kørte på ferie, fortsatte vi til Tommerup, hvor vi ville se på fugle. Her kan man se mere end 800 fugle fra hele verden i den 5 ha store park.P1120113
Ved at bevæge sig rundt i et stisystem på 2 km, som også er handicapvenligt, kan man se mere end 150 forskellige fuglearter. Nogle mere sjældne end andre. Vi blev underholdt af en imponerende tranedans, og så ibisserne flyve rundt. Emuer og ugler og mange andre sjældne og flotte fuglearter. Det var umuligt at holdet styr på det hele.
cats
Vi var så heldige at være der, mens chefen og en ansat kørte rundt og fodrede fugle. Chefen var meget villig til at snakke og fortælle, og der hersker ingen tvivl om, at alle hans fugle har et godt liv. Ingen af parkens gæster kommer i første række. Fuglene først, og derefter gæsterne.   
Vi, eller Allan (mig siger det nemlig ikke noget) var så heldig at der også var træf for veteranknallertklubben som havde linet alle deres knallerter op efter at have været på tur først.
Det var sidste ferieindlæg fra Fyn. Denne weekend er booket, lige som de fleste andre dage i denne uge har været det med lidt af hvert, men mere om det en anden gang. Mandag er det igen arbejdsdag.

21 kommentarer:

 1. Ih altså, hvor heldigt! Nu håber jeg, du vil være min personlige rådgiver, efter at du har set Ulriksholm fra kælder til kvist og således må formodes at vide alting ;-) Jeg sidder netop og overvejer at invitere min søde, gamle faster på udflugt til Ulriksholm. Men hun ser ikke så godt. Det er ikke noget problem i forhold til at tage ud og opleve noget, men hun er meget lidt glad for trapper og ujævne overflader. Spørgsmålet er så, om hun, sit handicap til trods, vil kunne opleve noget som helst på Ulriksholm (vi behøver jo ikke se hverken tårn eller kælder), eller om jeg hellere skal finde et andet udflugtsmål? På forhånd tak for gode råd :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Æh, jeg tror du må skrue dine forventninger lidt ned. Jeg er ikke alt vidende ;-) Jeg hjælper dog gerne, men bliver pludselig usikker på flere ting, med det ansvar du lægger på mine skuldre ;-)
   Når man går ind ad hoveddøren, som ses lige under tårnet, så er der vel 5-6 trin op, inden man er i stueplan. Derfra er der, hvis jeg husker rigtigt, frit adgang til det kinesiske værelse, spisestue, havresal og bibliotek og et par gange, og i alle rum er der noget at fordybe sig i. N.G. har virklig formået at få mange ting tilbage til slottet. Hvis du kigger på hans hjemmeside, så kan du se nogle billeder bl.a. det kinesiske værelse (en masse røde skabslåger) Spisestuen, havresalen og bibliotek.(en hvid kamin med en buste) og nogle blomsterede møbler. Det er noget af det I kan se, hvis faster kan tage de første 5-6 trin.
   Der er et 'cafeteria' med høflig selvbetjening, hvor man kan købe en tår kaffe og et stykke kage. Der kan faster måske hvile ben, men du selv får 1. etage med?
   Jeg er helt sikker på at N.G. også meget gerne vil svare dig på evt. spørgsmål. Han er en meget hjælpsom herre, med en stor gæstfrihed. Læs evt. selv de fine anmeldelser, han har fået på sin hjemmeside. Han fortjener faktisk også vores :-)

   Slet
  2. Visse vasse, du ved da det hele :-) Bla det med de 5-6 trin. Det må jeg lige konferere med min faster om. Hvis hun mener, hun kan klare dem, så er der da meget at opleve alene i stueetagen. Og kaffe og kage på samme niveau er også godt. Tak for hjælpen :-)
   PS: Jeg havde faktisk netop skrevet til NG mindre end 10 minutter før, jeg så dit indlæg. Nu afventer jeg bare, om han svarer. Du svarede i hvert fald hurtigere :-)

   Slet
  3. Velbekomme :-)
   Jeg tænkte nok du havde, eller var i gang med at undersøge.

   Slet
 2. Fascinerende besøg på slottet. Det er fantastisk et have sådan en guide som en engageret slotsejer :-) Jeg gad dog ikke have dronningens aflagte tøj til at fylde ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er noget vi kan li' :-) slotsherren er dog ikke ejeren, han driver 'bare' foretagendet og har bopæl der og passer det som var det hans eget. Næh, heller ikke jeg, men jeg er glad for, at der er nogen, der vil samle og passe på alt muligt, som jeg så kan kigge på.

   Slet
 3. Hvor var det bare superheldigt! Den slotsherre gjorde oplevelsen til en, man aldrig glemmer ... jeg er virkelig misundelig, selv om man ikke må være det :-)
  Fugleparken tror jeg lige vi snupper, når vi på onsdag er på et endagsbesøg på Fyn!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi var rigtige heldige. Misundelse er en grim sygdom ;-) Vil du se en slotspark (Pandebjerg) her på vore kanter, som sjældent er åbent, og høre gidsejeren selv fortælle? Jeg kan sende dig info pr. mail. Jeg mener det var lørdag den 13. august. Det er altså snart. Vi har en aftale i dag, men jeg skal nok sende det.
   Fugleparken kan I godt glæde jer til :-)

   Slet
  2. Ja tak, meget gerne ...

   Slet
  3. Det er gjort nu :-)

   Slet
 4. Det er altid en fornøjelse at få informationer af nogen, der brænder for deres virke.
  Tak, jeg er også selv glad for det :-)

  SvarSlet
 5. Dejligt at læse om jeres oplevelser - Ulriksholm slot kendte jeg ikke til, jo jeg har hørt navnet, men anede ikke, hvor det lå og fugleparken, den kendte jeg heller ikke - så der var nye ideer til en tur i Danmark :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan jo ikke holde styr på det hele. Dejligt hvis jeg kan inspirere nogle til at opleve nogle af Danmarks skønne steder. Dette indlæg har, så vidt jeg kan se, inspireret flere :-)

   Slet
 6. Sådan en rundtur med ekstra bonus er simpelthen guld værd. Og I forstår jo at værdsætte det.
  Jeg vidste ikke, at der lå sådan en fuglepark midt på Fyn. Den må på idé listen.
  Tak for en spændende rundtur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig og vi stornyder :-) Man bliver så klog af at læse blogge :-) Velbekomme.

   Slet
 7. Når jeg hører og læser om alle de mange steder du/I tager på udflugt, så savner jeg en bil, man er lidt begrænset når det kun er de offentlige transportmidler, og der skal tages hensyn til tider etc.
  En dejlig oplevelse, og mange skønne billeder du har fået med dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. En bil er bestemt rar at have, og for os er det en nødvendighed, da vi ikke har offentlige transportmidler i vores område. Selvom vi elsker både at cykle og gå, så har det også sine begrænsninger.

   Slet
 8. Det var da noget af en oplevelse! Jeg kendte heller ikke til Ulriksholm, før jeg læste dit indlæg, men det lyder da til, at slotsherren er ret gæstfri.

  SvarSlet
  Svar
  1. De synes vi også :-) De er han bestemt. Ham og slottet kan vi godt anbefale.

   Slet
 9. Sikken en oplevelse - nu fik jeg læst det hele (jeg blev afbrudt i første omgang) og det er en meget menneskelig historie om slotsherren, som siger I bare skal gå videre - han kan godt lide at park og hus bliver beundret, men ønsker selvfølgelig ikke at der er for mange eller urolige mennesker, som "kommer til at ødelægge" noget.

  Fik han hjælp til fyret?

  Det var interessant at se døren med alle udskæringerne.
  Er bordet dækket med noget Flora Danica ???

  Jeg ville ønske man kunne lave arbejdstøj, der ser så elegant ud :) Det er en fornøjelse at se modebilleder fra nu og før!

  Fugleparken er vist noget for sig selv. Flot ugle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en flot gestus :-)
   Han ville lige tjekke om han kunne klare det med en sikring, ellers måtte han ringe til elektrikeren. En stikkontakt var hoppet ud ad væggen.
   Ja, det er Flora Danica.
   Det kan man da sikkert godt, men jeg tror ikke det er særlig behageligt at have på eller arbejde i.
   Det tror jeg også. Vi var meget betaget af alle de mange forskellige ugler. Tak :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)