torsdag den 20. november 2014

Brostensvandring i den gamle bydel i Ribe

De oprindelige gamle bydele er altid interessante at besøge, og således også Ribe, så vi travede gade op og gade ned i det uendelige, for at se på gamle skæve bygninger.    P1040162
Gammelt håndværk af forskellig slags. Flotte træudskæringer alle vegne. Smukke døre og sjove velholdte bygninger. Man kan ikke se på billedet nederst til højre, at husets mur er mere rund end lige.
P1040163 P1040166

Der er brosten overalt, så det er ikke en by,  hvor man går i høje hæle. Huset nederst til højre – det med de to tårne, ville vi gerne vide hvad var. Vi spurgte derfor i Turistinformationen, men hende der stod bag skranken vidste intet om det, og havde aldrig set det. Hun havde været ansat på bureauet i mange år, og hun påstod at det ikke var noget særligt, og heller ikke spor interessant, når hun ikke kendte noget til det. Hmm…
P1040176 P1040177
Vi travede videre. Gik en tur i Klosterhaven. Var ude på havneområdet. 
P1040186 P1040191

Gik tilbage til bydelen igen. Vi gik gennem Kunstmuseets Have. Der var vådt og sumpet, men meget smukt.
P1040196 P1040201
Vi kom forbi Domkirken mange gange. På et tidspunkt ser og hører jeg kirketjeneren sige til et par mennesker, at de kunne komme forbi ved 16-tiden, så ville han åbne kirken helt uofficielt...
Det var blevet middag. Vi havde allerede gået rundt flere timer, så gad vi fortsætte med det, for ‘bare’ at se Domkirken? Havde vi efterhånden ikke snart set alt? Skulle vi finde et helt andet sted at udforske? Det var stadig mange timer til klokken var 16.
P1040252 P1040260

Vi kunne starte med at finde et sted at spise, men det var ikke nemt. Der var optaget alle vegne. Folk stod i kø for at få borde. Nogle steder endda blot for at komme ind. Det gad vi godt nok ikke, så vi travede de samme gader op og ned, i håbet om til sidst at finde et sted vi kunne komme ind. På den måde gik der yderlige noget tid.
P1040249
Vi gik atter ind i Quedens Gård, som, vi tidligere havde opdaget på mange måder, var et interessant sted. Når nogen kommer ud, kune det jo være fordi der var blevet en ledig plads. Der var stadig propfyldt med mennesker, men igen kø. Vi var heldige, at få to ret trange pladser, i det allerbagerste hjørne. Vi bestilte en club sandwich og blev varmet igennem. Da vi ikke gad sidde der mere, var der stadig nogle timer til kirkedøren ville blive åbnet. 2½ times ventetid kan godt være meget lang, når vi mente vi havde set hver eneste gade, og nogle endda flere gange. Alligevel gik vi atter rundt. Når nu vi havde ventet så længe, ville det være tosset at køre derfra. Vi måtte kunne få den sidste tid til at gå også. Vi trak ind på en café, hvor vi fik os en tår kaffe. Her var det meningen, vi bare ville sidde og vente til klokken blev fire. Typisk os, så duer det bare ikke. Vi tog atter frakkerne på. Hellere trave igennem de samme gader, for jeg ved ikke hvilken gang, end bare sidde og glo. Strikketøj og kryds og tværs lå på kroen. Lidt før  klokken16, kredsede vi rundt i gaderne omkring Domkirken. Det var alt for koldt til bare at stå stille. Endelig blev vi lukket ind sammen med to andre par.   

19 kommentarer:

 1. I er godt nok standhaftige, men I er blevet belønnet med et besøg i en meget smuk kirke. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Udholdenhed eller stædighed belønnes næsten altid, og det gjorde det også denne gang :-)

   Slet
 2. Hatten af for jeres stædige vandring i en grå og kold by. Nok er der mange skæve vinkler at kigge på ... meeen... jeg ville da fryse i småstykker over så lang tid.
  Godt i kom ind i kirken... Jeg holder meget af at slentre stille rundt derinde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt nok er byen smuk,men der er altså grænser for hvor mange timer, man kan gå rundt og opdage nye steder. Nu har vi set Ribe godt og grundigt :-)
   Vi nød også synet.

   Slet
 3. Mon ikke jeg har været igennem de samme gader som du igen og igen. Det er altid en fornøjelse at komme til Ribe. Det er efterhånden længe siden jeg har været oppe i tårnet, men det skulle nok kunne klares, hvis der er åbent. Udsigten er spændende.
  Jeg ser frem til en dag at læse: "... og jeg sad bare og sløvede den".

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du uden tvivl. Der er første gang siden barndommen, at jeg har set så meget af Ribes gamle bydel. Tårnet var desværre ikke åbent på noget tidspunkt den weekend.
   Jeg sløver den tit, men jeg kan ikke sidde tomhændet og bare stirre ud i luften.

   Slet
 4. Jeg troede da, at kirken altid var åben? Vi var der for 3-4 år siden, og jeg kan ikke huske andet, end at vi gik lige ind. Men måske var vi bare heldige. Med den attitude synes jeg ikke, man hører til bag skranken i en turistinformation ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den på sin vis også, men man kan selvfølgelig ikke vade ind midt i bryllupper, begravelser eller andre kirkelige handlinger. Vi valgte åbenbart en ret uheldig dag.
   Jeg synes også det var et mærkeligt svar. Fordi det ikke havde hendes interesse, kunne der da være andre som os! Selvom det måske 'bare' er en helt almindelig beboelse, så må nogen da have haft en mening med at sætte 2 tårne på. Det i sig selv MÅ da have skabt interesse/samtaleemne i byen?

   Slet
 5. Jeg har kigget og kigget på dit billede af huset med de to tårne, men jeg kan slet ikke genkende det eller omgivelserne. Jeg må have været væk for længe ...
  Du har ellers fanget mange pæne steder i min hjemby, og jeg er imponeret over jeres udholdenhed. Måske vi får resultatet af jeres udholdenhed i et senere indlæg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan fortælle dig at det er Graabrødregade på hjørnet af Sønderportsgade, hvis det siger dig noget? Bygningen ses på Street Wiew fra 2009. Jeg har selv prøvet at søge, men kan kun se at huset er tinglyst med en bevaringsdeklaration, men det er ikke fredet, så NOGEN mener da det er interessant.
   Tanken har strejfet mig :-)

   Slet
  2. Tak, nu ved jeg i det mindste, hvor det ligger. Jeg vil prøve at huske at spørge min mor engang ved lejlighed, om hun ved mere om det. For nu er jeg da blevet nysgerrig.

   Slet
  3. Det kunne da være sjovt, hvis hun vidste noget. Så er vi flere, der kan få stillet nysgerrigheden ;-)

   Slet
 6. I har taget de samme rundture i byen, som vi har taget hver gang vi har skullet sejle til England. I har bare gået dem om og om igen på én dag - vi har haft nogle måneder imellem ;-)
  Det har altid irriteret mig en lille smule, at husenes og murene skævhed ikke rigtig fremtræder tydeligt på billeder, man tager af dem ... underligt, ikke? Men vi elsker også at gå rundt i Ribe, men nu er det desværre slut med de hyppige besøg, fordi englandsbåden ikke sejler mere :-(
  Vi har et yndlingsspisested nede ved åløbet, men sikkert fordi vi gerne kommer der på en hverdag, har vi aldrig været rendt ind i de køer, du beskriver her, og vi har også altid kunnet komme ind i domkirken - men der er åbenbart rigtig slemt i Ribe i weekenderne.

  SvarSlet
  Svar
  1. PS: Det var da en værre turistkontorklump. Jeg ville nok have serveret hende et høfligt, men ret sarkastisk svar, selv om det ikke er så pænt gjort ;-)

   Slet
  2. Byen er jo overkommelig at gå rundt, man når langt på et par timer.
   Jo, jeg synes også det er underligt, for selvom man stiller sig, så man står vinkelret på motivet, kan det alligevel ikke ses.
   Hvis jeg var nød til at opholde mig i Ribe, ville jeg også bruge tiden på at gå rundt, selvom jeg kendte hver en brosten, men jeg vil ikke savne det, hvis min vej ikke faldt forbi. I finder da bare noget andet at udforske. Måske noget helt nyt ;-)
   Jeg må være det samme vi var nede ved to gange for at spise, men der var propfuldt, og folk stod og ventede på at få plads. Deres menuer lød så lækre og anderledes. Det må være lørdagen, der har gjort det. Der var som blæst da forretningerne lukkede.
   Jeg ville også gerne kunne have sagt noget til hende lige på stedet, men kunne kun finde noget der lød lidt flabet. Først da vi var ude igen, vidste jeg hvad jeg skulle have sagt.

   Slet
 7. Charmerende bydel med alle de toppede brosten, som I har fået fanget med jeres linser. Godt I fangede alle de toppede brosten, for de gør sig så godt på dine billeder.

  SvarSlet
 8. Der er rigtigt mange brosten. Uden dem ville byen ikke være det samme.

  SvarSlet
 9. Smukke billeder fra en smuk gammel by. Vi var der i sommerferien og spiste også på Quedens gård, et rigtig hyggeligt sted, lige min stil :-) :-) Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var hyggeligt og jeg kunne næsten gætte at Quedens lige var noget for dig :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)