onsdag den 21. januar 2015

Det nye liv og helbredsopfølgning

Det nye liv er ikke noget revolutionerende som sådan, men selv de helt små ting kan pludselig føles ret store.

P1040723a


Siden jeg skrev dette i november, samt dette og  dette i december,  er der sket en lille smule.
Ved besøget på Hamlet, konstaterede de, som det eneste, at Allans tarme var meget udspilede. Ikke noget der havde med hans smerter at gøre, men når nu det var et stort eftersyn, så fik han denne oplysning med sig. Kan det gøre så ondt, fordi du trykker mig på maven, spørger Allan. Svaret var ja, det kan gøre meget ondt. Da han spurgte hvorfor de var fyldt med luft, lød svaret at det var kosten. Alt for meget hvidt brød, siger jeg, og lægen samtykker.
Jeg har i 100 år, eller deromkring, nævnt at det ikke var sundt, med alt det hvide brød han indtog, men jeg har talt for døve ører. Siden besøget på Hamlet har Allan udelukkende spist rugbrød med masser af fibre i til morgenmad. Jeg tænkte ellers i mit stille sind, at det nok ikke holdt særligt længe, men han holder altså stadig ved. Ham som altid har nægtet at spise andet en det hvide bløde brød om morgenen, suppleret med lidt havregryn med masser alt for meget sukker på. Havregryn og sukker har han også vinket farvel til  - så længe det varer.     
P1040725aAllan har været til læge nogle gange siden jul, fordi der er flere ting der skal tjekkes op på. Der er taget mange blodprøver. Hans jerndepoter var for lave, så han fik som det første ordineret et jerntilskud.
Jeg vil ikke gå i detaljer, men de meste udtalte ‘sygdomstegn’ er, at han har en del ufrivillige bevægelser, som han ikke kan styre. Hans hukommelse og koncentration er elendig.
Lægen nævnte det ikke var usandsynligt, at en skovflåt kunne være årsagen til nogle af de gener som Allan medbragte på en liste til lægen. Blodprøverne viste sig at være negative. Allan har også været igennem en demenstest. Heller ikke her var der noget unormalt.  P1040726a


Tålmodighed er en dyd, man må beherske, når ventelisterne er lange alle steder. Ugers venten på en neurolog var udsigten. Først i næste uge den  19. februar indfinder datoen sig, for besøg hos sådan en, som vi hele tiden selv har regnet med skulle finde årsagen til de ufrivillige bevægelser. Det vil så vise sig, om han kan knække koden, eller Allan skal videre i systemet. 
Alle billederne er taget på min gåtur den 29. december, hvor vi stadig havde lidt sne.

27 kommentarer:

 1. Hvor er det smukt, billedet af morgen- eller aftenrøden.
  Jeg kan skrive under på at en oppustet mave ikke er godt for velvære. Der er teorier (mange og der er mange, der tager dem for gode varer) om at mavens eller rettere tarmenes bakterieflora kan løbe skævt og påvirker velværet.
  Jeg troede iøvrigt at havregryn var lige så gode som fuldkorn. Havre har lidt samme funktion som natur-tilskud af fibre, troede jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) det er aftensolen. Der er mange ting, der spiller ind på helbredet.
   Havregryn er bestemt også sundt, men der er andre ting, der gør, at han skal prøve at undgå mælk- og mælkeprodukter og droppe noget af alt det sukker, han indtager.

   Slet
 2. Jeg forstår heller ikke den med havregrynene.
  For mig er havregryn det som gør det muligt at spise stort set alt andet i løbet af dagen uden mavegener.

  SvarSlet
  Svar
  1. Som skrevet til Donald, er der heller ikke noget i vejen med havregrynene. Det er mælken, han skal undgå en tid.

   Slet
 3. Lyder som lidt af en detektivopgave I har sat sundhedssystemet på dér.. men håber da at I bliver klogere med tiden så I ved hvad der skal til for at minimere generne.. og at det i øvrigt blot forbliver gener og ikke noget alvorligere...

  Smukke billeder... sne og himmelrødme er en fantastisk kombination.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er det vist. Vi håber og tror ikke det er noget alvorligt, men generende er det. Måske er det noget han må lære at leve med, men det ville være rart at få en afklaring eller en diagnose at forholde sig til.
   Tak :-)

   Slet
 4. Man må håbe der kommer orden på helbredsproblemerne. I øvrigt synes Allans historie meget godt at illustrere at det ville være rart med en helhedsopfattelse eller sammenhængende diagnosticering af problemstillingerne, men det kan man vel ikke regne med i vor specialiserede tid.
  Gad vist om det for alvor er en øjenåbner for Allan at der er en fordel ved rugbrød. Mon han kan finde andre justeringer at foretage selv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig kan man ikke vide alt, men nogle gange kan det være lidt irriterende at hver en lille gren af noget har sin egen specialist.
   Nu synes han faktisk at rugbrød om morgenen er dejligt, selvom han altid har ment at det hørte til i madpakken til middag. Både ja og nej, han har flere gange byttet sine uundværlige kiks, småkager eller hvide brød til eftermiddags- og aftenkaffen ud med rugbrød. Bortset fra han har en meget sød tand, så er der nok ikke så meget andet at rette på. Han elsker grønsager og salat.

   Slet
 5. Undertiden er det godt at det er en anden end ægtefællen, der kommer med guldkornene ;-) Flot at Allan holder ved, trods et helt livs vaner. Jeg håber I snart får svar, så der kan sættes ind med handling. Ventetid er bestemt ikke sjovt, når svaret er så vigtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hjælper nemlig ofte :-) Han er opvokset med det hvide brød, hvor jeg er opvokset med lyst rugbrød og sigtebrød.
   Jeg ved ikke om der er noget at gøre, og heldigvis er han jo ikke syg i den forstand. I hvert fald ikke før det modsatte er bevist. Alligevel ville det være rart at få 'dommen'

   Slet
 6. Sikke da nogle mystiske symptomer din stakkels Allan slås med! Lad os håbe, at årsagen ikke skal findes via udelukkelsesmetoden (det er ikke dét,og heller ikke dét og dét), for den slags kan tage virkelig lang tid. Gad vide, om der er en sammenhæng mellem tarmproblemerne og de øvrige gener på en eller anden sær måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan tage meget, meget lang tid. Vi glæder os over at han ikke er på arbejdsmarkedet, så han ikke behøver at tage fri til alle de undersøgelser. Samtidig glæder vi os over at han kan transportere sig selv, så jeg kan passe mit job.
   Jeg tror ikke det har nogen sammenhæng overhovedet. Dog ved jeg at for meget sukker ikke gør noget godt for koncentrationen.

   Slet
 7. Håber også det bedste for et hurtig afklaring. Trods snak om ventetidsgarantier og andre flotte ord... så er der stadig lange køer...
  Hvidt brød er kun til søndag morgen... resten af tiden er der brug for gedigen kost med fibre og diverse vitaminer osv. Jeg har svært ved selv at overholde det, men min forstand siger, at kostsammensætningen hos Vægtkonsulenterne er god for mit "system"! Så jeg prøver at snige frugt og grønt ind i min kost, mens Erik mobber mig og selv spiser masser af frugt og grønt....

  SvarSlet
  Svar
  1. Så jeg kan godt følge Allan... Det er svært at ændre vaner!!!

   Slet
  2. Der er meget lange køer mange steder, hvis ikke alle steder.
   Ikke engang om søndagen spiser vi hvidt brød. Vægtvogterne har et godt kostprincip. Jeg selv kan slet ikke undvære mit frugt og spiser også sjældent pålæg. Jeg er mere til tomater, æg, fisk og den slags. Jeg spiser bare alt for meget af det hele. Men grønt er faktisk altid en del af det varme måltid, og når det sker det ikke er der, så mangler det altså noget.
   Det kan være rigtigt svært at ændre vaner, men han holder meget af sin nye vane, og så går alting o lettere.

   Slet
 8. Ja, man skal sommetider lære tingene på den hårde måde, men Ditte har ret i, at det er bedst, når det kommer fra andre end den 'overkloge' ægtefælle :-)
  Det er åbenbart heller ikke bare en enkelt ting, der er galt med stakkels Allan - vi talte pudsigt nok så sent som i går om, hvordan det mon går med ham.
  Det er både godt og skidt, at han er så slank, som han er, for så tror man nemlig, at man kan spise alt uden problemer eller konsekvenser. Tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt rigtigt. I dette tilfælde er jeg både klog og ikke helt normal, sådan er det, når han tager en kage, mens jeg foretrækker en ostemad eller et stykke frugt.
   næh der er mange småting, som han længe har gået med. Det er ikke noget han har ondt af, og han lever helt normalt, men nu må vi se hvad de finder ud af.
   Alle der kender han, undrer sig over at han trods alt kan spise alt det han gør, uden at veje et par hundrede kilo. Han har dog været slankere, men det er der jo mange af os der har ;-) Før jeg lærte ham at kende, havde han lige tabt 10 kg, og vi talte dengang om, at hvis han havde set sådan ud, havde jeg ikke værdiget ham et blik ;-) han ved udmærket at det sætter sig, men han rører sig også en del i det daglige. Han går også ture, forleden gik han godt 7 km, mens jeg bare sad på kontorstolen.

   Slet
 9. Havregryn . uden sukker - må være godt nok, men hvis man ikke må bruge mælk, er det jo ikke så godt. Hvad så med havregrød, der jo smager rigtig godt?

  Vores sundhedssystem er meget specialiseret, hvilket er godt, så man får den rette behandling, men i Allans tilfælde er det jo noget besværligt. Jeg håber, han snart får det bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis ikke han kan få (meget) sukker på sine havregryn, skal han ikke have nogen. Jeg selv bruger aldrig sukker på min portion. Han kan godt spise havregrød, men ikke om morgenen.
   Han lider ikke af smerter, så hverdagen er ikke hård på den måde. Det er rene irritationsmomenter, og så længe han er i vigør, mærket han intet. Så at foretage sig noget virkeligt aktivt hele dagen er den bedste medicin

   Slet
 10. Jeg har ikke fået læst ret meget på blog's i de sidste 2-3 mdr, men i dag fik jeg læst i din.
  Hvor er det da træls for Allan, at han skal døje sådan og der så er så lang ventetid i systemet. Når man kommer i den situation, ja så kan det være svært at se, at vi har et fantastisk godt sundheds system her i landet - ja, det er nok godt, men man skal jo kan komme til i det, når man har det dårligt.
  Jeg håber for jer, at der snart findes ud af, hvad der er glat med Allan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ventetider er sjældent noget man synes om. Da han havde smerter, var det virkelig træls, men nu betyder det ikke så meget, han lider på ingen måde, men hvis han skal i en eller anden form for behandling, plejer det at være et plus, at det sker hurtigt. Vi håber at neurologen har svaret om en lille måned.

   Slet
 11. Jeg håber I får en god og brugbar udredning på Allans udfordringer.
  God weekend hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det håber vi også. Tak i lige måde :-)

   Slet
 12. Pyha - et udredningsforløb er langt og man skal væbne sig med en engels tålmodighed. Det mærkelige er, at næsten uanset udfaldet, når der endelig sættes en diagnose, så bliver man lettet. Jeg ønsker det bedste for din mand og håber i får dagene til at "gå hurtigt" til den 19. feb.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom man ikke bliver rask af en diagnose, er det alligevel rart at have en, så man har noget at forholde sig til.
   Tak dagene flyver afsted, så deri har vi ingen problemer.

   Slet
 13. Sikke da en omgang I har været og er igennem. Jeg håber Allan får det bedre og lægerne kan finde en forklaring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer nok til at tage sin tid, men vi må se hvad de finde ud af.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)