mandag den 12. januar 2015

Vores besøg af Egon

Heldigvis ligger vores grund tørt og godt. Der er andre der er knapt så heldige. Nogle husstande er særlig udsat for oversvømmelser. Det er også sket, uden at vi har haft stormvejr, så selvfølgelig holder de øje med vandstanden mange gange i døgnet, når der er stormvarsel.  P1040937a
Selvom det ikke berører os som sådan, holder vi også lidt øje med hvad der sker. Da det var weekend, havde jeg mulighed for at følge slagets gang nogle gange i løbet af dagen.   P1040997a
Vandet steg og faldt flere gange. Broerne forsvandt helt på et tidspunkt, men det har vi set før. På sidste billede er vandet iflg. øjenvidner faldet 10 cm. på to timer, og så ånder de udsatte lettet op, i hvert fald for en stund.
P1040975a P1040991a
De fleste dage om året, ser stranden fredelig ud som øverst til venstre. Det kan dog være ekstremt lavvandet.  Da Egon var forbi, så den ud som til højre. Strandkanten er forsvundet og sundet viser tænder, som Vesterhavet en stille sommerdag.
P1050004 P1050019
Lidt skade har Egon forvoldt, men de fleste grundejere slap i første omgang. Til højre er den kun en terrasse og en græsplænde der er druknet. Faren er ikke helt drevet over, da vandet også skal retur, hvor det kom fra. Bare det ikke kommer stærkere end det kan nå at passere., så sker der ingen skade.P1050005a
Her på matriklen kunne jeg nøjes med at indfange en skraldespand, som var fløjet sig en tur. Selvom det har stormet, så har vi da jævnligt oplevet det, der var værre uden at blive varskoet om det i forvejen. P1030968a
Solnedgangen er ikke en del af hverken Dagmar eller Egon, men fra december måned, og sådan kan her også se ud.

18 kommentarer:

 1. Spændende biller af en hel masse vand, I har da godt nok fået en del. Hos mig i Hvidovre nøjedes vi med tre væltede cykler, så det var ikke noget at snakke om, og jeg er glad for, at jeg ikke bor i Lemvig, for de har da fået, så hatten passer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har fået alt det vand, vi skulle have haft i sommers.
   Hernede er tagpotter røget af, træer væltet hust og pist. Drivhuse og lignende er ødelagte.
   Selvom storme og orkaner har huseret over hovedet på os igennem årene, så må vi trods alt bo et heldigt sted. Vi har aldrig haft nogen større skader på huset. Generelt er vi også sluppet billigt på disse kanter i denne omgang.

   Slet
 2. I havde også meget vand hos jer kan jeg se. Jeg er vild med det nederste billede, det viser præcis hvor smukt der er hos jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det havde vi, og nogen sørger for at der bliver fyldt op hele tiden :-)
   Lille og fredfyldt, men det ved du jo :-)

   Slet
 3. I har da også (haft) rigeligt med vand, kan man se. Godt, det trods alt ikke blev værre. Men jeg har nu ondt af de mennesker, der en gang i god tro har købt hus på steder, der nu viser sig at være mere end almindeligt udsatte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har væltet ned hele dagen, så lidt tørvejr ville være rart.
   Bortset fra et enkelt hus, så har de alle ligget der ca. 130 år. Selvfølgelig har der været et par oversvømmelser et par gange, bl.a. I 1938, men det er de sidste 10 år, det er blevet ekstremt. Det er garvede 'indfødte' der ejer husene og de er heldigvis ikke nemme at slå ud, selvom de sidst gik i 80 cm vand inde i deres hus og det var 3. gang på 2 år de havde oversvømmelse.

   Slet
 4. Hvis man bor tæt på et truet område, kan jeg godt forstå, at man selv går i alarmberedskab, og selv om der ikke plejer at ske noget. Det kan der lige pludselig blive lavet om på, har vi set et par gange.
  Det fiskeskilt blev ufrivilligt meget komisk - så fås de vist ikke mere friskfangede ... godt set :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når det er rigtigt slemt, laver de en turnusordning, så nogen går vagt hele natten. Her er efterhåndrn skader ret tit, men de har kystsikret så godt de kan, på helt egen hånd uden tilladelse, og det er ikke så godt, men det de gør også noget på egen grund. I kan se det næste gang I kommer her.
   Det var også det jeg tænkte :-) På et tidspunkt så jeg også en have der var oversvømmet. Der havde de opsat et skilt med 'Fiskeri forbudt' Mil billede blev desværre så rystet.

   Slet
 5. Vi priser os også lykkelige for, at vi bor på en høj og tør grund. Vi har på et tidligere sted haft utroligt meget vand i kælderen ad flere omgange (ganske vist grundvand), så her ville vi bo højt og tørt. At det så blæser lidt mere her end på de omkringliggende veje, må vi tage med, men vandet slipper vi for. Gode billeder af en dramatisk situation!God tirsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke sjovt, når der kommer vand ind, uanset hvad det er for noget vand. I mit barndomshjem havde vi til tider også pool ikælderen.
   Det er ikke nemt at få alle fordelene. Vi bor tilpas tæt på vand og skov, men ikke i faretruende nærhed af nogen af delene. Igennem de 40 år vi har boet her, har vi fået bekræftet, at vi har valgt et godt sted at slå os ned.

   Slet
 6. Der er mange typer leverancer lige til døren... men frisk fisk er vist ikke helt almindeligt!
  Flotte fotos der illustrerer differencen mellem storm og stille. Her er STORÅEN vokset ud over alle bredder... Der er nogel husejere som får våde fødder...
  Jeg kan forarges over, at kystsikring skal være sådan et politisk slagsmål... Uanset om det er kysten ved Isefjord, Limfjord eller Vestkysten... Det er åbenlyst, at der skal gøres noget... men riget fattes penge og især vilje til handling!

  SvarSlet
  Svar
  1. I hvert fald ikke selvtransportable :-)
   På arbejdet er der gået hårdt ud over diget. Det er desværre noget problematisk noget med hvem, der skal holde vandet fra marker, veje og døre. Her er kystsikring ofte lodsejernes eget problem og der findes mange digelag og pumpelag. I vores lille by har private borgere helt frivilligt bygget diger for at beskytte sig, men de har desværre gjort det uden at spørge om lov, så...?
   Privat har vi en sommerhusgrund, hvor vi altid har været pålagt at betale til et digelag, selvom der ikke er den store fare for at grunden bliver oversvømmet.

   Slet
 7. Her oplevede vi kraftig blæst og ikke andet. Vi har åbenbart boet godt denne gang. Nu er vi ikke i nærheden af oversvømmelse her, men vi har da før samlet tegl op og sat den tilbage på taget og rykket ting på plads udenfor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så her man er glad for at man ikke bor hvor Egon rigtigt har hærget. På arbejdet er det gået ud over en husgavl, så noget er der sket hernede, men vi selv slap. Sådanne småting, som jeg trods alt vil kalde det, har vi også somme tider prøvet. Man er bare glad over der ikke skete mere, når man hører hvad andre udsættes for.

   Slet
 8. smukke foto, bor man ved vand er der sikkert rimelig fare for at få oversvømmelse, så godt i slap

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal man nok regne med i disse vejrforandringstider. Skader kan alle vist godt undvære

   Slet
 9. Det var vel heldigt at det ikke gik mere hidsigt for sig. Mon ikke meteorologerne er holdt med at underdrive?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan de fleste heldigvis glæde sig over. Jo, de er vist bedre til at overdrive.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)