søndag den 13. juli 2014

Herregårdstur på Lolland

Vi burde have kastet os over nogle af alle de opgaver, der står i kø, men ærlig talt så har vi, i den varme, ikke orket at lave ret meget andet, end det der er nødvendigt for livets opretholdelse, de sidste par uger. Den varme ødelægger nattesøvnen, og har i det hele taget kørt mig træt, på den søvnig-agtige måde. Jeg nægter at klage over en varm og solrig sommer, men jeg indrømmer, jeg stønner og sukker, mens jeg efter bedste evne prøver at tilpasse mig vejret. 
P1020198
Når man ingenting orker, er det en rigtig god ide, at få indløst det gavekort vi gav mor i julegave. Vi besluttede at i skulle en tur til Pederstrup og Revenltlow-museet. Det er mange år siden, vi har været der. Så længe siden, at jeg ikke selv husker, jeg nogen sinde har været der, men Allan påstår, at vi har været på udflugt der med hele min familie.
P1020191 P1020199
Jeg pakkede køleboksen med mad og drikke til hele dagen. Vi tog hjemmefra tidligt lørdag formiddag og startede med at gå en tur rundt i den enorme park, hvor der er gratis adgang og i øjeblikket en kunstudstilling. Selvom der ikke er nogen af os, der er specielt kunstinteresseret, er det da meget sjovt at gå og kigge på, mens man ytrer sin mening om de forskellige kunstværker. Jeg savnede altså lidt oplysninger om værkerne, så vi har selv døbt dem. Det øverste giver vist sig selv. En kæmpe enorm kødhakker, med en håndskreven opskrift på ‘Spegepølsen Pederstrup’ til den helt store husholdning. Kunstværket ved siden af stolene, har vi selv døbt ‘De siamisiske trillinger’. Der var flere kunstværker. Dette er bare et udpluk.P1020190
På lang, lang afstand, så vi en kæmpe gravsten. Efterhånden som vi kom nærmere, kunne jeg se nogle små røde pletter, og blev nysgerrig på hvad det var. Over et par broer, op ad trapper og ind i skoven, for at finde ud af det. Det var såmænd endnu et kunstværk og altså slet ingen sten. Vi var også en tur i ridehuset. Imidlertid havde museet også åbnet. Vi købte billetter, for at besigtige de private gemakker. Hvad der ikke fremgik nogen steder var, at vi fik guide på. Det gjorde det hele endnu mere interessant. Rundviseren fortalte levende og interessant en hel time, og var klar til at svare på et hvilket som helst spørgsmål, vi stillede ham.
I år er det 200 året for undervisningspligten i Danmark, og det var Reventlow en af foregangsmændene til. Vi sluttede af i kælderen. Her er et billede fra herskabets køkken af det koloenorme komfur, hvor der hver dag blev lavet mad til mere end 200 mennesker.
P1020201
Klokken var blevet langt over frokosttid, så vi hentede maden i bilen og fandt os et dejligt sted i parken, hvor vi indtog det, inden vi kørte derfra, for at finde et andet sted at indtage eftermiddagskaffen. Efter nogle smutveje ud i forskellige kroge, foreslog jeg en tur til Frederiksdal. Da vi nærmede os, kørte Allan efter Naturcenteret, hvor han vidste, der var en pavillion, på en skøn plet, et stykke inde i skoven.
IMG_5927 (2)
Vi slæbte kaffe og kage med os, den lille km, der er til naturcneteret, hvor vi sad og nød udsynet til ‘bagsiden’ – altså den mere private del – af godset. Selvom der er et stykke vej at gå, så kunne vi se i gæstebogen, at stedet bliver besøgt hver dag i denne tid, og mon ikke der er flere, som os, der ikke skriver i bogen! Stedet er med indlagt toilet og rigtigt fint. Der er en lille udstilling med grønne frøer, egern og andre dyr, man kan se i området. Bestemt et dejligt sted, hvor man oven i købet kan sidde i tørvejrP1020206
P1020214

Vi sad og så på menneskelivet på godset, mens en masse insekter fløj rundt på en indhegnet blomstermark ved siden af os.
Ok, en af os sad ikke meget stille, for hun havde travlt med at jagte bier og sommerfugle, som desværre heller ikke var meget for at sidde stille, bare et lille øjeblik. Det var nemmere med den udstoppede hejre bag glasruden, men det lykkedes da, at få et par billeder i kameraet af de svirrende insekter.P1020222
Da vi nåede Maribo og fandt et sted at indtage aftensmaden, som vi købte os til, begyndte det at regne ret så voldsomt. Da vi satte mor af i Sakskøbing, regnede det stadig. Her havde vi ikke fået en dråbe, så jeg kunne hente mit helt tørre vasketøj ind. Det er jo også en fordel. Efter midnat åbnede himlens sluser sig. Jeg blev vækket af det flere gange i nat. I morges viste regnmåleren 43 mm vand. Det er tilsyneladende faldet meget lokalt, for mindre end 10 km herfra, har det ikke regnet. I dag har det været for vådt til at foretage sig udendørs havearbejde. Det hele svupper og gynger under en derude, men dejligt med lidt vand ovenpå den lange tørkeperiode.

13 kommentarer:

 1. Så har I endelig fået vand, I heldige asener - vi har stadig intet fået ... :-( Disse voldsomme byger er tit meget lokale, desværre.
  Interessant tur, I har været på - jeg elsker at se på herregårds- og slotskøkkener. 200 mennesker hver eneste dag? Du godeste, siger jeg bare - godt ikke jeg var ansat i det køkken!

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske er I og andre der også sukker, heldige de næste par dage. Vi behøver ikke mere foreløbig, hvis du spørger mig.
   Jep, og en 8 retters menu - også hver dag- fortalte han. Vi taler altså om tiden for ca. 200 år siden. Vi er alle, som du vist godt ved, helt vilde med lige nøjagtigt den slags oplevelser


   Slet
 2. Spændende tur med indhold for alle!
  Store forhold... også i lille Danmark! Nok læser man om store folkehold på godserne, men det lyder alligevel voldsomt, sat op på den måde.
  Vi har haft stille regn hele dagen. Kun 12mm... men det er har været rigtig grøderegn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Han var multirig ham Reventlow, så han havde råd til at leve sådan et liv hver dag, mens han kone hurtigt fortrak sig til børnene og læse- systure og andre stille sysler.
   Stille regn er bedre for alt og alle. Her til morgen regner det her, foreløbig 5 mm. Er spændt på om der er kommet vand på arbejet, så er høsten gået i stå.

   Slet
  2. Sikke en masse trykfejl jeg har lavet i mit svar ovenover. Det gik vist lidt for stærkt i morges, og så kan jeg da samtidig meddele, at vi har fået yderligere 16 mm vand i dag, og at de ikke havde fået regn på arbejdet før i dag.

   Slet
 3. Det var en herlig overraskelse med den guide. Man får bare meget mere ud af et museumsbesøg, når man får tankerne ledt den rette vej. Sikken en dejlig dag I havde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var rigtigt givende, og vi kunne sagtens studere udstillingen samtidig.

   Slet
 4. Blev fanget af dit gode blogindlæg, rigtige gode bilder og en god fortælling, her lære man da noget takker fordi du deler dine oplevelser herinde.. nyder at læse med...

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi blev også selv klogere den dag, og klogere bliver man i øvrigt ofte på mange ting her i Blogland, :-)
   Jeg deler gerne og takker fordi du læser med :-)

   Slet
 5. Det ser ud til I havde en god tur. Jeg synes det er et fint billede af det store komfur - der har giet været varmt i køkkenet når det var i brug. Det var en fin portion regn i fik

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom en stor gammel kælder er kold, også i den danske sommerhede, så er der ingen tvivl om at de kunne holde varmen året rundt i det køkken.
   Regnen har gjort godt, og det er nu jeg helst skal have fjernet det ukrudt, inden varmen igen overtager.

   Slet
 6. Sikken en kødhakker! Og sikke nogle skolebørn, der har smidt stolene ud ad vinduet! Skoletræthed ville jeg kalde det. Det er nu mest fordi jeg husker en skolebetjent på Holsteinsgade Skole på Østerbro, engang i 1970'erne, som fortalte at en "lille" dreng havde smidt stole og borde op i loftet af frustration og raseri, og så var det hans job at skaffe håndværkere og få tiderne til at passe. Var det også ham der sagde at det ville være billigere at sende drengen på skiferie?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er vældig stor og flot lavet. Da vi kom gående og jeg så stolene på afstand, tænkte jeg at de skulle stilles op, så parkens gæster kunne tage et hvil, men jeg blev klogere. Skoletræthed eller bare stoletræt måske! ;-) Jeg ved det ikke.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)