onsdag den 26. februar 2014

En stjålen bil, Facebook og politiarbejde

Mads har et hav af venner, og i miles omkreds er hans bil, og historien om den, kendt af gud og hver mand. Alle var derfor klar over, at det ikke var nogen fra området, der havde taget den.Ford Escort Van 1988 Efterlysninger af bilen blev hurtigt lagt på FB, hvor det blev delt og delt. Det gik som en steppebrand rundt i vort lille kongerige. Overalt kiggede folk efter den. Politiet havde også et lille stykke i avisen. Flere venner var ude at lede efter bilen i forskellige afkroge. Søndag ved middagstid, var jeg, som lovet, lige kommet op til M for at hjælpe ham med at komme på plads i det nytapetserede badeværelse, da en af hans venner ringede og sagde, at han havde fået oplyst at bilen stod på en navngiven adresse, godt gemt bag træer og buske i Dannemare. Han kunne ikke se hele nummerpladen, men de sidste par cifre passede fint. M ringede til politiet, men de ville ikke rykke ud, før de var helt sikre på, at det var hans bil. M bad om Allan og jeg ville køre med, for man vidste jo aldrig hvem og hvad man mødte, og han selv havde været til stor fest hele natten, og skulle ikke køre nogen bil. Hvis bilen kunne køre, ville han jo gerne have den med hjem. Selv mig, der synes alle biler er ens, og at der kun er farven til forskel, kunne kende bilen. M ringede igen til politiet. De havde dog lige gang i en anden sag, så der ville gå en time, før de var fremme. P1140829Billedet er taget fra bilen, mens vi kørte forbi. Vi turde ikke stoppe op, da det ville vække for meget opmærksomhed.
Vi kørte en tur ud til stranden, og lidt rundt i området, inden vi parkerede ved kirken, hvor vi, på lang afstand havde et frit udsyn til matriklens indkørsel. Efter en time ringede politiet, at nu var de nået frem til adressen, men de kunne ikke se den lastbil M havde fået stjålet. Næh, det er nu også bare en almindelig bil på gule plader, siger M. Den adresse politiet var kørt til, var der hvor bilen var blev stjålet, så vi måtte vente yderligere en lille time før de nåede frem. De undskyldte meget alt det rod.
Dannemare strand Endelig kom politiet, så M kunne se om bilen og indholdet var okay, eller den var skrællet for værdi. M låste op, så politiet kunne kigge ind. Bortset fra hans egne ting, lå der handsker, elefanthue, GPS, hammer, boltsaks, koben og andet værktøj. En ‘ung’ mand kommer ud ad huset efterfulgt af den ene betjent, og siger det er ham, der kom til at tage bilen. Yderst høflig, men det passer ligesom ikke til situationen. Tyven rækker hånden ud til M og siger, det er jeg meget ked af, undskyld. M vælger at ignorere den fremstrakte hånd. Politiet siger til tyven, at det værktøj der ligger i bilen ligner noget, han skal bruge til et indbrud. Men han forsikrer, at det er helt nyt. Ja, nyt, siger politiet, hvor har du så stjålet det? Det har jeg købt, fordi jeg skal hjælpe med at renovere dette hus. Det er derfor jeg er kommet herned. Man bruger ikke en boltsaks til at renovere hus med, siger politiet. Jo, der skulle fjernes et skab. Tyven undskylder utallige gange, og kommer med den samme historie igen og igen. Han havde mistet 1.500,- den skæbnesvangre aften, så han kunne ikke se nogen anden udvej til at komme videre. Han havde tomlet den en del af vejen og var blevet sat af ved motorvejen i Sakskøbing, hvorfra han så var gået nogle km og fandt Forden. Havde han ikke mistet alle de penge, var det aldrig sket. 
P1140835 P1140841
Politiet ringede og forhørte sig om tyven, som viste sig at være en gammel kending i deres system. Han fortalte selv han boede i Helsingør. Få dig dog et liv, siger de til ham. Det var han skam også ved at skabe sig nu. Dette var hans første overtrædelse, siden han var blevet løsladt, hvornår det så end var. Han vidste vist lige så meget om biler som M gør, og han var klar over, det var et velholdt klenodie han var kommet ind i. Han havde kørt pænt, stille og roligt og kun ødelagt dørcylinder og tændingslås samt brugt en ½ tankfuld diesel, dels til at holde varmen. Det er ikke i orden at gå og tage andres ting, siger politiet. Nej, nej, det vidste han godt, men …samme historie. Du har sikkert ikke noget at betale med, med alle dine sigtelser, men du får i hvert fald en hilsen fra os, og så håber jeg, det gør indtryk på dig, at du nu står ansigt til ansigt, med ham det er gået ud over. Det gjorde det bestemt, og han skulle også nok erstatte det, han havde ødelagt, og oplyste velvilligt sit telefonnummer. Det var et par meget søde og venlige unge betjente, der også havde et skjult smil på læben, afhængig af situationen, som da de siger til M, at han jo ikke kan bruge sin nøgle til at starte med. Næh, men så må jeg jo gøre det på anden måde, siger han. Tyven siger: Du kan få min skruetrækker, den jeg brugte, den er alligevel gået i stykker, og du kan bare beholde den.
Sådan forsvandt 5 timer en søndag på Vestlolland, for at finde og vogte over den kære gamle Ford, og få den hjem igen. Vi har en meget, meget glad og rørt søn. At han fik sin bil igen, og så hurtigt, skyldes alene vennerne og Facebook. Både Mads og jeg har en profil på FB, men det er ikke der, vi færdes. M endnu mindre end mig. Alligevel er der hjælp at hente, når det virkelig gælder. 

26 kommentarer:

 1. Hold da helt op Pia, sikke en historie, Du er altså rigtig god til at formulere dig, så det er spændende at læse :-) Det var godt i fandt bilen i god behold. Facebook er effektiv, der kan hurtig spredes en efterlysning :-) - men jeg tror desværre den unge mand, kan finde på at gøre det igen, han er så langt ude (han gør det nok ikke med M´s bil igen). :-) Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tak :-) Lange indlæg kan få mange til at opgive, ved jeg, men det er altså svært at begrænse sig, godt jeg kan holde nogen fanget :-)
   Der er heller ingen af os, der tror på at den unge mand har ændret sig. Trist at kun det velopdragne ligger i munden.

   Slet
 2. Hvor er det bare en skøn historie. Endnu et bevis på at Facebook fungerer, og at det betaler sig at have sit netværk i orden. Den unge mand, der stjal bilen, har trods alt nok lært et og andet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Netværk er en nødvendighed, ellers er det ikke nemt at få nogen til at kigge på ens papirer.
   Jeg tvivler på den unge mand har lært noget som helst, men høflighed kommer man trods alt langt med

   Slet
 3. Det kalder jeg venner, der bruger så meget tid på lige at se efter når de er ude at køre. Jeg må indrømme at jeg grinede lidt i læsningen. Jeg ville nok have spurgt tyven hvor i huset han ville benytte elefanthue og GPS!
  Jeg håber at der ikke er dukket flere skader op på bilen efter hjemkomsten til M's matrikkel!

  SvarSlet
  Svar
  1. Flere af vennerne startede deres bil alene for at køre rundt og kigge.
   Den GPS brugte han til at finde vej fra Helsingør til Lolland , sagde han. Gad vide hvilket køretøj han har lånt til det? Elefanthuen blev der ikke spurgt om direkte, men mon ikke det var for at kunne holde varmen om ørene ;-)
   Jeg har ikke hørt om nogen yderligere mangler.

   Slet
 4. Det er en skøn historie fra det virkelige liv, dejligt at M fik så god hjælp hele vejen rundt. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hjælpsomhed er en god ting, uanset hvor den kommer fra ;-)

   Slet
 5. Sommetider overgår virkeligheden fiktionens verden - dette er et af tilfældene.
  Skøn historie. Tragikomisk, faktisk, hvad den 'stakkels' tyv angår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var sjovt at stå og høre dialogen mellem gerningsmand, politi og forurettede og se lidt på kropssprog. Det kan man få meget ud af ;-)

   Slet
 6. God aktion og noget FB er rigtig god til. Men kan godt altså godt lide at I holdt jer på afstand og bare holdt øje med tingene i stedet for - som flere andre har gjort - at fare ind og prøve at tage det stjålne tilbage med en form for magtdemonstration. Den unge mand skal nok få sin straf... tror bare ikke lige det hjælper i det tilfælde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal ikke selv klare sådanne paragraffer. Det kan være alt for farligt, selvom det er ens egne ejendele.
   Umiddelbart lød det som om han slipper med en bøde. Han har jo kun 'lånt' bilen, men det afhænger selvfølgelig af hans andre overtrædelser. Et krav om erstatning for det ødelagte kan 'vi' godt glemme.

   Slet
 7. Sikke en historie! Både god og trist og tankevækkende. God fordi Mads fik sin kære bil igen i næsten hel stand. Trist fordi ham fyren vist er udenfor almindelig pædagogisk rækkevidde. Tankevækkende fordi det tog politiet så lang tid at dukke op. Jeg håber sørme, at I aldrig får akut brug for politi, hvis det altid går så langsomt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Historien endte lykkeligt. At få en stort set uskadt bil og de andre værdier igen, var langt mere end nogen af os havde turde håbe på.
   Nu var det heldigvis ikke alvorligt, på den rigtige grimme måde, men politiet er generelt for langt væk. 1-2 timers kørsel fra anmeldelse til ankomst kan ikke gøres hurtigere, når alle politistationer nedlægges, med mindre politiet alligevel kører rundt i området, hvad de også gør. Det var så bare ikke lige der, de var. Vi har mange små og krogede veje her på øerne, og det tager lang tid at køre fra Gedset til Nakskov.

   Slet
 8. Det er dejligt, at historien endte så gå godt. Her kan FB åbenbart noget, som politiet ikke formår. Hvad angår tyven, så tror jeg, at han er klar til at gentage "succesen" med en anden bil, når lejlighed byder sig :-(!
  God torsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også alvorligt bange for han ryger på den igen. Han skal jo hjem til Helsingør hvor han har sin daglige færden.

   Slet
 9. Imponerende historie, der også viser, at der altså er visse fordele ved fx Facebook!
  Men fik tyven virkelig bare lov at gå fri? Jeg troede da i det mindste, at han skulle med på stationen - så er der ikke noget at sige til, at han har så mange sigtelser. Det er da for blødsødent!!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fra en stor gård på Falster blev der stjålet en ny traktor, den blev også fundet via FB.
   En tur på stationen er vist ikke normalt, når der ikke er noget drama eller spirituskørsel. Politiet sagde, han bare kunne gå ind igen

   Slet
 10. Det er sandelig en god historie. Endnu et eksempel på at Facebook kan hjælpe, jvf. Stegemüller. Nu forstår man hvor politiet er længe om at komme frem - det kører det forkerte sted hen. Tyveknægten synes at have lært at have svar på rede hånd når han konfronteres med sine lyssky forehavender. For ikke at fornærme ham må man vel undlade at kalde den flinke unge mand fjols. Dejligt for Mads at få automobilet igen.
  Jeg tænker jeg vil linke til denne gode historie, jvf. mit nye tema og forestillingerne om hvorledes jeg vil bruge det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, FB er ikke kun spil og ligegyldige statusopdateringer.
   Det var hende der tog imod telefonbesked hos politiet, der ikke var for kvik. Hun spurgte om de samme ting ustandselig, åbenbart uden at skrive noget af det ned.
   'Nogen' her kalder ham en bums, selvom han ikke ligner sådan en, men fjols er vist mere passende :-)
   Du skal være så velkommen.

   Slet
 11. Sikken en god historie. Den er rigeligt 5 timer værd - jeg vil dog sige at jeg har forståelse for at man kan være træt af den slags. Det ved jeg jo godt fra de gange hvor jeg selv har været ude for biltyveri.

  SvarSlet
  Svar
  1. Egentlig burde det vel være politiets opgave, men man gør jo meget for at få sine ting igen så hurtigt som muligt. Det er heller ikke første gang M har fået stjålet bil. Sidst var dog for mere en 14 år siden på et sted på Falster, hvor alle pendlere skal parkere, når de arbejder i hovedstaden og har samkørsel. Vi har også selv fået stjålet bil. De kom dog ikke ret langt for genboen så det ske og ringede til os, og takket være en ratlås, kunne de ikke få den rundt om hjørnet og stak af.

   Slet
 12. FB er godt til mange ting, når det bare bliver brugt rigtigt. Det er irriterende, at skulle opleve sådan noget. Det er godt, at han fik sin bil igen, og at der tilsyneladende ikke skal gøres det store ved den.

  SvarSlet
  Svar
  1. FB kan man heldigvis bruge eller lade være, nøjagtig som man lyster.
   Det er rigtigt godt, og som M siger er der mange fordele ved at have en gammel bil. Den kan man skrue på og lave tingene selv, så han sparer en dyr mekanikerregning :-)

   Slet
 13. Du får den lige igen, jeg var kommet til at skrive noget af teksten 2 gange ☺.

  Hvor er det godt, at Mads har fået sin bil igen og uden at der er sket den helt store skade med den. Godt, at Facebook kunne være til hjælp med søgningen.

  Jo, jo jeg hører skam også til generationen der samlede sølvtøj. Mit bestik hed "Annette" (selvfølgelig), og så fik jeg fra mine forældres nabo, en ældre dame, som var min gode veninde, hvert år til min fødselsdag enten en teske eller en kagegaffel i "Herregårdsmønstret" (der var ikke så mange veninde muligheder i den lille landsby, hvor jeg er født).

  Da min mor døde, overbeviste jeg min datter om, at hun skulle have "Annette" og så overtog jeg mine forældres bestik, der hedder "Hellas", for det kunne jeg bedre lide. Som vi tidligere har været inde på, så er det dejligt at sætte sig til et pænt dækket bord, noget vi ikke så ofte ser hernede.
  Rigtig god weekend til jer og held og lykke med jobsøgningen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Okay og jeg har ryddet resterne væk efter dig :-)
   Det er rigtigt godt.
   Selvfølgelig hed det Annette, der er jo nogle af os der har navne der er sølv værdigt.. Haha... Havde der været andre jævnaldrende veninder, var det ikke sikkert de kunne give så fine gaver. Overtalelsesevner er ikke så tossede når de er til egen vinding :-) Der må gerne være variationer i borddækningen, og man ser straks, når der er gjort lidt ekstra ud af det. Det kan være ganske små ting det gør en gorskel, og sølvtøjet skal jo også luftes :-)
   Tak og det samme til jer. Tak.


   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)