torsdag den 24. december 2015

Julen er ikke, hvad den var engang

 

Der er selvfølgelig forskel på at være barn og voksen, men den tid vi lever i, gør sandelig også en stor forskel.
Jeg husker at vi 3 søskende ofte spurgte både mor, far og mormor, om de ikke ville  fortalte lidt ‘fra gamle dage’ og vores egne unger har spurgt om det samme. De der gamle dage, de bliver i sagens natur af nyere og nyere dato.P1090928
Når jeg tænker på hvordan min far og hans forældre holdt jul, så var der med vor tids børneøjne ikke meget jul over det. Der var nemlig ikke noget der hed julegaver. Far, som blev født i 1920, har altid sagt, at julen var som alle de andre dage på året, og at der ikke skete noget særligt. Det syntes vi altså var meget synd for ham og alle hans søskende.  
Min mor som er 17½ år yngre end min far, fik heller ingen gaver de første leveår. Ikke engang fra sine bedsteforældre, min morfars forældre, som ellers var ret velstående. Alligevel syntes hun at julen var noget ganske særligt. Når min morfar tændte lyset, (vi er jo nogen der stadig husker skumringstimen) og kom ind med hver en stor appelsin til de to unger. Den der store lysende orange appelsin og sukkerskålen, der kom på bordet til at dyppe appelsinskiverne i, har virkelig plantet sig hendes sind. var det jul.
P1090918Jeg har spurgt mor om hun ikke savner den sukkerskål til sin appelsiner i dag, men det kunne hun ikke drømme om at spise sammen i dag. Selv appelsiner var anderledes dengang, påstår hun.
På et tidspunkt blev julegaver også en   del af min mors jul. Eller julegave, for der var kun en gave til dem hver.
Min barndoms jul, blev en ganske anden. Mor og far skabte i fællesskab en ny jul. Vi unger har altid fået pakkekalender. 24 pakker til os hver. Appelsiner, viskelæder, blyanter og den slags nyttige småting, som ikke var nogen selvfølge at man ‘bare’ sådan lige fik. Nej, man passede virkelig på sine ting dengang. Der var selvfølgelig pyntet op. Vi havde juletræ. Mor kogte risengrød til nissen, som vi bar op på loftet, altså grøden. Julemanden kom altid på besøg med pakker et sted mellem spisetid, opvask og dansen om juletræet. Jeg fik 7 pakker, en fra mor, en fra far, mormor og morfar, moster og onkel, og en fra hver af mine 2 søskende og en fra gudmor og gudfar, men aldrig har jeg fået en julegave (eller fødselsdagsgave) fra min farmor og farfar. Det var ikke noget jeg tænkte på som barn. Sådan var det bare. Du kan læse lidt mere om min barndoms jul her.Billede (8)
Den jul mine forældre har givet os unger, har jeg videreført til vores. Normalt når to mennesker mødes og skal skabe et nyt liv sammen, tager man nok lidt fra begge sider, men der var ikke noget nyt input fra den side, da jeg lærte Allan at kende. Hans jul var der nemlig ikke meget jul over. Der var dog både julepynt og juletræ. De fik også julegaver, men det var så det. Han har aldrig fået en pakkekalender eller en adventspakke, før han kom ind i min familie. Mens vores unger var børn, fik de også pakker af både mine og Allans søskende.
De sidste mange, mange år, (20-25 år) har vi i hele familien droslet ned på det gaveræs. Det er sket langsomt og individuelt efter aftale med hver enkelt person. Vores unger har selv bedt om at komme ud af det gavehalløj. Juleaften, de sidste mange år, har vi kun siddet 4 eller 6 voksne mennesker her. I aften er vi bare 4. Os selv og ungerne. Julen er anderledes nu, når ungerne er voksne, men en ting skal ingen pille ved, og det er vores julemad. Grønlangkål, andesteg og risalamande, da det er det, der afgør om det er jul.  Skulle nogen være i tvivl, så er gaverne ikke helt afskaffet.

Alle mine læsere ønskes en rigtig glædelig jul. Som det kvikke øje måske opdager, har jeg fået installeret den nye Open Live Writer, og at det virker sammen med Blogger. Hvor er det bare dejligt at man igen kan få copyright på alle sine billeder og alt det andet gode der følger med, ved at bruge denne editor. 

13 kommentarer:

 1. Det er sjovt, som vores barndomsjuler har formet sig så forskelligt, selv om vi er rundet af det samme hold bedsteforældre - men som du siger, tages der nok oftest noget fra begge sider.
  Jeg forstår bare ikke, at du ikke fik gaver af din farmor og farfar - jeg er helt sikker på, at jeg fik af min mormor og morfar! Det kan selvfølgelig have været far og mor, der købte på deres vegne ... det kan jeg i sagens natur ikke spørge dem om nu.
  Pakkekalendere kendte vi ikke i vores familie, før jeg indførte den til Charlotte. Julemandsbesøg var også noget, jeg fik indført.
  Men julen var nu god alligevel, og vi fik altid masser af gaver :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Set med mine voksne øjne, og den viden jeg har har fået gennem utallige familiehistorier af fars søskende, tror jeg også, at der var op til flere familier der fik julegaver af vores fælles bedsteforældre. Ikke bare børnene, men også de voksne. Jeg ved hun havde nogle favoritbørn og at hun gjode meget forskel på sine børn i deres voksenliv. Jeg ved også hvem :-)
   En dag når vi mødes, ville det vare både sjovt og interessant at høre dine (og dine søskendes) historier om vores bedsteforældre, og faktisk også alle mulige andre historier vi har hørt om vores fastre, tanter, morbrødre og mostre.

   Jeg har spurgt mor og far om de kendte nogen, de havde kopieret vores jul fra, men de har påstået, at det var helt deres egen opfindelse.
   Bare man har haft en god jul, så er alt andet jo ligegyldigt, men ingen kan slå vores barndoms jul ;-) ;-)

   Slet
 2. Jeg kan huske hvor spændt vi var på bare at åbne den der papjulekalenders låge hver eneste morgen, også selvom det var en genbrugskalender. Hvert år, når julen var slut, blev alle låger omhyggeligt lukket i igen, og næste år var vi lige så spændt på tegningen. Det var det små glæder, som fyldte rigtigt meget.

  Jeg har bestemt ingen klager over min barndoms jul. Faktisk synes jeg det er rigtigt trist eller ligefrem sørgeligt, at mange har så høje forventninger til jul og gaver og alt er skruet op på et stadie, hvor det ikke er hverken sjovt eller hyggeligt længere.

  SvarSlet
 3. Glædelig jul til jer. Jeg har aldrig fået pakkekalender, men alligevel synes jeg at jeg havde de bedste jul :-) Jeg synes stadig om julen og synes også vi har bevaret julemagien, måske fordi budskabet og årsagen til julen betyder noget for os alle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uanset hvordan vor jul har formet sig igennem livet, så tror jeg at de allerfleste af os heldigvis vil sige, at vi har haft den bedste jul, og det vil jeg stadig påstå at vi har. Jeg er bestemt ikke utilfreds med som min jul har formet sig til det den er i dag. Måske lige bortset fra i år, hvor vi har haft besøg af lægevagten juleaftens morgen og 1. juledag samt i dag, hvor det endte med indlæggelse, så 2. juledag er 'fejret' i familiens skød, hele dagen på sygehuset.

   Slet
 4. Glædelig jul.
  Hvor er det spændende at læse hvordan og hvorledes andre fejre jul, og det trods en meget stor forskellighed fra hvordan barndoms julen har været. Vi vælger at sætte eget præg på julen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Ja, der er mange gode måder at fejre jul på. Vigtigst er det jo, at finde en model man trives godt med og som man synes er hyggelig.

   Slet
 5. Forsinkede juleønsker må veksles til godt nytår. Jeg havde helt overset din blog! :-(
  Jul er jul og individuelt. Men der er lighedspunkter mellem jeres og vores start på at jule sammen. For Erik var næsten antijulet. Der gik faktisk mange år, før han rigtigt kunne nyde at hygge og have det sjovt sammen omkring juleriet. Vi er enige om, at det er hyggen, nærvær og nydelse, der er nøgleordene for jul!
  Gaveræs har vi ikke haft. Der lå en aftale mellem de voksne, om hvem der gav hvad til ungerne... Så der var gerne tøj, læsestof og legetøj. Så varede julen ligesom lidt længere. Og en førjulegave om morgenen juleaftensdag tog den værste julefeber! Den tradition og kalendergaver tog jeg med hjemmefra.
  Maden har været forskellig gennem årene... Sådan ud fra mest mad til prisen, mens appetitten var størst. Nu er det flæskesteg, rødkål, hvide og brune kartofler og RIIIGELIGT sovs!
  Risalamande til dessert. Det er mormor vigtige opgave. Og alle får spist for meget....
  Så juledagene er mavegenoprettelse og gåture!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og også godt nytår til dig :-)
   Der er vist mange gode modeller. Jeg kan høre, når jeg taler med mine søskende, at deres børn har ændret på deres jul i en helt anden retning, med noget jeg aldrig før havde hørt om, og alle synes et det er en god jul.
   Det må også være en stor omvæltning for Erik. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at han har været nødt til at tage det til sig i små bidder.

   Jeg ved heller ikke om gaveræs er det rigtige udtryk, men når man skal købe gaver til både bedsteforældre, søskende og deres ægtefæller samt børn, og ingen af os er enebørn og et pat er da lidt at løbe efter :-) Jeres gavemodel lyder god. Jeg Kender også familier, hvor alle voksne kun får EN gave juleaften af dem de holder jul sammen med. De aftaler på samme måde som jer.

   Rigeligt med sovs og så tyk at den bliver hængende, resten af året spiser vi meget sjældent nogen former for sovs.
   Jeg spiser mere sådan en aften, end der er både godt og sundt, men heldigvis aldrig så meget at jeg er dårlig, som mange er.
   Sådan er det også her med frisk luft og motion, men nogen har spærret ben for os i år.

   Slet
 6. Min og min mands jul har vist været rimelig ens i barndommen og vi har videreført en stor del af traditionerne, men også tilføjet vores egne.
  Da vi og vores søskende fik børn, holdt vi op med at give hinanden gaver og kun børnene fik, da vores børn blev voksne og ikke længere får gaver, begyndte mine søstre og jeg at give hinanden en lille ting igen, men fra i år har vi indført, at det kun bliver de år, vi holder juleaften sammen sådan har ting ændret sig hen ad vejen.
  Min mor har vist altid fået gaver juleaften, men hun havde aldrig haft en julekalender,så da vores far døde og der ligesom skulle ske noget andet, lavede vi søstre en pakkekalender til hende, som nu har ændret sig til adventspakker - i år har vi hver især stået for en (vi er 3) og den sidste fælles, som vi uanmeldt mødte op med hos mor og vi medbragte æbleskiver og tilbehør - det var en hyggelig eftermiddag :)
  Jeg har aldrig prøvet at bruge Open live writer, men har hentet programmet og vil forsøge mig med det, for jeg kan se, at det må give nogle af de muligheder jeg mangler i opsætningen på blogger - tak for ideen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når familier stiftes og blandes, må julen nødvendigvis også blandes med det bedste fra hver side, tror jeg. Julen ændrer sig ikke bare i takt med tiden, men også efter de mennesker, man holder jul sammen med.
   Vi har også givet vores forældre weekend- og adventspakker. Det gav min mor også min mormor, og disse gaver var også lidt i stil med dem du nævner. Mine to søskende har en stor familie, så vi kommer næppe på gave med hinanden mere til jul. Min bror og jeg giver stadig hinanden julegaver, som de eneste søskende.

   Jeg har jo altid brugt Live Writer, men den opdateres ikke mere og fungerer altså heller ikke mere og Blogger kan ikke leve op til LW . Velbekomme :-)

   Slet
 7. Det er en god illustration af hvorledes noget var og at forandring er det mest stabile i denne verden. Min mor fik en appelsin en gang om året og gemte den til den blev dårlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tiden og vi selv er under evig forandring.
   Din mor må have ærgret sig over hun ikke spiste den i tide. Eller også var hun måske ikke særlig vild med Den tids appelsiner, og glædede sig bare over den flotte farve.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)