mandag den 6. april 2015

Solen skinner altid bag skyerne

Det er der dog en her i huset, der har haft lidt svært ved at se. Jeg har fundet masser af solskin. Dejlige jordbær fra Brugsen og et par små nye kartofler gravet op i haven.
P1060482 P1060491

Vores campingferie i påsken røg sig en tur. Derefter røg Allan helt ned med flaget sidste mandag, med en ordentlig gang influenza-lignende forkølelse. Det er ikke noget vi har prøvet her i huset i mange, mange år, så Allan havde i hvert fald glemt, hvor slemt sådan noget kan være. Han havde aldrig prøvet noget lignende, mente han. Han har intet fået at spise i flere dage, og har tabt sig 5 kilo, og når manden ikke kan drikke kaffe, så er det slemt. Torsdag aften fik jeg en smule mad i ham og han begyndte så småt at tro på han overlevede.
P1060493Jeg har ikke haft svært ved at underholde mig selv med alt og ingenting. Jeg har blandt andet set  filmen The impossible i tv, mens jeg har strikket. Det var en rigtig god autentisk film om tsunamien i i 2004. Sweateren er til de små ude i den store verden, og er strikket af udelukkende  optrevlergarn. Røde Kors kan ikke få garn nok, så genbrugsgarn bliver også brugt flittigt.P1060484
Lørdag var jeg i haven, mest for at gøre drivhuset klar til de nye planter, som endnu ikke er indkøbt. Det var så dejligt lunt, at jakken fik lov at blive inde. Jeg knoklede med at fylde ny jord fra kompostbunken og ind i drivhuset. Der var masser af liv i kompostbunken. Kompostorme har jeg ikke noget imod, men de der hvide P1060488laver, eller orm hader jeg, og der er en million af dem. Jeg har siddet og fanget hver og en fra det jord jeg har flyttet. De larver skal ikke være i drivhuset. Larverne er noget der er kommet til os de senere år. Jeg har prøvet at google for at finde ud af hvad det er, og tror det måske er disse grønne guldbasser, som vi også har fået den hel del af de senere år, men jeg er ikke sikker. Kan nogen hjælpe? Billederne kan klikkes større. P1060496
Da Allan er ved at være på højkant igen, og bilen slet ikke er blevet rørt i næsten en hel uge, kørte vi en lille smut til Gåbense for at se den bådebro, som  A. P. Møllers støttefond har spenderet 1 million kroner på. Siden 1300-tallet har Gåbense haft betydning som overfartsted mellem kongeresidensbyen Vordingborg og Lolland-Falster. På Færgegården, som ses billede, har blandt andet H. C. Andersen indskrevet sig i gæstebogen. Fra 1919 og til 1937 hvor Storstrømsbroen tog over, har der sejlet to dampfærger med biler, i pendulfart mellem Gåbense og Masnedsund. Det gik hårdt ud over Gåbense Bro og mole, under stormen Bodil i 2013 og siden har borgerne kæmpet for at bevare dette stykke kulturhistorie. Millionen dækker ikke de samlede udgifter, men er et godt springbræt. På skiltet dernede stod der, at projektet var færdigt i 2016.
Jeg ved hvor der findes……. en ørnerede. Det har været dybt hemmeligt i mere end et år, men vi har selvfølgelig jævnligt kigget forbi, for at holde øje. Især sidste forår og sommer. I år er ørnereden offentliggjort på DOF, så nu er det ikke mere så hemmeligt. Vi smuttede lige en tur forbi, for at se om ørnen var hjemme. Hvis den var, så havde den gemt sig godt nede i reden. Vi kunne ikke se den.P1060505
Allan fik også kræfter til en gåtur i skoven sammen med mig i eftermiddag. Der var flere andre, der havde fået samme ide. Jeg plejer sjældent at møde nogen, og hvis, så er det da kun en enkelt hundelufter, men der var nok nogle, der var ude at rende påskefrokosten af sig i det gode vejr.

14 kommentarer:

 1. Stakkels Allan - han er da hårdt ramt i år. Pust, pust.
  De der larver ser ganske rigtigt helt forkert ud i en kompostbunke, men jeg aner ikke hvad de kan gå hen og udvikle sig til - håber der er andre der er klogere end jeg, men det er der med temmelig stor sandsynlighed ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Han rager åbenbart alt til sig.
   Hvis det er de guldbasser, som jeg er nået frem til, så er de ganske uskadelige, men jeg KAN ikke lide dem. Jeg kan bedre lide dem når de har fået vinger, så tør jeg røre ved dem :-) Desværre er de larver i rigtigt mange år.

   Slet
 2. Jamen dog... Nu må det da snart være nok! God bedring til rekonvalescenten.
  Larverne ser truende ud! Håber du får ram på dem... og en forklaring på hvad det er for en art..
  Jeg har med stor fornøjelse læst Helene Stranges bøger om mennesker og egnen ved Gåbense. Der sker åbenbart stadig en masse...
  Vi er vist mange der skulle ud og bevæge os efter påsken!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Ingen tvivl om at han synes det samme og jeg håber jeg er helt immun ;-)
   De sidste 3-4 år har jeg bare samlet dem op i en spand.
   Helene Strange har skrevet mange gode bøger. At der sker en masse er nok en overdrivelse, men der sker noget, og i sådan et lille samfund er det store ting.
   Det er ikke de store påskefrokoster eller madorgier vi har deltaget i her i huset. En sild- og æggemad, er det nærmeste jeg kan komme en påskefrokost. Det gik bedre med at gå, men det passede mig fint.

   Slet
 3. Nye kartofler?!? Jeg troede, de dårligt var blevet lagt endnu ...

  Bwadr, nogle klamme larver! Måske er det gåsebillelarver. Eller stankelbenslarver? Jeg har - heldigvis!! - ikke forstand på larver og synes, at de ligner hinanden alle sammen og er lige ulækre på det stadie. Jeg håber, du får bugt med dem. Og at Allan får bugt med sin influenza. God bedring til staklen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hele 3 stk. nye kartofler fra kompostbunken. De er kommet helt af sig selv :-D Jeg har ikke lagt kartofler endnu, men det er der andre i min familie der har. De plejer at hente nye kartofler senest til mors dag.
   Selvom jeg hader at kigge på larver, også bare billeder, så har jeg nu undersøgt hvordan de to slags, du nævner ser ud, men de er for slanke og ligner ikke rigtigt mine. Tak for buddet.
   Tak :-)
   Tak :-)

   Slet
 4. Har en kone med pudsig viden om de særeste ting.. blandt andet bi-avl som hele hendes familie har været involveret i. Hun siger noget på latin og jeg har forsket lidt i hvad det hedder på dansk: "lille stadebille"... du kan se mere her: http://www.biavl.dk/biavl/sygdom-og-snylter/678-lille-stadebille.html

  Om hun har ret vides dog ikke, men det er dog et bud... og hvis det er det, er det noget du skal bekæmpe da de ødelægger det sunde bi-miljø som sørger for en passende forplantning af ønskede vækster ... de kan så vidt vides ikke tåle kulde.. så smid den udenfor i en spand... måske :-)

  Håber det bliver bedre med Allan.. nu er han altså hårdt nok ramt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for buddet. Efter at have læst om det, kan jeg med sikkerhed sige, at det ikke er sådan nogen jeg har. Jeg har kun set dem hvide, og de er ca. 5 cm lange og tykke som en finger. (mine fingre)
   De overlever fint året rundt. Alle dem jeg samlede i lørdags, puttede jeg i en spand, og de er stadig sprællevende. Erfaringen siger mig, at de dør - på et tidspunkt.
   Tak, han er i bedring. Han både spiser og drikker (lidt) kaffe.

   Slet
 5. Stakkels Allan da (vi ved jo alle at den influenza der rammer mænd er svert dødelig)....nej spøg tilside, han har sikkert haft det forfærdeligt.
  Herligt med jordbær og NYE kartofler. Det sidste er sandelig et vårtegn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du rammer såmænd ikke helt ved siden af ;-) Ribbenene var vand ved siden af det andet ;-) Selvfølgelig har han haft det rigtigt skidt, det er jeg ikke i tvivl om.

   De jordbær var fine og smagte af jordbær. Det havde jeg slet ikke forventet. Desværre var der ikke nok kartofler til et helt måltid.

   Slet
 6. Det er helt vildt med et par friske nyopgravede kartofler her i den kolde april.
  Det er også vildt - bare på en anden og mere træls måde med de mange hvide larver. De er ikke lækre.
  Indtil for lidt siden havde jeg aldrig hørt om Gåbense - jeg var lige ved at tro, at du havde ramt forkert på tasterne. Men der er en gedigen omgang historie knyttet til stedet, kan jeg forstå. Vældig interessant.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blev også overrasket, over de var noget under kartoffelplanten.
   Nej de er virkelig ulækre. Det er til at få myrekryb af.
   Tastefejl kan let ske. Det udtales GÅbense, og ikke gåBENse, som de har for vane at gøre i medierne. Vi har nogle gode kulturhistorier hernede, som er værd at bevare. Vi skal bare være bedre til oplyse turisterne om vores skatte :-)

   Slet
 7. Utroligt med nye kartofler. Jeg har for nogen tid siden sat et par kartofler i en urtepotte, men de synes ikke at blive til noget. De er i alle tilfælde ikke kommet op.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg blev også overrasket. Det er for koldt til at noget vil spirre. Har du sat plastik over eller rundt om hele potten?

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)