torsdag den 12. februar 2015

Et slag for kapslerne, de små foreninger og genbrug

Den opmærksomme læser vil se, at det er et indlæg, der har været længe undervejs.
P1040913Jeg husker, der på et tidspunkt var penge i gamle aviser. Godt nok var det ikke det enkelte menneske, der fik glæde af pengene, men i stedet  gymnastikforeninger, spejdere eller hvem der nu samlede ind en gang om året eller to. Der var også penge i pantfrie flasker. Det er længe siden det sluttede. Nu er det alene genbrugspladserne der tjener penge på det. De små foreninger rundt omkring, prøver hele tiden at finde en måde at skaffe lidt ekstra penge på. Mig bekendt, er det sidste nye mælkekapsler og kaffekapsler.
Hver uge, tager jeg en lokalavis med hjem fra arbejdet, fordi den ikke bliver omdelt her, med mindre vi vil betale for det. Det var i denne lokalavis, jeg for meget længe siden, læste om spejderlederen Karina, der har startet en indsamling på Møn. Der skal mange kapsler til før det batter noget, men mange bække små…
En lille mælkekapsel giver 5 øre, mens en kaffekapsel giver 10 øre. Hun har fået opstillet nogle spande, hvor folk kommer forbi og smider en portion kapsler. De samarbejder med virksomheder, som indsamler kapsler til dem. Der er flere og flere der bliver opmærksom på indsamlingsmugligheden. Du kan læse hele historien her og finde Tassimos indsamlingssteder her, hvis du selv vil give et bidrag. P1040918
Her på vores vej, er der en der samler dåseclips, og har gjort i rigtigt mange år, så handicappede i Thailand kan få nye proteser. Dåseclips eller dåseringe, kan man også lave mange fine ting af, bl.a tasker og punge. Nogle studerende har lavet en lampe, der er solgt til Cafë Ulla Therkelsen, London. Pengene er ubeskåret gået til Projekt Dåseringe.

P6015762 Stol_thumb[5]Gamle udtjente colaflasker, er der et firma, der vist har fundet fidusen i at udnytte. Jeg har før omtalt stolen, og man sidder fantastisk godt på dem. Det må vist gå ganske godt for firmaet, eller også er det måske det modsatte der er tilfældet. Siden jeg sidst skrev om det for 3-4 år siden er prisen mere end fordoblet på en enkelt stol.

Du kan læse meget mere om firmaet Emeco her.  


For nogle år siden. Helt nøjagtigt den 15. marts 2012, gik vi rundt i Københavns gader, og mødte dette syn foran Københavns Museum, som prøvede at gøre opmærksom på, hvor meget vi bare smider væk og hvor meget det belaster miljøet.  P1030792


Overskriften kunne også være: Brug låget. Linket fører til endnu en virksomhed, som har skabt en forretning ved at genbruge vores skrald. Kapslerne bliver til parkbænke. Cigaretskod til fragtpaller. Kuglepenne til vandkander og skraldespande.
Hvornår mon nogen finder på at udnytte øl- og sodavandskapsler til et eller andet stort og brugbart og får en forretning ud af det? 

15 kommentarer:

 1. Dette indlæg er en fin illustration af, at der er mange værdier i omløb, om jeg så må sige, som kan udnyttes. Og det er meget glædeligt, at det lykkes at få ideer til indtjening til sågar til nye virksomheder, når hidtidige kilder udtørrer.
  Helt overordnet set tror jeg, at det er uhyre vigtigt at vi genbruger og genbruger. Og at der fortælles om det, som du gør. Jeg har slet ikke tænkt over at en kapsel på en mælk kan være 5 øre værd.
  Har i øvrigt set begge film om den døde pige, men det gik aldrig op for mig hvilke dele der var optaget i Stubbekøbing.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan udnytte rigtigt meget, og det bliver der heldigvis også, men der skal også produceres meget emballage til alle vores indkøb for bare at få dækket de basale behov. Det var noget andet, dengang man selv medbragte emballage til sennep hos købmanden. Jeg synes især det er godt, at virksomheder med kantiner, indsamler kapsler og andet. Selvfølgelig hjælper vores egen lille husholdning også til, bare vi er mange nok der gør noget.
   Vi har endnu ikke set filmen, men den er optaget. Selvom der blev optaget i mange timer er der sikkert ikke meget på filmen, men jeg ved at de bl.a. skulle gå på havnen og sejle med færgen til Bågø.

   Slet
 2. Jeg blev præsenteret for noget lignende i Ungarn i sommer. Der var det kapslerne på sodavandsflasker der blev samlet ind i store sække til fordel for børnene på cancerafdelingen på det nærmeste sygehus. Der stod sække i indkørsler på hver eneste gade men de kunne desværre ikke stå sammen med genbrugscontainerne, da de så ville blive stjålet af andre der havde fået samme gode ide og til et mindre ædelt formål.

  Men jo mere der kan genbruges jo bedre for alle parter - og kan det gå til et godt formål så er det jo bare fint.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er både en glædelig og sørgelig historie. Glædeligt fordi nogen vil hjælpe folk i nød, mens andre gør alt for at ødelægge de gode initiativer. Desværre er der brådne kar overalt.
   Jeg glæder mig altid over, når nogen gør så meget for at hjælpe andre uden at få en øre for det. Genbrug gavner miljøet og dermed os alle.

   Slet
 3. Jeg er kun kommet forbi indsamling af mælkelåg... Men det er sjældent vi køber mælk med skruelåg!
  Ellers kan vi vel kun gå ind for omtanke og genbrug, hvor det kan lade sig gøre... eller nogen får en god ide!

  SvarSlet
  Svar
  1. Om der er skruelåg på mælkeprodukterne afhænger lidt af hvilke forretninger man handler i. Vores Brugs har kun mælkeprodukter MED skruelåg.
   I dag hvor alt affald bliver sorteret, selv vores skraldespande, så er der allerede godt gang i genbruget, men hvis vi sorterede mere i de små hjem, var der også noget at vinde. For nogle år siden var vi her i området omfattet af en meget specificeret affaldssortering i nogle år, men det blev fjernet igen. Vi havde gerne set det fortsatte.

   Slet
 4. Rigtig god ide at få indsamlet og sorteret alt hvad der kan genbruges. Jeg har ikke før været opmærksom på at skruelågene fra mælkekartonner kunne genbruges, og jeg forstår ikke den med kaffekapslerne, hvor findes de..??

  Dåseclips er rigtig godt at få samlet sammen, at de kan bruges til noget er selvfølgelig genialt, men smidt i naturen er de til stor skade for både dyr og mennesker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mælkelågene anede jeg heller ikke noget om før jeg læste det, men dåseclips har vi samlet de sidste 10 år tror jeg.
   Kaffekapsler er de små foliebægre, som indeholder en kop espresso, filterkaffe, chokolade eller andet. Mange almindelige små hjem har sådan en maskine, hvor man lægger en kapsel i og vupti.... så har man et krus kaffe. Maskinerne står også ofte på hotelværelser. Måske din arbejdsplads har sådan nogle, så I kunne samle ind?
   Intet affald hører hjemme i naturen. Det er noget svineri.

   Slet
 5. Hvor er jeg dog uvidende! Anede ikke, at alt dette blev indsamlet og kan genbruges.
  Godt du skriver om det - der er forhåbentlig andre end mig, der også blev klogere af dette indlæg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan jo ikke vide alt.
   Det er en skam du ikke er på arbejdsmarkedet mere, for med den store arbejdsplads du havde, må der virkelig være penge at hente for indsamlerne som gerne laver aftaler med virksomheder om afhentning.

   Slet
 6. Det er altid dejligt når nogen gider kæmpe for andre. Der er rigtigt mange i den store verden der har brug for hjælp, men vi behøver såmænd ikke bevæge os uden for Danmarks grænser. Vi kan alle få brug for en hjælpende hånd.

  SvarSlet
 7. Jeg kan godt huske den artikel i Sydsjællands Tidende. Da jeg var ung samlede man guldstrimlerne fra cigaretpakkerne sammen til handicappede, som kunne få en kørestol, når de havde 1 kg strimler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu du nævner det, husker jeg også guldstrimlerne. Umiddelbart tænker man sikkert, at det er helt håbløst at få samlet sammen til noget som ganske almindelig familie på 1-4 mennesker, men alt hjælper.

   Slet
 8. Jeg hader at smide ting væk, der stadig virker. Jeg har det hellere stående til jeg finder nogen der kan bruge det - eller kører det ud til spejdernes indsamlingssted. Hos os har spejderne heldigvis en lille plads på vores genbrugsplads, hvor man kan stille ting og sager til deres loppemarked. Så er der da andre der kan få glæde af det og spejderne tjener måske lidt.
  Dåseclips samljer jeg også til et familiemedlem der sender dem videre. I baren i klubben har vi sat et par tomme glas og indsamler også her dåseclip.
  Det er herligt der er mennesker der giver sig tid til initiativer til genbrug.
  God weekend
  KH Anette / akfoto.dk/blog/

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi prøver også at give brugbare ting væk, til de små foreninger som holder loppemarked, eller afleverer det til Røde Kors.
   Det er et godt initiativ I har i klubben.
   Det er rigtigt dejligt at nogen gider beskæftige sig med at gøre en masse godt for både andre mennesker, men også for miljøet.
   Tak. Den er været en fantastisk weekend.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)