lørdag den 7. april 2012

Eksperiment med svensk påskebrød

Da vi var i Sverige, købte vi et meget lækkert brød på det svenske påskemarked i Huseby Bruk i boden hos Stellas. Vi ved at brødet er bagt efter en 200 år gammel opskrift, men derud over aner vi ikke hvad det indeholder, bortset fra det vi kunne se og smage os frem til. End ikke navnet på brødet kender vi, men her i huset, har det nu fået navnet Svensk påskebrød. Vejret indbød ikke til havearbejde i dag, så jeg har i stedet eksperimenteret lidt i køkkenet. 
P1040362 P1040361
Jeg startede med en portion og skrev, for en gangs skyld ned, hvad jeg brugte, bl.a groft rugmel og fuldkornsspeltmel. Dejen føltes lidt tung, så jeg lavede en portion mere, hvor jeg brugte fuldkornsspeltmel og hvedemel.
P1040365  P1040364 
Fyldet var stort set det samme, bortset fra, at jeg nu var løbet tør for hørfrø. Det så ud til at der var rigeligt, for meget, fyld i den første portion, så jeg holdt lidt igen, med noget af det, i den næste portion. Det fik lov at stå og hæve en rum tid. Den sidste portion var noget mere villig til at hæve en den første. Dejen blev lagt i forme, og fik igen lov til at stå og hæve. Efter en tur i oven, var der meget varme smagsprøver.
P1040369  P1040367 
Brød nr. et, alle billederne i venstre kolonne, ligner mest det vi fik købte i dyre domme, men brød nr. to er det bedste. I begge brød mangler der dog lidt sødme i forhold til det købte, så jeg må eksperimentere videre igen en anden dag.

12 kommentarer:

 1. a, ja jeg kan godt huske i gav mere end over 50,- kroner for detSvenske brød, håber du en dag finder ud af opskriften på brødet og måske deler opskriften med os bloggere...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg deler gerne opskriften, hvis jeg finder løsningen en dag :-)

   Slet
 2. Glæder mig også til det lykkes at finde den rigtige kombination, så opskriften kan blive delt herinde med os andre :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved i hvert fald hvilken ingrediens jeg skal prøve at tilsætte næste gang. Det kan nå at blive til mange nybagte brød inden det når så vidt :-)

   Slet
 3. Stor opgave at prøve at rekonstruere en 200 år gammel opskrift, alene efter smagen. Men måske er der lidt inspiration at hente her:
  http://www.lammetochbrodet.se/ - kig under recept.. skållat rågbröd ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sandsynligheden for, at jeg finder den rigtige opskrift, er nok ikke særlig stor, men bare det snerper, så er vi tilfredse.
   Tak for linket, jeg har været inde og kigge, men det kræver jo planlægning ;-) og når jeg får lyst til at bage, så skal det helst være NU. I morgen er lysten måske til noget helt andet.
   Da børnene var små og boede hjemme, var der altid planlægning med bageriet.

   Slet
 4. Hej! Nu så är vi hemma igen från ett kallt och blåsigt Öland. Det blev lite loppis och foto ändå. Ha en fin dag !

  SvarSlet
 5. Sig lige til, når I rammer ;-) Så kunne jeg godt finde på at tigge om opskriften.
  Det er sjovt at eksperimentere med den slags ting - især når selv de mislykkede forsøg smager godt :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi siger til :-) Her kan ALT spises. Jeg har endnu aldrig prøvet at kassere noget :-)

   Slet
 6. Bare en lille hurtig hilsen: GOD PÅSKE :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, og i lige måde :-D

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)