onsdag den 7. maj 2014

Lolland kan slå Holland

Det er i hvert fald tulipanavlerens egne ord i tv2east for nogle uger siden. Manden dyrker og leverer halvdelen af de tulipanløg der dyrkes i hele Danmark. I år måtte vi altså nå at se det.
P1000993 P1000996
Han har dyrket tulipaner i mange år, men ovenpå de dårlige priser i 2012, skar han året efter 7 ha væk ifølge mit avisudklip fra sidste år, hvor der også står, at han forventer at få to millioner tulipanløg ud af sit arbejde i 2013. Tulipanerne er fordelt på 27 sorter i et stort farveorgie for at kunne ramme årets modefarve. Den lilla har været den hotte de senere år, men den orange er på vej op.
P1010019 P1000999
Der er trængsel på den lille vej, hvor to biler kun kan passere hinanden, hvis rabatten benyttes. Det er ganske gratis at gå langs marken, eller sætte sig i vejrabatten og nyde dette syn, som trækker mange turister til. Også de lokale kommer forbi flere gange dagligt, for blot at nyde synet. Vi talte lidt med både turisterne og de lokale mennesker, men allerbedst var det da en god ven af gården, kom hen til os og fortalte os en hel masse om produktion, pasning, høst og salg. Vi blev godt informeret. Selv landmandssønnen på traktoren gav sig tid til at sige noget, når han kom i nærheden af alle tilskuerne.
P1000990 Bøgehave tulipanmark Lolland
Vi kom lige i sidste øjeblik. De var nemlig startet på at klippe hovederne af tulipanerne, og 'i morgen' den 27. april, ville der ikke være flere blomstrende tulipaner. Inden de når så langt med at klippe hovederne af dem, går de rækkerne igennem og fjerner ‘fejlfarvede’ så det bliver ‘rene’ løg også uden striber, hvis det selvfølgelig ikke ER en stribet sort.
P1010034 Når hovederne er fjernet, skal løgene stå og samle kraft og styrke, hvorefter de tages op. Vi fik vist og fortalt, at løgene er plantet i et langt net, for at lette optagningen. Nettet ses på billedet her til venstre. Når løgene er taget op skal de sorteres inden de sendes til gartneriet. Optagning af løg sker ca. den 20. juni. I august og september sælges der løg, måske fra den tulipanbod der var opstillet. Alle blomster var selvfølgelig udsolgt. 
Se og hør hele historien om tulipanerne her. Ret interessant, synes jeg.

24 kommentarer:

  1. Jeg ved godt, at det er sådan, det skal være, men - Åh - det er altså næsten ikke til at bære, at hovederne skal kappes af. Men hvor er det et flot syn indtil da.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg tror vi alle havde lyst til at redde alle blomsterne.det var flot og duften ubeskrivelig, den slog Holland med flere point.

      Slet
  2. Tak for billederne, der jo er fantastisk smukke at se på. Og for linket til udsendelsen. Jeg har set det hele med interesse og kan selvfølgelig finde det trist at vi ikke har været fremme i skoene og sat os på verdensmarkedet, men overladt det til hollænderne.
    Jeg ændrer lidt holdning til tulipandyrkning, idet jeg tror vi her i landet ikke er helt så hidsige med sprøjtning m.v. som i Holland, men jeg ved det ikke bestemt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige netop.
      Ifølge Landbrugsavisen så er DK og NL de to lande, der bruger færrest sprøjtemidler, men NL bruger stadig mere end DK, som har de allerstrengste krav. Sprøjtemidler syd for grænsen kan hedde det samme som i DK, men det indeholder noget helt andet kradsbørstigt stof, som er ulovligt i DK.

      Slet
  3. Ja, det kunne da lige så godt være bag Keukenhof! Fantastisk smukt.
    Det blev da en både informativ og indholdsrig tur.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kunne det, og så var det tættere på både geografisk og fysisk. Det var en rigtig god lille aftentur.

      Slet
  4. Det er så flot, så flot.
    I mine unge dage var fars nabo tulipanavler, og da var vi en masse skoleelever, der gik og plukkede hovederne af tulipanerne. Det kunne vi tjene en god sjat lommepenge på.
    Det er sikkert den samme lollik, der havde flere bede på Gavnø, da vi var dernede i sidste uge.

    SvarSlet
    Svar
    1. SÅ tæt på, sikke et syn I har haft udkig til hver dag.
      Næh, det tvivler jeg på. Så vidt jeg ved er alle hans tulipaner samlet på Lolland, og Gavnø har altid haft deres egne tulipaner. Det er en del af deres historie.

      Slet
    2. Der var bede beplantet af forskellige ude fra - bl.a. en fra Lolland, jeg husker bare ikke navnet. Der var også en eller to fra Holland - der var sat træskilte op, så man kunne se, hvem der var leverandøren.

      Slet
    3. Okay. Så er det da meget muligt det er ham.

      Slet
  5. For pokker hvor er det flot, det gad jeg altså godt ha oplevet.. Jeg må vist prøve at være lidt mere vågen næste år.

    Jeg kan næsten ikke bære at de bare plukker hovederne af dem, men jeg forstår selvfølgelig at det er nødvendigt. Men åhhh hvor kunne der blive mange fantastiske buketter ud af de marker.

    SvarSlet
    Svar
    1. I har været rimelig tæt på da i var i Maribo sidste uge, men da var alle hovederne røget, hvis det gik efter planen. Du må lave en lille notits om det

      Store flotte buketter lige i den farve man ønsker.

      Slet
  6. Hold da op et smukt syn med alle de tulipaner, ja i behøver bestemt ikke tage til Holland.
    Jeg kunne godt blive helt elendig, hvis jeg stod og så på, at de klippede alle hovederne af, for jeg elsker tulipaner, en stor blandet buket i mange farver. KH :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, men nu har vi oplevet begge dele og det er er lige smukt hver for sig.
      Jeg havde også lyst til at samle en masse hoveder og lave en fin dekoration, men lod dog dem alle ligge.

      Slet
  7. Fantastisk. Jeg elsker tulipaner, og som de andre her udtrykker, så er det da helt sørgeligt, at de alle må af med hovederne :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Livet er ikke altid retfærdigt, hverken for mennesker eller planter :-)

      Slet
  8. Nej for søren, det er da næsten ikke til at bære, at de bare kapper hovederne af de smukke tulipaner, men sådan må det selvfølgelig være, så løget kan få den fornødne "grokraft".

    Dejlige biller og du har ret i, at Lolland slår Holland :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja det er desværre betingelserne hvis man vil producere tulipanløg.
      På nogle områder kan vi godt slå Holland, på andre områder ikke.

      Slet
  9. Tak for et fantastisk syn og en viden om, at vi altså også kan her i landet :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme :-) Selvom vi er et lille land, er vi godt hamle om med de lidt større lande.

      Slet
  10. Det er sådanne historier om produktion, som giver et indtryk af hvordan moderne teknik har spredt sig - og nu går det hurtigere og hurtigere: En maskine til at klippe tulipanhovederne af, og plantet i et net osv. - Domille hvor er det avanceret! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det mest avancerede er nok at opfinde og udvikle teknikken ;-) men du har ret, det skal gå hurtigere og hurtigere i dag, der er ikke plads til de små og de langsomme og det er lidt trist.

      Slet
  11. Flot, flot, flot. Jeg så lige i går (= 15. maj) i Søren Ryge Direkte, at de på Egeskov Slot simpelthen giver løgene væk efter blomstring, sådan at de hvert år får helt friske tulipaner.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke set tv i en hel uge, så jeg har ikke set programmet, men det var da en rigtig god ide. Jeg kan godt lide at ting ikke går til spilde, men det var dog et pokkers arbejde de har med at grave dem op og plante igen.

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)