søndag den 18. august 2013

Vandretur over Dornæs til Romsø

Dornæs og Romsø ejes af Søholt, og er normalt et lukket område, man ikke har adgang til. Da jeg så, der var en guidet tur dertil, mødte vi op i lørdags og gik med. Vejret så en smule regntruende ud om formiddagen, men det holdt tørt. Vi havde 23 grader, på hele turen. Solen brød af og til gennem skyerne og varmede gevaldigt. Godt jeg havde taget shorts på og den kortærmede bluse. Dog med regnfrakken bundet om livet. Dornæs og Romsø
P1110906Som man  kan se på dette gamle matrikelkort fra 1842 vist nok, var Romsø en lille ø, man skulle sejle til. I dag er øen vokset sammen med Dornæs, så man kan gå dertil over et fugtigt engstykke. Guiden fortalte meget under hele turen om det hele. Vi fik hele Søholts historie i en kort version. Han fortalte om Maribosøerne og selvfølgelig Søndersøen, som er Danmarks ø-rigeste-ø, med hele 22 øer. Han nævnte også navnene på flere af dem. Jeg husker kun den allersidste, som fik navnet “Kom Sidst”, fordi det ganske enkelt, var den sidste ø der dukkede op.
Søholt P1110929

Han fortalte om dyrelivet og floraen vi mødte.Vi så havørne i massevis, og mange andre rovfugle. Dem med kiggert kunne selvfølgelig se meget mere end os.     Havørn
Vi så små brune springfrøer og fik oplyst navnene på en masse planter. Mit hovede kunne ikke rumme alle de nye informationer, så jeg nøjedes med at nyde synet af det hele.
P1110920 Fiskerhuset Romsø
Da vi nåede frem til fiskerhuset på Romsø, drak vi den medbragte kaffe på græsplænen, mens husets “sommerhus”-beboere, sammen med guiden fortalte om stedet. Fiskerhuset har hverken indlagt strøm eller vand. Skal man på toilettet er det en tur i skoven med en spade og en rulle toiletpapir. De eneste modernede fasciliteter er en transistorradio med batteri og en mobiltlf, som oplades på solceller.
P1110945 P1110951
Vi fik fortalt, at der var flere snoge, og vi var velkommen til at gå en tur rundt og se det hele. Da kaffen var drukket gik vi en lille tur. Der var vinbjergsnegle i hundredevis, og det ville være synd at træde på en af dem, syntes vi.  
P1110939 Vandmynte
Beboeren var ved at bygge en ny bro, som vi ville ned og se, også fordi der var stor mulighed for at se en af de mange snoge, han sagde, var der. Jeg plukkede lidt vandmynte med hjem, som er hængt til tørre.AnemonenMens vi stod og kiggede ud over Søndersø og så på en fiskehejre, kom Anemonen sejlende med et hold turister. En tur med Anemonen er en populær udflugt. Sådan fik vores lørdag ben at gå på. Vi var først hjemme igen til spisetid, og heller ikke her, havde det regnet med en eneste dråbe. Vi har fået en smule vand i juni måned, men ellers er vi stort set gået ram forbi, siden februar, så her er rigtigt tørt. Siden 1. marts har vi kun fået 178 mm vand, hvoraf de 75 faldt i juni måned. 33 mm i april og 41 mm i maj. Resten af de 29 mm skal fordeles på marts, juli og august. 
P1110974Søndag aften, hang regnbuen i en hel cirkelbue næsten lige over hovedet på os. I hvert fald så tæt, at det var umuligt at få hele buen med i kameraet på en gang. Jeg løb afsted, så hvis naboerne har set mig, har de nok tænkt deres, da jeg benede afsted. Jeg ville ned til vandet, vel vidende at jeg kom endnu tættere på. Jeg håbede bare jeg nåede frem inden regnbuen forsvandt. Det tog mig 5 min. kan jeg se på billederne. Regnbuen gik fra sydøst til nordvest, fra den ene ende af horisonten til den anden.
P1110987 P1110996
Jeg fik set det jeg ville og da jeg vendte mig om for at at løbe hjem igen, så himlen over vort hus sådan ud. Fra billedet er taget i egen indkørsel til det sidste himmelbillede er skudt, er der et interval på 8 min. Jeg kan bare konstatere, at de lange aftener igen er ved at være forbi. P1120003

18 kommentarer:

 1. En dejlig tur og ja der er grænser for hvad man kan rumme af informationer. Skønne billeder af regnbuen og solnedgangen. ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skulle have haft papir og blyant med til de vigtigste ting. Bl.a. Den fine røde blomst jeg har vist her, og der var mange flere. Ja, det er længe siden jeg har set sådan en kæmpe regnbue :-)

   Slet
 2. Meget interessant. Jeg skal jo bo i Maribo til årets strikkefestival - det kunne være jeg skulle undersøge om der foregår noget spændende mens jeg er der. Det er godt nok i oktober ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo ikke højsæson til dn tid, men det er da en god ide, at se efter om der er noget der kan fange din interesse. Har lige googlet at den trikkefestival finder sted omkring min fødselsdag :-)

   Slet
 3. Det lyder til i har haft en rigtig hyggelig tur og fået set er masse spændende ting, vi har mange smukke steder her til lands. De billeder du har taget af regnbuen, de er da helt fantastiske, hold da op et syn :-)Kh Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er masser af oplevelser i lille DK, og nogle af dem ligger lige omkring hjørnet :-)
   Jeg syntes også det var et smukt syn, så jeg ville have hele oplevelsen med.

   Slet
 4. Sikke nogle dejlige billeder du har taget! Jeg kender slet ikke Dornæs og Romsø, men vi holder også meget af ture som den, du fortæller om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ligger jo også langt væk fra dig, men jeg kan betro dig, at det også var nyt for mig, indtil jeg læste om det. Det var derfor jeg ville med på turen :-)

   Slet
 5. super flot tur , og sikke en fantastisk solnedgang og regnbue,,,

  SvarSlet
  Svar
  1. Turen var interessant, og jeg kan ikke huske jeg før har set sådan en kæmpe regnbue :-)

   Slet
 6. Sikke en skøn tur, du beskriver. Og nogle flotte billeder, så det er muligt at følge med jer rundt. Tak for det.
  God onsdag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi nød turen i det dejlige vejr, og deler gerne vores oplevelser :-) Tak og god aften til dig.

   Slet
 7. Jeg kom bare lige forbi.
  Tak for rundvisningen.
  Gode billeder.
  Hvor er det et flot billede af regnbuen. Godt fanget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme og tak for besøget :-) jeg er glad for je opdagede regnbuen :-)

   Slet
 8. Tak forturen - og for informationen om at sydhavsøerne nærmest vandsmægter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Du må da en tur ned og gense noget af det, eller noget helt nyt :-)

   Slet
 9. Det var en meget smuk vandretur, du var heldig at opdage - er Søholt den hvide "gård" eller herresæde, man kan se på billedet? Og sikke en solnedgang med regnbue - tror aldrig, jeg hat set noget lignende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Søholt er den hvide bygning på billedet, og det kan godt være gavnligt at holde et vågent øje med nettet, så man opdager at kommunernes arrangerede ture.
   Regnbuen er vist et fint bevis på, at vi bor i et dejligt smørhul :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Jeg svarer også på kommentarer til gamle indlæg. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)