søndag den 12. februar 2012

ABC: Ispanser og ispinde

Denne uger er ABC Scandinavia nået til bogstavet I
Jeg har skrevet om ispanser før, men da det vi så, sidste år ved Fakse, er et sjældent naturfænomen, som vi næppe kommer til at opleve igen, da der statistisk set, vil gå 80 år før det sker igen. Når det sker, går billederne oftest kloden rundt. Hvordan fænomenet opstår, kan du bl.a. læse lidt om her. I år er Rusland samt  Genevesøen i Schweiz blevet ramt. Ved sidstnævnte link er en bil indhyllet i is.
P2244429 P2244433
Selvom det er koldt i år, og der også er ispanser, så er det dog, så vidt jeg ved, ikke noget der kommer på højde med dette.
Jeg springer lige over til en helt anden slags is. Nemlig den is de fleste af os spiser i store mængder. I Danmark alene, spiser vi 130 mill. ispinde om året. Det betyder, at der går en del træ til, når alle disse små træpinde skal produceres.
IMG_3063  P1020984
Kæmpe store bøgekævler, bliver solgt som ispindekævler, og skåret op til…. ja… ispinde. Danmark eksporterer også ispindekævler. Af en kubikmeter træ bliver der skåret 300.000 ispinde. Det er lidt svært at forstå, at man ikke kan bruge træet til noget mere fornuftigt. Ikke fordi ispinde ikke er fornuftigt, men jeg har altid tænkt, at det er mærkeligt, at der ikke kan produceres noget større, af de store kævler.

18 kommentarer:

 1. Hold da op, det ser da godt nok koldt ud, tænker mere på varm suppe end ispinde :-) Synd med alt det træ, der går til alverdens ting og sager!

  SvarSlet
 2. Hold da op! Så er en sibiriske kulde over én.

  SvarSlet
 3. sjov betragtning,,,
  Men er det ikke bedre at lave ispinde af træ end f.eks plastik, jeg mener menneskeheden er jo ikke så flinke til at ta´ deres affald med hjem eller lægge det i en affaldsspand. Jeg kan lige se for mig et farveorgie af henkastede ispinde i plast ligge i evigheder og skæmme gader og stræder...
  Nå jeg kan egentlig godt følge din tankegang..

  SvarSlet
 4. Laura....Det var også koldt, og jeg er også mere til suppe end til is, også om sommeren :-)

  SvarSlet
 5. Mathilde.... Nemlig :-)

  SvarSlet
 6. Jonna.... Det er heller ikke fordi jeg mener træet skal skiftes ud med plastic. Træ er fint nok, men måske det var muligt at bruge kronen af træet, så de store kævler kunne bruges til møbler eller den slags!

  SvarSlet
 7. Det kunne nu være værre, Pia - de kunne blive til tænd- eller tandstikker ;o)

  SvarSlet
 8. Dæleme godt, at jeg ikke lige står og har brug for at køre i den bil, der har stået for tæt på Genevesøen :-D - men jeg kunne godt tænke mig at se det engang - det må alt andet lige være et fantastisk syn.
  Jeg er lidt ambivalent mht. hvad bøgetræerne skal bruges til ... nu er de jo fældede, og så kan det vel egentlig være lidt ligemeget, kan det ikke?
  Og som Jonna siger, er det da bedre at bruge træ end plastic til ispinde.

  SvarSlet
 9. Hi hi, så blev vi så kloge. - Men altså hvor har du så lige den viden fra?? Er du ispindefabrikant eller bezzerwisser/trivial pursuit champion?? :-D

  Du har da ret, det er lidt underligt, at 'de' bruger store reelle stykker træ til ispinde. Hvorfor ikke bruge 'skrammel-træ' til den slags?

  SvarSlet
 10. Liker bildene av "ispanser" på det røde huset!

  SvarSlet
 11. Ditte... Helt rigtigt, men tændstikker laves hovedsalig af aspetræ eller pap, og tandstikkere, (hvis de er af træ) af birketræ og disse træsorter er ikke velegnet til møbler. Har man havemøbler af birketræ, så er det ikke fra danske birketræer. Hvorfor man så ikke laver ispinde af DET træ, undrer mig også :-)

  SvarSlet
 12. Ellen... Det vil tage lidt tid at få afiset ruderne :-)

  Det kan du måske have ret i, hvis ikke det var fordi, træerne kun bliver fældet FORDI de skal bruges til ispinde. Det er der flest penge i, og så importerer vi bøgekævler fra Polen og andre lande til at lave møbler af.

  SvarSlet
 13. Fruen.... Jeg sidder bare med nogle bilag, og bliver informeret af kompetente personer.

  Netop, det er DET jeg ikke forstår, eller noget af det træ, der ikke kan bruges til andet. Se svaret ovenfor til Ditte.

  SvarSlet
 14. Anders og Birgit...Det gør jeg også, det var et fantastisk syn :-)

  SvarSlet
 15. Jonna.... Det er heller ikke fordi jeg mener træet skal skiftes ud med plastic. Træ er fint nok, men måske det var muligt at bruge kronen af træet, så de store kævler kunne bruges til møbler eller den slags!

  JEPS!! DU HAR HELT RET, SOMME TIDER UNDRER MAN SIG OVER HVORDAN TINGENE BLIVER BRUGT :o)

  SvarSlet
 16. Jonna.... Nemlig :-)

  SvarSlet
 17. Jeg har før set billeder fra Genfersøen, hvor der har været "ispanser", et voldsomt is-slag, hvor underafkølet vand regner ned og bliver til is det øjeblik, det rammer noget hårdt.

  Det er fantastisk at det kan være så voldsomt! Det er lige så farligt som overisning af en fiskekutter.

  Jeg har også set voldsomt isslag her på egnen, men ikke lige i denne omgang.

  Angående bøgekævlerne er det jo interessant at der bliver spist så mange ispinde. I gamle dage brugte man også bøg til spateler, fordi det ikke splintrer.

  Men jeg tror faktisk også at man bruger det til møbler i dag - fordi vi i nutiden kan fremstille stål, som kan skære/save i bøg. Bøg er ikke bare hårdt, men indeholder vistnok kisel, som slider på sav-klinger.

  Bruger man ikke bøg til møbler? og til parket? Skolemøbler, forretningsmøbler - finere skabslåger m.v. - fordi det er lyst og smukt.

  SvarSlet
 18. Donald... Det er fantastisk, men ikke særlig sjovt at være ejeren af hus, bil eller båd.

  Der bliver også lavet møbler af bøg, men sjældent af den danske :-) men dog lidt parket. Der er mere økonomi i at eksportere ispinde og importere træ til møbler.

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)