søndag den 17. januar 2016

Nyt garn og groteske systemer

Der er meget længe siden, jeg har haft nyt garn mellem hænderne. Det er en noget anderledes fornemmelse at strikke med, end de små nøgler optrevlergarn, jeg normalt bliver bevilliget.
Når nu jeg endelig havde flere HELE nøgler garn, havde jeg mulighed for at strikk et mønster. Det har jeg normalt ikke, med de små stumper jeg altid strikker af. Det var svært at vælge. Jeg ville jo gerne strikke dem allesammen. Garnet rakte lige akkurat til en ensfarvet swater. Et par huer har jeg også fået af pindene af nogle små rester. Som I kan se, er der ikke engang garn nok til en ensfarvet hue, men det luner, uanset farvesammensætningen, de små ude i den store verden og Røde Kors er glade for det hele og de ved jo hvilket materiale vi har at gøre godt med. 
P1090992 P1090996

De fleste af os har nok, i mange sammenhænge, hørt eller selv oplevet hvordan mange af vores systemer er. Tilsammen har vores familie været igennem mange forskellige af slagsen. Nogle af os arbejder endda selv i og efter disse regler, så vi synes egentlig, at vi er ret godt forberedt på hvad vi er oppe imod. Vi kender alt til håndtering af f.eks. medicindosering, indkøb, mad, tøjvask og rengøring, som alle er problematiske i sig selv. Det lyder så fint at man kan få hjælp til at, men alt dækker langt fra ALT. De historier må blive en anden gang, hvis jeg overhovedet får skrevet om det nogensinde. Man tror ikke sine egne ører, hvis ikke man ved bedre. P1100022
Mor blev udskrevet onsdag den 6. januar, men der er stadig meget, der endnu ikke er på plads. Mor plejer, som de fleste af os vel gør, at tage et dagligt bad. Det var først i mandags at hun fik bevilliget ET ugentlig bad. Det, sammen med hjemmeplejebesøg 6 gange i døgnet, er kommet på plads, og intet mere. Rengøring og alt muligt andet er stadig ikke bragt i orden. P1100023a
Det går mor på, at hun ikke har mulighed for at forlade sin bolig. Hun som er vant til at farte afsted til et eller andet ofte op til flere gange dagligt, er nu låst inde i eget hjem. Hun kan end ikke gå en tur i sin egen have, da hun ikke selv kan åbne sin dør. Det er noget vi arbejder på. Mor bor i et boligselskab, så vi kan ikke bare gøre hvad vi vil, selvom mor evt. betalte omkostningerne selv. P1100024
Mor fik uanmeldt besøg af en fra kommunen, som skulle vurdere hendes behov for et kaldeapparat. (Vi havde bedt om at få besked, så en af os kunne være der.) Mor tabte vist helt mælet til sidst. Først bemærkede damen, at mor havde trapper til 1. sal. Det har jeg, siger mor, men jeg kan ikke komme derop. Derfor er min seng flyttet ned i stuen. Du har en mobiltelefon. (Hvor hun ved det fra, aner vi ikke.) Mor bekræfter igen, men siger, at hun ikke kan bruge den. Så har du en fastnet telefon, og jeg kan se der er masser af sedler (labels) med telefonnumre klistrer på. Ja, men de har været der siden jeg flyttede hertil i 2010, men nu kan jeg ikke ringe fra den, og hvis, kan jeg alligevel ikke nå den hvis jeg er faldet. Svaret var, at telefonen kunne stå nede på gulvet, for så kunne man kravle eller mave sig frem over gulvet til telefonen og ringe efter hjælp. Sådan noget var set før. Et kaldeapparat var der stort set ingen der fik mere. Det krævede i øvrigt også at mor var faldet gentagne gange og havde ligget flere timer hver gang, før nogen kom og hjalp hende op. Hun kunne købe sig et ur til armen (En slags telefon) hvor udvalgte numre kunne kodes ind. Man måtte bare IKKE kode hjemmeplejens telefonnummer ind, for dem måtte andre først kontakte, når mor havde kontaktet de muligheder der var på telefonen, og disse ikke kunne hjælpe. Behøver jeg nævne, at vi selvfølgelig synes det er rigtigt uforskammet at behandle mennesker på den måde. Søster er allerede faret i blækhuset (e-mail) til den pågældende dame, som hun i øvrigt også kæmper rettigheder med for borgere, hun selv har med at gøre i arbejdsregi.
P1100025Vi arbejder alle på at finde løsninger, så mor kan andet end at sidde og glo lige ud i luften. Fjernbetjeningen til tv’et blev i første omgang bare tapet fast på sofabordet i den rigtige retning, men den model duede ikke. Nu har svoger lavet en kasse, som fjernbetjeningen kan ligge i. Det hele er limet og tøjret til bordet, så det ikke flytter sig, og hele tiden peger præcis derhen hvor det skal. Nu kan mor få lidt tid til at gå med at se tv.
Mor som hele livet er stået op senest kl. 7, må nu vente med at få tøj på til omkring 9:30. Det betyder at hun bliver nødt til at ligge i sin seng for at kunne holde varmen. Det er svært at tisse og sk… på kommando, på de få minutter der er afsat til det 6 gange om dagen, men det er vilkårene. 
Trods stive regler, så er de mange forskellige hjemmehjælpere mor får besøg af, vældig søde og rare allesammen. Nogle er bare mere elskelige end andre, men sådan er det jo med mennesker. Alle i hjemmeplejen har hørt om den søde rare dame (vores mor) og kappes om at få lov til at besøge hende, fortæller mor. Nogle kommer med store varme knus og andre gør bare, det de skal.
Mor har atter fået scannet sit hoved, og har fået at vide, at det er helt normalt. Der har ingen blødning eller blodprop været siden 2009.
Der er mange måneders ventetid hos en neurolog, men hun har nu endelig fået tid på Valdemar den 1. februar til samtale og udredning. Vi håber der så endelig kommer gang i det videre forløb. Lige nu sker der bare intet.
Det var et lille pip herfra.

23 kommentarer:

 1. Jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige - udover at give dig ret i, at det er grotesk at behandle folk på den måde. Og at tale sådan til andre mennesker! Jeg håber, at søster får noget ud af at klage.
  Smart løsning med fjernbetjeningerne - det er da ikke til at holde ud bare at sidde og glo ud i luften ... kan drive enhver til vanvid, vil jeg tro.
  Det er altså virkelig meget underligt, hvad der er sket med din mor! Jeg kan ikke helt finde ud af, om hun er blevet lam i hænderne, hun har for store smerter til at kunne bruge dem eller noget helt tredje.

  SvarSlet
  Svar
  1. Om vi får noget ud af det, Er nok tvivlsomt, men de skal have at vide, at det ikke er i orden at give sådanne meldinger.
   Mor er lam i hele højre hånd, og den venstre fungerer ikke særlig godt. Hun har ikke smerter i den forstand, men er øm og det prikker og stikker meget med jævne mellemrum.

   Slet
 2. Jeg er mundlam og lamslået! For f..... da! Hvad er det der sker i Danmark?
  Mor har et kald. Hendes læge ringede til hjemmeplejen efter sidste indlæggelse og påpegede behov for tryghed osv. Det blev bevilget og hurtigt iværksat. Ikke nogen kommentarer til telefon eller mobil! Jeg er rystet! Man kan bare kravle... Ppppffft Det kan man sgu ikke, når man er faldet og har brækker benet eller fået et ildebefindende ...
  Det er god I er så kreative. Så kommer der da lidt livskvalitet ind i dagens timer.
  Mor havde hjemmehjælp da hun brækkede håndled/overarm. Men lige så snart hun overhovedet kunne undvære dem blev den aftale opsagt. Hun kunne heller ikke lide at skulle vente på at få bad, tøj på osv.
  Ih, hvor jeg håber søster kommer igennem systemet... Hvor går man hen med sine frustrationer? Avisen? TV?
  Det er godt nok mystisk hvad årsagen til din mors symptomer er....

  SvarSlet
  Svar
  1. Da mor i 2009 også var hjælpeløs og gik med rolator, var det heller ikke muligt at få kaldeapparat. Desværre fungerer det ikke sådan i vores kommune, og det kommer som sagt ikke bag på os. Vi har slægtninge andre steder i landet, som lettere får hjælp, end vi gør her på øerne. Nogen endda rigtig mange forskellige og kostbare hjælpemidler.
   Det er heller ingen tvivl om at mor opsiger hjemmehjælpen, så snart det (forhåbentlig) bliver muligt, nøjagtig som hun gjorde sidst.
   Jeg ved søster har fået lavet en aftale med en 'rigtig' visitator.
   Det har vi også talt om, men ingen af os er interesseret at komme på landsdækkende tv eller ditto avuser, og bruge kræfter og energi på det også.
   Ja, nu har jeg kontaktet min mirakelmand og han er gået med til et forsøg, men pointerer at det ER et forsøg, og at han ikke ved om det hjælper med nåle.

   Slet
 3. Jeg var desværre godt klar over hvilken kamp din og og din familie står overfor, jeg kender det fra min mor, og ikke mindst fra min kamp mht. fleksjob etc.
  Mht. rengøring, min mor har ½ time hver 4 uge til en 2 værelses lejlighed/beskyttet bolig, det er et krav om robotstøvsuger, og den får hun selvfølgelig tilskud til. Heldigvis var det med kaldeapparat ikke nogen udfordring, mor var omkring plejehjemmet, inden hun fik beskyttet bolig, og der var der nogle krav fra, før hun blev overflyttet, og til de årlige tjek omkring visiteringer ville de gerne øge, men grundet nedskæringer, besparelser så kommunens budgetter kan hænge sammen, så..... dem med mange penge kan få skattelettelser, så....
  Ups, fik lige behov.
  Masser af varme og kærlige tanker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Først vil jeg lige sige, at jeg ikke kan få lov at kommentere hos dig. Jeg har forgæves forsøgt at lægge en kommentar til dit sidste indlæg mange, mange gange. Har du lavet noget om?

   Jeg er godt klar over at der er rigtig mange mennesker, der må kæmpe for måske at opnå lidt hjælp, men det er bestemt Ikke alle, der får noget ud af anstrengelserne. Desværre. Jeg her ikke fundet nogen logik i hvem der får bevilinger og hvem der får afslag, men jeg ved, at alt, akt for mange ikke får den hjælp der er behov for og det helt uden at være krævende på nogen måde. De gamle alderdomshjem, burde efter min mening, aldrig være afskaffet. Der var tryghed og andre mennesker hele dagen, og alligevel havde man sin helt egen lille lejlighed. Der var så hyggeligt da min farfar boede sådan et sted.
   Tak.

   Slet
  2. Jeg har lige tjekket, synes ikke der er sket nogle ændringer, kan jeg lokke dig til at prøve igen :-)
   Jeg er både for og imod alderdomshjemmene, vil gerne vi som borger kan få mulighed for at blive i eget hjem, der skal bare være den hjælp der er behov for, og ikke al den registrering for registreringens skyld.
   God kamp for værdigheden bevares.

   Slet
  3. Mærkeligt, men nu fik jeg da endelig hul igennem til dig.
   Jeg mener bestemt heller ikke det skulle være tvang, at bo på alderdomshjem, men et tilbud, som jeg ved at rigtigt mange mennesker gerne ville benytte sig af. Selvom man måske er heldig at få hjælp, betyder det jo desværre ikke, at man også får et socialt liv. Det kræver besøgsvenner der kommer og tager en med ud at gå, eller til arrangementer.
   Tak, det har vi sandelig også brug for. Jeg har allerede en ny historie fra i dag.

   Slet
 4. Ja, det er da set, at gamle damer med fx brækket lårbenshals har trukket sig hen over køkkengulvet til telefonen ved at hive sig frem i køkkenlågerne, jeg kender faktisk selv en af slagsen, så det kan din mor vel også bare? Nej pjat, det er (sgu) uhyggelig læsning, du disker op med. Tænk, at vi vil være det bekendt. Man skulle tro, at politikerne ikke selv har gamle, svage, syge eller på anden måde udsatte familiemedlemmer, siden de tillader hjælpeniveauet at blive så lavt. Velfærdssamfundet er det i hvert fald mange år siden, vi havde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt set før, alt for mange gange. Vi i familien kender desvlrre også flere der har prøvet det. En endda mere end en gang. Jeg synes det er rigtigt sørgeligt at vi i vort land behandler mennesker på den måde.
   Jeg kan kun være helt enig med dig. Der er noget galt i Danmark, som John Mogensen synger. Den sang er stadig aktuel.

   Slet
 5. Det er uhyggelig læsning alt omkring din mor. Jeg håber sandelig klagen hjælper.
  Vi er vist meget heldige i Røde Kors her i Køge, for vi får masser af nyt garn ind (også en del til optrevling). Søde huer du har strikket trods de små bundter. Jeg gætter på, at de ikke tænker så meget ovr, at det er optrevlet garn, de er glade bare for at få tøj på kroppen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Ikke en af de gode historier, det kan vi sagtens blive enige om.
   Der er I vist. Jeg tror også, de er fuldstændig lige glade, bare de kan holde varmen. Måske synes de ligefrem, det er sjovt med mange forskellige farver :-) personligt ville jeg også hellere kunne holde varmen end se godt ud.

   Slet
 6. Nogle kommuner er sikkert værre end andre, men desværre er din historie ikke enestående, selvom den er rystende. Der er også kommuner, der handler i strid med god forvaltningsskik (måske direkte ulovligt), når de fx forsøger at slippe for tilbagebetaling til kontanthjælpsmodtagere ved at påberåbe sig forældelsesfrist, selvom tiden er gået med deres smøl. Historierne om syge mennesker, som piskes igennem adskillige "ressourceforløb" (skrækkeligt ord), er også mangfoldige.
  Vel er kommunerne presset på pengepungen af Christiansborg, men der synes at være en menneskelig kynisme, som er rædsom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er klar over, at vi ikke er de eneste, der har oplevet det samme. Nogle tager kæmpen op eller får andre til at kæmpe for sig. Desværre er disse kampe oftest tabt på forhånd, men om ikke andet har man da prøvet at gøre noget. Gær man inter, sker der i hvert fald slet ikke noget.
   Desværre kender vi også selv alt, alt for godt de såkaldte ressourceforløb man som syg skal piskes igennem, ikke bare nogle få uger, men i mange år. Det kræver enorm styrke at kæmpe og overleve, hvis man bliver syg.
   Nu skall alle landets borgmestre have lønforhøjelse på 30%. det har vi sikkert råd til at efterkomme.

   Slet
 7. Hun skulle sikkert have ligget i sit eget skidt. Det er der desværre andre der må.
  Har man ikke fastnet, så har man nok en mobil ellers må man købe en og se at få lært at bruge den. De er så nemme at betjene, så det kan alle lære, også mennesker på 90 år, er beskeden.

  Andre muligheder står ikke ligefrem i kø.

  SvarSlet
 8. Jeg er lige så mundlam som de andre ... det er da en forfærdelig hverdag, man bliver påtvunget. Og der er åbenbart ingen grænser for, hvad man kan tillade sig at sige til sine borgere.
  Hvor er det sørgeligt, at man er sådan på herrens mark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dagens sidste nye meddelelse er lige til avisen. Vi (søster) går højere op i systemet. Vi får sikkert heller ikke noget ud af det, men vi er, for at sige det mildt ret utilfredse med de svar vi får, om hvad vi og folk generelt bare skal finde sig i.

   i der hele taget skal finde sig i.

   Slet
 9. Jeg bliver så trist over at vi byder mennesker den behandling. Og at man så ovenikøbet taler sådan til et andet menneske, jeg bliver harm.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er desværre ikke meget medmenneskelighed fra systemets side. Ind imellem tvivler jeg på de mennesker overhovedet ejer følelser. Hmpfff.

   Slet
 10. Fine strikkede sager og en god fjernbetjeningsløsning. Det er beskæmmende læsning om systemets adfærd. Jeg kommer aldrig til at forstå at nedladenhed og foragt for mennesker er en nødvendighed når der ikke nødvendigvis er råd til løsninger. Det må da kunne lade sig gøre at tale ordentligt til folk. Der er dog intet nyt i at det er sådan.
  Ligeledes er det svært at forstå at det ikke lader sig gøre at koordinere ting og sager så der ikke opstår disse besynderlige tidsmæssige huller. Men heller ikke det er der vist noget nyt i.
  Jeg håber du finder tid til yderligere beretninger siden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi er nok alle klar over, der skal spares hvor man kan, og det tror jeg også alle forstår. De mennesker der bliver hjælpeløse, har ikke selv bedt om det, og føler det i forvejen ret ydmygende, at skulle bede om hjælp til alt. Man må i det mindste kunne behandle alle mennesker med respekt.
   Du har ret, det er desværre ikke noget nyt. Det MÅ kunne gøres bedre.
   Jeg har planer i den retning :-)

   Slet
 11. Det er simpelthen ikke i orden at vi behandler vores ældre og svage medmennesker på den måde. Jeg håber I får hul gennem det fleksible system.
  Jeg sender gode tanker til din mor, håber hun bliver bedre hurtigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej der er ikke.
   Der er vist meget langt til det fleksible system. Tak, men det har vist desværre meget lange udsigter.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)