søndag den 14. september 2014

Kongeborgen, Danmarks Borgcenter

Da jeg for snart længe siden, skulle til øjenlægen for den årlige kontrol af øjensygdommen, skulle jeg have nogle timer til at gå, fordi jeg ikke måtte køre bil de næste par timer efter besøget. P1030224R
I flere år har der været gang i projektet Vordingborg Slot. Stedet, hvor Danmark tidligere er regeret fra, og nok bedre kendt som Gåsetårnet.
En delegation af erhvervsfolk og repræsentanter for kulturlivet har i flere år rejst til Tallinn for at få inspiration til videreudvikling, så borgen bliver en totaloplevelse og ikke bare et borgcenter. Vordingborg Borgcenter blev åbnet i år. Der har været en del skriverier og palaver om projektet og ikke mindst måden det skulle drives på. Nu kan de lokale skolebørn i hvet fald få gratis oplevelser. Der er også skrevet i den lokale avis, at der åbnes op for en række muligheder i forbindelse med den nye skolestruktur.
P1030210 P1030212

Det var en oplagt mulighed for mig at gå en tur, og se det hele uden gravemaskiner og byggerod, som ellers mest har præget området. Nu er voldgraven fyldt med vand, og der er bassiner med vand i. Det er blevet et endnu smukkere syn, at stå og kigge ud over byen. Man kan også bare gå en tur på det enorme område, eller sætte sig på en af bænkene og slappe af eller nyde en god bog. Der er også mulighed for at nyde et måltid mad eller en kop kaffe på den nyetablerede café/restaurant. 
P1030220 P1030218

Aktiviteter mangler heller ikke. Der er et pænt udvalg. Nogle lyder ret grumme, som f.eks. ‘Stik Palles øje ud.’ Det er mere harmløst end det lyder.
P1030219 P1030221

Jeg så nogle aktiviteter, som jeg stærkt tvivler på hører til den kategori, der er tiltænkt stedet. Klatring på disse mure, uden nogen form for sikkerhed, er mere end halvfarligt, set med mine øjne. Billedet til venstre er for at vise muren i al sin højde. Til højre går to, dristige, unge fyre på nærmest ingenting, midt på samme mur lidt senere. De lød som om de talte fransk sammen alle 3.
P1030208 P1030213
Mens jeg gik, kunne jeg ikke lade være med at vende mig om, for at holde øje med om de kom i mål.
P1030214 P1030215

Det gjorde de, men til min rædsel, så jeg også at de sprang fra den ene mur til den anden. Jeg havde ikke nerver til at være i det område.
P1030222
Det er et meget bakket terræn, som ikke billederne kan vise. Jeg gik ned bag ved gåsetårnet og tog stien et stykke rundt, indtil det blev tid at finde bilen og køre hjem.

16 kommentarer:

 1. Øjendråberne slørede ikke synet nok til at slette/sløre de unges tosserier.
  Det er godt nok mange år siden, vi var i Vordingborg.... Lyder som et godt initiativ med et borgcenter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næh, det gjorde de ikke :-)
   Det er vist et fint initiativ iflg. skriverierne i aviserne. Gåsetårnets område har altid været godt besøgt om sommeren og ved festugen og andre arrangementer på pladsen.

   Slet
 2. Det er da noget værre noget med dine øjne. Håber de er ok :-(
  Det er en meget meget fin og oplysende reklame du her får gjort om Borgcenteret, som jeg helt klart får lyst til at besøge efter din beskrivelser af stedet, det lyder og ser rigtig spændende ud.

  Jeg har fået ny blog og nyt blognav. Hedder ikke Momsestrik mere, men Strikkehygge. Håber du kigger forbi og bliver fast læser som tidligere.
  Kh. Majbrit

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine øjne har det godt. Et fantastisk syn siger både øjenlæge og optiker. Jeg selv kan dog godt huske jeg har set bedre.
   Vi har altid godt kunne lide at gå en tur på Gåsetårnets område. Da ungerne var små var det et godt udflugtsmål med madkurven.
   Jeg kigger forbi :-)

   Slet
 3. Dejligt sted at fordrive tiden ser det ud til :-) Kan man klatre op, vil der nok altid være nogen, der gør det. Jeg synes ikke, det ser helt vildt ud, men man kan jo også komme til skade ved at skvatte ned fra lave steder. Jeg håber, du slap for at høre ambulancer?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke den toppen af den brede mur, jeg tænker på, der kunne jeg såmænd selv overtales til at kravle op, men at springe ca. 2-3 meter fra mur til mur, skal jeg ikke nyde noget af. Der er jeg for dårlig til længdespring :-)
   Billederne giver nok ikke det rette indblik i højderne og afstanden. På billedet til højre ser det jo ud som om de går langs græsset, men der er altså omkring 4 meter lige ned, og de har næsten intet at gå på eller holde fast i. Prøv at se billedet til venstre. De unge mennesker går på den mørke stribe murstensstumper. Selv Allan som ellers er ret dristig selv, synes det er det rene vanvid. Heldigvis hverken så eller hørte jeg nogen ambulancer eller dødsskrig :-)

   Slet
 4. De kan meget mere end vi tror, de klatrere - det så vi i Sverige på Kjugekul, så du skal ikke være så nervøs på deres vegne :-)
  Det ser ellers ud som om der er sket meget ved Gåsetårnet, men det er også rigtig mange år siden jeg var der sidst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rigtige klatrere er ret dygtige, det har jeg set flere gange. Jeg tror bare ikke disse var professionelle, men nogle overkåde unge mennesker, det ikke var helt klar over hvad de lavede.
   Der er sket rigtigt meget, med vand i voldgraven osv.

   Slet
 5. Tænk at de turde springe fra den ene mur til den anden, for der er da pæn afstand.

  Borgcenteret ser rigtig spændende ud, og hvor er det dejligt at se, at der gøres noget ved/for kulturarven

  SvarSlet
  Svar
  1. De er ret modige. Den ene så dog ud til at skulle samle mod til sig.
   Med det jeg har set og hørt, lyder det som et rigtigt godt tiltag, jeg håber det holder med den investering af vores skattekroner.

   Slet
 6. Hold da op, hvor der er sket noget, siden jeg var i Vordingborg med ungerne (det kan godt have været 20 år siden). Det er dejligt, at der mange steder i landet gøres en hel del ud af vores historie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har været mange år undervejs, og blev forsinket af arkæologiske udgravninger, som det ofte sker, når der skal bygges og graves.
   Der skal også ske noget, for at trække folk til, og holde på dem der allerede er her. De sidste mange år er der sket rigtigt meget omkring Slotstorvet/Gåsetårnet. I hele næste uge er der Internationale Markedsdage. Det heler summer garanteret af masser af liv. Det har det gjort de få gange vi har listet derop.

   Slet
 7. Det lyder spændende med borgcentret. Det er helt sikkert en seværdighed, som jeg gerne vil køre efter. Alt andet lige må det skaffe flere turister til Vordingborg og omegn. Dejlige billeder, du viser! Rigtig god onsdag aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige ved siden af findes Borgcenteret ligger også den historiske Botaniske Have, og lidt sydligere er Masnedøfortet. Man håber det skaffer en masse flere turister til byen. Vi selv bor i en anden kommune, hvor der (også) arbejdes på at synliggøre os bedre, men derfor kan man da godt slå et slag for nabokommunen :-)

   Slet
 8. Det lyder som der en gode ting at se skulle vejen falde forbi Vordingborg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan godt bruges lidt tid på vandring :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)