søndag den 28. september 2014

Filmoptagelser og kulisser på Lolland-Falster

Da vi i februar 2013 var på Sukkermuseum, kørte vi blandt andet en tur til Bandholm station. Her opstod tanken om at skrive ovenstående indlæg. Der skete bare ikke ret meget andet, end at jeg fik taget lidt billeder af stationen, hvor filmene ‘Hurra for de blå husarer’ og ‘Frihed på prøve’ er blevet optaget.
P1090068 P1090070

Jo, jeg har da også flere gange prøvet at tage billeder af Berritzgaard Slot, som jeg har skrevet en historier om her. Vi kommer jævnligt forbi, men det er faktisk umuligt at få et glimt af slottet, selvom den offentlige vej snor sig ganske tæt rundt om det. Avlsgaarden ligger helt åbenlyst på modsatte side af vejen. På Berritzgaard er ‘Historien om Hjortholm’ optaget.  
P1030609 P1030608

Jeg har tidligere skrevet om den tyske krimi, der blev optaget på havnen i Stubbekøbing i sommers. I lørdags, hvor vejret atter var helt sommerligt, tog vi en tur rundt på Falster for at finde et par kulisser mere. Vi startede i Skerne, hvor ‘Bolettes Brudefærd’ stammer fra. Huset findes ikke mere, men det lå til højre for de træer, I ser på billedet nedenunder. I stedet får I et billedet af et andet hus fra byen.
P1030552 P1030547
Derfra fortsatte turen til Fiskebæk station, som har lagt kulisser til ‘Ved vejen’.
P1030556 P1030558

Derfra gik turen til Gedser banegård, som har været med til at danne rammerne for ‘Matador’. Det var dengang Gedser forbandt hele Europa med Danmark. Der er sket meget siden dengang. 
P1030565 P1030569

Vi fik travet området godt og grundigt igennem, for at prøve at få et par billeder i kassen, uden alt for meget hegn omkring. Desværre er der mange afspærrede områder. Billedet nedenunder til højre er zoomet kraftigt ind gennem et af de små huller i trådhegnet, og viser bagsiden af stationen, og I kan skimte glastilbygningen bag gangbroen til færgen Gedser – Rostock. Der hvor glasbygningen findes kørte toget ombord.  
P1030570 P1030578
Sidste stop var Orupgaard, hvor ‘Charles tante’ er optaget. Normalt har man ikke adgang til disse Godser og Herregaarde, så man plejer ikke at kunne se hovedbygningerne, men det så ud til at være en undtagelse, da vi kom forbi.  
P1030588 P1030589

Vi mødte nemlig dette velkomstskilt. Vores nysgerrighed kunne slet ikke stå for dette tilbud, som oven i købet viste sig at være ganske gratis. Jeg havde forventet, vi som minimum skulle betale parkering, for at blive lukket ind i parken. 
P1030596 P1030598
Overalt vrimlede det med politibiler, politi, hunde og mennesker i det hele taget. Vi anede ikke at Dansk Politihundeforening afholdt Danmarksmesterskaber på disse kanter i disse dage, og så i så unikke omgivelser, som tilfældet er.
P1030600 P1030593
Der var boder med hundelegetøj, godbider, hundesnore, dækkener og hvad det ellers hedder alt sammen. Der var opstillet en mega-stor traktor, af den oppustelige slags, som ungerne kunne lege i. Der var borde og bænke rundt omkring i parken, og et stort mad- og drikke-telt. Masser af podier til de vindende hunde, men vi ankom til middag, lige midt i middagspausen. Ved at google lidt efter hjemkomsten, er jeg blevet klogere på hele programmet, som har indebåret alt, alt for lidt nattesøvn i flere dage for de tilmeldte.
En lille smuttur, kan hurtigt blive fyldt med dejlige uventede overraskelser.

13 kommentarer:

 1. En rundtur i dansk filmhistorie - spændende. Det er lidt tankevækkende, at man må til Lolland, hver gang der skal filmes noget fra 'gamle dage' .-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu mest Falster, dette her ;-) men ellers optages der nok allermest mange andre steder DK. Vi synes bare det er sjovt, at vi kan bruges på det store lærred, når øerne generelt aldrig bliver omtalt. Måske er vi også bare lidt nørdede i den forbindelse, eller rettere, det er Allan, der kan dette her, og ikke mig. Hvis vi har set tv, spotter hans blik straks de lokale steder. Jeg opdager sjældent noget.

   Slet
 2. Flotte kulisser I har været rundt og skyde. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har nydt det hele :-)

   Slet
 3. I er jo ganske berømte dernede...
  Og så bonusoplevelser på Orupgård, det er prikken over i'et! Vi lever højt på det uventede på vores udflugter!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den berømthed er vist skjult rimeligt godt :-)
   Det var nemlig prikken over i'et at møde det uventede.

   Slet
 4. Det må jeg da ellers nok sige. Mon ikke Nordisk Film skulle få hovedsæde på Falster?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er mange filmsteder rundt i det danske land, og sikkert også flere hernede. Man er bare oftest ikke opmærksom på det. Jeg ved i hvert fald, at Maribo banegård har lagt kulisse til to film. 'Tre piger fra Jylland' og 'Fængslende feriedage' men det ligger jo på Lolland, og vi kørte ikke vestpå.

   Slet
 5. En fantastisk viden du her øser ud af...... mange tak for rundturen. Det var helt fantastisk :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan google sig til meget, for hvor der er optaget hvad, var der ikke meget viden af i hukommelsen. Velbekomme :-)

   Slet
 6. Det er åbenbart ned hos jer, at man kan finde alle de gode kulisser. Det ville jeg ikke umiddelbart have gættet. Sikke en fin politihundebil. De vovser kommer da standsmæssigt frem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kulisserne findes overalt i landet. Er du interesseret, så gå ind på: Den danske filmdatabase, under lokationer, så kan du sikkert finde noget om gamle filmoptagelser i dit nærområde også :-)
   Det gør de, de skulle jo også et fint sted hen :-)

   Slet
 7. Det må have været en dagsrejse, at nå herned for at filme på det tidspunkt mange af filmene er blevet til.
  Hvidovre Kirke har også lagt kulisser til en film.

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)