fredag den 19. august 2011

Primitivt - blogleg

Dette er et uddrag fra min dagbog i 1993, hvor vi havde et meget voldsomt stormvejr. Natten mellem den 13. og 14. januar gik strømmen. Vi havde altså hverken vand, lys eller varme. Jeg sov ikke den nat, da det føltes som huset var ved at vælte. Meget, meget tidligt om morgenen fandt vi stearinlys, en gammel transistorradio og batterier frem. Vi fik tændt op i brændeovnen, for der var isende koldt overalt. Jeg måtte køre på arbejde uden bad og tandbørstning, og på det tidspunkt anede vi stadig ikke hvad, hvorfor og hvor meget der var sket. Der lå nedfaldne elledninger på vejene. Min moster kørte over en af dem, hørte vi senere. Det endte heldigvis godt. Allan og børnene, som vi holdt hjemme fra skole, Camilla var syg, kørte ned til mine forældre, 10 km væk, med en gasflaske, som blev tilsluttet et blus mor havde stående. Et lille rum, masser af stearinlys og flere mennesker samme sted, gav mere varme. De fik presset lidt vand ud af hanen, så de kunne lave dem en tår kaffe. Derefter hentede de vand hos genboen, som havde eget vandværk. Vi fik et par dunke med hjem til det allermest nødvendige.
Ingen strøm
Allan købte os et komfur til camping, som vi i forvejen havde talt lidt om, men endnu ikke fået købt, der var jo længe til sommeren. Da jeg kom hjem, inviterede vi genboerne på en tår kaffe, da de intet havde fået hele dagen. Min søster kom lidt senere med børnene, for at de alle tre kunne få lidt varme fra kakkelovnen, og der sad jeg midt på gulvet og stegte frikadeller på det nye komfur, kun i skæret fra to stearinlys. Om aftenen kørte vi til min anden søster, som var en af de få, der havde fået strøm igen. Vi fik os et dejligt tiltrængt bad, og fik set tv-avisen. Det var en meget kraftig orkan, der blev målt til 44 sekundmeter, som havde skylden for det hele. Det er orkan ved 30-35 sekundmeter. Orkanen lavede mange ulykker, mest på Lolland-Falster og Bornholm. 5000 forbrugere var stadig uden strøm, om aftenen. Heldigvis havde vi ingen sne, som i Nordjylland. Falck kørte kun ud til brande. Alt andet måtte vente. I løbet af næste dag kom strømmen endelig til os igen. To dage senere kom et mindre uvejr, som væltede træer og forårsagede ildebrande, og 1500 husstande var stadig uden strøm. Det blev et par minderige døgn.
En færge sank i Østersøen under stormen den 14. januar, hvor 54 mennesker omkom og kun 9 blev reddet.

I aften skal vi have venner til spisning, og mon ikke vi stadig har strøm! Det gør nu alligevel det hele lidt nemmere.

Der er mange flere og bedre primitive billeder at finde her


14 kommentarer:

 1. Vejret kan hurtigt ændre ens dagligdag, vi er dybt afhængige af strømmen. Lyder til at I klarede jer flot igennem den januar storm. Godt bidrag Pia.

  SvarSlet
 2. Sådanne oplevelser glemmes ikke, og vi vil helst selv bestemme, hvornår der skal leves primitivt ;-)
  M.h.t. din kommentar om Museumsbanen, så køres der kun 2 søndage endnu, men I når det nok en gang, når lysten til det primitive dukker op!
  Hav en dejlig fredag :-D

  SvarSlet
 3. Sådanne oplevelser får en til at sætte meget stor pris på alt det vi har!!!

  SvarSlet
 4. Det kan virkelig sætte tingene i relief, når man pludselig bliver frataget alle selvfølgelighederne.
  Fordelen ved det er, at man pludselig kommer hinanden meget mere ved, og selv vildfremmede personer hjælper bare hinanden som en naturlig ting.
  Rigtig godt bidrag til temaet.

  SvarSlet
 5. Inge... Tak skal du have :-) Vi er faktisk dybt afhængig af mange ting - tror vi. Vi klarede det fint, og bagefter er det hele sjovt nok :-)

  SvarSlet
 6. Anjoe.... Nej de glemmes ikke, og så påskønner man goderne lidt mere... de næste par dage :-)
  Museumsbanen må vi prøve en dag, og det hører vist til kategorien det sjove primitive, mens det står på :-)
  Tak, og en dejlig fredag aften til dig :-)

  SvarSlet
 7. Kong Mor... Det er nemlig lige det, det gør. Der er vist sundt at få en reminder :-)

  SvarSlet
 8. Ellen.... Tak :-) Du har helt ret. Vi mærkede også det store sammenhold og den hjælpsomhed der var ibland borgerne i mange km omkreds under vinterkrigen 78/79. Vi havde jo kun hinanden hernede :-) Der var kun hjælp at hente når der var sygdom og andre kedelige ulykker.

  SvarSlet
 9. Ja - man kan virkelig få noget at tænke over, når det hele forsvinder. Vi var uden strøm et døgns tid under orkanen i 99. Heldigvis havde vi brændeovn og kunne holde varmen.

  SvarSlet
 10. Sikke en historie! Godt at det endte så godt.

  SvarSlet
 11. Susanne.... Nu har jeg ikke lige slået op i min dagbog :-) men jeg husker den 3. dec. var rigtig voldsom, og at mine forældre og min bror overnattede hos os. Flere skove blev nedlagt det døgn. Alternativ varmekilde er skønt :-)

  SvarSlet
 12. Hanne.... Ja, og i dag er det jo kun sjovt, at tænke tilbage på det døgn vi oplevede.

  SvarSlet
 13. I var heldige den 13-14.januar i 1993, og minderne om at naboer og genboer kom hinanden til hjælp er jo ikke så tossede - bagefter :)

  Men jeg kan ikke huske Færgeforliset eller stormen 13-14.januar 1993, mærkeligt nok kun ganske svagt foresvæver der mig noget med at man kritiserede at den overhovedet havde lagt fra kaj.

  Jeg kan ikke engang huske om det var en snevinter her.

  Men I fik jeres sag for. Måske er det i virkeligheden værre for landmændene nu - for nu er der store tab eller manglende indtægter og økonomi-krisen gør det vanskeligt at få lån til de nødvendige aktiviteter - så hvis man ikke selv har noget på kistebunden, så er det en katastrofe.

  SvarSlet
 14. Donald... Mon ikke de fleste af os er sådan indrettet, at vi kun husker tingene, hvis vi har noget at forbinde det med.
  Landmændene var ikke berørt i 93, mere end os andre. Anderledes ser det ud i år. Landmændene er MEGET trængt. Det er katastrofalt.

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)