fredag den 15. september 2017

Feriekompromis til det jyske - 1

Lørdag den 5. august 2017
Som nævnt mange gange før, er jeg hverken vild med bilkørsel eller campinglivet. Allan er til gengæld ret vild med begge dele, og hans ønske var blandt andet at komme en tur til Thorup Strand. Der hvor 'Gutterne på kutterne' huserer. Min kommentar var, at jeg ikke gad køre så langt, for at se et par blå fiskerbåde, for sådan nogle har jeg set før. Måske var de ude at fiske, og så var der jo intet at se. Jeg gad i hvert fald slet ikke, hvis vi også skulle have campingvognen på slæb, med alt hvad det indebærer. Det tager jo et par dage, inden vi kommer helt derop, og vi skal også bruge to dage på at komme hjem igen, og så er den uge næsten røget.
P1140094 P1140110

Vi indgik et kompromis, hvor vi medbragte campingvognen uden fortelt og andre dikkedarer. Jeg nægtede at være med til at opstille forteltet. Vi blev enige om, at cyklerne også måtte blive hjemme denne gang. Selvom vi begge meget gerne vil cykle, så kunne vi ikke se, hvornår det skulle kunne lade sig gøre. Vi vil jo også gerne gå. Vi havde nogle notater om, hvad vi godt kunne tænke os at se, men det eneste der stod helt fast, var Læsø, Thorup Strand, Rosenholm og meget gerne flere slotte. Hvad vi fik set, blev afgjort af hvor vi havnede. 
P1140108 P1140109

Første stop for natten blev Blommehaven camping, hvor vi ville tage et gensyn med Den Gamle By i Aarhus, den næste dag. Det har vi nemlig tit talt om, men vi ville have en hel dag til det. Vi havde sådan glædet os, men blev noget så skuffede, begge to. Set med vores øjne, er det blevet ringere som årene er gået, selvom der er kommet mere til. Møntergården var dog ret interessant. Her gik en vagt, der var villig til at fortælle og svare på spørgsmål. Der var også et par andre interessante steder, som lejlighederne fra 70'erne og købmandsbutikken, hvor man kan komme ind og virkelig se det på tæt hold, men de fleste andre steder må man nøjes med at kigge på det gennem ridsede og uklare ‘glasdøre’. Det er ikke helt det samme. Kort sagt, vi var ikke imponeret, men skuffede. Vi var heller ikke imponeret af Botanisk Have, som vi fik travet tyndt. Haven ser noget forsømt ud.   P1140113a
Det er allerede den tredje dag. Campingvognen blev hurtigt hægtet på krogen. Målet var Rosenholm Slot, som har stået på ønskelisten flere år. Selvom vi tit er kørt forbi, har vi aldrig set det andet end fra vejen. Slottet består af fire fløje, som er tegnet af fire forskellige arkitekter. Det tog 50 år at opføre slottet. Vi var med på en interessant rundvisning. Her blev vi bestemt ikke skuffet. Da vi ikke måtte fotografere indendørs, er der kun billeder udefra. 
P1140125På vores videre vej mod nord, kom vi til at holde i kø under Limfjordstunnellen. Der smuttede lige en lille time, som betød, at vi desværre ikke kunne nå Voergaard Slot og dagens sidste rundvisning. Æv og øv. Det havde vi ellers lige sat os op til. Vi slog os ned på Hedebo Strandcamping i Sæby. Derfra var der ikke langt til Frederikshavn og færgen til Læsø, hvor vi ville sejle over næste dag.

P1140127Det er den 8. august og vores 4. feriedag. Selvom det stadig er højsæson, er der allerede taget flere afgange ud af sejlplanerne til Læsø. Vi havde derfor tid til at udforske området, inden vi skulle sejle.
P1140131
Vi var en tur i Bangsbo, og ude at se et militærområde, her så jeg skiltet med Pikkerbakken, og spurgte Allan om ikke vi skulle undersøge hvad det var.
P1140130
Jeg har selv bemærket, at jeg tit foreslår noget jeg fortryder, så snart jeg opdager, hvad det er. Jeg hader at køre på de der  meget stejle, smalle veje med dybe skrænter, og så oven i købet på en løs grusvej. Plads til to biler var der ikke ret mange steder, så vende om kunne vi ikke. Vi jeg håbede bare, at vi ikke mødte noget modgående trafik, for så ville jeg ud ad bilen. Da vi nåede toppen, holdt der allerede en bil. Der var selvfølgelig en hel fantastisk udsigt. Jeg overvejede at gå den lange tur ned, men hoppede dog ind i bilen, og vi kom også ned igen uden at møde modgående trafik.

P1140135 P1140132


I Bangsbo bor Enten. Han er 3 meter høj og vejer 500 kg. Hånden er 90 cm lang og 8 cm tyk. Hovedet er 90 cm højt. Han er lavet af jern, flamingo og beton. Det ligner i den grad træ, der er udskåret. 
Vi besøgte også Palmestranden i Frederikshavn. Stranden startede som en skør ide, men det endte med, der blev plantet 100 palmer, som trak mange badegæster til. Der var dog ikke mange strand- og badegæster at se, da vi var der den formiddag.  P1140136
For at slå den sidste tid ihjel, besøgte vi Frederikshavn kirke. Det er en korskirke med fire lige lange korsarme, og kirken (som er så stor at billedet tilter) har derfor et ret specielt udseende. Spiret er 56,5 meter højt, og der er fire mindre spir. Skagenskunstneren Michael Ancher har malet altertavlen og døbefonten er en muslingeskal. Klokkespillet består af 24 klokker og … læs evt. selv mere her. P1140143
Det var ved at være tid til færgeafgang mod Læsø. Det kommer der mere om i et senere indlæg.

14 kommentarer:

 1. Jeg oplevede også Gamle By som opreklameret, men tænkte lidt, at det måske skyldtes, at mit overordnede indtryk blev skæmmet af, at det er så svært at komme rundt, hvis man er dårligt gående. Glæder mig til at læse om Læsø, hvor vi endnu ikke har været :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Byen er ikke spor handicapvelig med alle de brosten. Magter man brostenene, som min fod ikke synes om, så er der også alle trapperne, hvoraf flere af dem gik op til låste døre.
   Læsø er anderledes end vi forventede, men det var en god oplevelse,

   Slet
 2. Tak for turen. Måske har jeg for mange år siden været inde på Rosenholm, idet en tidligere medarbejder på Vemmetofte nu var her. Jeg er dog ikke spor sikker.
  Det er et underligt forhold vi har til turister - det skal åbenbart ikke være let at komme til Læsø.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er næsten nødt til at tage en tur dertil så, og med din interesse for gamle bygninger, vil du ikke fortryde.
   Det er, trods færre afgange, en attraktiv ø at gæste. Hvis vi ville være sikker på både at komme frem og tilbage til Læsø, skulle vi bestille plads, så det gjorde vi, og der var godt, for færgen var fyldt op med biler.

   Slet
 3. Der er da i hvert fald det gode ved campinglivet, at det er langt billigere end hotelnætter ...
  Vi har faktisk taget den i ét stræk til Svinkløv, og også da vi skulle hjem igen - med campingvogn - det giver da et par ekstra dage deroppe :-)
  Men hvis der er noget man vil se på vejen, dur det selvfølgelig ikke bare at høvle derop.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er fordele og ulemper ved alt, selvom det godt nok er blevet dyrt at campere også.
   I er og næsten en times kørsel tættere på ;-) men selvfølgelig er det muligt at tage turen i et stræk. Vi vil bare gerne ud et par gange undervejs og få rørt os lidt, og se andet end landevejen, og undskyldninger skal man jo have parart, når man (jeg) ikke gider køre så langt for et par blå fiskerbåde.

   Slet
 4. Jamen, I fik da set noget, og Læsø kan ikke skuffe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gjorde vi. Nej, Læsø skuffede os ikke.

   Slet
 5. Det er så ærgerligt, når attraktioner kommer til at se forsømte ud. Og det er SÅ skønt med gode rundvisninger. Man føler sig godt modtaget og meget vidende (om ikke andet så for et øjeblik i hvert fald).

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan kun være enig med dig i det hele.
   Man føler sig netop meget klog efter en rundvisning, indtil det øjeblik man begynder at tale om det eller tænke dybere over det hele.

   Slet
 6. Frederikshavn er min barndomsby, så hyggeligt at høre dig referere til velkendte steder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da et dejligt sted, du er opvokset, og det er altid interessant at høre, eller læse, andres version af ret så velkendte steder.

   Slet
 7. Jeg foretrækker vandrehjem/kro. Er blevet magelig!
  Jeg kan nu godt lide Den gamle by, men vi er enige om at tilgængeligheden er meget dårlig.
  Dejligt at se billeder fra en af mine hjembyer... boede i Fr.havn 1966-70. Konfirmeret i kirken.
  Har været på Pikkerbakken mange gange, holder meget af udsigten. Og gåtur gennem skoven. Bagsbo park er skøn. Bangsbo fort og Niels Juels kanoner er blevet en ny attraktion.. lige som palmestranden😉

  SvarSlet
  Svar
  1. Lejlighed (som et vandrehjem også er) er bestemt også mit foretrukne.
   Uanset om man kan lide den eller ej, så er den et eftertragtet turistmål, kunne vi se på køen, inden de åbnede.
   Som gammel 'indfødt' kan jeg godt se, du må have godt kendskab til alle herlighederne. Det var nu ikke mange turister, vi mødte nogen af stederne. vi var stort set alene på veje og ved attraktionerne, var der kun os selv, men dejligt var, og Pikkerbakken var noget helt særligt.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)