Min blog har den seneste tid mest handlet om de rene fornøjelser i form af ferie og udflugter, men mit liv består af meget andet end det. Faktisk er det alt muligt andet der fylder allermest. I mandags da vi kom hjem fra Kragenæs, var jeg ude at plukke hyldeblomster, ganske som jeg har gjort de sidste 40 år. Det er nemlig slet ikke et nymodens fænomen. Opskriften står i Den grønne syltebog, hvor man skal bruge puddersukker. Det gjorde jeg kun en gang, hvorefter jeg gik over til hvidt sukker.
Husk endelig at blomsterne ikke skal skylles og heller ikke rystes alt for meget, da det er det gule pollenstøv der giver den bedste smag. De groveste stilke, og faktisk en hel del mere, blev klippet af. Citroner blev skåret i skiver, og sammen med rørsukker og kogende vand, fik det lov at trække i køleskabet 4-5 dage inden kvaset blev siet fra, og hyldeblomstdrikken hældt på flasker fredag aften.
Kvaset blev sat i køleskabet til næste dag, hvor jeg ville bruge det til en hyldeblomstkage. Lørdag morgen var jeg færdig med at sove allerede halv seks, og så kunne jeg jo lige så godt stå op og få noget ud af dagen. Jeg fandt en opskrift her, som jeg tog udgangspunkt i, men undlod en trediedel af sukkeret, da kvaset var ret sødt efter mine smagsløg. Jeg erstattede mandelmelet med hvedemel. Citronskiverne blev sorteret fra kvaset. Frugtkødet blev taget ud af citronerne, skrællen skåret af. Kun det hvide fra citronerne blev kasseret. Kvaset blev blendet og det samme blev citronkød og skræl. I haven hentede jeg nogle rabarberstilke, som jeg skyllede og skar i mindre stykker og stoppede i dejen. Da Allan stod op havde jeg brygget kaffen. Det er normalt ikke noget jeg gør, med mindre vi har overnattende gæster. Jeg kan nemlig sagten være oppe flere timer inden jeg skal have noget at spise og drikke. Kagen stod i ovnen mens vi drak vores morgenkaffe. Det blev en rigtig dejlig frisk og svampet kage.
Resten af kvaset kom i fryseren. Det bruger jeg til at stoppe i en kylling, eller lægge under et andet egnet stykke kød, evt. sammen med nogle rodfrugter. Jeg havde også nogle tanker om at lave hyldesalt og hyldesukker, rosensukker og måske lidt rosengele, men foreløbig er det kun blevet til en smule hyldeblomsteddike.
Der var andet uventet der kom snigende. Det blev plads til en hel del uplanlagt familiepleje, både her og der og alle vegne. Det gik det meste af lørdagen med. Søndagen startede ligeså. Så var der haven, der kaldte på lidt vanding. Jordbær der skulle høstes og puttes i fryseren. Ukrudt skulle luges. Det er dog en helt håbløs situation, fordi man ikke kan luge i cement. Alt er så tørt, så tørt, så i stedet har jeg trukket spandevis af ukrudt op og klippet visne blomster af. Sådan fik den weekend hurtigt ben at gå på.
Du holder et imponerende tempo Pia, jeg sidder her i toget og bliver forpustet på dine vegne.. :-).
SvarSletGod uge hos jer.
Et moderat tempo. Det er ikke noget der giver åndenød ;-)
SletTak i lige måde.
Det er mange år siden jeg har lagt hylden på hylden, faktisk tror jeg ikke vi selv har lavet noget af hyldeblomster, men min mor gjorde det for mange herrens år siden. I Østrig er det ikke en dårlig ide at få sig en ½liter Hollunda efter en anstrengende gåtur.
SvarSletFor mange herrens år siden, blev der uden tvivl syltet og henkogt mere end de fleste af os gør i dag. Her i huset er det kun os to voksne der bryder os om hyldeblomstdrik. Børnene har aldrig været vilde med det. Jeg synes hyldeblomstdrik er dejligt forfriskende, når man skal have andet at drikke end vin og postevand. Sidstnævnte er det vi drikker allermest, også på gåture, men somme tider skal man have lidt ekstra energi til de udtømte depoter.
SletDen grønne syltebog er kokkens bibel her i huset. Han får vist ikke lavet hyldeblomstsaft iår.. vi har fra sidste år. Vi er nogle kluddermikler til at få brugt de skønne sager! Det var anderledes med tre hjemmeboende unger, da blev det brugt for hurtigt!
SvarSletDe øvrige tips bliver lige sendt videre ...
Du må sætte det på bordet, når der kommer gæster, så de kan hjælpe jer med at udrydde det. Vores unger drak det ikke. De ville hellere have alt muligt andet hjemmelavet saft.
SletHelt i orden, og god fornøjelse ;-)
Jeg må sige, at jeg virkelig blev overrasket, da du afslørede, at dit liv er andet end ferie og udflugter :-D
SvarSletJeg lavede hyldeblomstsaft (med farin ...), da Charlotte boede hjemme, men har kun lavet det én gang siden, da det simpelthen ikke når at blive drukket - vi drikker det ikke selv, da vi får for meget sukker i forvejen, så denne slags springer vi over.
Men ... vi kører jo til England om 13 dage ... det kunne være, jeg skulle lave en portion og tage med derover ...
'Kvaskagen' lyder god. Jeg har smagt marmelade lavet af kvaset, men det var ikke noget, jeg fik lyst til at prøve selv.
Jeg tror, at hyldeblomstdrik er en virkelig gammel sag - hyld har været brugt i forskellige sammenhænge i århundreder :-)
Det tænkte jeg nok ;-) Jeg kunne jo have omlagt mit liv her på det sidste.
SletFarin (eller puddersukker) brød jeg mig ikke om i hyldeblomstdrikken, hverken i smag eller udseende. Man må vælge sine laster med omhu.
Kagen kan jeg sagtens finde på at lave igen. Den sætter også gang i forbrændingen. Jeg kunne såmænd godt lide den marmelade jeg lavede sidste år, men Allan var ikke vild med den. Der burde være fjernet meget mere stilk, sådan at der stort set kun er de hvide blomster tilbage. Det arbejder gider jeg ikke.
Det ER en gammel sag, men flere tror det er nytænkning.
Jeg holder så meget af hyldeblomstdrik, bare den ikke er for sød; jeg kan godt lide, når man kan smage citronerne. Jeg er sikker på, at din hyldeblomstdrik er god.
SvarSletJeg kan heller ikke lide det sødt. Jeg er meget mere til det sure og spiser citroner som andre spiser appelsiner. Derfor kan jeg godt finde på at komme lidt ekstra citronsaft eller lime i mit glas. Alle mine sylteting bliver trukket på sukkeret, især når/hvis jeg bruger gamle opskrifter, hvor man brugte meget mere sukker.
SletJeg synes det var interessant at læse, jeg anede ikke at man kunne bruge "kvaset" (nyt ord for mig) til at putte i kagedejg! Det lyder lækkert.
SvarSletJeg ved til gengæld godt, at man ikke kan luge i cement. Min jord er også hård. Min søn foreslog engang at man vander jorden inden man går igang med at luge, men det virker ligesom bagvendt at give ukrudtet vand!
Kvas forbinder man nok mest med tynde kviste og grene, men det er jo faktisk også det det er, plus en hel del små blomster. Vi kunne i hvert fald godt lide kagen ;-)
SletJorden er i den grad tørkeramt, men jeg vil nu heller ikke vande ukrudtet. I øvrigt skal der rigtigt meget vand til før jorden bliver medgørlig, og vand er bestemt ikke gratis. Vi nøjes med at vande det der helst skal overleve.
Det er utroligt, sådan en energi du har :-)!
SvarSletJeg har også lige lavet hyldeblomstsaft. Det smager herligt, blandet op med vand, danskvand eller hvidvin. Uhmm. Kvaset har jeg hældt en flaske Rød Aalborg over. Det skulle gerne ende med at blive til en god hyldesnaps!
Muligheden med at bruge kvaset som stuffing i en kylling lyder godt, så jeg må hellere gemme det med procenter og det hele i fryseren. Tak for inspiration og god onsdag!
Det smager nemlig godt uanset hvad man fortynder med, og så lidt jordbærskiver i glasset ved servering. Jeg ved godt det med snapsen, men snaps er ikke noget vi drikker her i huset og vores gæster gør heller ikke. Heller ikke til en jule- påske- eller pinsefrokost.
SletDet er så dejligt, når intet går til spilde.
Du får godt nok noget ud af din tid. Det er inspirerende læsning. Tænk, at man kan få brugt så godt som det hele fra hyldeblomstsaftproduktionen. Kagen lyder anderledes og meget lækker.
SvarSletJeg elsker at udnytte alt, uanset om det er min tid, eller rester af både det ene og det andet. Så har jeg det rigtigt godt. Måske bliver det sidste kvas fra fryseren brugt til kage i stedet for kylling? Nu er der flere muligheder at vælge imellem :-)
Slet