lørdag den 9. november 2013

Kvæde- familie- november- hyggedag

Hygge er rigtigt mange ting. Det var hygge i sommers, da vi var på campingferie, og jeg så endnu mere hygge i at sidde ved brændeovnsvarmen og strikke mig en let og luftig bluse af det garn jeg absolut måtte have med hjem fra den ferie. Jeg kunne næsten se den for mig, den bluse. For 14 dage siden hyggede jeg mig med mit rod. Nu er der købt supplerende garn, og et nyt mønster, som jeg har byttet til det afbillede, som jeg rigtigt godt kan lide, men jeg kan simpelthent ikke se den bluse og det garn sammen, så den må jeg strikke en anden gang. P1130848Jeg har efterfølgende lånt alle søsters mønstre, men i de to ringbind, var der heller ikke noget der tilfredsstillede fruens ønsker. Alligevel er jeg gået i gang med en bluse, som søster har strikket i noget helt, helt andet garn. Der er intet billede af blusen, men jeg har set søsters færdige. Det bliver aldrig den bluse jeg drømte om, den kommer ikke engang i nærheden af søsters, men nu skal det garn, som absolut skulle med mig hjem fra Silkeborg, altså bruges. Jeg er gået i gang, og har endda for første gang i mit liv lavet en strikkeprøve eller rettere to, så forarbejdet er gjort, så den gerne skulle have den rigtige størrelse, når den er færdig. 
P1130849 kvædesovs
I går hyggede jeg med lidt flere kvæder. Det blev til kvædesovs, som vi fik til aftenens flæskesteg. 2 kvæder renset for kernehus og skåret i små terninger, svitses i lidt smør sammen med 2 løg skåret i små stykker, og tilsat lidt æblemost, sky, salt og peber. Det hele blendes koges op og tilsættes piskefløde.
Jeg forberedte lidt frokost til Ellen og Kvædeflæsk John som ville komme og hente lidt kvæder. Når nu det var ‘kvædedag’ med indlagt familiehygge, syntes jeg de skulle smage lidt fra denne dejlige frugt. Det blev bl.a. til kvædeflæsk. Hvis nu de kunne lide det, kunne jeg måske friste Ellen til at tage en større portion med hjem, og dermed lægge lidt af arbejdet over på hendes skuldre. Det hun tog med hjem, skulle jeg jo ikke forholde mig til. Jeg har det svært med, at ting går til spilde og bliver glad, hvis det kan glæde andre. Dagen i dag har også været ren hygge.


Opskrift på en stor portion kvædeflæsk:
 • 500 g bacon eller stegeflæsk
 • 6 store kvæder
 • 3 store løg
 • ½ liter god æblemost (vand kan bruges)
 • salt, peber og sukker 
Bacon skæres i mundrette stykker som brunes. Kvæderne renses for kernehus og skæres i passende stykker og kommes sammen med de snittede løg op i sauterpanden sammen med baconen, hvor det sauterer 5-10 min. Herefter lægges låg på og retten småsimrer til kvæderne er møre, eller kogt helt ud, hvis det er det man ønsker. Smag til med salt, peber og sukker. Tilsæt evt. mere væde, hvis retten bliver for tør.

16 kommentarer:

 1. Åh, og her sukker jeg efter nogen i nabolaget med for mange kvæder! :-)
  Jeg lavede forrige år en skøn marmelade af kvæder kogt med grenadine, sukker og rosmarin og derefter blendet. Den smagte virkelig godt.
  Jeg håber at historien om den strikkede trøje ender lykkeligt ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du på kigge lidt over hækkene når du går dine tur, måske gemmer der sig et træ ingen rører ;-)
   Det tror jeg gerne det gjorde og grenadinen har sikkert også været med til at give det en flot farve.
   Det håber jeg også. Jeg har brugt masser af tid på den trøje, inden jeg kom i gang.

   Slet
 2. ... og de kunne godt lide det, kunne de ;-)
  Vi takker - både for en hyggelig dag og for masser af kvæder.

  SvarSlet
  Svar
  1. De kunne de vist, ellers er I gode skuespillere ;-)
   Velbekomme og selv tak.

   Slet
 3. Som I dog kvæder en masse, både dig og Ellen.. :-)

  SvarSlet
 4. Som jeg skrev hos Ellen, en rigtig hyggelig dag i kusine/kvædens tegn. ;-D

  SvarSlet
 5. Din kvædeflæsk lyder himmelsk. Der er ikke noget at sige til, at Ellen og John tog godt for sig af retterne. Tænk at have en have med alle disse himmerigsmundfulde!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg også det er :-)
   At de ligefrem tog for sig, vil jeg ikke sige, men de turde både smage, drikke og spise det hele.
   Lidt have vil jeg nødig undvære, selvom meget kan hentes i naturen og sikkert også hos venner og familie.

   Slet
 6. En dejlig familiehyggedag, stadig med masser af aktivitet. Jeg kan godt se, at jeres kvæder er nogle andre end de japanske, som jeg har. Lækre opskrifter! Held og lykke med trøjen. Jeg håber, du viser den færdige frem til sin tid. God søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Uden lidt aktivitet ville livet ikke være det samme.
   Jeg kender ikke rigtigt de japanske kvæder, men de er vist lidt mindre?
   Tak, vi må se om jeg får vist den frem. Den er i hvert fald blød og lækker at røre ved. Tak og god aften til dig.

   Slet
 7. For første gang i år har jeg set kvæder på vores træ. Det blev kun til 3, så jeg har ikke gjort mig de store forsøg med sjove ting. Måske til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan godt være du ikke syntes 3 kvæder er meget, eller noget at gå i gang for, men du vil altså kunne få en smagsprøve på gele eller noget helt andet. Gem dem og put dem i juleanden i stedet for æbler. Du kan også fryse dem ;-)

   Slet
 8. Jeg ser efterhånden mange muligheder for at bruge kvæder, trist at fruen ikke kan lide lugten af dem og heller ikke smagen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Måske du kan få hende til at smage dit kvædesmør, når du får lavet det, mens hun går en klemme på næsen ;-) Eller få puttet et par kvædestykker i juleanden. Tørre et enkelt i ovnen og blande i tebladene i mindre stykker. Der må være noget du kan få i hende ;-) .

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)