mandag den 26. september 2011

Mandagstema: Træværk

For mig er det oftest begrænsningens kunst, der er den sværeste, når Helene udgiver mandagens tema. Jeg har pløjet fotoalbummet igennem, for at finde den amagerhylde jeg selv lavede da jeg i min pure ungdom gik til træsløjd på aftenskolen. Den havde fint mønster og udskæringer som jeg møjsommeligt havde skåret og slebet på i mange timer. Desværre har jeg kun halve billeder, og amagerhylden er for længe siden kasseret. I stedet for kom jeg til at tænke på et fantastisk håndværk, som bare lå i gemmerne hos min mor. Jeg har tit sagt, at det var synd, at det bare lå gemt væk, og at jeg virkelig ønskede at det var mit. Nu har jeg fået lov at låne det.
  Svendestykke


Arthur, som var min mormors bror, blev født i 1911 og døde i 1951, så jeg har aldrig kendt ham. Han blev udlært snedker, og lavede disse to billeder til sin svendeprøve. Dem fik min mormor af ham i gave, da hun var ganske ung. Mormor havde altid ønsket at få lavet noget af dem, det samme har min mor, men nu har de bare ligget i en skuffe i snart 100 år, og det er da synd. Det kan jo være, at jeg glemmer at aflevere dem, sagde jeg til mor.

Svendestykke snedker


Billederne som er under 1 mm tykke, er her vist i orginal størrelse. De er udelukkende lavet af små stykker finér af forskellige træsorter, og de alene danner farverne på det lille imponerende kunstværk. 
Du kan se andre bud på træværk her.

19 kommentarer:

 1. Så nydelige bilder! Vakre motiver:o)

  Heleneklem

  SvarSlet
 2. Hvor er de fine og har en historie i familien..De bør da ikke lægge i en skuffe, de skal da vises frem...;D

  SvarSlet
 3. Hvor er det smukt - og når det har en historie, er det endnu smukkere. Det var ikke noget, jeg i dag ville gå ud og købe, men det er overhovedet ikke svært at beundre den fantastiske håndværksmæssige kunnen, der ligger bag dette arbejde.
  Jeg ville nok også komme til at 'glemme' at aflevere det igen ;-)

  SvarSlet
 4. Flot træværks arbejde, og når det samtidig indeholder familiehistorie, er det jo så dejligt at have.. :-)

  SvarSlet
 5. Så vakker intarsia.
  Takk for at jeg fikk se dem og takk for historien.

  Ha en deilig dag

  SvarSlet
 6. Jeg er dybt imponeret. Jeg har selv med et hold i skolen forsøgt mig på et uhyre primitvt plan :-)

  SvarSlet
 7. De er så smukke, at du skulle indramme dem. Jeg vil tro at de med den tykkelse du taler om kan passes ind i en almindelig ramme, med en tyk pap-kant udenom eller hvordan man nu gør.

  De er meget smukke, smukkere end den slags indlægninger ellers er, fordi han har brugt nogle motiver, som ser meget levende ud - eller også har han selv tegnet motiver, som ser levende ud, og i så fald er det enestående (eller unikum eller hvad siger man, det eneste i verden af den slags) :)

  SvarSlet
 8. Vilken vacker intarsia!

  SvarSlet
 9. Helene.... Tak :-)

  Annemarie.... Det er da det de skal :-)

  Ellen.... Nej, jeg ville heller ikke købe dem, men de passer så fint til hele min slægtshistorie, så de skal da være hos mig ;-)

  Inge.... Nemlig, og de andre søskende interesserer sig ikke for slægtshistorie, så det kan da ikke være så svært, vel!

  Mormor... Jeg synes også det er flot dekupørarbejde. Velbekomme :-)

  Rimkoger..... Jeg er også meget imponeret. Du skal bare øve dig lidt mere :-)

  Donald..... Det er også min tanke at ramme dem ind. Jeg har tænk mig, at gå til en dygtig glarmester, for at se hvad han kan tilbyde. Jeg ved ikke om Arthur kunne tegne, men jeg synes også de er meget flotte :-) Jeg har heller aldrig set andre end de to jeg nu har :-D

  Elisabeth.... Jeg er også vild med det udskæringsarbejde :-)

  SvarSlet
 10. Det er sjovt at høre historien bag dine billeder. Fine fotos

  SvarSlet
 11. Anette.... Tak :-) Historier gør det altid lidt sjovere :-)

  SvarSlet
 12. Utrolig flott håndverk ... vakre er de også!

  Irene

  SvarSlet
 13. Det var ett fint trähantverk du visar. Ha en fin dag !

  SvarSlet
 14. Det er jo bare en skat man skal passe på - Det er flotte ved siden af at de er gamle - Gode billeder !!!

  SvarSlet
 15. Irene... Jeg er også fascineret af det :-)

  Janne... Det synes jeg også. God aften til dig.

  Mariane.... Det er det, og jeg vil værne om dem. Tak... hmmm billeder! Først nu slår det mig, at det ikke er foto, men billeder er det! :-)

  SvarSlet
 16. Wau,,, de er flotte,,,

  SvarSlet
 17. Det syntes jeg også :-)

  SvarSlet
 18. Kære
  Jeg sad og søgte på intarsia og kom ind på din blog. Det er et ældre indlæg om din mormors bror som var snedker og som havde lavet to fine arbejder med fugle. 
  Da jeg kan se du er interesseret i din families historie vil jeg fortælle at de fine intarsiaarbejder er tegnet på det 105 år gamle intarsia værksted som jeg har overtaget. Det sidste håndsnedkeri for intarsia. Jeg har mere end 6000 originaltegninger, og der ligger også tegningerne til dine to fugle! Så måske har din mormors bror været i lære her, eller har kendt den første ejer, Uffe Bek. Firmaet ligger fortsat i Ringe på Fyn! Eller han har handlet her som snedker! 
  Hvis du vil se mere kan du gå her: www.intarsia-wood.dk 
  Jeg kan også fortælle dig hvordan dine to fugle kan monteres i en finerplade du kan ramme ind, hvis du skulle have interesse for det! De 7 mm tynde billeder er såkaldt råintarsia som er beregnet til montering på et møbel, en æske eller billede. Det er det mit værksted har produceret siden 1912.

  Venlig hilsen
  Møbelsnedker og Dekupør

  Ursula Dyrbye-Skovsted
  Intarsia ApS
  Nyvej 18
  5750 Ringe
  Tlf 24231062

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ursula
   Tak fordi du fortæller mig denne historie. Det er virkelig interessant og jeg er blevet klogere. Intarsia, der kan man mare se. Jeg anede ikke at dette unikke håndværk havde sit eget navn, eller at nogen stadig udfører dette arbejde. Jeg har selvfølgelig besøgt din hjemmeside og set mange flotte ting, og jeg vil vise den til både min mor og min bror, som er interesseret i den historie også. Du skal være hjertelig velkommen til at kopiere hele din mail (med link) og lægge den som en kommentar under mit indlæg. 
   Jeg er glad for mine fugle i de rammer jeg har valgt, de passer så fint til vores hjem, og da det ikke var helt billigt, har jeg ikke tænkt mig at bekoste en ny og uden tvivl mindst lige så kostbar model, selvom din model nok ville passe bedre til dette håndværk. 
   Hverken min mor eller jeg tror, at min mormors bror har været på Fyn for at lære faget. Det er mere sandsynligt at det er hans mester. 
   Hvis du ikke selv lægger din kommentar ind på min blog, vil jeg tillade mig at gøre det, med mindre du er imod. Sådan en kommentar vil berige indlægget og eventuelle besøgende. Jeg vil selvfølgelig kopiere mit svar også. 

   Mange hilsner fra Pia

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)