tirsdag den 8. marts 2016

Be My Eyes, eller - vil du være mine øjne

Billede2Jeg har med interesse fulgt projektet fra sidelinjen siden 2014. Manden der har fået ideen til projektet, er bosat i en lille flække på Falster. Han er oprindelig uddannet landmand, men lige som han, som ung mand i 20’erne, skulle til at overtage sine forældres gård, fik han konstateret tunnelsyn
Selvfølgelig skulle vi høre hele historien, da vores lille by inviterede til et interessant foredrag med manden selv som foredragsholder mandag i sidste uge.
For ham startede det for meget længere tid siden, men i 2013 kom der gang i det, og den 15. januar 2015 blev appen tilgængelig over hele verden.
App’en Be My Eyes slog dermed Google med mere end tre gange så mange stemmer på Product Hunts rangliste
App Store udløste en flodbølge af positiv respons på de sociale medier og i den internationale presse. Dagen efter var det den mest downloadede app i den danske App Store, hvor mere end 10.000 brugere havde tilmeldt sig. I dag er det svimlende tal han fortæller om. HJW har fået en fornem pris og han har været med i direkte tv-udsendelser flere steder i verden, blandt andet Australien og Rusland, for blot at nævne et par stykker. Rusland var en meget speciel og lidt forvirrende oplevelse, sagde han. Da han ikke selv kan et eneste russisk ord, var der en tolk på som hele tiden var 'mellemmand'. Hvad der egentlig røg i æteren har han ingen anelse om, men besøgende på Appen steg gevaldigt. P1100293
Hans Jørgen er en sjov og levende fortæller. Bemærk lige hans sweater. Da jeg så den, tænkte jeg straks på Anne. Der er altid meget varmt på den nedlagte skole, så det blev ret hurtigt for varmt med sweater på. Efter en times foredrag var det kaffetid. Her serveres altid hjemmebag. Efter en passende pause, fortsatte foredraget og her var der også mulighed for at stille spørgsmål. Vi fik svar på alt hvad der blev spurgt om, og mere til.

                                                          Januar 2016 
P1100289Blot et år efter lanceringen, er der mere end 25.000 synshandicappede brugere og 340.000 frivillige, der venter på at hjælpe og det stiger stadig. Han havde ikke de sidste nye tal.
Deres mission er at anvende denne teknologi, til meget andet end at hjælpe blinde. Alt dette fik vi også en forsmag på.
Vi kan også noget her på Lolland og Falster. Selvfølgelig var det en anerkendelse at komme i den lokale avis, og på dansk tv, men at det skulle blive sådan en succes overalt i verden, på så kort tid, turde de slet ikke håbe på. Hans Jørgen Wiberg holdt foredraget ganske gratis, det eneste han bad om var, at vi alle gik hjem og udbredte bekendtskabet til dem, ved at like Be My Eyes på Facebook, Twitter og i det hele taget sprede det på alle de sociale medier vi var i forbindelse med. Nu har jeg klaret min del af opgaven.
Vil du vide mere om Be My Eyes kan du finde masser af informationer på nettet.

19 kommentarer:

 1. En fantastisk historie, selvom jeg ikke helt har forstået konceptet. Jeg skal vist læse på lektien, når jeg er mindre træt end her klokken 23.28 ;-)
  Og skøn sweater han har på.

  SvarSlet
  Svar
  1. App'en er den blindes øjne. Forstået på den måde at den blinde trykker på app'en og får kontakt med en seende person ude i den store verden, som kan tale den blindes sprog. På den måde kan den blinde få hjælp til alt hvad man skal bruge et par øjne til at klare.
   Den passer lige til projektet :-)

   Slet
 2. Aldrig hørt om konceptet før og måtte lige følge dit link for at fatte fidusen. Men det er da ret genialt. Jeg synes umiddelbart, at det må være svært for den blinde/svagtseende at håndtere mobilen, men netop det er der vel nogen, der har tænkt over, og så er resten jo bare smart. Kommer straks til at spekulere på, om min faster ville kunne bruge og få nytte af sådan en app :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er genialt. Du har helt ret, der er andre der har tænkt på mobiltelefon til de blinde. Skærmen er helt sort, for at spare strøm, den blinde kan jo alligevel intet se. Appen taler og telefonen kan styres ved stemmekontrol. Dette gælder alle smartphoner. Har man en iPhone, har den såkaldt syntetisk tale i forbindelse med ALLE funktioner. Man kan høre sms og høre hvilket tal man taster. Man kan indtale sms'er og få læst sms'er op, rutevejledninger og meget mere. Der findes også mobiltelefoner med blindskrift-tastatur. Appen er gratis, så det var måske værd at undersøge?

   Slet
 3. Svar
  1. Det er rigtigt smart :-)

   Slet
 4. En skøn beretning. Jeg har hørt om det før, måske tv eller et andet sted.
  Det er dejligt med den udvikling der er i dag, der er jo mange der har forskellige handicaps.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan sagtens have hørt om det flere steder. Der har været skrevet om det i flere aviser og manden har som nævnt også været i tv.
   Jeg glæder mig over, at der heldigvis er nogle borgere i vort land, der kan få hjælp til en lettere hverdag.

   Slet
 5. Da Conny lagde sin kommentar, gik det op for mig, at indlægget var mangelfuldt, hvis man aldrig har hørt om appen før, og ikke har den baggrundsviden, jeg har.
  Det er en fantastisk opfindelse. Ingen ringer forgæves, og alligevel aner den blinde ikke hvem der ringes til. Ingen forstyrres unødvemndigt, da telefonen aldrig ringer, når de er nat, hvor man befinder sig. Alligevel får man altid fat i nogen døgnet rundt. Det er så stort, og indeholder meget mere end jeg kan beskrive her.

  SvarSlet
 6. Meget interessant og hvor er det godt vi lever i den digitale verden med de muligheder og til handicap.Det er da helt sikkert noget jeg har noteret mig, jeg kan videre bringe til min klienter hvis der er brug for dette. Flot trøje :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rart når der findes hjælpemdler, der kan lette hverdagen uanset hvilket handicap man har. Der er de hjælpemidler vi alle kender, så som briller, høreapoarater, kærestole osv. og så er der de mindre kendte, som bl.a. dette, og den viden skal vi da bare sprede, så meget vi kan.

   Slet
 7. Har hørt og set app'en på tv. Genialt!
  Teknologier er tit en gave til handicappede. Som her... eller bare sms'er, som jeg bruger i stedet for at ringe op. Nemt, forstyrrer ikke, jeg kan læse og gemme teksten. Pludselig er hørehæmmede ligestillede. Der er dog også ulemper for nogen; ordblinde må bruge andre former for kommunikation.
  Fed trøje. Ligner en Marianne Østergaard-inspireret Avistrøje.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der findes mange gode opfindelser og iderige mennesker, der forsøger sig med nye opfindelser. Der findes faktisk også en app til ordblinde. Man kan tage et billede af teksten og få læst den op. Samtidig findes der en slags ordbog som ud fra den foregående tekst hjælper med at finde det ord man skal bruge.
   Jeg tænkte nok du havde styr på det strik :-)

   Slet
 8. Det er meget dejligt at læse om, at nogle får gode ideer, der omsættes til praktisk brugbare redskaber. Dette forekommer ganske genialt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Idefolk og iværksættere vil vi altid have brug for, så det er dejligt at nogen tør kaste sig ud i vilde projekter, til glæde og gavn for mange mennesker.,

   Slet
  2. Det er en god idé, "Be My Eyes" - Det kunne man strengt taget også gøre med Internet forbindelse for 10-15 år siden, i mindre kvalitet, men alligevel, det bemærkelsesværdige her er at man kan gøre det så let og ubesværet med en håndholdt. :)

   Slet
  3. Teknisk set er der meget der ikke er nyt, men netop det at man kan få hjælp uanset hvor og i hvilken situation man står i er nyt. Tænk bare hvis du lige skal have at vide, om det er en dåse asparges eller de flåede tomater, du står med hjemme i køkkenet, eller står alene et fremmed sted og ikke kan læse hvornår næste bus eller tog kører. Der er ingen grænser for hvad du kan få hjælp til. Det eneste man ikke kan få hjælp til via appen er at blive fulgt over en gade, da der kan være blinde vinkler.

   Slet
 9. Suk, nu kom kommentaren under dit svar til Jørgen, det var ikke meningen. :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, men de gik jo alligevel ;-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)