fredag den 15. maj 2015

Dramatisk byvandring i Nykøbing F.

Skuddrama, bombealarm og evakuering. Det blev en del af en ganske almindelig tirsdag aften for os.P1060856
Vi tog med Masken og Museumsforeningen tilbage til dengang…En Nat i 1945... 
Vi var hurtigt ude, og fik billetter. Der blev nemlig meget hurtigt udsolgt, selvom de spiller hver uge hele maj og juni samt nogle dage i august.
Aldrig før har vi oplevet noget lignede. Det var virkelig både interessant og sjovt at opleve et teaterstykke på den måde.
Vi mødte op i porten til Politigården på en meget, meget kold og blæsende hverdagsaften. Heldigvis var det holdt op med at regne. Her fik vi udleveret hvide armbind, som vi skulle bære hele aftenen.
Historiefortællingen begynder, og pludselig kommer  en tysk soldat løbende med sit gevær igennem menneskemængden. Så var vi i gang. P1060857
Derefter fulgte vi guiden rundt i gaderne, mens vi hørte om hvordan det hele var foregået dengang i disse gader og stræder.
Under hele forestillingen dukkede der pludseligt og hele tiden skuespillerne op. De kom enten løbende, gående eller cyklende, og indrog af og til en eller os alle i skuespillet.

P1060863 P1060865

Der blev uddelt løbesedler. De tyske soldater gik vagt alle vegne. Nogen udspurgte, krydsforhørte,  kontrollerede og visiterede både skuespllerne og os. Vi hørte de sang sangen: De fire nasisvin. 
P1060874aDer blev spillet tysk musik i gaderne.
Vi hørte ønskeradio, hvor man sendte hemmelige beskeder til frihedskæmperne.
Vi mødte feltmadrasserne, der hjalp tyskerne.
Der var frihedskæmperne.
Der var stikkerne.
De var der allesammen rundt omkring i gadebilledet. 
P1060880
Det var ikke nemt at vide, hvem man kunne stole på, så man skulle passe på hvad man sagde på offentlig område. 
P1060884 P1060886
Sirenen lød, og vi blev dirigeret ned i det gamle beskyttelsesrum i byen. Vi skulle skynde os at komme i sikkerhed. Der blev jaget lidt godmodigt med os.
Bunkeren var ikke særlig stor, men det var ærlig talt rart at komme lidt i læ og få varme i fingrene. Her så vi en film med, og om, de lokale mennesker, der kæmpede mod tyskerne på Falster. 
P1060890a P1060894
Vi hørte nyheden fra BBC og folk strømmede ud på gaden, hvor de sprang, hoppede og dansede rundt af bare glæde. Glæden varede dog kort for nogle.
P1060895Mange nåede ikke at opleve friheden, skønt de havde hørt, den var der. Blandt andet en ung modstandsmand på 19 år, Sven Aage Faber. Læs evt. selv den meget spændende historie.  P1060896a
Man kunne levende forestille sig, hvordan det måtte have været dengang, uanset hvilket parti eller rolle man spillede. Om man var det neutrale menneske, eller man var aktiv på den ene eller den anden front.

Stykket blev spillet af 26 skuespillere. Nogle kom ilende efter os, eller fra andre hjørner, for at stille op som man nu gør, når en forestilling er slut. De fik deres velfortjente klapsalver. De gjorde det så godt. Selv i blæsten kunne vi høre hvad de sagde. Allan havde sørget for at få al ekstraudstyret med til sine høreapparater, så hans mikrofon blev afleveret til guiden, som bar den under hele vandringen, så også han fik hele historien med. P1060897a
Man måtte gerne fotografere, men ikke på nogen måde så det ødelagde, eller forsinkede forestillingen. Derfor har jeg lysnet de sidste billeder lidt, da det var mørkt inden det var forbi. Alle disse skuespillere kom hen til os alle og gav hånd, mens de takkede fordi vi kom. Vi afleverede vores hvide armbind og skyndte os hjem til en tår meget sen aftenkaffe og lidt varme.

16 kommentarer:

 1. Tak skal du ellers have for en historie. Det er en meget interessant måde at være i teatret på, kan jeg fint forestille mig. Det må have givet virkelighedsnære gys at deltage i forestillingen. Det forekommer at være en af de bedre ideer til illustration af 1940-45.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var meget interessant. Forskellen på dette og det virkelige liv dengang, er at vi vidste det var teater, og var forberedt på noget skulle ske, bare ikke hvad. Vores liv var jo på ingen måde i fare.

   Slet
 2. Ej, hvor spændende! Den slags teater burde der være meget mere af :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dette stykke spilles faktisk flere steder rundt i landet nu, også i det jyske :-)

   Slet
 3. Enig med de andre. Det skulle vi have mere af og jeg gad godt opleve sådan et totalteater

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke hvor meget der findes andre steder, måske mere end vi ved? Masken og Museum Lolland-Falster arbejder med den slags.
   http://www.aabne-samlinger.dk/museumlollandfalster/udforsk/udenfor-murene/
   Om sommeren er der altid et stort teaterstykke i Hylddalen (skoven) i Maribo.

   Slet
 4. Det er da både kultur og historie i direkte kontakt med tilskueren. Jeg kan næsten mærke stemningen i billederne. Det må være en intens og nærværende oplevelse. (godt Allan havde mic*en med)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig, og når man efterfølgende færdes i Nykøbings gader, tænker man endnu mere på, det var jo lige her det og det skete.
   Det var han også glad for at han huskede :-)

   Slet
 5. Sikke en aften - og tak for din flotte beskrivelse. Det ville jeg virkelig gerne have deltaget i, for det lyder som fantastisk historieformidling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var et rigtigt godt arrangement. Det er noget andet end at sidde stille og se det på et lærred, selvom det bestemt også kan være rigtigt godt.

   Slet
 6. Sikke et stort arbejde, der må gå forud for at kunne give jer en så spektakulær oplevelse. Det er en god måde at lære om historien på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nogen der har måttet læse godt på den rigtige historie, og senere føre den ud i livet. Meget interessant var det helt bestemt.

   Slet
 7. Fantastisk historie om historien! Genial og kreativ ide - det er næsten synd, at ikke flere får lov at se teater på denne måde. Ret smart af Allan at give en mikrofon til guiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Masken er Lolland-Falsters eneste professionelle teater. På deres hjemmeside står der: "Masken er et nytænkende teater med holdning. Vores iscenesættelser er kendetegnet ved intensitet, nærvær og ægthed. Vi skaber de bedste forudsætninger for at bevæge publikum og give plads til refleksion."
   Det lever de fuldt op til hver eneste gang vi har været med.

   Slet
 8. Hold da op. Sikke en forestilling. Det har jeg aldrig hørt om før. Spændende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var alletiders oplevelse :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)