mandag den 16. maj 2011

Løvetand eller mælkebøttesirup

P5145405Kært barn har mange navne. Det har den mest udskældte plante også. Jeg vidste at den bliver regnet som en lægeplante og at der bliver producert kosttilskud i form af mælkebøttesaft, at bladene kan bruges i salatskålen, men jeg vidste ikke, at man også kunne lave sirup. Det læste jeg hos Lavendel og senere hos Ellen. Selvom jeg ikke er til de søde sager, så skulle det da afprøves.
I lørdags da jeg høstede ramsløg til min pesto, var det nærliggende at plukke de gule mælkebøtter samtidig, men min tid var kneben, så jeg var nød til at udsætte det til om søndagen.
Brug en dag i naturen, og lad dine børn hjælpe med at plukke disse gule hoveder, læste jeg i den opskrift, jeg delvis fulgte. Børnene vil elske det. Da Mads kom en smut forbi, spurgte jeg, om han ville med ud og plukke mælkebøtter. Neej, var svaret. Han syntes ærlig talt det var noget mærkeligt noget at bruge sin tid på.  
Jeg hoppede på cyklen, for at plukke de gule blomster, men de var stort set forsvundet alle sammen på under et døgn. I stedet blev jeg mødt af dette syn. Æv da også.
P5155432P5155437P5155442
Nu havde jeg altså sat mig for, at den sirup skulle laves, for i den kommende weekend får jeg ikke tid. Jeg måtte jo bare på jagt. Det tog sin tid, at finde og indsamle en mindre mængde, når jeg nærmest skulle lede efter dem. Hjem og veje, skylle, klippe, koge og si. Det duftede herligt.
P5155450 P5155451
Iflg. opskriften skulle der bruges både appelsiner og citroner. Det blev uden appelsiner, da jeg kun havde citroner i huset. Jeg har smagt siruppen, og den er sødt, men det er sirup jo. Allan synes det smager rigtig godt, så det skal nok blive spist.

12 kommentarer:

 1. Hihi.. hvis min mor havde spurgt mig, havde jeg svaret som Mads.. :-)

  SvarSlet
 2. Jølle Maren, hvor har du været flittig :0) Jeg anede ikke man kunne lave sirup af ukrudt - så nu er jeg lidt klogere. Vil dog ikke kaste mig ud i making sirup, da jeg ikke spiser det :0)
  Og jeg havde nok svaret som Mads..*fniser*

  SvarSlet
 3. Du er nu altså en flittiglise, mon ikke det smager godt til pandekager?? ;-D

  SvarSlet
 4. Godt gået, Pia - sådanne udfordringer kan du heller ikke sidde overhørig, kan jeg se ;-)
  Men jeg tror, at de børn, som vil elske det, er under 10 år...
  De er afprøvet her i huset til brunch-pandekager, og det smagte GODT! Selv skeptiske John roste det til skyerne :-D

  SvarSlet
 5. Inge.... Det kan jeg altså slet ikke forstå :-)

  SvarSlet
 6. Lotte..... Jeg kan godt lide at gøre det selv, og prøve nyt :-) Man bliver så klog i Blogland :-) Jeg spiser heller ikke sirup, det er et nurmmer for sødt til mig, men jeg vil prøve at bruge det til bagning og i madlavningen. Ellers kan Allan spise det til pandekager og den slags. Hvis man kan lide det søde stads, smager det godt :-)

  SvarSlet
 7. Annemarie.... Tak, jamen jeg skal da have noget at rive i. Ledigang er roden til alt ondt :-)
  Sirup til pandekager eller blodpølse - jeg elsker begge dele, men helst uden sirup, og det har ikke noget med mælkebøtterne at gøre :-)

  SvarSlet
 8. Ellen.... Nej, det kan jeg ikke :-) Jeg vil da gerne prøve alt det andre gør, og helst lidt til :-)
  Børn under 10 år - det stod der ikke noget om :-) Jeg vidste nu godt han ikke ville, sådan noget har aldrig interesseret den kreative herre :-) Allan kan også godt være lidt skeptisk overfor nye kulinariske tiltag, men han kan godt lide det :-) Jeg vil ikke have mine pandekager ødelagt med sirup eller syltetøj :-)

  SvarSlet
 9. Ihh - du ER jo ligeså stædig som jeg ;-)
  Nå.. dette er så allerførste gang i mit liv hvor jeg går og ærgere mig over at der ikke er nogen mælkebøtter på Æblebakken!!!

  SvarSlet
 10. Kong Mor.... Ja, et stædigt æsel, har jeg tit hørt og jeg kan slet ikke høre det negative i ordene :-)
  Jeg synes ellers også at det vrimler med mælkebøtter i vores græsplæne. Undtagen lige nu, og for 20 år siden da Camilla havde kaniner. Da måtte vi også ud og høste i skovkanten.

  SvarSlet
 11. Tænk, det vidste jeg ikke om mælkebøtten. Det vil jeg notere mig - her i juni har vi nemlig mælkebøtter i Nuuk - man skulle tro det var vores nationalblomst!

  Jeg bruger sirup til at riste hakkede mandler, nødder, havregryn, solsikkekerner og græskarkerner i - bruges som müsli på Cultura.

  SvarSlet
 12. Dorit.... Jeg synes også jeg normalt ser dem overalt, men åbenbart bare ikke når jeg skal bruge dem :-)
  Det lyder som en god idé at riste i sirup, hvis man er til det søde :-) Jeg spiser helst naturel. Allan spiser så min portion sødt og lidt til :-)

  SvarSlet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)