torsdag den 5. september 2013

Hjemme igen, og jeg vidste det

I går, var det en uge siden, vi kom hjem. Jeg låste døren op onsdag aften, og strøg derefter lige ned i drivhuset og på rundtur i haven. Vi havde sagt til flere, at de bare kunne høste, mens vi var væk. Det er vist kun mor, der har været forbi et par gange. P1130081
Aftenen inden vi rejse, tømte jeg drivhuset og stod og kogte tomatsuppe i lange baner til fryseren, fordi det var den hurtigste måde at redde alle mine tomater på. Da vi kom hjem var der bare endnu flere, der skulle have en kærlig behandling, men det måtte vente til dagen efter, hvor jeg havde sidste feriedag. Bemærk ananaskirsebærplanten, som snart fylder hele drivhuset.
P1130085 P1130092
700 g ananaskirsebær og 950 g hindbær blev plukket samme aften i halvmørke, og jeg høster stadig.

P1130093 P1130097
Næste dag blev de æbler og nødder der var faldet ned, samlet op. Jeg kogte æblegrød i min store suppegryde, og det hele blev lagt i fryseren. Nu er det tid til en omgang mere.
P1130095Pærerne hænger på træet endnu. Grenene tynges gevaldigt. Gad vide om de holder til de er høstklare. Fredag var det almindelig arbejdsdag, og weekenden blev brugt på flere sylterier. Mine rødbeder, blev der ikke mange af i år. Meget af det var noget småskravl. Sådan er det, når naturen bestemmer hvor meget vand haven skal have. Vi vander kun drivhus og krukker og nyplantede ting. Rødbederne blev syltet. På Færøerne smagte vi jo den dejlige hjemmelavede rabarbermarmelade, som jeg skulle hjem og afprøve, inden rabarbersæsonen er slut. Min marmeladen fik ikke den sortbrune farve Gjaargardurs havde, selvom jeg kogte den en halv time længere end de 3 timer, han sagde, den skulle have. Jeg håbede det hjalp. Det må være nogle helt andre rabarber de har deroppe.
P1130099 Rabarbermarmelade
Jeg skulle ville have plukket brombær inden vi tog afsted, men det nåede jeg ikke, så jeg håbede de stadig hang på buskene, når vi var hjemme igen. Søndag eftermiddag tog jeg på brombærjagt, og fik plukket 1.700 g, som jeg fik lavet brombærmarmelade af.
P1130107 P1130113
Til min store overraskelse, så jeg at hyldebærrene også hang sorte og modne allerede, men det er foreløbig udsat. Pudsigt nok, lod vi mærke til, at hylden først nu, var ved at blomstre på Færøerne. Ligesom de små frimærkebede af kartofler i fjeldene, stod med fine blomster. Hybenbuskene ligeså. Alt tager længere tid på Færøerne. Det har vi både hørt og set beviser på. Der følger flere indlæg om vores ferie senere.

14 kommentarer:

 1. Hvor er du flittig - men det er jo også med at udnytte det, der kommer i vores haver, ellers er der jo ikke noget ved at have arbejdet med det :)
  Måske jeg lige skal se, om jeg kan redde mig nogle flere rabarber - jeg havde egentlig helt glemt dem - de står et dumt sted og jeg vil have dem flyttet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det dårligt med, at noget går til spilde. Du er da også flitteg til at få udnyttet havesagerne hos jer :-)
   Rabarber kan heldigvis også fryses, så man kan lave noget senere, hvor der måske er mere tid.

   Slet
 2. I denne tid kan man ikke tillade sig at være væk ret længe, hvis man skal høste af sensommerens overflod.
  Mine blommer løb desværre fra mig i år (ærgerligt i sådan et blommeår), så mange gik til spilde. Men så har hønsene og alle krible-krabledyrene til gengæld haft en fest!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan man ikke. Blommer har vi ikke. Vi fældede for nogle år siden begge træer. Ærgerligt at det smutter, men høns og fugle og andet skal jo også leve.

   Slet
 3. Hvor er du bare flittig med alle dine afgrøder, og hvor er det godt at I har sådan en stor fryser. Lækkert!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores fryser er alt for lille :-) men vi har haft dm der ar større, og jo større de e, des mere fylde jeg i dem. Jeg må styre mig,og sætte tæring efter næring.

   Slet
 4. Hvor ser det alt sammen lækkert ud. Jeg kan godt se, at der er nok at lave med den overflod af frugter, som jeg tillader mig at kalde det. Grunden er den, at jeg ganske vist har fået nogle tomater i mit drivhus og nogle chilier er på vej, men jeg har meget at lære endnu, kan jeg se.
  Nu er mit drivhus så også kun på ca. 1,5 qm, så jeg var alt for optimistisk i foråret. Enten skal jeg have et større drivhus, eller også skal jeg plante færre planter.
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg lider nok af en eller anden mani. Jeg kan ikke tåle at gå forbi noget spiseligt, før jeg mener, at det skal med mig hjem :-) jeg har også tit tænkt på hvordan det gik med alle dine planter i det lille drivhus. Sidste år havde jeg 7 tomatpanter - alt, alt for meget til en familie på 2, men det er 4 planter altå også :) Begrænsningens kunst er svær :-)

   Slet
 5. Hold da op en høst !
  Hvilken glæde og hvilken overflod !
  Hvor godt, du tager vare på det hele og gemmer til den lange vinter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan slet ikke lade være. Det hjjemmelavede er nu det allerbedste og et lager er heller ikke ringe :-)

   Slet
 6. Det er - som min mormor ville sige - en forskrækkelig masse du får ud af haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ord husker jeg godt, men bruger det vist ikke selv! Og så kan man jo synge den her. Der er altid nog´t at gøre for en husmor :-)

   Slet
 7. Det er nemlig svært at begrænse sig om foråret, når alt er småt endnu, men vores ene tomatplante har vist sig at give rigeligt til os to! Chili får jeg meget mere end rigeligt af, men heldigvis er vi begge meget glade for syltede chili :-)
  Har du også kvæder i år? Flere, end du kan bruge, lige som sidste år? Kan vi bytte med en masse chili?

  SvarSlet
  Svar
  1. Begrænsningen er ikke bare svær om foråret Ellen :-) Jeg må skrive en ny huskeseddel til næste forår og nøjes med 3 tomatplanter. Problemet er jo, at jeg også gerne vil have nogle forskellige sorter.
   Jeg har en chiliplante i år, og den giver rigeligt. Jeg har syltede fra sidste år endnu. Jeg har tørrede chili og jeg har frosne chili, så chili mangler jeg ikke.
   Jeg har kvæder, og flere end jeg skal bruge, så du kan godt få en portion, og du behøver ikke at have noget at bytte med :-)

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)