fredag den 12. april 2013

Til tv-optagelse med kendisser

Allerede for mange år siden, da ungerne boede Jarl Friis-Mikkelsenhjemme, yndede de at drille Allan med  hans yndlingsprogram Giro 413. Ungerne kaldte det pensionistprogrammet. Jeg ville også hellere høre noget andet. Nu tør han slet ikke lytte til det mere. I stedet er det de senere år blevet tv-kanalen TV2 Charlie, der er hans favorit. Der underholder de med sang og quiz, samt sender gode film efter hans mening. I sidste uge opdagede han, at de søgte publikum til Jarls nye program: Stjerner på Stribe, som du også kan læse om her.
For mere end 20 år siden var vi med i en tv-optagelse, et debatprogram om adoption, hvor Synnøve Søe var vært. Vi var inviteret, i kraft af vi var adoptanter, og jeg sad samtidig også i bestyrelsen. En god og sjov oplevelse trods et alvorligt emne. Det var en helt speciel oplevelse at se kulisserne og ikke mindst hvordan en tv-udsendelse bliver til. Alt det kunne Allan godt tænke sig at opleve igen, så han fik sendt en ansøgning afsted og vi fik billetter til i onsdags, så jeg måtte tage en fridag, da vi skulle afsætte hele dagen.
Stjerner på Stribe Tv-optagelse
Det var forbudt at fotografere, også når kameraerne var slukkede. Vi måtte dog godt fotografere publikumspladserne, kamerafolk og kendisserne men ikke med tv-kulisserne som baggrund. Vi havde fornøjelsen af publikumsopvarmeren, Henrik Monty Abel, som vi også stiftede bekendskab med for godt 20 år siden i Lorry. Abels morfar er Ole Monty. Abel slår efter min mening enhver stand-up komiker. Ufatteligt hvad den mand kan lukke ud og underholde med, samtidig med han lytter til alt og alle, og har helt styr på hvornår han skal skifte facade og være tavs og alvorlig.
P1090629 Vi startede med en reparationsudsendelse. Altså noget der ikke var godt nok under den sidste programoptagelse. Det betød at kun Jarl Friis-Mikkelsen, stod og sagde noget, mens kameraet kørte, og vi som publikum hjalp til med de rigtige lydeffekter, som vi blev guidet til. Først derefter gik “vores” udsendelser i gang og de ni kendisser kom ind, til vores klapsalver. Tre udsendelser blev der optaget den dag, men 3 udsendelser betyder også 3 pauser til os alle, samt pladsskift for publikum og 3 gange tøjskift blandt kendisserne. I pauserne fik vi lækre sandwich, vand, frugt, kaffe i forskellige varianter, småkager, snacks. Alt sammen ved høflig selvbetjening. Jeg hørte nogen klage over at deres sandwich var seje, og ikke til at tygge, men de må have haft forlorent gebis, tænker jeg, eller også er de vant til kedeligt hvide toastbrød, måske endda uden skorpe. Der manglede absolut intet. Vi var over 100 personer den dag og der var rigeligt med madpakker til alle.
Det allerbedste ved at være publikum til sådan et arrangement, er faktisk alt det der ikke vises på tv-skærmen. Jeg kunne altså ikke lade være med at tænke på min skoletid. De evindelige ballademagere og urostiftere, kendisserne altså og ikke publikum, der hele tiden skal have at vide, at de skal opføre sig ordentligt. Ikke strikke, ryge, lege med eller betjene mobiltelefon. Ingen vandflasker eller noget som helst andet på bordet under optagelserne, fordi det ville kunne ses hjemme i stuerne. Tænk det er voksne mennesker, og alligevel pjatter og svarer nogle af dem som børn. Det var ikke mig, jeg gjorde ikke noget, og de mente det, nøjagtig som børn prøver at krybe udenom. Det var lige i overkanten et par gange til mig, når voksne mennesker er så barnlige under et seriøst arbejde. Jo mindre de pjatter, des før får de fri. Det var som at være i en børnehave. Det blev åbenbart også for meget for andre, for vi fik besøg af “rektor” et par gange undervejs. Han formanede omstramning, ro og orden, når filmholdet og Jarlen ikke kunne få ro i klassen. Kendisserne fik fyraften, efter de havde lavet deres rettelser, men publikummet blev, mens Jarl rettede de replikker han havde fået sedler på. Efter 6 timer fik vi også fyraften.
Kendte personer Udsendelsen er ikke programsat, men bliver formentlig vist fra aug. – sept. til nov. - dec. Hvis I til den tid ser programmet, så læg endelig mærke til det fine gulv. Det blev svabret og poleret konstant under hele optagelsen. Faktisk var der ikke engang nogen der trådte på gulvet mellem alle de mopninger. Vi  Allan holder øje med hvornår de sender programmet. Der er nemlig ingen højtalere til publikumsrækkerne, så det var ikke al lyd der nåede os. Slet ikke under klapsalverne. Derfor må vi se og høre, hvad der er filmet og sagt under optagelserne, når det bliver vist i tv.
Billederne af de medvirkende kendisser Amin Jensen, Anne Sofie Espersen, Ivan Pedersen, Pernille Højmark, Lars Knutzon, Lisbet Wulff, Lasse Rimmer, Søs Egelind og Jette Torp er lånt på nettet. 

22 kommentarer:

 1. Det er da rimelig sejt, at I ofrer en hel onsdag på at se tre TV-udsendelser blive til. Det var godt, at I fik en god oplevelse.

  Jeg har en kort og glorværdig karriere bag mig i Danmarks Radio. Den første måned man var ansat, skulle man ud og være med på produktioner, og det var faktisk ret spændende at se hvordan udsendelserne bliver til. Da jeg var der var de i gang med optagelserne til Edderkoppen. Det gav et fantastisk billede af hvor meget arbejde der er ved bare en enkelt scene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var sjovt at få opfrisket hvordan det foregår. i aften har Allan set "Hvem vil være millionær" Og da jeg sluttede mig til, kunne jeg ikke lade være med at bemærke det skinnende gulv der også, og da de spurgte om spillerne havde lyst til at komme igen i næste uge, sagde jeg, at nu skal de ud og klæde om :-)
   Der ligger meget arbejde i studiet bare for halv times udsendelse og dertil kommer alt klippearbejdet og og lyden.
   Du har også gennem din karriere fået et godt indblik i hvordan det hele bliver til. Spændende at opleve, og det er en direkte nyhedsudsendelse bestemt også. Der kommer alle fejl der måtte opstå direkte ud i stuen.

   Slet
 2. Spændende, men utroligt at voksne ikke kan opføre sig ordentligt, men der vil vel altid være nogen der skal gøre sig bemærket. God weekend til jer. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja sådan er det vist bare. Det er tilsyneladende de samme der udmærket ved hvad de må og ikke må, præcis som i skolen. Tak og det samme hos jer.

   Slet
 3. Det var interessant at læse! Hvem var "rektor" som talte alvor til "de uartige elever"? Det lyder morsomt, men især hæftede jeg mig ved Monty; jeg kan godt huske Ole Monty, som var kendt for at lave parodier (efterligninger) og som var god til at lave stemmer/udtale, som gør grin med en eller anden person. Hvis man øvede sig på det i skolen ville man uden tvivl kunne lære børn at tale tydeligere :)

  Jeg tror at de uartige voksne børn har været lidt benovet over at skulle være "dåsepublikum" - dette med at klappe på kommando kan jo godt tage lidt af fornøjelsen ud af interaktion med scenekunstnerne; men i mange tilfælde er det acceptabelt og kan fungere uden at give bagslag - fordi der er respekt omkring de fagfolk, som laver TV-udsendelsen og fordi de iøvrigt også er ret gode til at skabe den spænding, den mystik der er om personer, som kan optræde uden at virke alt for unaturlige .)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved ikke hvem rektor var, formentlig ham der styrer hele dette program bag kulisserne. Abel har helt sikker arvet noget talent fra sin morfar :-)

   Det tror jeg nu ikke, for det først er de vant til at deltage i den slags udsendelser. Hvis de så bare pjattede og var uartige når der var små ophold, som der er hele tiden, men de begynder når det hele ellers kører på skinner, så de må tage det om.

   Slet
 4. Det lyder da forfærdeligt at voksne mennesker ikke kan opføre sig ordentligt ,tænk jeg syntes det er flovt ,,,
  Tv Charlie ser vi ikke , ( vi har nemlig ikke købt den store tv pakke hvor Charlie er med )

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes ærligt talt ikke de kan være det bekendt. Jeg regner med de oven i købet får en form for honorar for at deltage.
   Der er også mange såkaldte gængse kanaler vi ikke kan se bl.a. TV3. Det er ikke alene et spørgsmål om små eller store pakker. Det er også hvilken udbyder man har.

   Slet
 5. Sikke en spændende oplevelse i har fået, syn at nogen forsøger at ødelægge optagelserne.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg er på arbejde, arbejder jeg. Dette panel har selv sagt ja til at deltage, og de kender rumlen, men det gør dem der "ansætter" dem jo også.
   Tak i lige måde.

   Slet
 6. Sjov oplevelse :-) Jeg har aldrig overvejet, at publikum ikke nødvendigvis kan høre det hele, men klapper 'i blinde'. Det er da lidt specielt. Mon ikke mange publikummer opfatter sådan en dag som en ferie- og dermed fest-dag og så fuldstændig glemmer, at de medvirkende skal levere et stykke seriøst arbejde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Problemet er når værten begynder at tale inden vi er færdige med at klappe, hue eller grine eller hvad vi nu bliver beordret til :-)
   Jeg kan godt se det kan misforstås, hvem det er der laver ballade, men det skulle nu være rettet. Det var nemlig ikke publikum, selv med en del børn imellem, fordi de jo ikke skulle i skole ;-) Havde det været publikum, var de måske lidt undskyld, eller måske smidt ud! Næh, det var skam et lille udvalg af kendispanelet, som også fik at vide, at de udmærket godt vidste hvad de måtte og ikke måtte.

   Slet
  2. Øv, var det kendisserne - det er skisme da ikke i orden :-(

   Slet
  3. Det var det nemlig, og nej det er ikke i orden.

   Jeg er åbenbart lidt tungnem, for jeg burde have lugtet lunten og læst hvad jeg engentlig havde skrevet, allerede ved Donalds kommentar, men jeg vågnede altså først da du skrev.

   Slet
 7. Det lyder som en sjov dag, husk lige at minde os om det, når udsendelsen engang kommer på skærmen..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal se om jeg kan huske at minde om det. Der er jo længe, længe til. Det bliver måske en sms: 'Nu sker det' :-) Det kan nemlig somme tider gå rigtgt stærkt her i huset.

   Slet
 8. Det var noget af et dagsprogram! Men en spændende oplevelse. Jeg er ikke sikker på at jeg ville have tålmodighed til det, men med en god 'pauseklovn' bliver det måske mere overkommeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Uden publikumsopvarmeren (eller pauseklovnen som er et ord der dækker fint) ville det nok have været en lang dag, men der var sørget for at publikum ikke kedede sig. Der var også diaolag med ham, så der skete noget på publikumsrækkerne.

   Slet
 9. Mine svigerforældre gjorde meget i den slags, da de (han) var noget mere mobile end i dag.
  Jeg har altid gættet på, at de nødvendigvis må optage flere udsendelser ad gangn, og sommetider kan man også fornemme, at værten lige skal huske, hvilken en af dem det lige er, han har gang i nu :-)
  Jeg er også lidt skuffet over, at disse scenevante folk ikke kan opføre sig ordentligt. Det er da i orden med en vis grad af pjat, men ikke så meget, at de op til flere gange skal stoppes.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var blandt andet navne-rettelser værten lavede. Og for at det kan laves, så skal de huske, at værten skal have den rigtige skjorte på, hvordan den var knappet og hvordan håret sad osv. osv.
   Lidt pjat skal der være plads til. Det panelet siger er ikke dikteret af nogen, det kommer lige fra hjertet, men det kan let løbe helt af sporet.

   Slet
 10. Jegvar med til en optagelse af et quiz-program engang, meget spændende, bortset fra en dommerfejl. Kan det overraske at de professionelle ikke helt kan finde ud af ordentlig gebærden sig. Jeg tror nu ikke jeg ville bruge mit liv til det i dag - men kan sagtens se det spændende i det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Rettede de ikke den dommerfejl i optagelserne, eller det opdagede de måske slet ikke!

   Næh... og alligevel havde jeg nok regnet med at de havde så meget dannelse, at de kunne arbejde mere seriøst. Det var spænde at opleve, og det var også en lidt anden optagelse end den for 20 år siden, og så har tiden jo nok også forandret sig :-) Selvom jeg ikke fortryder jeg har brugt nogle timer på det, så er det ikke noget jeg regner med at melde mig til igen lige med det samme, så skal det da være en hel anden slags udsendelse.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)