søndag den 4. marts 2018

Weekendens vejrsituation på Lolland

Jeg ved, jeg er et meget  privilegeret menneske, der har nogle ualmindeligt søde og forstående chefer. Som nævnt under kommentarerne i sidste indlæg, meddelte jeg fredag morgen, at jeg ville blive hjemme fra arbejde samme dag. Det er ikke alle forundt at have sådanne arbejdspladser, uanset hvor forstående cheferne er. P1150105
Jeg ved reelt ikke hvordan vejen til arbejdet så ud, men de sidste 3 dages kørsel i snehelvede, var nok til, at jeg levende kunne forestille mig, at situationen kun var forværret.  P1150110
Da jeg, et par gange i løbet af dagen, kørte på sygebesøg for at opvarte patienten med diverse ting og sager, føg det gevaldigt, på den store brede hovedvej, så jeg var ikke i tvivl om at det var en god beslutning jeg havde truffet. P1150112
I løbet af dagen holdt det inde med at sne. Solen kom frem en lille times tid og så så det hele lidt lysere ud, men glæden var kort. Sneen dalede atter ned, men hvad værre var, så føg det kraftigt igen.P1150115
Lørdag morgen så det igen lysere ud. Temperaturen var steget til kun 6-7° frost, og den times sol dagen forinden, havde gjort underværker på snemængderne. Det var især synligt på egen indkørsel, fortov og tage, men også hovedvejen var blevet sort de fleste steder, mens bivejene så helt anderledes ud. P1150139
Vi blev enige om, at når vi havde klaret lidt opvartning og sygebesøg lørdag, ville vi, hvis vejret stadig var godt og ikke mindst forsvarligt at færdes i, køre en lille tur for at se hvordan vinterlandskabet så ud andre steder på Lolland. P1150120 
Jeg vidste, at alle mine søskende var til et eller andet tam-tam hele weekenden, og når jeg så ved, at der kun er mig tilbage som mors ‘eneste livlinje,’ tænkte jeg, hun ville blive vældig glad for lidt adspredelse, så jeg ringede og sagde, at vi ville tage hende med på en lille udflugt, så hun, med egne øjne, kunne se lidt af det vintervejr vi alle taler om.
Når det ikke fyger, og vejene er nogenlunde farbare, er det noget helt andet at færdes derude. Det er både smukt og fascinerende.  P1150124
Et enkelt sted måtte Allan slå sidespejlet ind, for at vi kunne komme igennem driverne.  Mor var vældig glad for turen og oplevelserne. Det var noget andet end de fire vægge, hun havde gået og set på de sidste mange dage. P1150128
Efter vi kom hjem, begyndte det atter at sne og fyge, men søndag morgen så det ingen meget bedre ud. Solen var dog ikke fremme ret længe, og det fyger stadig derude, og det tager til siger vejrudsigten.
P1150142
Desværre er der noget, der tyder på de har ret i deres forudsigelser. De lover endda isslag i vores område. Det har jeg endnu mindre lyst til at køre i, så skån mig venligst for dette i morgen. Snemængderne giver udfordringer nok i sig selv.

14 kommentarer:

 1. Hvilken beretning. Her er stort set ikke sne, måske lidt på nordvendte steder.
  Det må - trods muligt isslag - blive godt med lidt tøvejr så sneen ikke længere kanfyge rundt og danne driver.
  Håber du klarer mandagens køretur uden problemer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er klar over at det er meget ulige fordelt, det vintervejr. Vi har netop i dag haft besøg af Camilla fra Kbh. Hun var kun kommet et par kilometer herfra, da hun ringede og sagde, det var helt vildt som det føg, og de store driver der lå.
   Lidt mere sol, så sneen bliver liggende, er ønskeligt, men isslag vil vi nødig have. Det må gerne sne, bare det ikke fyger. Jeg kan ønske og håbe, men må finde mig i det jeg bliver budt.
   Landmanden har lovet at rydde vejen, så jeg kan komme frem. Det kan man kalde service.

   Slet
 2. Jeg var så glad for morgendagens tøvejr, omend det var kort, men det var åbenbart nok til at bevirke, at det ikke længere kunne fyge.
  Og ganske vist er jeg ikke meget for sneen, så længe den falder, men når solen skinner på alt det hvide, er jeg jo nødt til at indrømme, at det er meget flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde også håbet på, at solen ville kunne stoppe den fygning, men det er desværre ikke tilfældet her.
   Det er bestemt flot at se de sneklædte landskaber, især når solen skinner, og almindelig snefald og sneklædte veje, betyder ikke det store. Der er kun den fygning jeg er utilfreds med.

   Slet
 3. Vidunderlige betragtninger i både tekst og billeder.
  Minderne til februar 1996 vinder indpas hos mig. Der hvor vi boede blev lukket af en søndag eftermiddag, og der gik ti tirsdag aften før en sneplov kunne finde ind til os. Yngstedatteren fyldte 8 år om mandagen, hun kunne ikke bunde i sneen. Heldigvis var der handlet ind, så vi klarede os. Onsdag var jeg på farten igen, og her var der flere steder på min tur mellem Ans-By og Aarhus, på hovedvej 26, hvor driverne i siden af vejen var meget høje, så høje at når jeg kiggede ud af vinduerne i den bus (114) jeg sad i, følte jeg vi hørte i en snetunnel, altså driverne var højere end bussen. Det varede længe før sneen smeltede det år. Tænk det er 22 år siden.
  1 anden oplevelse der kom til mig, var en oplevelse fra da børnene var helt små. Det var godt inde i foråret, sidst i april, hvor det havde givet godt med sne i weekenden, og børnene blev afleveret i skidragter og med termostøvler på om mandagen og torsdag da de blev hentet hjem til en bededagsferie, løb de rundt i badetøj og sprøjtede med vand for ikke at koge over. Det var indenfor 4 dage, hvor temp. gik fra -6 grader til +25 grader.
  Du fik lige rystet posen med minder. Tak.
  Håber ikke den isslag bliver for slem. Pas på derude.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har også mange sneminder gennem årene, og når alt går godt, er det kun sjovt og hyggeligt - dog allermest bagefter. Værst var dog Vintrrkrigen 1978-79 Det var ganske forfærdeligt her på øerne, mens trsten af landet ikke anede hvad vi kæmpede med. Bæltekøretøjer, begravede huse, tuneller til naboerne osv. osv. Havde man ingen fryser, havde man intet at leve af. Butikkerne havde ingen varer overhovedet. Mange havde ikke støm i flere dage. Ingen strø, ingen varme. Ingen mulighed for mad eller kaffe. Vi havde brændeovn, og et campingblis, så vi leverede kaffe til genboen, og familier kom for at få lidt varme her. Landmændene kunne ikke blive af med deres mælk, og køerne skulle jo malkes. Det var det mest ekstreme vejr i 100 år, og har man ikke været her og oplever det, tror mam ikke det kunne være så slemt. Jeg husker også 1968, hvor vi gik i højde med telefontrådene. Min morfar skulle begraves.
   Vejrsituationen kan hurtigt ændre sig. Lige nu sner det ikke her, men det blæser gevaldigt.
   Jeg kan se på vejrudsigten at isslaget selvfølgelig forventes at ramme os, når jeg skal på arbejde. Jeg passer på.

   Slet
 4. Jeg håber, du kom helskindet på arbejde, for nedbør i en eller anden form, slap du vist ikke for? Dit indlæg og kommentarerne får mig mest til at tænke på, hvor sårbare vi er blevet. Vi er fx totalt afhængige af fjernvarme og strøm og har hverken brændeovn eller campingblus. Det, der får mig til at gyse mest, er imidlertid efterhånden ikke vejret, men tanken om cyberangreb ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret, jeg slap ikke for nedbør. Der begyndte at sne kraftigt allerede kl. 7, og selvom der føg, var der trods alt sigtbarhed, så jeg kom igennem snedriverne uden at sidde fast. Det var der andre der ikke gjorde.
   Svigter strømmen, er der meget der pludselig bliver umuligt. Vandværket kan ikke levere vand. Det har vi prøvet 3-4 dage. Man må leve primitivt og være kreativ. Der får virkelig ( for en tid) en til at påskønne, hvilket luksusliv vi til dagligt er omgvet af, og bare tager som en selvfølge.
   Vejrkatastrofer, hungersnød, krige, terror, cyberangreb og ... Der er rigeligt at bekymre sig om, hvis man vil bruge krudt på noget, man alligevel ikke har nogen indflydelse på.

   Slet
 5. Det er nogle flotte vinterbilleder, du har taget. Efter mandagens snevejr, kan I vel kun være endnu mere "pakket ind". Her i Nordjylland var vi frem til mandag rimeligt forskånet, men så skal jeg love for, at det gav ned og føg. Det bliver IKKE på cykel i morgen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Det holdt op med at sne, og i eftermiddag har vi haft plusgrader, så sneen er svundet meget i dag, men mest på markerne og mindst på vejene.
   Lige nu ligger vi omkrinfg frysepunktet. Jeg har godt hørt og set, at vinteren har ramt det meste af landet i dag. Jeg forstår godt cyklen får en fridag.

   Slet
 6. Gad vide, hvordan det ser ud nede hos jer i dag. Jeg håber, det er fremkommeligt. Vi er jo nu blevet begavede med lidt sne - jeg er en stor kylling, når det kommer til kørsel i snevejr og glat føre, men det lykkedes dog i går. Og vi har jo "intet" i forhold til jeres bunker af sne. Men kønt er det, når man kigger ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvom vi fik et pænt nyt lag sne i aftes og i nat, så var hovedvejen fin i morges, og landskabet var så smukt. På bivejene ligger der stadig sne på vejene, på udsatte steder. Her hvor vi bor, har vi for 1. gang siden sneen satte ind for mere end en uge siden, haft besøg af en sneplov, men her ligger meget på vejen endnu, så man kan ikke undgå at bilen kommer i slinger.

   Slet
 7. Hej Pia og tusind tak for din kommentar på min lille blog.
  OG ja for den da. Sikke en kulde vi har fået. Gik en tur igår, da det var et must at få afleveret et gækkebrev til mine børnebørn, men pyhhhh ha, hvor blev de 5 km til en meget kold tur. Følte mig som de istapper, der er på et af dine skønne billeder og det tog mig flere timer, at blive varm igen, men jubel opstod hos de små ( 4 og 6 år ) da de fandt gækkebrevet i postkassen og den skønne latter, da de ringede og havde gættet hvem det var fra. Bedstemor her må hoste op med påskeæg. Gørdet gerne, da de eelv gættede det var herfra. Det talte lopperne og beyndte at foreslå navne, som min søn så skrev op for dem. Tælle, tælle og på 4. forsøg, kom den.
  Hav en dejlig dag og jeg glæder mig til at følge dig fremover.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har haft læst lidt med hos dig før, men så forsvandt både du og jeg fra blogverdenen en tid, og jeg slettede alle på min læseliste, for ikke at blive fristet til at læse, når jeg havde nok andet og vigtigere ting at tage mig af. (Mit eget liv.)

   Vi havde ellers fået en uge med lidt højere temperaturer her, men nu er vi tilbage i den sibiriske kulde og en snestorm, hvor de advarer om udkørsel her på øerne.
   Selvfølgelig giver du påskeæg med glæde, ellers skulle du jo ikke have skrevet gækkebreve. Det er vist ellers ikke noget ret mange bruger mere, og det er lidt synd, synes jeg. Godt nogen holder ved. Jeg tænker tilbage på både min egen og vores ungers barndom, hvor gækkebreveskrivning var i høj kurs. Min lille niece på 1 år får også gækkebrev, selvom hun ikke aner en pind om det endnu.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)