lørdag den 17. marts 2018

Min landsby kan puttes i lommen

Tænk at man kan gå rundt med mange af Danmarks landsbyer i tasken eller lommen. Vidste du det?
landsbyapp 1Vores kommune købte for et år siden 10 licenser til Min Landsby App, og gav derved de små landsbyer mulighed for at komme med i et forsøgsprojekt. Vores lille flække var blandt de to første, i vores kommune, der kom med. Det første år, var det gratis for landsbyen at afprøve det.
Da vi kom på, for et år siden, var der, på landsplan, ikke mange byer med, kun 30, men som alle andre gode tiltag, breder det sig som ringe i vandet. Forleden hørte jeg i radioen, at der nu er 80, der er med.
Appen er et godt værktøj til at holde sig orienteret om hvad der sker i ens eget nærområde. Jeg har hørt nogle udtale sig om, at det er pengespild, da man kan finde alle arrangementer på diverse hjemmesider og forskellige grupper på de sociale medier, men det kræver jo at man har kendskab til deres eksistens. Her er det hele samlet et sted, og så gavner det også turisterne. Landsbyapp
Jeg har i hvert fald fundet ud af at vi har meget mere at byde på i de nærmeste små landsbyer, end jeg var vidende om. Jeg er til gengæld også vidende om, at vi rundt omkring har arrangementer, og små unikke gårdbutikker og andet, som ikke findes på appen. 
Appen fortæller mig, at vi har en vinterbadeklub, 5 Kolde Tæer. Det vidste jeg ikke for et år siden, men den fortæller mig ikke, at vi har en fin lille gårdbutik der sælger hollandske oste. Begge dele ligger lige om hjørnet.
Har man hentet appen, kan man vælge den, eller de landsbyområder man bor eller befinder sig i. Der er masser af undermenuer, som man kan vælge til og fra. Det er desværre et elendigt billede, men kender du ikke appen, så kan du jo downloade den og lege lidt med den selv.
Om en ca. en måned er der møde i fællesrådet. Det bliver spændende at høre om appens første år, og ikke mindst dens fremtid.
Hvad man heller ikke kan se på appen om vores landsby, er at vi igen blev ramt af en snestorm. Det føg om ørene på os da vi gik hjem i nat, og det så ikke bedre ud i morges, hvor vi var ude at skovle sne, og Allan kørte med sneplov, for at rydde indkørsel og fortov. Temperaturen viste 5,4° minusgrader. Med den vind svarer det til ca. 15° minusgrader.P1150179
I radioen lød det flere gange i formiddag, at det er et voldsomt vejr her i de sydlige egne og de frarådede udkørsel, da der er sket flere ulykker på motorvejen, hvor der er glat og store driver og ingen sigtbarhed. Her omkring matriklen er meget af sneen blæst væk her i eftermiddag, og solen har også gjort sit til at smelte noget af det, men den sibiriske kulde bider gevaldigt, så jeg var pakket godt ind, da jeg var ude at gå her i eftermiddag.
De 5 Kolde Tæer bader hver lørdag. Det gjorde de fire af dem også i dag. Min kommentar til dem, var at de ikke var rigtige kloge. En af dem tilstod dog, at det var første gang personen havde haft en overvejelse om at springe over, netop i dag.
De var glade for jeg kom, så de bad mig om, at holde på badekåber og håndklæder, så de ikke blæste i vandet.P1150182
Jeg spurgte om jeg måtte fotografere dem. Det måtte jeg, og de var faktisk glade for jeg lige kom med et kamera, for deres fotograf var der ikke i dag, og de plejer at lægge billeder ind hver gang på deres side på FB. Alle billederne, er som lovet, sendt til deres fotograf, så kan hun selv lægge dem ind hun synes.  

14 kommentarer:

 1. Vinterbadning brrrr
  spænende app, hvorfor er nogle ting ikke på?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg sagde også meget bestemt nej tak, til at være en del af det team.
   Tja, det er vel lidt af det samme, som vi hørte under mødet for et år siden, modstand mod at bruge andre platforme end FB-grupper og egen hjemmeside, og så spiller prisen og manglende viden om appens eksistens vel også en rolle.

   Slet
 2. Brrrr, får jo gåsehud over helekroppen, bare ved tanken om at hoppe i sådan noget koldt vand, men jeg beundrer de mennesker der gør.
  Omtalte app byder da på meget. Desværre er jeg ikke god til den slags. Min tlf kan sende og modtage sms med fotos og små filmklip + opkald .
  Når jeg får en ny tlf, skal jeg dog have snapchat, da mit barnebarn på 6 år har det og vil så gerne kunne sende bedstemor et billede.
  Tidligt med tif? Hans forældre har kun sat den ene app på hans tlf, da de også mener det er for tidligt med adgang til andet.
  Godmorgen hilsen fra Tullehuset

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også svært ved at se fornøjelsen, og jeg sagde også til dem, at de ikke var rigtige kloge.
   Selvom min telefon godt kan håndtere apps, bliver de af mange grunde, ikke installeret der. Min mobiltelefon bruges stort set kun som telefon. Det er er valg jeg har truffet for mange år siden, og stadig holder ved. Jeg har et lille kamera som jeg altid har på mig, og når vi rejser har jeg min iPad og herhjemme er jeg tilhænger af den stationære pc.
   Børn får jo mobiltelefon tidligere og tidligere. Det kan både være godt og skidt, men det er godt med en fornuftig tilgang til den verden og selvfølgelig vil man, som bedsteforældre, gerne være så stor en del af ungernes liv, så længe og så meget det er muligt.
   God dag til dig.

   Slet
 3. Jeg tænker tit over hvor der er en fyldestgørende formidling om hvad der sker, og hvad der er af gårdbutikker og hvad de sælger, klubber, etc. rundt i kommunen. Jeg kunne godt bruge det, når turen er "ud og se". Husker jeg stod et år og manglede informationer omkring Sct. Hans Bål, der hvor vi "plejede" at tage hen, var blevet lukket. Der stod ikke noget i den lokale, kun arrangementer der krævede bil, og det havde vi ikke dengang.
  Vinterbader bliver jeg heller ikke. Når jeg skal skralde kartofler ligger de i lunken vand, og skal jeg finde noget i en fryser har jeg vanter på -)

  SvarSlet
  Svar
  1. Prøv at installere appen, og se om dit område er med, ellers må du nøjes med at bruge den, når du er på tur.
   Jeg har det som dig, jeg bruger også lunkent vand til kartofler og gulerødder, og vanter hvis jeg skal i dybden af fryseren, eller den skal afrimes.

   Slet
 4. Guldborg kan da ikke kaldes en landsby, kan den? Den må da have noget mere end 200 indbyggere :-)
  Bortset fra det, lyder det som en god app, som jeg gerne installerer - det er bare synd, at ikke det hele kommer med, for så længe det er sådan, har den jo ikke fuld værdi.
  Vinterbadere lærer jeg aldrig at forstå! Og jeg tror simpelthen ikke på, at det er fysisk sundt at give sin krop sådan et kuldechok, uanset hvad de påstår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Joh.. Kært barn har mange navne :-) I meget gamle dage var det en driftig handelsby. Det er også en havneby. På et tidspunkt skulle der være under 250 indbyggere, før man kunne kalde det en landsby. Senere er det tal forhøjet. Det var stadig en landsby hvis den ernærede sig ved landbrug. Det er stadig størstedelen, der er landbrug. Du skal huske på, at det er to selvstændige byer med samme navn, men bortset fra det, ved jeg ikke om man definerer så skarpt, hos dem der har søsat landsbyappen og lavet reglerne for den.

   Det ser måske også anderledes ud i andre landsbyer eller byer ;-)
   Om punktet vinterbadere er vi helt enige.

   Slet
 5. Det er nu meget smart at din by kan være i lommen.
  Huh, hvor det må have været koldt at være vinterbader i år. Disse gæve folk har været vist og interviewet i og til TV utallige gange i år. Der må mangle væsentlige nyheder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan endda have alle danske landsbyer i lommen samtidig.
   Ja, noget så skrækkeligt koldt. Der har altid været vinterbadere, men der er vist blevet mange flere af dem, eller også er de bare mere synlige og nyhederne er for det meste gentagelser i det uendelige.

   Slet
 6. Det er et spændende initiativ med sådan en app. Efterhånden kommer der nok flere og flere aktiviteter med. Ting tager jo tid.
  Jeg skal heller ikke nyde noget af vinterbadning - tæller det lidt med, at jeg kender to ... ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et jysk ægtepar, der har fået ideen som de sælger videre. Jeg tror også der kommer flere med på den lange bane, men der vil nok også altid være modstandere.
   Jeg kender mere end to vinterbadere, men jeg tror ikke det tæller med, hverken for dig eller mig ;-)

   Slet
 7. Én ting er vinterbadere, der har vænnet sig til det over lang tid, men så er der de der virkeligt bimse mennesker, der mener, at de skal bruge nytårsaftensdag på det eneste ene årlige vinterbad. Det forstår jeg virkelig, virkelig ikke!
  Smart app, måske jeg skulle give den en chance, når jeg en sjælden gang i mellem kommer lidt ud i det danske land :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan en nytårsdukkert, kan slet ikke være sundt. Jeg vil snarere mene, det kan tage live af en.
   Appen har mange kategorier at vælge imellem. Der er alt fra kultur, overnatninger, sport, dyrlæge og meget mere, som man kan vælge til og fra, alt efter ens interesser.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)