fredag den 25. august 2017

Island 4 - þingvellir, Gullfoss, Geyser, Kerid og mere

Søndag den 9. juli 2017
Da vi stod og talte med den unge mand, der tog imod os i receptionen på Farm A i går, om hvad vi skulle se, gav han os en alternativ rute, som han ville vælge, hvis det var ham, der skulle sydøst. Vi fulgte hans råd, og fik dermed set mere og andet natur, end det vi allerede havde oplevet en gang. P1130956

Første destination var Pingvellir þingvellir, som er med på UNESCOS verdensarvsliste. Efter at have kørt på asfalteret vej, mødte vi, først en lang, men rigtig god grusvej, som senere gik over i en noget længere vej, som udelukkende bestod af ret store løse sten. Vi mødte kun en enkelt bil på hele turen. Pludselig bemærkede jeg noget, der så mærkeligt ud, et stykke fremme på kørebanen. Jeg kan ikke finde ud af hvad det er. Da vi nærmer os, ser vi en forulykket motorcyklist. Vi bliver nødt til at stoppe og spørge, om der er brug for hjælp, siger jeg til Allan, og det gør vi selvfølgelig. Jeg spørger kvinden, som er kommet op at stå, om der er noget vi kan hjælpe med. Hvis bare vi ville hjælpe hende med at rejse motorcyklen op, så ville hun være glad. P1130960Jeg talte lidt med hende og spurgte om hun var okay. Bortset fra hun havde slået sine ben, så var hun okay. Hun fortalte at hun kom fra Spanien, og at hun havde haft for meget fart på. Hun havde prøvet at ringe til manden, men der var intet signal. Nu ville hun bare vente på at han kom. Hun takkede for hjælpen, og sagde hun ikke havde brug for os, så vi fortsatte videre i de rullende stenmasser. P1130965

Vi nåede Nationalparken Pingvellir þingvellir, (eller Thingvellir, som jeg er blevet gjort opmærksom på, det staves på dansk). Det er her, man kan se hvordan de tektoniske plader glider fra hinanden. Dette bevirker at jorden er sunket og har slået store revner. Den største sprække er kløften Almannagja.   P1130969

Da vi havde travet rundt en tid der, var det tid at køre videre til Geysir, som er endnu et berømt område med mange varme kilder.
IMG_0085Vi så gejserne sende kaskader af kogende vand op i luften. Det er dog ikke nemt at fange på et billede, da der ikke er nogen advarsel om, hvornår det sker, og det hele er overstået i løbet at få sekunder. Jeg stod og filmede ca. 1½ minut, og var lige ved at opgive, men så kom det. Måske får jeg det lagt på YouTube en dag? Allan var mere heldig. Hans dyre kamera, kan nemlig ikke filme, så han skød løs i det uendelige og fik blandt andet dette i hus.   
IMG_0127
Fra Geysir gik turen videre til Gullfoss. Islands smukkeste vandfald. Det falder 32 meter ned i en kløft i gletsjerfloden Hvita. Bemærk lige regnbuen, som hele tiden var et eller andet sted henover vandfaldet, i den tid vi var der. 
P1140010
Vi vendte snuden mod Reykjavik, hvor vi skulle have vores sidste overnatning, men inden vi nåede dertil, gjorde vi holdt ved Kerid, som er et gammelt vulkankrater på 6500 år. Det er 55 m dybt og har en sø på bunden. Vi gik hele vejen rundt om søen, og så den fra oven af. Jeg ville gerne ned også, men det orkede Allan ikke. Så må du vente i bilen, eller et andet sted, for jeg vil altså derned, når nu vi er her, sagde jeg. Går du derned, så gør jeg også, var meldingen, så det gjorde vi.P1140020

Søen ser ikke særlig dyb ud, men det snyder. Dybden er mellem 7 og 14 meter.
Da vi stadig havde en times kørsel til vores næste hotel i Reykjavik, besluttede vi at køre direkte dertil, uden afstikkere. Længe før vi nåede byen begyndte trafikken at tage til. Når ikke vi holdt helt stille, var det køkørsel i trillefart, den ene kilometer efter den anden. Nøjagtig som det er på motorvejen til og fra København (eller længere nordpå) når det er værst.  
P1140023a

Vi nåede vores hotel, stort, fint og flot, som lå klods op ad en trafikeret vej, og med en masse byggerod omkring. Både renovering af huse, og opgravninger i vej og fortov. De havde ikke restaurant på hotellet, (kun morgenmad) så vi måtte ud og lede efter et sted at spise. Det var heller ikke så svært. De lå på stribe. Endelig for første gang siden den første aften, fik vi god mad. Til gengæld fik jeg spoleret min nattesøvn totalt. Det var umuligt at sove i den trafikstøj, de larmende mennesker og en masse anden støj, men sengene var gode, som de havde været alle de andre steder.
Ferien synger på sidste vers. Vi har lige nogle timer i morgen, inden vi skal møde i lufthavnen, og de skal selvfølgelig udnyttes på bedste vis. 

10 kommentarer:

 1. Fantastisk natur, men jeg er alligevel glad for, at vi ikke har sådan en vulkansk baghave - det må være en prøvelse, når den går i udbrud, og gennem årene har det kostet dem megen død og ødelæggelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også glad for, at vi ikke har vulkaner at skulle forholde os til. Vi var kun lige kommet hjem, da der var rystelser fra en af vulkanerne (dog ikke en af dem vi besøgte) De var i forhøjet beredskab.
   Her er vi heldigvis forskånet for både vulkanudbrud og jordskælv.

   Slet
 2. Island er (stadig) fantastisk, og jeg følger interesseret med i dine beskrivelser.
  I Þingvellir (eller Thingvellir (tingsletterne); det er ikke et P, men et bogstav, der udtales med th-lyd lige som i engelsk 'thing') synes jeg, der er en helt speciel stemning - måske fordi man ved, at her har de mødtes til deres Alting gennem århundreder.
  I har virkelig fået set og oplevet en masse spændende ting (tøhø) deroppe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia27/8/17 07:30
   Det er hermed afsløret, at jeg bare har oversat alle bynavne og steder frit, og vi har ikke har haft guide eller anden oplysning, end det North Travel har sendt, De har flere fremmede bogstaver, som ikke umiddelbart findes på mit tastatur, og jeg gad ikke undersøge hvordan, jeg fik fat i dem. Jeg ved dog, at jeg ved en fejl, ind imellem får deres d, med kryds over.
   Det er et dejligt sted, meen den helt specielle stemning, har vi ikke bemærket. Den er 'bare' på højde, med alt det andet vi har set, men det siger også en del.
   Ting, ja thihi.. Vi er også SÅ glade, for alt det vi har oplevet.

   Slet
 3. Tusind tak for både ord og billeder fra en dejlig ferietur. Mange af de oplevelser vil sidde på nethinden for jer, gengivelsen vil ikke give det samme, dog inspirer det til andre kunne springe på et skib eller et fly, for så at opleve det selv. Om jeg får denne oplevelse eller ej, det vides ikke med bestemthed, måske først som pensionist, hvis der bliver råd til det.
  Det eneste på turen i kender til fra de hjemlige himmelstrøg var turen ind til Reykjavik. Jeg kan sige det er lige så slemt omkring Aarhus, og her i byen på bestemte klokkeslet.
  Tak for turen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme. Jeg selv har fornøjelsen af at skrive det ned, og også som opslagsværk tii egen hukommelse. Hvis andre kan have fornøjelse af at læse det, er det jo endnu bedre og en helt gratis glæde, med mindre man fristes til at opleve selv. Du kan nå at komme med på mange blogrejser rundt omkring, inden du bliver pensionist, og måske er det noget helt andet du ønsker til den tid. Det er ikke til at vide.
   Jeg ved godt der er køkørsel mange steder. Sidst vi oplevede det, var da vi skulle under Limfjordstunellen.

   Slet
 4. I har da også set lidt af hvert; fra væltet spansk dame (heldigt for hende, at I kom forbi) til islandsk trafikkø. Og så al den flotte natur ind i mellem. Flot billede af geyseren, Allan fik taget :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har fået blandet oplevelserne godt og grundigt. Jeg tænkte meget på den væltede dame efterfølgende, og hun dukker jævnligt op på nethinden og i mine tanker. Hvor længe måtte hun vente på manden! Hvordan kom hun (de) videre! Kunne motorcyklen køre! Jeg får aldrig svar. Ja, det kan godt gå an :-)

   Slet
 5. Denne gang var det så de store turiststeder. Men det bliver de nu ikke mindre overvældende af, efter min mening. Især Thingvellir var jeg meget betaget af. Både mht. de tektoniske plader, og at det var stedet for deres gamle alting. Hvis klipperne kunne tale ...
  Jeg må sige, I har fået noget for pengene på turen. Dejligt at læse om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vist de turiststeder alle, der har været i Island, har set, og det kan man jo godt forstå. Det er svært at forstå, det med de tektoniske plader (synes jeg) men her får man syn for sagen. Ihh, ja, hvis klipperne kune tale, så ...
   Rejsen var heller ikke i den billige ende af skalaen, men så er det godt man føler at pengene er givet godt ud. Vi er ovenud tilfredse.

   Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)