mandag den 9. september 2013

Ø-hop på Færøerne

Lørdag den 24. august og 4. feriedag.P1120311
Det er tørvejr og det tunge dis forsvundet. Det ser ud til at solen bryder igennem i dag. Det passer os ganske fortrinligt, da vi har planlagt at køre alle de nordøstlige øer tynde. Ikke flere sejlture til os. Ø-hop, der indebærer sejlture, har slet ikke været på tale, altså lige bortset fra Mykines. P1120316
Vi sprang alt over på Østerø, og kørte direkte til Leirvik, hvor vi skulle betale tunnelafgift, for at komme videre til de nordøstlige øer. Vi ville selvfølgelig allerhelst have det hele med for samme pris, så vi gik ud fra, at det blev en lang dag. Vi fandt dog hurtigt ud af, at vi havde rigeligt med tid. Så første stop blev allerede i Klaksvik, hvor Christianskirken skulle være et besøg værd. Altertavlen er fra Viborg Domkirke.
Der var også de fineste træskærerarbejder at finde i kælderen. Hele 12 styk i en anseelig størrelse. De tolv disciple, gætter vi på, det må være.
P1120344 P1120323
P1120329 P1120343
Vi fik hurtigt kørt på hver en vej der findes på Bordoy og fortsatte til Vidareidi, som også kaldes ‘Verdens ende’. Efter beskrivelsen skulle det være en spændende og hårrejsende vej, og byen en af Færøernes smukkeste.  
P1120348 P1120351
Vi har nu oplevet veje, der er en hel del mere hårrejsende. Færingerne selv har, set med mine øjne, meget smukkere steder og hårrejsende veje. Bevares, turen var smuk nok, men beskrivelsen havde da skruet mine forventninger op på et noget højere blus. Jeg gætter på, at stedet er blevet udpeget til noget særligt, alene, fordi filmen “Barbara” med bl.a. Jens Okking og Bodil Udsen, blev optaget der. Vores rejsebeskrivelse anbefalede også frokost, eller kaffe på ‘Elisabeth’ men der var lukket, allerede den 15. august, og det var alt andet også, eller der findes vist ikke noget andet. Nu skal det ikke forstås, som det blev en dårlig tur, for det blev det bestemt ikke. Vi fik masser af oplevelser, og udsigten til både Svinoy og Fugloy, som man stadig skal sejle til, oplevede vi også.
P1120353 P1120354
Nu manglede vi bare Kunoy, hvorfra vi kunne se til Kalsoy. Den 3. af de østlige øer, man kun kan komme til med båd, eller helikopter.
P1120357 P1120358
Kunoy har en ultra kort vej, så det blev hurtigt overstået, og vi kørte tilbage til Eysteroy. Vi har set fjelde, fjelde og atter fjelde. Uendelige mange får, både på vejen og bag indhegninger. Her er der et, der synes græsset er bedre på den anden side af hegnet. Vi så græstørv til tagene flere steder. Vi har været i enhver bygd, der findes. Vi har passeret tunneller i stribevis. Kørt i hårnålesving og uanset hvor pokker man kører, er der udsigt til vand, lige bortset fra tunellerne selvfølgelig.
P1120364 P1120366
For at komme til og fra alle disse øer, kørte vi igennem den ene lange smalle og mørke tunnel efter den anden. Færøerne har ikke mindre end 19 af dem. De fleste er kun i et spor, og ikke baseret på modgående trafik, der er selvfølgelig vigepladser. Man skal i hvert fald ikke lide af klaustrofobi, for de føles uendelige lange, de tunneller. Godt 6 km er den nyeste og hidtil længste, og hører også til blandt de længste i hele verden. Lyskunsten i tunnellen skulle være en rigtig stor oplevelse. Hmm… Hvis man er meget opmærksom på, at kigge efter det fantastiske *) farvelys, kan man da godt få øje på det, et par steder, men man kan sagtens køre igennem uden overhovedet at opdage det. En regnbue er langt kraftigere i farven. Jeg havde forventet noget helt, helt andet.
P1120370 P1120383
Færøerne har planer om den længste undervandstunnel i verden. Først en på 11,9 km og senere en på 25 km. 
P1120386
Første og sidste billede, er den udsigt vi havde fra vores værelse. Det øverste er dagens morgenudsigt. Det sidste er fra om aftenen. Gjaargardur er absolut et anbefalelsesværdigt og dejligt sted at bo. Her spiser man godt, selvom det ´bare’ er ganske almindelig mad, og en fastlagt menu, man ingen indflydelse har på.
*) Vi har i skrivende stund googlet, og set billeder af det omtalte lys. Måske var alle pærer bare sprunget? Noget var der galt.

18 kommentarer:

  1. I har da fået set en masse, lidt ærgeligt med lysene i tunnelen. ;-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har vi. Det var lidt ærgerligt, for det billede jeg har googlet, ser godt ud :-)

      Slet
  2. Tak for dagens tur - og de dejlige billeder. Jeg har aldrig været, men jeg gik i sin tid i skole med en fra Klaksvig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme. Der har tilsyneladende gået mange færinger i skolerne her. Jeg kan bare ikke mindes vi har haft nogen, der hvor jeg har færdes.

      Slet
  3. Tak for rundturen, som ikke har gjort vores lyst til at besøge Færøerne mindre. Det er et lille samfund: jeg havde en del færøske kolleger, og når de blev præsenteret for hinanden, vidste de straks, via deres efternavn, fra hvilken ø de kom.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt eller det er det måske så alligevel ikke. Det er jo næsten som at være en kendt person ;-) Jeg vidste godt samfundet var lille, men det er endnu mindre, når man kører rundt deroppe, syntes vi.

      Slet
  4. Fantastisk smukke billeder, hvor må det have været skønt at være der.
    Kh Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var skønt, men jeg vil alligevel ikke bytte det med vores eget smørhul. Ude godt, men hjemme bedst :-)

      Slet
  5. Der er bare smukt, og udsigten fra jeres hotel er da ubetalelig. Men det virker lidt som om, at hvis man ikke besøger øerne i skolernes sommerferie (sådan cirka), så kan man ikke være sikker på at kunne det, som beskrivelserne lover?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var simpelhen det bedste sted at bo. Det er helt rigtigt. Heldigvis flytter de ikke naturen, men et sted at købe en tår kaffe, en is, en sandwich eller lignende kan man godt savne som turist. Nogle serværdigheder, kan man i forvejen bestille tid til at se, men det kræver, at man er en mindre gruppe. Vi var jo bare os to.

      Slet
  6. Dejlige billeder du har fået taget på jeres tur. Jeg tror det er en meget anderledes oplevelse, at komme til Færørene som turist. Jeg er født deroppe og har masser af famillie deroppe. Næste gang jeg skal "hjem" vil jeg også tage en rundtur og lege turist, for der er så mange smukke steder som jeg gerne vil se (igen). De sidste par gange har jeg faktisk kun været på Suðeroy, hvor meget af min familie bor. Men jeg kunne godt tænke mig en tur nordpå.

    SvarSlet
    Svar
    1. Du vil jo også vide hvad der er værd at se :-) Suderoy har vi tilgode. Måske når der kommer en tunnel, for det gør det hele lidt lettere. Sikke en frihed mange færinge har fået efter alle øerne snart er forbundet med hinanden.

      Slet
  7. Det lyder næsten som om Færøerne i det hele taget er lukket efter 15. august og har overladt det hele til fårene ;-D
    Lidt ærgerligt, for det er jo ikke et sted man kommer hvert andet øjeblik...

    SvarSlet
    Svar
    1. Da vi bestilte rejsen, var der ingen der fortalte os at turistsæsonen slutter 15. august. Faktisk tror jeg ikke engang rejseselskabet ved det, og det kom også bag på vores værtspar, som vist er de eneste der har åbent lige til november måned, og ved bestilling åbner de dørene. Man skal altså ikke bare køre hjemmefra, og så håbe på der er et sted at bo og spise. Så skal man vist stemme dørklokker :-)

      Slet
  8. så flotte foto du har fanget, en usædvanlig spændende ferie, bare ærgerligt det hele lukker så tidligt på året.....

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi savnede en cafe eller et lille madsted eller bare en købmand et par gange.

      Slet
  9. Fantastisk kirke - jeg synes, malerierne virker ældre og sammen med de moderne lamper, giver det virkelig en smuk kontrast.

    Og jeg tager jo også altid selv billeder af en af stationerne på Jesu' rute. Det er blevet et pudsigt ritual, så nu tager jeg altid af det sjette stop. Men det, der undrer mig er, at de findes i en færøsk kirke? Jeg mener ikke, at de findes i danske kirker (måske kommer jeg der bare ikke nok) - men kun i katolske; og Færøerne er vel protestantisk som os?

    SvarSlet
    Svar
    1. Om de findes i danske kirker, ved jeg ikke.

      Langt tilbage i tiden, måtte al prædike kun foregå på dansk, og ikke på færøsk.
      Træskærerarbejde er gammelt færøsk tradition fra 1400, og udstillingen var at finde i kirkens kælder.
      Færingerne er meget troende og 80% er protestanter som os. I det lille samfund findes 163 kirker.

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)