tirsdag den 21. august 2012

Gammeldags høstmarked

Her i området plejer høstmarkedet at foregå i Tjæreby Tang, hvor der virkelig bliver gjort noget ud af det. Alle bærer tøjet fra dengang, og der bruges kun hestetrukne køretøjer. Sådan var det i hvert fald sidst vi stiftede bekendskab med det, for efterhånden mange år siden. I år ville vi gerne gense det, men desværre foregik det, mens vi var på Samsø. 
P1060627 P1060691
Jeg havde læst, at Museumsgården på Møn holdt samme arrangement. Det var trods alt indenfor en overskuelig afstand, så da lørdagens pligter og aftaler med oprydning, efter fredagens festligheder, var overstået, kørte vi en tur til Møn.
P1060705 P1060632
Vi så den omfattende proces med hør, der blev skættet, heglet og hvad det ellers hedder, inden det blev spundet. Der blev flettet fine ting af peddigrør, vævet og kniplet. I det hele taget, var der rigtigt meget at se på. Det er næsten umuligt, at nævne det hele, for det var et stort arrangement, med mange frivillige, der havde lyst til at fortælle og vise historien fra gamle dage. Kom og oplev de gamle dage, som da oldemor var ung, var nogle af overskrifterne. De må henvise til meget små børn, for meget af det, har jeg selv stiftet bekendskab med. Endda ikke bare stifte bekendskab med, men jeg er faktisk opvokset med det. Nogen vil nok synes jeg er gammel, men jeg ville trods alt, ikke have en ærlig chanche for at kunne smykke mig med titlen oldemor.  
P1060660 P1060664 
P1060653 P1060688
P1060680 P1060682
Det var nøjagtigt sådan det meste foregik på min mormor og morfars tid, og også noget de begge var en del af i deres arbejdsliv. Når man selv har oplevet og deltaget i det som barn, så står man og bliver helt nostalgisk. Det allerbedste var altså at få lov at ligge i hølæsset, når det blev kørt hjem i laden. Jeg kan dog ikke mindes, at jeg har set en traktor med jernhjul, altså helt uden dæk, som billedet herunder. 
P1060641 P1060648
Derimod, kan jeg huske da malkemaskinen kom, og det kun var få køer, der skulle malkes i hånden. Eller eftermalkes. Det var sammen med mormor, jeg allerførste gang fik lov til at prøve at malke, men det var nu ikke helt så nemt, at få en stråle mælk i spanden, som det så ud til. På nabogården i barndomshjemmet, og hos legekammerater, var det altid en fornøjelse at få lov, at overvære arbejdet i staldene, og også altid sjovt at hjælpe til. Vi fik altid mælk fra gården. I løbet af dagen, var det os ungers pligt, at bære den lille blå mælkespand ind på gården, hvorefter vi lidt senere kunne hente den fyldt. Det var det bedste mælk, der fandtes, især det øverste lag. 
P1060693 P1060692
En rundtur i stuehuset på Museumsgården, vakte også minder. Brændekomfuret og gruekedlen, som jeg selv er opvokset med. I mit barndomshjem blev det brugt flittigt, og vi kendte ikke til andet. Der var selvfølgelig også den fine stue, som der vist var i alle hjem på det tidspunkt.
P1060700 P1060702
Det var en meget varm dag, og vi sluttede af med en is. Allan fik selvfølgelig sin hjemmelavede isvaffel, og jeg var så heldig, at jeg kunne få et bæger.
P1060711 P1060710
På hjemvejen så vi atter et skilt, der måtte undersøges. Nu havde vi jo lige spist is, endda fra Møn Is, så der var ikke plads til mere. Vi nøjedes med et hurtigt kig. Allerede samme aften, var der tilfældigvis et lille indslag i tv om dette firma, så der fik vi hele historien. Du kan se udsendelsen ved at følge dette link. På gården findes en café hvor man kan købe is, og mens den spises, kan man besøge kostalden. Man kan også købe hjemmelavede pølser. Vi troede de skulle spises på stedet, men nej, ikke nødvendigvis.  IMG_7919
Aftenen og lidt af natten brugte vi i Nr. Vedby, hvor Mark, som spiller i bandet One Hour Behind, optrådte live, som de har gjort før, men aldrig for så stort et publikum. Det var overvældende, og så i sådan en lille flække. Vi støttede selvfølgelig op selvom vi tilhører den lidt ældre generation. Selvom vi absolut var i mindretal, blev der overhovedet ikke, som i absolut slet ikke, skævet til os, tvært imod. Alle mange af de unge, kom hen og hilste på. De syntes det var fedt, at vi troppede op, og vi følte os ikke spor alene, med alle de knus og skulderklap.

12 kommentarer:

  1. Sikke et lækkert arrangement I har været til.. Jeg kan også huske de høstmaskiner fra mine bedsteforældres tid..

    SvarSlet
    Svar
    1. Der var godt :-) Nogle ting, som bl.a. rulning af sennep og kærning af smør, var desværre overstået, da vi dukkede op. Det var ikke alt blev gentaget om eftermiddagen.
      Tænkte det nok. For os der er født på landet, er det ikke helt fremmed :-)

      Slet
  2. Sikke en herlig dag i har haft, spændende at se hvordan der blev arbejdet på gårdene , jeg må selv indrømme at jeg ikke har oplevet det, er opvokset i Stor København , men spændende er det, elsker at se på gamle ting og erhverv, nød da vi gik i den gamle by i Århus

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, der findes vist ikke mange landbrugsmaskiner i Kbh.
      Jamen, så skal du da en tur på Frilandsmuseet, hvis ikke du allerede har været der. Det er lutter gratis fornøjelser, og man kan bruge flere dage derinde :-)

      Slet
  3. Sikke et flot arrangement at stable på benene. Man må da håbe, at det var godt besøgt. Jeg kan ikke huske de gamle høstredskaber, men er selv vokset op med at hente mælk fra køletanken i staldens malkerum. Modsat dig har jeg dog aldrig brudt mig om flødelaget øverst oppe, men vi drak da resten med stor fornøjelse. Tænk engang, nu drikker vi udelukkende minimælk og rynker på næsen, hvis vi udsættes for letmælk.

    SvarSlet
    Svar
    1. Set med mine øjne, var det rigtigt godt besøgt, men jeg ved selvfølgelig ikke om arrangørerne er af samme mening.

      Her i huset drikke eller spiser vi stadig mest sødmælk. Alternativet er letmælk. Og vi ville til hver en tid kunne drikke en kop piskefløde :-)

      Slet
  4. Selv synes jeg også det er mærkeligt at gå på museum og se ting, jeg så tydeligt husker fra min barndom. Så føler jeg mig gammel. Jeg synes faktisk jeg husker at have set høsten foregå som på nogle af dine billeder. Jeg er delvist vokset op langt ude på landet, hvor mekaniseringen kun langsomt vandt indpas.

    Jeg klikkede på dit link også hvordan isen på Møn bliver til i det lille ismejeri. Hvis jeg nogensinde kommer til Møn skal jeg bestemt ind og have en is der. Tænk at de otte timer efter at have malket koen kan have den friske is klar. Det er da i hvert fald friske varer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved selvfølgelig godt hvilket år der står i min dåbsattest, men jeg hverken tænker eller føler, at jeg er gammel. Min alder er bare et tal, jeg alligevel ikke kan huske. Jeg tror også, at alle os der er født på landet, ikke behøver være så "gamle" for at have oplevet en stor del af dette liv. Selvom Allan er 7½ år ældre end mig, så kan man godt ind imellem tro, at det er omvendt, når vi taler om vores barndoms opvækst.

      Ja, det er meget friske is de leverer :-)

      Slet
  5. I finder da også de mest spændende ting!
    Den måde at høste på, er såmænd også fra min barndom - far fik først mejetærsker, da jeg var 5-8 år (husker ikke hvornår, men husker tydeligt selvbinderen).
    Arrangørerne skulle måske have set mere på, hvornår høstredskaberne forsvandt, frem for at fokusere på, hvornår de blev indført - jeg gætter på, at det er det, der er sket her.
    Bortset fra det, kunne vi såmænd i princippet godt have været oldemødre: den yngste, jeg kender af slagsen (en bekendts mor), blev det, da hun var 56 år. Hun var selv bare 16 år, og datteren og dattetdatteren var begge kun 20 år, da de fik børn. Så jojo ... ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det havde jeg også forventet at du kendte til, når du er fra en gård :-)
      Jeg ved ikke hvad deres mening var. Jeg ved bare, at der var køretøjer der spændte vidt, fra det allerførste til noget af det mere moderne, men stadig gamle udgåede modeller.

      Jeg blev endelig mor som 22 årig, og skulle jeg have haft en chanche for at være oldemor nu, skulle barn og barnebarn være teenagerforældre, eller den ene meget, meget ung og det er, eller ville ikke være realistisk, men selvfølgelig ikke umuligt. Allans kusine var også kun 16 år, da hun fik sit første barn, men vores børn er håbløst bagud ;-)

      Slet
  6. Fornøjelig beskrivelse af gamle dage - jeg husker selvbinderen og tærskeværket fra min morfars lille landbrug og gruekedlen hjemmefra. Atter spændende læsning.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi er da heldigvis nogle stykker, der stadig husker de gode gamle dage :-) En ting er også at huske dem, som gode minder, en anden er at jeg trods alt ikke ønsker det hele tilbage. Det vil gøre livet lidt mere besværligt :-)

      Slet

Alle kommentarer bliver værdsat. Dit fodspor er med til at sætte liv på bloggen :-)