Så fik jeg endelig plukket nogle hyldebær og lavet hyldebærsuppe til fryseren. Der blev også lagt en del ubehandlede hyldebær i fryseren. Så er der arbejde til senere på året.
For at få plads til naturens forråd, må der andet op. Det gik ud over en pose jordbær, som der blev kogt grød af.
Allerede sidste år, skulle vi have haft skiftet en punkteret termorude, men det nåede vi ikke. Allan fik målt glasset op, og det blev leveret til døren, inden vi tog til Færøerne, men han var afhængig af et par ekstra hænder, for at klare opgaven, så det skulle være når jeg var hjemme.
Vi fik løftet vinduet af, og Allan kunne fjerne lister og gøre klar, så vi kunne lægge den nye rude i, og derefter hænge vinduet på plads igen. Nu skal de nye lister bare males. Og så venter endnu et vindue. Værkstedsdøren skulle også udskiftes, men den nye dør har fået en transportskade, så vi venter på en ny plade.
Jeg fik tømt drivhuset for tomater. De få fuldmodne der var, blev langtidsbagt og fyldt i et glas, sammen med chili, basilikum og hvidløg. Ærgerligt at jeg først har fundet den opskrift nu, men nu ved jeg, hvad jeg skal lave til næste år. Alle tomatplanter er hevet op, og de siste tomater ligger nu i vindueskarmen for at modnes. De grønne skal jeg have syltet.
Jeg fik kogt noget æble-lakridsmarmelade. Og lavet endnu flere æblechips. Denne gang helt uden kanel. De stod i ovnen, mens jeg fik ordnet en bid af haven.
Både lørdag og søndag var der svampetur, og
jeg vi ville gerne have været med på dem begge, men måtte nøjes med søndag. I drivhuset har jeg haft et par kæmpe svampe. Jeg regnede ikke med de var spiselig, men tog den ene med til eksperterne på svampeturen. Interessant syntes de. Hvor har du fundet den? Vokser der noget eksotisk i nærheden? Tjaa.. min ananaskirsebær. Den var så interessant, at de gerne ville have den med til endnu mere analyse, når alle eksperter samles i morgen.
Der var kæmpe tilslutning til turen i dag. 70-80 mennesker var mødt op ved Barokhaven på Søholt. Desværre har vi fået alt for lidt vand på Lolland. Der er langt mellem svampene. Den Sorte Trompetsvamp, som man ellers kan være heldig at få en hel kurvfuld med hjem af, var der ikke en eneste af, men vi fandt da lidt andet spiseligt. Ikke det store, men lidt har også ret. Stor løghat, Violet Amatysthat, som ikke smager af meget, men giver en god farve til salatskålen. Den bedste af dem alle, er den fine Karl Johan.
Sidste år fandt vi ikke en eneste Karl Johan, men et par andre svampe.
I dag ved jeg, at vi alligevel valgte den rigtige tur i denne weekend. De fandt nemlig slet ingen spiselige svampe ved Knuthenlund i går. Det er åbenbart heller ikke svampeår i år, men det kan jo komme, senere, hvis bare vi får lidt regn.
Åh, hvor var det godt, du endelig fik bare en smule svampeheld :-) Jeg tænkte faktisk på trompetsvampene nede på Knuthenlund, men der er altså ingen grund til, at vi kører helt derned, kan jeg se.
SvarSletDet var dejligt :-) Vi håber på svampene vælter op, når der igen er en tur i oktober måned, og kalenderen stadig er ledig. Der sker så mange interessante ting lige p.t., som vi gerne vil deltage i.
SletDejligt med svampeheld.. :-)
SvarSletDet var det :-)
SletÆblechips lyder altså bare superlækre, også uden kanel. Godt at du fandt nogle svampe.
SvarSletDe er altså også rigtig lækre. Jeg har præsenteret dem for chefen, og han ville vide mere :-) Svampene fik jeg lov at spise helt selv. Du ved, nogen skal jo kunne ringe efter hjælp, siger Allan ;-)
SletJeg tør ikke det med svampe, men turen i det blå må have været dejlig. Jeg får lyst til at prøve at lave æblechips. Det lyder ualmindeligt lækkert.
SvarSletEn tur ud i det blå, er altid godt, og det holdt tørvejr.
SletÆblechips skulle du tage at prøve. To æbler til en pladefuld, og det er sundt slik ;-)
Nu har I igen været flittige :-) Imponerende, at I selv kan skifte termoruder. Det, troede jeg virkelig, kun var noget, fagfolk kunne hitte ud af. De der æblechips ville jeg gerne smage. Hvis bare vi havde nogle æbletræer ...
SvarSletNogle opgaver skal bare laves, og når man samtidig synes det er sjovt, så er livet en leg. Vi har altid lavet alting selv, undtagen elinstallationer, og andre forbudte ting. En termorude koster kun en brøkdel af et nyt vindue, og træværket fejler absolut intet, selvom det er fra 1976. Man kan få (købe) sådan noget fint 'sugekopværktøj' så man kan fjerne ruden, uden at løfte vinduet af. Sådan noget har vi dog ikke (endnu).
SletDer gror æbler til fri afbenyttelse ude i naturen, du skal bare på jagt efter dem. Man kan også bruge købte æbler ;-)
Der er gang i forrådssamlingen dernede sydpå :-)
SvarSletDen opskrift på de langtidsbagte tomater i glas lyder spændende, hvor fandt du den?
Det er der :-)
SletJeg så 'Jagten på det grønne guld' med Louisa Lorang, om ganske almindelige menneskers specialiteter. Opskriften skulle komme på nettet, jeg kan bare ikke finde den, så jeg har lavet min egen opskrift. Var bl.a. inde over Camilla Plum, men det hun laver skal henkoges, det skal denne opskrift ikke.
Naturens overflod (og havens) er en helt passenede overskrift for hvad der sker - og som du udnytter så fint, som beskrevet mange gange.
SvarSletDet er skrækkeligt, når øjnene ikke kan tåle at se den overflod, men min tid begrænser sig dog total plyndring af naturen om mig, så fuglene kommer også til at leve :-)
SvarSlet